Mødedato: 04.10.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Udpegning af repræsentanter til Koordinationsforum for udarbejdelse af indsatsplan for grundvandsbeskyttelse

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, hvem der skal inviteres til at indgå i Koordinationsforum og at forvaltningen varetager formandskabet og sekretariatet for Koordinationsforum, der skal bistå med udarbejdelse af indsatsplan for grundvandsbeskyttelse.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at repræsentanter fra myndigheder, forsyninger og organisationer angivet i Løsning (tabel 1) inviteres til at deltage i Koordinationsforum.
  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen varetager formandskabet og sekretariatet af Koordinationsforum.

Problemstilling

Staten har udpeget indsatsområder i Københavns Kommune, hvor de vurderer, at der er særlige behov for grundvandsbeskyttelse. Derfor skal kommunen i henhold til vandforsyningsloven § 13 udarbejde en indsatsplan for grundvandsbeskyttelse for de dele af København, som staten har udpeget som indsatsområde. Områderne er udpeget i bekendtgørelse om udpegning af drikkevandsressourcer. Det er områder, hvor Miljøstyrelsen har vurderet, at der er særligt behov for at beskytte den nuværende og fremtidige drikkevandsressource.  I indsatsplanen skal kommunen opliste de tiltag, man vil igangsætte for at beskytte drikkevandsressourcen. Teknik- og Miljøudvalget har den 26. april 2021 fået forelagt et notat om den politiske og administrative proces for udarbejdelse af indsatsplanen.

Kommunen er forpligtet jf. § 12 i vandforsyningsloven til at nedsætte et Koordinationsforum, der skal bistå kommunen med udarbejdelse af planen.

Formålet med et Koordinationsforum er at sikre, at synspunkter fra interessenterne bliver inddraget tidligt i forløbet.

Formandskabet af Koordinationsforum kan varetages enten af en politiker eller en embedsmand. Det skal derfor besluttes, hvor formandskabet skal forankres.

Løsning

Koordinationsforum skal bestå af repræsentanter for vandforsyningsselskaberne i kommunen, andre berørte myndigheder, jordbruget, industrien, berørte grundejere og eventuelle andre relevante parter. Det er kommunen der udpeger, hvilke organisationer man lokalt ønsker at inddrage. 

Koordinationsforum inviteres til drøftelser undervejs i planarbejdet og vil få forelagt udkast til indsatsplanen til kommentering, inden den behandles politisk i Teknik- og Miljøudvalget. På møderne vil deltagerne få fremlagt datagrundlaget for statens udpegning, samt forslag til mål og indsatser for at beskytte grundvandet. Bemærkninger fra Koordinationsforum er vejledende, dog skal der opnås enighed med nabokommuner, hvis de berøres af planen.

Forvaltningen foreslår, at repræsentanter i tabel 1 inviteres til deltagelse i Koordinationsforum.

Tabel 1: Repræsentanter til Koordinationsforum

Type

Repræsentant

Vandforsyning

  • HOFOR A/S (Vandforsyning)
  • Frederiksberg Forsyning

Kommuner

  • Frederiksberg
  • Gladsaxe
  • Hvidovre

Andre myndigheder

  • Region Hovedstaden

Industri

  • Dansk Industri (DI)

Andre organisationer

  • Lokaludvalg (indenfor indsatsområdet)
  • Miljøpunkt Nørrebro
  • Danmarks Naturfredningsforening
  • Fællesforeningen af grundejere i København

Berørte grundejere

  • Konkrete grundejere, boligselskaber, hvis de berøres direkte af indsatserne

Da der ikke er jordbrug indenfor de udpegede indsatsområder i København, forslår forvaltningen, at de ikke er med i forummet.

Formandskab

Det er kommunen, der beslutter om formandskabet for Koordinationsforum kan varetages af en politiker eller en embedsmand. I nabokommunerne Frederiksberg og Gladsaxe varetages formandskabet af en embedsmand. 

Erfaringer fra andre koordinationsfora viser, at meget tid bruges på fremlæggelse af data og risikovurderinger, og drøftelserne er ofte af meget teknisk karakter. Der skønnes ikke umiddelbart at være nogle meget politiske emner. De drøftelser, som kan have politisk interesse og betydning, vil blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget til drøftelse og beslutning. Foreløbig tidsplan er vedlagt som bilag 2.

På den baggrund foreslår forvaltningen, at det er en embedsmand, der varetager formandskabet for Koordinationsrum i Københavns Kommune. 

Økonomi

Der er afsat DUT-midler til at finansiere kommunernes arbejde med udarbejdelse af indsatsplanen.

Den efterfølgende gennemførelse af indsatserne, skal kommunen selv finansiere, for så vidt angår de indsatser som kommunen er ansvarlig for. Der vil blive udarbejdet særskilt indstilling om godkendelse af udkast til eventuelle indsatser, herunder til finansieringen.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt, hvilke repræsentanter fra myndigheder, forsyninger og organisationer, der skal inviteres til at deltage i Koordinationsforum, vil Teknik- og Miljøforvaltningen invitere de udpegede repræsentanter til at deltage i møde i Koordinationsforum.  Første møde i Koordinationsforum forventes afholdt i november 2021 med introduktion til arbejdet med indsatsplanen. Det videre planarbejde følger den fremlagte tidsplan i bilag 2.

Søren Wille

                                                                 / Hans Christian Karsten

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 4. oktober 2021

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top