Nyt lokalbusnet – anlæg af busstoppesteder og mindre fysiske vejændringer
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til projektforslag til tilpasning af lokalbusnettet Bynet 19 i forbindelse med åbningen af Metro Cityringen i 2019. Forslaget indeholder anlæg af busstoppesteder og mindre fysiske vejændringer.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
-
at projektforslaget, der indeholder mindre anlægstiltag på ni lokationer, danner grundlag for tilpasning af lokalbusnettet Bynet2019 (jf. bilag 4) og indebærer, at nedlæggelse af 12 bilparkeringspladser og reetablering af ni bilparkeringspladser, jf. løsning.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen godkendte den 19. april 2018 Movias forslag til nyt lokalt busnet til ikrafttrædelse ved Metro Cityringens åbning i 2019. Borgerrepræsentationen besluttede den 11. oktober 2018 at igangsætte en række anlægstiltag, herunder en opdatering af relevante trafiksignaler, der skulle sikre, at lokalbusserne kunne benytte de besluttede linjeføringer, og at Teknik- og Miljøforvaltningen skulle udarbejde projektforslag herfor. Borgerrepræsentationen besluttede samtidigt at udmønte 7,14 mio. kr. til projektering og anlæg af tiltagene samt at overføre bevillingen til Teknik- og Miljøudvalget. Denne indstilling omfatter anlæg og fysiske ændringer for 3,34 mio. kr. af de 7,14 mio. kr., mens resten af bevillingen på 3,80 mio. kr. er afsat til omprogrammering af trakfiksignaler jf. økonomiafsnittet.
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til projektforslaget om anlæg af busstoppesteder og mindre fysiske vejændringer på ni lokationer, som indebærer nedlæggelse af i alt 12 bilparkeringspladser og reetablering af ni bilparkeringspladser.
Løsning
Movia har frem til sommeren 2018 prøvekørt de nye linjeføringer og anbefalet, at der iværksættes en række mindre anlægstiltag på ni lokationer i Københavns Kommune. Forvaltningen har på den baggrund udarbejdet et projektforslag, jf. bilag 4. Forslaget indeholder anlæg af nye busstoppesteder og mindre fysiske vejændringer bl.a. for at sikre, at busserne kan svinge i kryds og køre ind til busstoppestederne.
Projektforslaget vedrører nedenstående lokationer, og bilag 3 viser eksisterende forhold, mens bilag 4 viser fremtidige forhold.
Lokation |
Anlægstiltag |
Bellahøj vendeplads (bilag 3A/4A) |
Der etableres et nyt busstoppested på midterarealet, og et nyt bussignal på Borups Allé, der sikrer, at bussen kan komme ud fra busstoppestedet. |
Lundtoftegade (bilag 3B/4B)
|
Det tidligere busstoppested reetableres og ombygges, så cykelstien ledes indenom busstoppestedet af hensyn til cyklisternes sikkerhed. Der nedlægges tre bilparkeringspladser, der reetableres i området. |
Italiensvej (bilag 3C/4C) |
Der etableres to nye busstoppesteder. Fem bilparkeringspladser var forventet nedlagt, men ingen bilparkeringspladser nedlægges. |
Femøren St. Hedegårdsvej (bilag 3D/4D) og Kastrupvej (bilag 3E/4E)
|
Tidligere busstoppested på Engvej ved Hedegårdsvej reetableres. Der nedlægges tre bilparkeringspladser og etableres fem bilparkeringspladser ved Femøren Station. Tidligere busstoppested ved Kastrupvej reetableres. |
Polititorvet |
Eksisterende busstoppested er planlagt flyttet, men udgår fra projektforslaget. Arealet anvendes i forbindelse med ombygning af Postgrunden, og Københavns Kommune har i den forbindelse indgået en aftale med ejerne, DSB og Ejendomsselskabet Project Nord P/S om, at de etablerer det nye busstoppested og afholder omkostningerne hertil. Projektet forventes færdigt den 28. februar 2022. |
Strandvejen/Strandvænget (bilag 3F/4F)
|
Der etableres et nyt trafiksignal med busprioritering, så busserne kommer først ud og har mulighed for at svinge til venstre i det efterfølgende kryds ved Svanevænget. Det eksisterende busstoppested flyttes længere tilbage, så busserne kan svinge til venstre inden krydset. |
Bernstorffsgade (bilag 3G/4G)
|
Der etableres ny stærk belægning ved eksisterende stoppested ved Bernstorffsgade. |
Trianglen (bilag 3H/4H)
|
En midterhelle i fodgængerfeltet tilrettes, så bussen kan komme rundt om hjørnet. |
Sjælør Station (bilag 3J/4J)
|
Eksisterende busstoppested flyttes til under togbroen ved Sjælør St., og signalanlægget tilrettes, så bussen registres på det rigtige tidspunkt. |
Konsekvenser for parkering
Anlægstiltagene indebærer, at der nedlægges i alt 12 bilparkeringspladser, herunder ni uden for betalingszonen (tre ved Hedegårdsvej og seks ved Strandvejen) og tre pladser i gul betalingszone (ved Lundtoftegade), mens der reetableres i alt ni bilparkeringspladser, herunder seks pladser uden for betalingszonen (fem ved Femøren Station og en handicapparkeringsplads ved Strandvejen) og tre inden for gul betalingszone (ved Lundtoftegade).
Borgerrepræsentationen besluttede 11. oktober 2018 at nedlægge ca. 13 bilparkeringspladser og reetablere ca. syv bilparkeringspladser. I det fremlagte forslag nedlægges således en plads mindre og der reetableres to mere end Borgerrepræsentationens beslutning.
Forvaltningen opgør ikke parkeringsbelægning uden for betalingszonerne, men vil i det videre arbejde med projektet søge at finde yderligere egnede erstatningspladser ved Strandvejen.
Konsekvenser for træer
Der vil ikke blive fældet træer i projektet.
Høring
Projektet er godkendt af Københavns Politi og Movia. Økonomiforvaltningen har i forbindelse med den politiske vedtagelse af Bynet2019 (BR 19. april 2018) hørt lokaludvalg og relevante interesseorganisationer. Høringssvarene fra lokaludvalgene omhandler ikke projektets konkrete udformning men forholder sig til busruter, frekvens og hensynet til ældre. Her er høringssvarene overvejende kritiske og går på, at serviceniveauet bliver forringet med Bynet2019 og medfører flere skift og ringere busbetjening, særligt på Amager. Der er dog også positive høringssvar fra lokaludvalgene på steder, hvor høje frekvenser fastholdes. De berørte lokaludvalg vil blive orienteret om de aktuelle delprojekter, inden anlægsprojekterne igangsættes.
Ved flytning af stoppesteder er der foretaget høringer af de berørte borgere, jf. bilag 5. Der er indkommet syv høringssvar, som alle er kritiske. Høringssvarene drejer sig om trafikale forhold, parkeringspladser, og sår tvivl om behovet for busstoppesteder. Forvaltningen har undersøgt de indkomne forslag, men det har ikke været muligt for forvaltningen at finde bedre placeringer af busstoppestederne.
Økonomi
Borgerrepræsentationen besluttede 11. oktober 2018 at igangsætte en række anlægstiltag, der skulle sikre, at lokalbusserne kunne benytte de besluttede linjeføringer, og at Teknik- og Miljøforvaltningen skulle udarbejde projektforslag herfor. Borgerrepræsentationen besluttede samtidigt at udmønte 7,14 mio. kr. til projektering og anlæg af tiltagene fra Økonomiudvalgets pulje til busfremkommelighed og overføre bevillingen til Teknik- og Miljøudvalget, samt at overføre 7,14 mio. kr. i anlægsmåltal for 2019. De 7,14 mio. kr. er opdelt med 3,34 mio. kr. til fysiske ændringer, og 3,80 mio. kr. til omprogrammering af signaler.
Bevillingen er placeret på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, som er omfattet af anlægsmåltal. Der er i 2019 afsat 7,14 mio. kr. i anlægsmåltal til projektet.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, igangsætter Teknik- og Miljøforvaltningen anlægsarbejdet ultimo 2019. Projektet forventes ibrugtaget løbende fra ultimo 2019 til primo 2020. Omprogrammeringen af signalanlæg er igangsat og forventes færdig primo 2020.
Søren Wille
/ Lone Byskov
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 4. november 2019
Alternativet fremsatte ændringsforslag om at ændre 1. at:
Fra
”at projektforslaget, der indeholder mindre anlægstiltag på ni lokationer, danner grundlag for tilpasning af lokalbusnettet Bynet2019 (jf. bilag 4) og indebærer, at nedlæggelse af 12 bilparkeringspladser og reetablering af ni bilparkeringspladser, jf. løsning.”
Til
”at projektforslaget, der indeholder mindre anlægstiltag på ni lokationer, danner grundlag for tilpasning af lokalbusnettet Bynet2019 (jf. bilag 4) og indebærer, at nedlæggelse af 12 bilparkeringspladser og kun genetablere handicapparkeringsplads.”
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med 5 stemmer mod 5. 1 undlod at stemme.
For: B, F, Ø og Å.
Imod: A, C og I.
Undlod at stemme: O.
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.