Mødedato: 05.04.2006, kl. 15:00

Høring af forslag til "Borgerindgange" og "Masterplan for lokalisering af centralforvaltningerne"

Høring af forslag til "Borgerindgange" og "Masterplan for lokalisering af centralforvaltningerne"

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for onsdag den 5. april 2006

 

 

Sager til beslutning

 

5.      Høring af forslag til "Borgerindgange" og "Masterplan for lokalisering af centralforvaltningerne"

 

TMU 187/2006  J.nr. 1211.0002/03

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,

at forslaget til høringssvar til Københavns Ejendomme, der fremgår af sagsbeskrivelsen, tiltrædes

 

 

RESUME

Københavns Ejendomme har 3. marts 2006 fremsendt ovennævnte forslag i høring.

 

Da lokaleøvelsen vedrørende borgerindgange ikke berører Teknik- og Miljøforvaltningen er denne ikke kommenteret i besvarelsen.

 

Vedrørende masterplanen for lokaliseringen af centralforvaltningerne er der for Teknik- og Miljøforvaltningen som den eneste forvaltning opstillet 2 scenarier: Enten en samlet lokalisering i nyt byggeri på Amager Boulevard  6 eller en delvis samling af forvaltningen i Njalsgade 13-15.

 

I høringssvaret tilslutter Teknik- og Miljøforvaltningen sig fuldt ud intentionerne i den fremsendte masterplan om samling af de centrale dele af forvaltningerne i centralt placerede forvaltningshuse

 

Der har siden fremsendelsen af masterplanen i høring været løbende drøftelser mellem Økonomiforvaltningen, Københavns Ejendomme og Teknik- og Miljøforvaltningen om mulighederne for at realisere nybyggeriet på Amager Boulevard 6. Efter møde den 30. marts 2006 mellem de 3 parter må det konstateres, at der ikke kan findes en løsning på finansieringen af dette byggeri.

 

I høringssvaret understreger forvaltningen, at det fortsat anses for overordentligt vigtigt at arbejde på, at forvaltningens administrative og sagsbehandlende funktioner samles i ét forvaltningshus. Det er derfor forvaltningens opfattelse, at andre lokaliseringsmuligheder fortsat skal undersøges. Hvis en målrettet indsats for at finde en lokalisering ikke lykkes, er forvaltningen enig i, at lokaliseringen i Njalsgade realiseres.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I forbindelse med den ændrede forvaltningsstruktur har Københavns Ejendomme fået til opgave at fremkomme med et oplæg til den fremtidige lokalisering af kommunens centrale forvaltninger. Dette forslag foreligger nu i form af rapporten "Masterplan for lokalisering af de centrale forvaltninger i Københavns Kommune".

Københavns Ejendomme har sendt masterplanen i høring i forvaltningerne med frist 1. april 2006.

Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at følgende høringssvar fremsendes til Københavns ejendomme:

 

"Kultur- og Fritidsforvaltningen

Københavns Ejendomme

Københavns Ejendomme har den 3. marts 2006 fremsendt forslag til "Borgerindgange" og "Masterplan for lokalisering af centralforvaltningerne" i høring i forvaltningerne.

Da lokaleøvelsen vedrørende borgerindgange ikke berører Teknik- og Miljøforvaltningen er denne ikke kommenteret i besvarelsen.
Vedrørende masterplanen for lokaliseringen af centralforvaltningerne er der for Teknik- og Miljøforvaltningen som den eneste forvaltning opstillet 2 scenarier: Enten en samlet lokalisering af de administrative og sagsbehandlende funktioner (undtagen Københavns Kirkegårde) i nyt byggeri på Amager Boulevard eller en delvis samling af forvaltningen i Njalsgade 13-15.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen kan fuldt ud tilslutte sig intentionen i masterplanen om at samle de centrale dele af forvaltningerne i centralt placerede forvaltningshuse.

 

Som det er Københavns Ejendomme bekendt, blev det på møde den 30. marts 2006 mellem Økonomiforvaltningen, Københavns Ejendomme og Teknik- og Miljøfor

valtningen afgjort, at der ikke kunne findes en løsning på finansiering af køb af ejendommen Amager Boulevard 6..

 

Overordnet er det Teknik- og Miljøforvaltningens opfattelse, at der fortsat bør arbejdes på, at alternativet med samling af forvaltningens administrative og sagsbehandlende funktioner i ét hus kan blive realiseret. Forvaltningen vil derfor tage initiativ til, at Økonomiforvaltningen, Københavns Ejendomme og Teknik- og Miljøforvaltningen fortsætter samarbejdet herom. Argumenterne herfor er kort ridset op nedenfor.

 

I forhold til borgerne vil samling i ét hus indebære en klar og entydig indgang til forvaltningen. Det vil samtidig blive muligt at samle en række faciliteter og aktiviteter rettet mod borgerne ét samlet sted – som eksempelvis mødefaciliteter og udstillinger.

I forhold til forvaltningen vil en samling i ét hus på bedste vis understøtte de organisationstiltag, der for øjeblikket er i gang. Overordnet er målsætningen, at forvaltningen skal udvikles til en egentlig enhedsforvaltning, hvor de forskellige opgaver i forvaltningen løses ud fra et helhedssyn og hvor uhensigtsmæssige snitflader og skel  fjernes. Den ny forvaltning skal sikre borgere, brugere, politikere og medarbejdere en veldreven forvaltning, der formår at møde borgere, brugere og samarbejdspartnere effektivt i åben dialog og med én indgang til forvaltningen. En fortsat spredt fysisk lokalisering vil ikke på samme måde kunne understøtte dette mål.

 

Samling i ét forvaltningshus vil desuden indebære de mest smidige muligheder for at arbejde på tværs internt i forvaltningen og ligeledes være en særdeles vigtig faktor i forhold til at udvikle en ny fælles kultur, der kan løfte forvaltningens opgaver mere effektivt.

 

Endelig er det forvaltningens opfattelse, at en samling i ét hus vil indebære meget væsentlige muligheder for en øget effektivitet på en række punkter. Som eksempler kan nævnes fælles reception, mulighed for administrative fællesskaber (økonomi, HR, kommunikation, IT support m.v.), ingen transport uden for huset ved interne møder i forvaltningen og samlet kantinedrift etc. En delvis samling i Njalsgade vil ikke kunne forventes at give samme effektiviseringspotentiale.

 

Arbejdet med organisationsudvikling i forvaltningen har en tidsplan, der indebærer, at der først på efteråret foreligger en rapport med forslag til ny struktur, der herefter vil kunne påbegyndes implementeret ultimo 2006. Det er i særdeles god overensstemmelse med denne tidsplan, at der først ved årets udgang træffes en evt. endelig beslutning om delvis indflytning i Njalsgade, og at der i perioden frem til da arbejdes målrettet på at finde en optimal lokalisering, hvor hele forvaltningen kan samles.

 

Dette indebærer ligeledes, at den endelige beslutning om indflytning i Njalsgade først skal tages, når det er kendt, om organisationsudviklingsprojektet i Økonomiforvaltningen indebærer konsekvenser for nogle dele af fagforvaltningernes centrale administrationsområder.

 

I forhold til økonomien ved samling i ét hus har forhandlingerne om ejendommen Amager Boulevard 6 vist, at der er en række udfordringer.

 

Det er Teknik- og Miljøforvaltningens  klare vurdering, at de effektiviseringsmuligheder, der er nævnt ovenfor sammen med andre positive synergieffekter, vil indebære besparelsesmuligheder, der vil kunne finansiere den øgede huslejeudgift, der må forventes ved etablering i et samlet forvaltningshus. Men dette forhold må selvfølgelig belyses konkret i forbindelse med at konkrete ejendomme undersøges.

 

Hvis det ikke lykkes at finde en samlet bygning, er Teknik- og Miljøforvaltningen enig i, at forvaltningen herefter må vælge den næstbedste løsning i form af en delvis samling i Njalsgade.

 

Teknik- og Miljøudvalget har drøftet og tiltrådt dette høringssvar på sit møde den 5. april 2006. Kopi af beslutningsprotokol vedlægges.

 

Med venlig hilsen

 

 

Klaus Bondam"

 

 

Økonomi

Der henvises til de bemærkninger, der er anført i høringssvaret

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Masterplan for lokalisering af de centrale forvaltninger i Københavns Kommune, Københavns Ejendomme 6. marts 2006

 

 

Mette Lis Andersen


 

Til top