Mødedato: 05.02.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Overtagelse af Bispebjerg Parkallé som kommunal vej, Bispebjerg

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om to vejstykker på den private fællesvej Bispebjerg Parkallé skal overtages til offentlig vej på grund afmængden af gennemkørende trafik.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at gennemføre en kommunal overtagelse af to strækninger privat fællesvej på Bispebjerg Parkallé fra Rådvadsvej til Frederiksborgvej (bilag 2).

Problemstilling

På baggrund af henvendelse fra grundejere, har forvaltningen foretaget en trafiktælling på to vejstykker privat fællesvej af Bispebjerg Parkallé mellem Rådvadsvej til Frederiksborgvej. Tællingen viser, at den gennemkørende trafik er større end 80 %. Ved gennemkørende trafik på over 50% er Københavns Kommune forpligtet til enten at dæmpe trafikken eller overtage strækningerne som offentlig vej, jf. lov om private fællesveje § 58, stk.3.

Forvaltningen anbefaler, at kommunen overtager disse to vejstrækninger.

Løsning

Borgerrepræsentationen vedtog den 1. december 2011, at for megen gennemkørende trafik på private fællesveje så vidt muligt skal søges nedbragt. Dette er efter forvaltningens vurdering ikke hensigtsmæssigt i dette tilfælde, da en nedbringelse af trafikken vil kræve etablering af et nyt signalreguleret kryds, hvilket økonomisk ikke vil være fordelagtigt i forhold til at lade trafikken forblive på vejen, hvor den kan afvikles uproblematisk. Det foreslås derfor, at kommunen overtager vejen.

Vejstykkerne på Bispebjerg Parkallé mellem Frederiksborgvej og Rådvadsvej er meget smalt anlagt, og er i forvejen ensrettede og fartdæmpet. Det nordlige vejstykke er signalreguleret ved Frederiksborgvej. Trafikafviklingen i dag forløber uproblematisk og trafiksikkerhedsmæssigt forsvarligt som følge af den eksisterende signalregulering.

En løsning, der skal mindske gennemkørende trafik på vejstykkerne, vil betyde, at der skal ske en fysisk lukning af vejstykkerne mod Rådvadsvej, hvilket vil medføre en omlægning af trafikken og en øget trafikafvikling i krydset Rådvadsvej/Frederiksborgvej. Det er forvaltningens og politiets vurdering, at den øgede mængde trafik i krydset nødvendiggør, at krydset skal sikres ved etablering af et nyt signalanlæg af hensyn til trafiksikkerhed og fremkommelighed.

Da den gennemkørende trafik ikke kan begrænses, medmindre vejstykkernes lukkes og der samtidig etableres et nyt signalreguleret kryds til at håndtere den øgede mængde trafik på Rådvadsvej/Frederiksborgvej, anbefaler Teknik- og Miljøforvaltningen derfor, at vejstrækningerne i stedet overtages af kommunen som offentlig vej. En overtagelse vil være mindre trafikalt indgribende og samtidig økonomisk mere fordelagtigt end vejlukninger og etablering af et nyt signalreguleret kryds. Grundejerne vil ikke opleve en nedbringelse af trafikken, men vil ikke længere skulle forestå og betale for vedligeholdelsen af vejen, og kommunen efterlever dermed bestemmelserne i privatvejsloven.

Alternativ

Hvis vejen ikke overtages, er kommunen forpligtet til at begrænse den gennemkørende trafik på vejen. Hvis trafikken skal begrænses tilstrækkeligt, vil det være nødvendigt fysisk at lukke de to vejstykker. Lukningen vil betyde, at der skal etableres en vendeplads, og vil også medføre, at der nedlægges tre-fem parkeringspladser til vendeareal og etableres fysisk afspærring. Derudover vil der være behov for at etablere et nyt signalreguleret kryds ved Rådvadsvej/Frederiksborgvej for at opretholde en sikker afvikling af trafikken på det offentlige vejnet, som beskrevet ovenfor.

Økonomi

Udgifterne til overtagelse af vejstrækningerne på Bispebjerg Parkallé afholdes på Teknik- og Miljøforvaltningens ordinære driftsramme. Overtagelse forventes at medføre øgede udgifter til vejvedligeholdelse på 48.470 kr. og øgede udgifter til drift af veje på 19.300 kr. pr. år. Øgede driftsudgifter forventes således i alt at udgøre 67.770 kr. pr. år.

Udgifterne afholdes på Teknik- og Miljøforvaltningens ordinære driftsramme og finansieringen stammer fra DUT-kompensationen i forbindelse med ikrafttrædelse af lov om private fællesveje (LKB nr. 1537 af 21. december 2010). DUT-kompensation ydes af staten, som en forhøjelse af bloktilskuddet i forbindelse medlovændringer, der pålægger kommunerne øgede udgifter. Kompensationen blev indarbejdet i Teknik- og Miljøudvalgets ordinære driftsramme i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2012 (6. oktober 2011).

Hvis strækningerne ikke overtages af kommunen, er det forvaltningens vurdering, at vejlukninger og etablering af signalregulering vil koste ca. 1 mio. kr., som vil kræve særskilt anlægsfinansiering og deraf afledt drift.

Videre proces

Når indstillingen er godkendt af Borgerrepræsentationen, gennemfører forvaltningen en partshøring på fire uger, inden forvaltningen træffer den endelige beslutning om overtagelsen, der meddeles de berørte grundejere i en afgørelse.

Overtagelsen forventes realiseret inden sommerferien 2018.

 

        Pernille Andersen

                                               / Anne-Sofie Degn

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 5. februar 2018 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top