Mødedato: 04.11.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag til tillæg 11 til lokalplan 310 Teglværkshavnen, Sluseholmens Skole, Vesterbro/Kgs. Enghave

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at sende forslag til tillæg 11 til lokalplan 310 Teglværkshavnen i høring. Forslaget vil muliggøre en grundskole og et parkeringshus med idrætshal ovenpå.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 

  1. at forslag til tillæg 11 til lokalplan 310 Teglværkshavnen (bilag 2) offentliggøres og udsendes i offentlig høring i otte uger.

Problemstilling

Boligområderne omkring Teglholmen, Sluseholmen og Enghave Brygge er i kraftig vækst, og ifølge befolkningsprognosen vil der frem mod 2035 mangle skolespor i området. Økonomiforvaltningen, Børn- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen har anmodet om et nyt plangrundlag, så der kan bygges en tresporet skole med idrætshal, madklub og parkeringshus på Sluseholmen 6 og 8D. Anvendelsen og udformningen af byggeriet er ikke i overensstemmelse med den nuværende lokalplan, hvorfor realiseringen af projektet forudsætter en ny lokalplan. Lokalplanforslaget forudsætter ligeledes, at de generelle rammer om bil- og cykelparkering i forslag til Kommuneplan 2019 vedtages ved den endelige vedtagelse i Borgerrepræsentationen.

Løsning

I Overførselssagen 2017/2018 (BR den 3. maj 2018) (A, B, F og O) blev godkendt en anlægsbevilling på 461,2 mio. kr. til en tresporet skole, idrætshal, parkeringshus med svingbane og tilkørsel fra Sjællandsbroen. Økonomiforvaltningen har afholdt en arkitektkonkurrence for den nye skole beliggende på Sluseholmen 6 og 8D. Lokalplanen muliggør opførelse af den nye skole med et samlet etagemeterareal på 24.700 m2. Skoledelen med idrætshal vil udgøre 12.700 m2 og parkeringshuset ca. 12.000 m2. 

Kommunen har købt grunden, hvor der i øjeblikket er 250 parkeringspladser på terræn, som ikke må nedlægges, fordi de er krævet i forbindelse med opførelse af et erhvervsbyggeri. Kommunen har derfor i den betingede købsaftale forpligtet sig til at genetablere pladserne i et parkeringshus, som også skal rumme skolens parkering. Parkeringshuset vil med sin placering ud mod Sjællandsbroen fungere som skærm for trafikstøjen.

Skolens idrætshal placeres ovenpå parkeringshuset med udsigt til Fælleden og vil udover støjskærm også fungere som et vartegn for området med sin lysende facade, da de øverste felter udføres med gennemskinneligt materiale, der belyses bagfra. Hallen udføres med åbne vinduesfelter nederst, så brugerne har udsyn til omgivelserne og forbipasserende kan fange glimt af hallens liv udefra.

Forslag til  Kommuneplan 2019 muliggør en bebyggelsesprocent på 185. De 12.000 m2 til p-huset kan opføres udover bebyggelsesprocenten. Bebyggelsesprocenten for skole og parkeringshus er på 245, mens bebyggelsesprocenten ligger på ca. 126 for skolen alene. Idrætshal og parkeringshus vil få en samlet højde på ca. 31 meter. Skolen vil blive opført i forlængelse af idrætshal og parkeringshus og vil blive udformet som en terrasseret bygning, der nedtrappes fra en højde på 27 meter og ned til ca. 12 meter mod Ved Stigbordene. En hovedtrappe giver offentlig adgang til tagterrasser ovenpå skolen og idrætshallen. Skolens facader bliver beklædt i lyst træ og parkeringshuset i beton vil blive begrønnet.

Adgang til parkeringshuset sker fra Sjællandsbroen. Hovedindgangen til skolen bliver etableret Ved Stigbordene og via en offentlig sti langs med den kanal, der også var forudsat i den oprindelige lokalplan.

Friarealet for skolen bliver etableret på skolens tagterrasser og på terræn langs med kanalen.

Byliv

Stueetagerne vil blive etableret med en åbenhed, der sikrer byliv ved kontakt mellem mennesker udenfor og indenfor i stueetagen, hvilket også øger trygheden. Skolen vil med de offentligt tilgængelige tagterrasser give særlige muligheder for ophold og udsigt bl.a. til Amager Fælled. Herudover muliggør lokalplanen en træbrygge og et offentligt stiforløb langs med den planlagte kanal. Der vil dermed blive skabt mulighed for at finde både stille og aktive udearealer, hvorved indsatsen i Fællesskab København om en bedre hverdag i byrummet bliver understøttet.

Bæredygtighed og bynatur

Teknik- og Miljøforvaltningen har drøftet mulighederne for at implementere Københavns Kommunes politikker, planer og strategier for bæredygtighed i projektet med bygherre. Da der er tale om et kommunalt byggeri, vil byggeriet skulle overholde kravene i Miljø i Byggeri og Anlæg 2016

Inden for lokalplanens afgrænsning har bygherre registreret 30 træer, hvoraf 27 lever op til kriterierne for at være bevaringsværdige. Da træerne står i et område, hvor det er hensigtsmæssigt at placere ny bebyggelse, nødvendige udearealer samt skolens gang- og trafikarealer, udpeges de ikke som bevaringsværdige i forslaget til lokalplan og kan dermed fældes. De i alt 30 træer vil blive erstattet af 43 nye træer med en stammeomkreds på mindst 18-20 cm ved plantning (bilag 4).

Parkering

Forslag til Kommuneplan 2019 og dermed også lokalplanforslaget stiller krav om en  parkeringsplads pr. 425 m2 etageareal til grundskoler. Det svarer til, at der skal etableres ca. 23 p-pladser, hvoraf 13 placeres på terræn og resten i parkeringshuset. I forhold til krav om parkering til cykler, stiller forslag til Kommuneplan 2019 krav om fem p-pladser pr. 100 m² etageareal, hvilket i lokalplanen svarer til ca. 625 p-pladser, hvoraf 20 er til pladskrævende cykler.

Rammeændring jf. forslag til Kommuneplan 2019

I Kommuneplan 2015 er området udlagt til bolig og serviceerhverv (C2*-område) med en maksimal bebyggelsesprocent på 150. Kommuneplan 2019 ændrer rammen til bolig og serviceerhverv (C3*-område) med en maksimal bebyggelsesprocent på 185. Lokalplanforslaget kan rummes indenfor den nuværende ramme og den ændrede ramme. Hvis de generelle rammer for bil- og cykelparkering ikke bliver vedtaget ved den endelige vedtagelse af Kommuneplan 2019, skal bestemmelserne i lokalplanen om dette ændres ved den endelige vedtagelse.

Borgerinddragelse

Lokaludvalget har ikke indsendt et høringssvar i den interne høring. Økonomiforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen har sammen med Kongens Enghave Lokaludvalg i forbindelse med offentliggørelse af vinderforslaget afholdt et borgermøde den 12. september 2019, hvor omkring 60-70 borgere deltog. Der var en positiv stemning for skoleprojektet.

Miljøvurdering

Lokalplanen medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt forslag til lokalplantillæg, sender Teknik- og Miljøforvaltningen forslaget i høring i otte uger. Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalget har godkendt forslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 30. november 2017. Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen i 2. kvartal 2020.

 

                               Søren Wille

                                                         / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 4. november 2019

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Enhedslisten, Socialdemokratiet, Konservative, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker, at der i planarbejdet tages hensyn til transport til og fra skoler, daginstitutioner og idrætsfaciliteter, således at børn og unges sikre skoleveje prioriteres.”

Til top