Mødedato: 04.11.2024, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Indretning af Langebro parkeringskælder, Indre By

Se alle bilag

I forbindelse med at parkeringskælderen under Langebro efter mange års lukning skal genåbnes som offentligt parkeringsanlæg, skal Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til indretningen i parkeringskælderen. Der etableres væsentligt færre parkeringspladser end forudsat på grund af ændringer af de fysiske forhold i kælderen samt nye krav til brandforhold og nye anbefalinger til pladsforhold for offentlige parkeringspladser.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Langebro parkeringskælder indrettes med 82 ordinære p-pladser, to handicappladser, og syv MC-pladser, jf. løsningsafsnittet og bilag 3.

Problemstilling

Siden Langebro åbnede i 1954 har arealet under broen først været brugt til privatejet parkeringskælder med adgang for offentligheden, derefter til et privat firmas erhvervsparkering og siden 00’erne har kommunen anvendt kælderen til opmagasinering, hvor det meste af arealet ikke har været i brug.

I Overførselssagen 2011-2012 (BR 10. maj 2012) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat 3,2 mio. kr. og i Overførselssagen 2015-2016 (BR 28. april 2016) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat 11,0 mio. kr. til genåbningen af Langebro parkeringskælder. Desuden blev der omdisponeret 4,1 mio. kr. fra overskuds-/underskudsmodellen (BR 31. maj 2018). Der er således afsat samlet set 19,1 mio. kr. (2018 p/l) til projektet og midlerne er frigivet (BR 2. februar 2017 og BR 31. maj 2018). Projektet har været sat i bero flere gange, først på grund af begrænset anlægsmåltal (TMU 18. juni 2018) og derefter på grund af akutte reparationer på og hovedrenoveringen af Langebro (TMU 24. februar 2020).  

Genåbningen af parkeringskælderen skal erstatte i alt 119 p-pladser, som er blevet nedlagt i forbindelse med anlægsprojekterne i Frederiksholms Kanal (BR 10. maj 2012) og Nybrogade (TMU 29. april 2019). Der blev oprindeligt givet midler til etablering af 155 p-pladser ved at genåbne parkeringskælderen. Udvalget blev i 2017 orienteret om, at forvaltningen har nedjusteret antallet af p-pladser fra 155 til 134 for at sikre det nødvendige manøvreareal, så parkeringskælderen opleves som tryg og brugervenlig.

Derefter, i forbindelse med hovedrenoveringen af især betonen i Langebro og nye krav til brandsikring i bygningsreglement (BR18), er alle søjler i kælderen øget med ca. 10 cm i diameter og vægge er påført ca. 5 cm ekstra beton. Derudover er bilerne i byer generelt blevet større, hvorfor der er kommet nye anbefalinger i vejreglerne i oktober 2023, hvor parkeringsbåse m.m. er større end tidligere. Alt dette gør, at der er sket en yderligere reduktion i antallet af p-pladser, der kan etableres i kælderen.

Løsning

Langebro parkeringskælder befinder sig under Langebros rampe på Sjællandssiden og fremstår i dag som ét stort, sammenhængende rum med rå flader i ét plan. En del af parkeringskælderen, sikringsrummet, er omkranset og opdelt af tykke betonvægge. Der er ind- og udkørsel til anlægget fra Puggaardsgade og der bliver ind- og udgang for gående fra Christiansborggade, Christians Brygge og Puggaardsgade, når anlægget står færdigt.

Forvaltningen anbefaler indretning af parkeringskælderen, som medfører 82 p-pladser, to handicappladser, og syv MC-pladser (jf. bilag 3).

Indretningen tager højde for de nye forhold i kælderen og retter sig efter vejreglernes anbefalinger angående parkeringsbåsenes dimensioner og størrelsen på manøvrearealerne. Dette betyder, at der sikres ensartede parkeringsbåse, hvad angår størrelsen, samt et manøvreareal svarende til vinklingen af båsen, så man både kan køre med fronten ind eller bakke ind i båsene.

Der etableres primært vinkelrette parkeringsbåse i parkeringskælderens ydre arealer (ca. 16 ordinære og syv MC-pladser). De resterende p-pladser i resten af parkeringskælderen etableres som skråparkering, da manøvrearealerne ikke tillader vinkelret parkering.

I sikringsrummet, som er det område i parkeringskælderen, der er opdelt af betonvægge, etableres ligeledes skråparkeringspladser. Grundet anbefalingen om tillæg på 0,5 meter ved båse placeret tæt på faste genstande, efterlader dette kun mulighed for at etablere én plads mellem væggene.

Med dette forslag vurderes det ikke at være nødvendigt at lave begrænsninger på, hvor brede og hvor lange de biler, som kører ind i parkeringskælderen, må være. Dog vil der fortsat være en højdebegrænsning, hvilket bl.a. betyder, at bl.a. kassevogne ikke kan køre ind i parkeringskælderen. Derfor etableres ikke handikappladser til kassevogne i parkeringskælderen. Der er inden for 250 meter fra parkeringskælderens ind- og udkørsel på Puggaardsgade seks handicap p-pladser på gadeplan. Belægningen på disse pladser er mellem 23-69% ud fra tællinger fra primo oktober 2024.

Generelt gælder det for parkeringskælderen, at der, på grund af søjlernes placering, efterlades en del frie arealer, som ikke er store nok til at etablere yderligere parkeringspladser. I en del af disse arealer er der derfor foreslået etablering af pladser til motorcykler (MC-pladser).

Parkering

Der oprettes 82 ordinære p-pladser, to handicappladser og syv MC-pladser i parkeringskælderen.

Der nedlægges samlet set tre p-pladser i gadeplan som følge af genåbningen af Langebro parkeringskælder. To p-pladser på rampen ud fra p-anlægget vil blive nedlagt, da de ligger imod kørselsretning og dermed vil blive ulovlige, når anlægget åbner. Af hensyn til udsigtsforholdene er det nødvendigt at nedlægge én p-plads ved udkørslen til Puggaardsgade.

Parkeringsbelægningen i området på almindelige offentlige parkeringspladser er i gennemsnit 67% kl. 12.00, 53% kl. 17.00 og 50% kl. 22.00.

Politisk handlerum

Det kan besluttes at

  • anvende en alternativ indretning af parkeringskælderen med i alt 120 p-pladser, herunder 111 ordinære p-pladser, tre handicap p-pladser og seks MC-pladser (jf. bilag 4). Det øgede antal parkeringspladser medfører dog mindre parkeringsbåse og et mindre manøvreareal i parkeringskælderen. Løsningen afviger derved fra gældende vejreglers anbefalinger for pladsforhold for offentlige p-pladser og kan medføre flere materielle skader (fx på anlægget og biler m.v.). Det kan ikke udelukkes, at kommunen vil kunne blive gjort erstatningsansvarlig for de materielle skader på biler, hvilket dog altid vil bero på en konkret vurdering af hver enkelt sag ift. almindelige erstatningsretlige betingelser.
  • reservere et antal op til de 82 ordinære pladser i parkeringskælderen til køretøjer med beboerlicens til Indre By. Det vil i givet fald være første gang, at der reserveres pladser til licensindehavere på offentlig vej. Udvalget kan derfor vælge, at ordningen skal fungere som forsøg og evalueres efter to år med henblik på evt. revidering.
  • ·oprette tre handicappladser på gadeplan, som også kan anvendes af handikapkassevogne, for at leve op til anbefalingerne i vejreglerne om antal handicappladser, når der etableres nye kommunale parkeringspladser. Dette medfører, at der skal nedlægges seks ordinære parkeringspladser i gadeplan.
  • henvise finansiering til kommende budgetforhandlinger til leje af erstatningsparkeringspladser i private p-huse i området svarende til den valgte løsning og op til i alt 134 parkeringspladser (jf. orienteringen fra 2017) eller i alt 155 p-pladser som oprindeligt besluttet ved Overførselssagen 2015-2016. Det forudsætter ændringsforslag, da Teknik- og Miljøforvaltningen ikke af sig selv udarbejder det på baggrund af indstillingen.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Der er ikke afsat midler til afledt drift til projektet (jf. BR 2. februar 2017, se bilag 1). Den afledte drift estimeres til mellem 0,8-0,9 mio. kr. og foreslås håndteret indenfor udvalgets budget, som der træffes beslutning om i udvalgets budgetbidrag til Budget 2026.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen igangsætte indretningen af parkeringskælderen, der forventes ibrugtaget i fjerde kvartal af 2026.

 

Søren Wille

/ Peter Højer

Til top