Mødedato: 04.11.2024, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Fysiske forbedringer i Amager Strandpark 2025, Amager Øst

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, hvilke udviklingsprojekter Teknik-og Miljøforvaltningen skal gennemføre i Amager Strandpark i 2025. Forvaltningen har indsamlet forslag fra strandparkens brugere og fra medlemmer af Parkbrugerrådet for Amager Strandpark. Parkbrugerrådet har prioriteret forslagene og på den baggrund foreslår Teknik- og Miljøforvaltningen pakkeløsning A.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at 0,3 mio. kr. (2025 p/l) anvendes i 2025 til realisering af de prioriterede forslag i pakke A, som beskrevet i løsningsafsnittet.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede på et møde den 26. februar 2015 at nedlægge det tidligere Amager Strand I/S. I den forbindelse besluttede man, at en årlig besparelse i administrationsomkostninger skal anvendes til fysiske forbedringer til gavn for strandparkens brugere. Den årlige besparelse udgør 500.000 kr. (2016 p/l). Teknik- og Miljøudvalget beslutter hvert år, hvilke konkrete projekter forvaltningen skal iværksætte for de sparede midler. Afledt drift af tidligere års projekter finansieres af den årlige besparelse, hvorfor beløbet til finansiering af nye projekter bliver mindre år for år. I 2025 kan der på den baggrund udmøntes 338.438 kr. (2025 p/l) til nye projekter.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har indhentet forslag til nye fysiske forbedringer i Amager Strandpark fra medlemmerne af det permanente Parkbrugerråd for Amager Strandpark, som er rådgivende og blandt andet har mulighed for at stille forslag til udvikling af Amager Strandpark, jf. Teknik- og Miljøudvalgets beslutning om oprettelse af Parkbrugerråd i Amager Strandpark (BR 26. februar2015). Forvaltningen har også selv lagt forslag til Parkbrugerrådet.

Ved Parkbrugerrådets møde den 11. september 2024 blev i alt 17 forslag til fysiske forbedringer fremlagt, hvorefter medlemmerne prioriterede disse ved en afstemning. Hvert medlem havde mulighed for at stemme på op til tre forskellige forslag, jf. bilag 2. De forslag, der nød størst opbakning, var informationsskilte om strandparkens natur og biodiversitet (8 stemmer), tiltag for mere biodiversitet og bedre adgang til Grønningen (8 stemmer), udvidelse af Kilometerbroen for bedre plads til de badende (5 stemmer), renovering af Naturlegepladsen (5 stemmer), ny badesti i sandet (5 stemmer), tiltag for padder langs den oprindelige strand (3 stemmer) og en petanquebane (3 stemmer).

Fysiske forbedringer i 2025

Med udgangspunkt i Parkbrugerrådets prioritering har forvaltningen udarbejdet tre pakkeløsninger. Med de midler, der er til rådighed til fysiske forbedringer, kan en af de tre pakkeløsninger realiseres i 2025.

Pakkeløsning A indeholder:
Udvidelse af Kilometerbroen til gavn for de badende, informationstavler om strandparkens natur og biodiversitet. Evt. restbeløb anvendes til indkøb af opholdsmøbler.

Pakkeløsning B indeholder:
Renovering af naturlegepladsen ved den oprindelige strand og samlet rådgivningsopgave ift. mere biodiversitet på Grønningen og indsatser for padder langs den oprindelige strand. Evt. restbeløb anvendes til indkøb af opholdsmøbler.

Pakkeløsning C indeholder:
Ny badesti til udlægning i badesæsonen for bedre tilgængelighed, samlet rådgivningsopgave ift. mere biodiversitet på Grønningen og indsatser for padder langs den oprindelige strand, og informationstavler om strandparkens natur og biodiversitet. Evt. restbeløb anvendes til indkøb af opholdsmøbler.

Forvaltningen anbefaler, at pakkeløsning A realiseres i 2025. Her etableres en bredere platform for enden af Kilometerbroen, der vil skabe mere plads og bedre forhold for de mange, der benytter Kilometerbroen til badning året rundt. Brugerne efterspørger også en bænk, der kan benyttes til ophold og omklædning. En udvidelse af Kilometerbroen er i overensstemmelse med den bemærkning, der blev afgivet af et flertal af udvalget ved behandlingen af den seneste indstilling om fysiske forbedringer i Amager Strandpark (TMU 8. januar 2024) om, at parkbrugerrådet fremadrettet skal se på bedre forhold for de uorganiserede vinterbadere uden for foreningerne. Som del af pakkeløsning A opsættes der også informationstavler om strandparkens natur og biodiversitet. Det er et forslag, der har været stillet gentagne gange af Amager Øst Lokaludvalg. På Parkbrugerrådsmødet var forslaget et af to, der fik flest stemmer.

Et alternativt forslag, pakkeløsning B, indeholder en renovering af naturlegepladsen ved den oprindelige strand. Naturlegepladsen blev etableret i 2018. Parkbrugerrådet bemærker, at især de elementer, der står ude i vandet, er meget slidte, og man ønsker, at legepladsen renoveres, da den benyttes af mange børnefamilier, dagplejere og institutioner. Som del af pakkeløsning B indhentes der desuden rådgivning ift. at øge biodiversiteten på Grønningen og langs den oprindelige strand for at udnytte områdets potentialer, inden der tages konkrete initiativer. I foråret foretog forvaltningen en afbrænding af Grønningen og udsåede en frøblanding af overdrevsarter for at skabe mere variation i et græsdomineret område. Indsatsen har dog ikke haft den ønskede effekt. Der er forslag om, at området kunne rumme et vandhul og måske lidt variation i terræn for at tiltrække dyreliv. Et andet potentiale, der skal afklares, er muligheden for at gøre indsatser for at skabe levesteder for grønbroget tudse og andre arter af padder. Der er observationer af grønbroget tudse både nord og syd for strandparken. Imidlertid er der på strandengen mange, der lufter hund, og det er usikkert om området reelt rummer et potentiale for padder.

Et andet alternativt forslag, pakkeløsning C, indeholder indkøb af en ny strandsti ved Strandstation 1, hvor stien er kort og slutter 30 m fra strandkanten. Strandstierne lægges ud i sandet i badesæsonen for at sikre bedre adgang til vandet for gæster, der er dårligt gående, kørestolsbrugere eller som besøger stranden med barnevogn. Strandstierne indsamles i efteråret for at sikre dem mod ødelæggelse under storm og vintervejr. Den gamle strandsti vil blive genanvendt på en anden placering. Det bemærkes, at bølge- og tidevandspåvirkningen gør, at en strandsti aldrig kan føres helt ud til strandkanten.

Som del af pakkeløsning C realiseres projektet med øget biodiversitet på Grønningen og tiltag for padder langs den oprindelige strand som beskrevet i pakkeløsning B. Derudover opsættes der informationstavler om strandparkens natur og biodiversitet som beskrevet under pakkeløsning A. 

Forslaget om etablering af en petanquebane er ikke prioriteret i en af de tre pakkeløsninger. Årsagen hertil er, at der allerede findes en petanquebane i området ved minigolfbanen. Forvaltningen vil søge at renovere denne bane indenfor driftsmidlerne i 2025.

Tilgængelighed
Dansk Handicapforbunds repræsentant i Parkbrugerrådet stillede forslag om, at der etableres nye handicapegnede badefaciliteter i Amager Strandpark, fx en helårsåben, handicapegnet badebro med rampe, omklædningsfaciliteter og sauna. Forvaltningen forklarede på parkbrugerrådsmødet, at et anlægsprojekt i denne størrelsesorden ikke kan realiseres indenfor de økonomiske- og tidsmæssige rammer, der er for fysiske forbedringer. Projektet vil også være betinget af, at der meddeles dispensation fra fredningen og tilladelse efter Naturbeskyttelsesloven og Kystbeskyttelsesloven. Ønskes det, at der etableres et nyt handicapegnet badeanlæg til helårsbrug, er det betinget af, at der afsættes midler i forbindelse med kommende budgetforhandlinger.

I bilag 3 er et oversigtskort, der viser projekternes placering i strandparken.

Politisk handlerum

  • Teknik- og Miljøudvalget kan vælge pakkeløsning B eller C.
  • Teknik- og Miljøudvalget kan vælge at realisere et projekt, der ikke blev prioriteret af Parkbrugerrådet.

Hvis der er et politisk ønske om, at der etableres nye handicapegnede badefaciliteter i Amager Strandpark, kan der bestilles et budgetnotat på en foranalyse af projektet. 

Økonomi

Som følge af opløsningen af Amager Strandpark I/S er der opnået en besparelse på 500.000 kr. (2016 p/l) pr. år i reducerede administrationsomkostninger. Det svarer i 2025 til 618.762kr. grundet den årlige p/l fremskrivning. Projekter til fysiske forbedringer har ofte varige afledte driftsudgifter, som også skal dækkes af de årligt sparede midler. Samlet har tidligere års udviklingsprojekter i Amager Strandpark medført afledt drift for alt 280.324kr. årligt. Det betyder, at der i alt er 338.438. (2025 p/l) tilbage til fysiske forbedringer og drift af nye tiltag i Amager Strandpark i 2025.

Pakkeløsning A medfører ingen afledt drift i 2025, men afledt drift på samlet 33.000 kr. i 2026 og frem, til vedligehold af træværket og udskiftning af plexiglasplader på informationstavlerne efter behov. Hvis pakkeløsning A gennemføres, vil der i 2026 være 305.438 kr. (2025 p/l) til udmøntning af nye fysiske forbedringer, jf. bilag 4.

Pakkeløsning B medfører ingen afledt drift i 2025, men afledt drift på samlet 28.000 kr. i 2026 og frem til løbende vedligehold af legepladsens elementer, og udskiftning af plexiglasplader på informationstavlerne efter behov. Hvis pakkeløsning B gennemføres, vil der i 2026 være 310.438 kr. (2025 p/l) til udmøntning af nye fysiske forbedringer, jf. bilag 4.

Pakkeløsning C medfører ingen afledt drift i 2025, men afledt drift på samlet 32.000 kr. i 2026 og frem til løbende vedligehold og opretning af badestien i badesæsonen, og gennemgang ved udlægning i foråret og indsamling i efteråret, og udskiftning af plexiglasplader på informationstavlerne efter behov. Hvis pakkeløsning C gennemføres, vil der i 2026 være 306.438 kr. (2025 p/l) til udmøntning af nye fysiske forbedringer, jf. bilag 4.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstilling, igangsættes etableringen af udviklingsprojekterne og disse afsluttes inden udgangen af 2025.

 

 

Søren Wille

                                                          / Rikke Skovbølling Brandt

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 4. november 2024

 

Alternativet stillede følgende ændringsforslag som erstatning af 1. at-punkt:

 

”at 0,3 mio. kr. (2025 p/l) anvendes i 2025 til realisering af de prioriterede forslag i pakke C, som beskrevet i løsningsafsnittet.”

 

Ændringsforslaget blev forkastet med 1 stemme mod 10. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: Å

Imod stemte: A, B, C, F, V og Ø

 

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det Konservative Folkeparti støtter løsning A – men for det Konservative Folkeparti er det vigtigt, at naturlegepladsen senest prioriteres i forbindelse med den næste udmøntning af midler til forbedringer i Strandparken.”
Til top