Etablering af almene boliger i stedet for nærgenbrugsstation i Carlsberg Byen, Vesterbro/Kgs. Enghave
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen iværksætter arbejdet for almene boliger i byggefelt 10B, der i gældende lokalplan er udlagt til nærgenbrugsstation i Carlsberg Byen.
Problemstilling
Lokalplan 432 ”Carlsberg II” med tillæg 6 (BR 15. december 2016) fastlægger placeringen af en nærgenbrugsstation i byggefelt 10B ved Ny Carlsberg Vej. Det er kommunen, som skal etablere og drive anlægget.
Der har dog ikke været afsat midler til nærgenbrugsstation Carlsberg i tidligere eller den nuværende Ressource og Affaldsplan 2024 (Cirkulær København) eller afsat anden finansiering i øvrigt hertil. I Cirkulær København er der afsat midler til tre nærgenbrugsstationer. Da planlægningen af fsb´s byggeriet blev igangsat, og dermed muligheden for at benytte reservationen i Carlsbergbyen til en nærgenbrugsstation blev aktuel, var placeringerne til tre nærgenbrugsstationer allerede fundet og igangsat (Helga Larsens Plads, Holmbladsgade, Ørestad Syd). Nærgenbrugsstationen er derfor ufinansieret.
Borgerrepræsentationen besluttede den 22. juni 2017 at etablere Enghave Nærgenbrugsstation ved Sønder Boulevard, cirka 350 meter fra byggefeltet ved Ny Carlsberg Vej. Denne nærgenbrugsstation er sat i drift, men forventes i de kommende år at blive færdigbygget i takt med udviklingen af området. Det er forventningen, at en færdigbygget Enghave Nærgenbrugsstation indtil videre vil kunne dække behovet for en nærgenbrugsstation i Carlsberg Byen.
På Borgerrepræsentationens møde den 1. februar 2018 blev der i forbindelse med en tillægsbevilling til Enghave Nærgenbrugsstation afgivet protokolbemærkning om, at partierne (A, B, F, Ø og Å) ikke er indstillet på at give grundejeren dispensation fra kravet om en nærgenbrugsstation på Carlsberg.
På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 18. juni 2018 blev det dog godkendt, at Teknik- og Miljøforvaltningen i de konkrete byggesager i Carlsberg Byen fortsat meddeler dispensation til at udsætte etableringstidspunktet for en nærgenbrugsstation.
Byggeriet i Carlsberg Byen er nu fremskredent, og boligselskabet fsb er i gang med at projektere byggeri på den resterende del af byggefeltet, hvor nærgenbrugsstationen skal placeres i stueetagen på hjørnet Ny Carlsberg Vej / Lagergade. Der skal derfor tages endelig stilling til, om arealreservationen til en nærgenbrugsstation skal opretholdes, eller om der i stedet skal prioriteres flere almene boliger.
Byggefeltet på 450 m2 vil, hvis der prioriteres almene boliger, i udgangspunktet bestå af fire boliger samt fælles boligareal for den almene bebyggelse.
Løsning
Udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S som sælger og boligselskabet fsb som køber ønsker, at der opføres almene boliger på det byggefelt, der er udlagt til nærgenbrugsstation. Byggefeltet til nærgenbrugsstation er beliggende på grunden for de almene boliger og inde i bygningskroppen for de kommende almene boliger, jf. vedlagt kort bilag 2. Der skal således bygges uden om byggefeltet til nærgenbrugsstation, hvis nærgenbrugsstation ikke opføres samtidigt. Det betyder, at der vil fremkomme et større tomt rum på 450 m2 alene beklædt med beton eller andet vejrbestandigt materiale ud til gadeplan, indtil nærgenbrugsstationen kan anlægges. Ligeledes skal der opføres støttesøjler ud til gadeplan og støttemur ud til gården, for at der kan bygges oven på arealet, jf. bilag 3. Dette vil komplicere opførelsen af de almene boliger.
Det er Teknik- og Miljøforvaltningens opfattelse, at det vil være hensigtsmæssigt med flere almene boliger i Carlsberg Byen henset til, at Enghave Nærgenbrugsstation ligger 350 m fra det udlagte byggefelt for nærgenbrugsstation i Carlsberg Byen. Der er planlagt 13,7 % almene boliger af det samlede boligbyggeri i Carlsberg Byen. Hvis der opføres yderligere 450 m2 i det almene byggeri, vil procenten for almene boliger stige til 13,9 %. Der vil ikke blive opført yderligere almene boliger i Carlsberg Byen.
En byttecentral kan ligge i stueetagen, men fsb kan ikke selv drifte en byttecentral, og det pågældende areal vil ikke være støtteberettiget. Det vurderes dog ikke hensigtsmæssigt at nedskalere nærgenbrugsstationen til en byttecentral, da udfordringen med byggefeltet fortsat vil bestå, idet der også med en byttecentral vil fremkomme et tomt rum i byggeriet, jf. ovenfor, hvis byttecentralen ikke opføres samtidig med de almene boliger.
Den mere enkle byggeproces uden nærgenbrugsstation eller byttecentral vil betyde en billiggørelse af byggeriet.
Arbejdet for flere almene boliger vil betyde, at der skal udarbejdes et tillæg til lokalplanen om, at byggefeltet udlagt til nærgenbrugsstation kan anvendes til boliger.
Det skal bemærkes, at der dog samtidig er et ønske om generelt at øge københavnernes mulighed for affaldssortering og genbrug. Forvaltningen vurderer, at Carlsberg Byen indtil videre kan dækkes af Enghave Nærgenbrugsstation, henset til afstanden til Enghave Nærgenbrugsstation, og forvaltningen ikke er bekendt med, at der er kapacitetsproblemer ved Enghave Nærgenbrugsstation. Der er ikke umiddelbart egnede alternative lokationer til en nærgenbrugsstation i Carlsberg Byen.
Politisk handlerum
Teknik- og Miljøudvalget kan vælge ikke at godkende indstillingen, hvilket vil betyde, at der fortsat skal være udlagt et areal til nærgenbrugsstation i det aktuelle byggefelt i Carlsberg Byen. Det bevirker, at der skal bygges uden om den planlagte nærgenbrugsstation, medmindre der afsættes finansiering til denne, inden byggeprojektet for de almene boliger iværksættes. Finansiering til etablering af nærgenbrugsstationen kan indgå i affaldsgebyrerne for 2025 og frem, fx som en del af Ressourceplan 2030.
Det kan besluttes, at nærgenbrugsstation Carlsbergbyen skal finansieres af Ressourceplan 2030, men grundet den tidligere beskrevne kompleksitet i, at nærgenbrugsstationen skal bygges ind under de almene boliger, er det forvaltningens vurdering, at det bliver forholdsvis dyrere at etablere denne. Udgifterne estimeres til cirka 12 mio. kr., som dækker over projektering samt opførelse af råhus og indretning af nærgenbrugsstationen. Til sammenligning estimerer forvaltningen, at der skal afsættes 6 mio. kr. pr. nærgenbrugsstation i den kommende ressourceplan. Etableringen af nærgenbrugsstationen i Carlsbergbyen vil kunne begynde allerede i 2024, hvis der sikres politisk forpligtelse til fremtidige gebyrstigninger til at dække omkostningerne.
Såfremt det besluttes at anlægge en nærgenbrugsstation i Carlsbergbyen, skal etablering og drift finansieres af affaldsgebyrerne. Udgifterne hertil på cirka 12 mio. kr. svarer til en gebyrstigning på 35 kr. pr. husholdning i et år. Hertil kommer udgifter til husleje eller eventuelt grundkøb samt løbende driftsomkostninger.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Hvis Teknik- og Miljøudvalget godkender indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen iværksætte arbejdet med et forslag til tillæg til lokalplan, der muliggør yderligere almene boliger. Det almene boligselskab vil begynde at disponere over byggefeltet til almene boliger under forudsætning af, at der vedtages et tillæg til lokalplanen om anvendelse til almen boligbebyggelse. Tillæg til lokalplanen skal godkendes af Teknik- og Miljøudvalget.
Søren Wille
/ Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 5. februar 2024
Indstillingen blev godkendt med 9 stemmer mod 1. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, C, F, V og Ø
Imod stemte: Å
Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Carlsbergbyen er desværre et eksempel på en byudvikling, hvor der ikke tages tilstrækkeligt hensyn til behovet for de nødvendige offentlige institutioner, fx skole, daginstitutioner, grønne arealer mv.; og i denne sag en nærgenbrugsstation. Det forventes at nærliggende dele af byen skal lægge plads til at opfylde de behov, så bygherrer kan tjene mest muligt på deres byggeri. Når der så stilles krav i lokalplanen, så overlades det til de almene boligorganisationer at opfylde kravet. I denne sag vil en nærgenbrugsstation gøre det almene byggeri vanskeligere og dermed dyrere. Samtidig er der endnu ikke afsat midler til at bygge en nærgenbrugsstation. Derfor accepterer vi nødtvungent at der ikke kommer en nærgenbrugsstation, selvom der er behov for det. Til gengæld kan der så blive lidt flere almene boliger.”
Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Nærgenbrugsstationer er blevet en vigtig del af den nødvendige infrastruktur i byen. Derfor skal der i fremtidige lokalplaner for større områder sikres plads. Og sikres at pladsen ikke tages fra almene boliger. Konkret skal der findes plads på Vesterbro, herunder i Jernbanebyen, da så stor en bydel ikke kan nøjes med én nærgenbrugsstation.”