Mødedato: 05.04.2006, kl. 15:00

Byrumshandlingsplanen - 'Enkelt og Billigt'

Se alle bilag

Byrumshandlingsplanen - 'Enkelt og Billigt'

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for onsdag den 5. april 2006

 

 

Sager til beslutning

 

3.      Byrumshandlingsplanen - 'Enkelt & Billigt'

 

TMU 204/2006  J.nr. 2149.0003/03

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

at forvaltningen udarbejder og gennemfører et projekt i området omkring Lergravsparken med henblik på at skabe mere byrum for pengene ved at anvende tekniske løsninger, som kan understøtte et nyt kvalitetsbegreb, 'Enkelt & Billigt' med nye muligheder for udfoldelse, fleksibilitet og foranderlighed som beskrevet i nærværende indstilling

 

 

RESUME

I forlængelse af, at Bygge- og Teknikudvalget den 12. oktober 2005 godkendte 'Handlingsplan for Københavns Byrum' foreslår forvaltningen, at Teknik- og Miljøudvalget godkender pilotprojektet 'Enkelt & Billigt'.

 

'Handlingsplan for Københavns Byrum' sigter på at styrke København som en unik europæisk metropol. Gennemførelse af handlingsplanen sigter på at forbedre og skabe nye byrum gennem en trebenet strategi, der omfatter:

 

Processer: Forbedring af grundlaget for politiske beslutninger og bedre borgerdialog.

Kvalitet: Mere byrum for pengene.

Strategi: En mere helhedsorienteret planlægning.

 

Målet er først og fremmest, at videreudvikle det ene af handlingsplanens 3 "ben" strategien (Kvalitet: Mere byrum for pengene) ved at udarbejde og gennemføre et projekt i området omkring Lergravsparken ved tekniske løsninger, som kan understøtte et nyt kvalitetsbegreb, 'Enkelt & Billigt'. Området omkring Lergravsparken er udvalgt som projektområde for en både teoretisk og konkret afprøvning af 'Enkelt & Billigt'-konceptet, som det er defineret i byrumshandlingsplanen.

 

Forvaltningen har inddraget tre tegnestuer (rådgivere) til at deltage i 'Enkelt & Billigt 2006'. Opgaven planlægges løst i et parallelopdrag, hvor de tre indbudte rådgivere på lige fod deltager og udarbejder hver sit dispositionsforslag. Forvaltningen, borgerne og de øvrige interessenter får på den måde tre forskellige projekter som de kan påvirke og til slut udtrykke deres meninger om. I sidste ende vil det med kommentarer fra borgerne og anbefalinger fra forvaltningen være Teknik- og Miljøudvalget, der træffer beslutning om hvilket projekt, der skal arbejdes videre med.

 

Borgerdialogen vil blive igangsat med et møde, hvor der bl.a. er mulighed for at tilmelde sig den/de efterfølgende workshop(s). Borgerne vil på den måde være mere direkte involveret og kunne deltage aktivt i udformningen af projekterne.

 

Formålet med projektet er bl.a. at styrke det eksisterende lokale byliv omkring Lergravsparken. Sigtet med projektet er at løfte byrumskvaliteten i et samlet byområde, bl.a. ved at binde eksisterende og planlagte projekter sammen. Det daglige byliv søges forbedret, f.eks. turen til det lokale supermarked gøres mere attraktiv og oplevelsesrig. Indsatsen skal bl.a. forbedre forbindelsen fra Amagerbrogade til Lergravsparken og Amager Strandpark. Området forslås valgt, fordi det rummer stort potentiale for forbedringer og fordi der i kraft af områdefornyelsen, kvarterløft mm. er skabt eller skabes byrumsprojekter som med fordel kan knyttes sammen.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

 

Bygge- og Teknikudvalget godkendte den 12. oktober 2005 (BTU 567/2005) 'Handlingsplan for Københavns Byrum'. I forlængelse heraf foreslås der gennemført et pilotprojekt med temaet Kvalitet: mere byrum for pengene; her kaldet 'Enkelt & Billigt'.

 

'Handlingsplan for Københavns Byrum' sigter mod at styrke København som en unik europæisk metropol, hvor forskellighed og identitet åbner mulighed for menneskers udfoldelse.

 

De sidste ti års byudvikling med store investeringer i helt nye byområder og kvarterer har skabt et voksende behov for en samlet plan for udviklingen af byens rum, således at de mange forskellige igangværende indsatser kan forenes med den bedst mulige udnyttelse af ressourcerne. Dette grundlag er nu etableret med godkendelsen af byrumshandlingsplanen.

 

Gennemførelse af handlingsplanen sigter på at forbedre og skabe nye byrum gennem en trebenet strategi, der omfatter:

 

Processer: Forbedring af grundlaget for politiske beslutninger og bedre borgerdialog.

 

Kvalitet: Mere byrum for pengene.

 

Strategi: En mere helhedsorienteret planlægning.

 

Ad. Processer: Forvaltningen har i løbet af det seneste år udviklet en praksis, hvor udvalget får forelagt det enkelte projekt flere gange forud for beslutning om anlæg. Første gang forelægges et notat vedr. opstart af det enkelte projekt. Herefter forelægges udvalget en indstilling  af et program, eventuelt en indstilling med et dispositionsforslag, hvor, såfremt der har været konkurrerende rådgiver, skal træffes beslutning om valg af videre rådgiver og endelig en indstilling med et projektforslag, samt ansøgning om en anlægsbevilling. Sideløbende med den politiske behandling foregår der en løbende dialog med borgerne og øvrige interessenter om projektet.

 

Ad. Kvalitet: Mere byrum for pengene betyder, at den normale anlægskvalitet suppleres med et nyt kvalitetsbegreb, 'Enkelt & Billigt'. Målet hermed er:

 

At forvaltningen udvikler tekniske løsninger, som kan understøtte et nyt kvalitetsbegreb med nye muligheder for udfoldelse, fleksibilitet og foranderlighed.

 

At der i 2006/2007 gennemføres en række pilotprojekter som led i realiseringen af handlingsplanen, flere af dem efter 'Enkelt & Billigt'-konceptet.

 

Ad. Strategi: Målet er mere helhedssyn og større sammenhæng ved prioriteringen og valget af byrumsprojekter. Der skal i fremtiden skabes en bedre balance mellem projekter, der understøtter udviklingen af København som international metropol, og projekter som styrker de lokale bydele, hvor folk bor og færdes til daglig. Udgangspunktet tages i 4 byrumstyper, der styrker den fremtidige byudvikling. De fire typer er: Strøggader, forbindelser, opholdspladser og promenader såvel i city som lokalt. Strategien udmøntes i et samlet løft af fem udvalgte lokalområder, hvor en samlet indsats med forbedring af strøggader, forbindelser, pladser og forgængerområder kan skabe et samlet løft af et byområde – en stor samlet virkning med få midler.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil


'Enkelt & Billigt 2006'

'Enkelt & Billigt'-projektet i 2006 foreslås gennemført med henblik på at afprøve idéerne om 'Enkelt & Billigt'. Målet er at få mere byrum for pengene. Den normale anlægskvalitet suppleres med et nyt kvalitetsbegreb, 'Enkelt & Billigt'', hvor byrum omformes efter nye ideer, såvel teknisk som funktionelt og under hensyn til renholdelse og vedligeholdelse, bæredygtighed, økonomi mv.

 

Opgaven løses ved at lave projekterne så billigt som muligt under hensyntagen til kvalitet og byrum. Samtidig med, at projekterne udvikles, arbejdes der på et 'Enkelt & Billigt' -katalog. Det vil sige, at arbejdet består i både at udvikle kataloget og projekterne.

 

Forvaltningen foreslår (jf. 'Handlingsplan for Københavns Byrum') at der tages udgangspunkt i fem fokusområder. Fokusområderne er udvalgt, fordi der i disse områder findes en koncentration af byrum, som på samme tid trænger til et løft, og rummer et stort potentiale. En indsats her vil med andre ord gøre en stor forskel og have stor betydning. Med 'Enkelt & Billigt'-konceptet vil det være muligt at skabe et stort, samlet kvalitetsløft i disse områder inden for realistiske økonomiske rammer. De fem fokusområder er: Området omkring Lergravsparken, Brønshøj Torv, Århusgade, Absalonsgade/Skydebanehaven og Knippelsbro

 

Forvaltningen vil inddrage tre tegnestuer (rådgivere) til at deltage i 'Enkelt og Billigt 2006'. I 2006 foreslås området omkring Lergravsparken (afgrænset af Øresundsvej, Holmbladsgade, Amagerbrogade og Amager Strandvej) defineret som projektområde for en både teoretisk og konkret afprøvning af 'Enkelt & Billigt'-konceptet, som det er defineret i byrumshandlingsplanen.

 

Formålet med indsatsen er at styrke det eksisterende lokale byliv omkring Lergravsparken. Indsatsen foreslås rettet mod befærdede områder som strøggader og metrostationer, og målet er at forbedre forbindelsen fra Amagerbrogade til Lergravsparken og Amager Strandpark. Dele af området er endvidere udpeget som fokusområde for "Områdeløft for Øresundsvejskvarteret" (jf. byrumshandlingsplanen). Forvaltningen vil koordinere indsatsen i nærværende projekt med områdeløftprojektet.

 

Rådgivning i parallelopdrag

Opgaven planlægges løst i et parallelopdrag med tre rådgivere. Parallelopdrag er en åben konkurrenceform, hvor de tre indbudte parter på lige fod deltager og udarbejder hver sit dispositionsforslag. Forvaltningen og de øvrige interessenter får på den måde tre forskellige projekter at vælge imellem. Denne konkurrenceform anvendes i dag i projektet vedr. Folkets Park. Parallelopdrag har den fordel at opgaven bliver belyst fra mange sider. De tre tegnestuers sideløbende arbejde er således med til at påvirke hinandens projekter frem mod de endelige forslag. Samtidig har borgerne og forvaltningen stor mulighed for at påvirke projekterne undervejs.

 

Alle tre dispositionsforslag indstilles til Teknik- og Miljøudvalget, som beslutter, hvilket projekt der skal viderebearbejdes. Den valgte tegnestue vil herefter indarbejde eventuelle kommentarer samt detailprojektere således at forvaltningen kan udbyde projektet i licitation. Efter licitationen er afholdt og kontrakt er indgået med den vindende entreprenør påbegyndes anlægsarbejderne forventligt i efteråret 2006.

 

 

Økonomi

 

På Vej & Parks Investeringsplan 2006, der er godkendt af Bygge- og Teknikudvalget den 12. oktober 2005 (BTU572/2005), er der reserveret 5 mio. kr. i 2006 til gennemførelse af pilotprojekter i forlængelse af byrumshandlingsplanen. Det forventes ikke, at projektet vil medføre forøgede driftsudgifter.

 

 

Miljøvurdering

 

Byrumshandlingsplanen er omfattet af forvaltningens positivliste, og det er i overensstemmelse med følgende målsætninger, at planen vil

- fremme en mere bæredygtig balance mellem by og natur ved at styrke og forny "det grønne" i byen - fra pladser og grønne gaderum til parker, kolonihaver og idrætsanlæg

- udbygge og bevare de store træk i kommunens grønne struktur.

- bevare, forbedre og udbygge byens grønne struktur af større naturområder og parker til gavn for de mennesker, der bor, arbejder eller er på besøg i byen.

- tage stilling til, hvordan eksisterende grønne områder og træer kan indpasses i kommende anlæg, og hvordan nye grønne områder og forbindelser kan udvikles i lokalområderne.

Nærværende sagstyper er endvidere omfattet af Teknik- og Miljøudvalgets positivliste og skal miljøvurderes. Miljøvurderingen vil blive gennemført som led i projektudviklingen.

 

 

Høring

 

Området har mange interessenter blandt såvel interesseorganisationer, foreninger, institutioner, myndigheder og lokale borgere. Det er derfor vigtigt at afsætte tid og energi til at inddrage og lytte til de mange ønsker og interesser.

 

Dette gøres ved et borgermøde og efterfølgende workshop(s). Forvaltningen vil sørge for, at alle relevante borgere og interessenter bliver inddraget. Forvaltningen vil via kontakter i området (kvartløft mv.) inddrage repræsentanter fra disse grupper i opgaveløsningen.

 

Det første borgermøde skal sikre, at al nødvendig viden om området kommer frem. Hvilke problemer er der, og er der steder, som skal have særlig opmærksomhed? På dette borgermøde kan alle interesserede borgere melder sig til de efterfølgende workshops.

 

Workshoppen skal bruges til, at bearbejde og kvalificere de tre forslag inden en egentlig udvælgelse finder sted. Her vil der blive mulighed for at kommentere og kritisere, såvel positivt som negativt. Afhængigt af antal tilmeldte til workshoppen tilrettelægges programmet og form først efter borgermødet.

 

Tegnestuerne planlægger sammen med forvaltningen både borgermøde og workshop.

 

Andre konsekvenser

Det er for nærværende forvaltningens vurdering, at den planlagte forbedring af byrummene vil medføre en reduktion i det nuværende antal parkeringspladser. Forvaltningen vil arbejde på at reducerer antallet af nedlagte parkeringspladser og redegøre herfor i en senere indstilling, hvor også de tre dispositionsforslag forelægges udvalget

 

 

BILAG VEDLAGT

 

Bilag 1: Luftfoto af området

Bilag 2: Side 21 fra Byrumshandlingsplanen

Bilag 3: Side 47 fra Byrumshandlingsplanen

Bilag 4: Idéoplæg, marts 2006

 

 

 

Ole Bach

 


 

Til top