Mødedato: 04.06.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Sikring af en bedre trafikafvikling i området Østerbrogade og Svanemøllen st.

Se alle bilag
Teknik og Miljøudvalget besluttede på mødet den 12. marts 2012 at godkende et medlemsforslag, stillet af Dansk Folkeparti, om sikring af bedre trafikafvikling i området ved Østerbrogade og Svanemøllen st. med inddragelse af lokaludvalget i løsningen samt finansiering heraf. Teknik- og Miljøudvalget skal godkende opsætning af midlertidig lysregulering på Østerbrogade ved Svanemøllen st.

Indstilling og beslutning

 Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender:

  1. at der opstilles midlertidig lysregulering i krydset Borgervænget/Østerbrogade. 
  2. at der anvendes en anlægsbevilling 1,0 mio. kr.(2012 p/l) til etablering af midlertidig lysregulering i krydset Borgervænget/ Østerbrogade. Anlægsbevillingen blev frigivet på Borgerrepræsentationens møde den 18. november 2010 (punkt 8) på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3

Problemstilling

Trafikafviklingen, både bil-, cykel- og fodgængertrafik, i området ved Østerbrogade ved Svanemøllen st, vurderes at være uoverskuelig og utryg, hvilket skyldes den igangværende etablering af Nordhavnsvej. Netop fordi trafikkrydsene er vanskelige at overskue, benytter mange biler Borgervænget som alternativ rute, men det er samtidigt vanskeligt at komme ud på Østerbrogade fra Borgervænget. Trafik fra Østerbrogade og ind ad Borgervænget, er ligeledes vanskelig. En del fodgængere fravælger at benytte fodgængertunnellen, og det gør det endnu vanskeligere at manøvrere i området. Endvidere kører en del cyklister modsat retningen på cykelstien, hvis de skal fra Borgervænget via Østerbrogade og til Ryvangs Allé.

Løsning

For at sikre en bedre trafikafvikling ved Svanemøllen st. i forbindelse med etablering af Nordhavnsvej, foreslår Teknik- og Miljøforvaltningen, at der opstilles en midlertidig lysregulering i krydset Borgervænget/Østerbrogade. Lysreguleringen er midlertidig, da en permanent løsning for krydset må afvente den nye trafiksituation som følge af åbningen af Nordhavnsvej (2015) og genåbning af Strandvænget og Ryvangs Allé (2015). Den permanente løsning skal tænkes sammen med lokaludvalgets forslag til omdannelse af hele Østerbrogade (se selvstændigt afsnit nedenfor).

Områdefornyelsen Skt. Kjelds Kvarter har efterspurgt en mulighed for at skabe større tryghed for kvarterets børn til og fra Svanemøllebugten. Et lyssignal vil gøre det mere trygt for fodgængere og cyklister at krydse Østerbrogade, ligesom det vil lette bilisternes færdsel mellem Borgervænget og Østerbrogade.

Trafikstrategi for Østerbro – sammenhæng med andre projekter i området
Ved Teknik- og Miljøudvalgets behandling af sagen på mødet den 12. marts 2012 afgav et stort flertal af partierne en protokolbemærkning om, at forvaltningen i forberedelse af sagen til Teknik- og Miljøudvalget skal koordinere med lokaludvalgets arbejde med bydelsplan og trafikstrategi på Østerbro.

Østerbro Lokaludvalg har et stærkt ønske om at omlægge Østerbrogade til en handelsgade med allépræg og en enkelt kørebane i hver retning mod de nuværende to. Østerbro Lokaludvalg har udarbejdet et skitseforslag til den nordlige del af Østerbrogade, som strækker sig fra Nøjsomhedsvej til Svanemøllen st.

Den foreslåede løsning med et midlertidigt lyssignal skal ses i sammenhæng med andre allerede besluttede projekter for området. Forvaltningen har været i dialog med Østerbro Lokaludvalg angående den midlertidige lysregulering. Lokaludvalget lægger stor vægt på, at de igangværende aktiviteter skal ses som første etape mod deres ønske om at implementere deres trafikstrategi og omlægge Østerbrogade, men kan derudover godt tilslutte sig forslaget.

De igangværende projekter på Østerbrogade er:

  • Krydset Østerbrogade/Borgervænget indgår i Sikre Skolevejsprojektet for Kildevældeskolen, og der er planlagt en renovering af fodgængertunnellen under Østerbrogade ved Svanemøllen st. samt opsætning af cykelrampe i tunnelen inden skolestart 2012.
  • Et trafiksikkerhedsprojekt for Østerbrogade fra Jagtvej til Svanemøllen st. (Trafiksikkerhedspakke I). Løsningen med fremskudte heller og et rødt midterfelt har den effekt, at antallet af kørebaner indskrænkes til én i hver retning som ønsket af Lokaludvalget. Krydset Østerbrogade/Borgervænget er ikke medtaget i projektet, grundet at krydset indgår i andre projekter for området.
  • Projektudviklingen af Svanemølleruten er igangsat (Kickstart København -Cykelpakke Østerbro), herunder en forbedret krydsning af Østerbrogade ved Sporsløjfen og Borgervænget. Den midlertidige lysregulering bliver et tillæg til krydsningen af Østerbrogade og vil gøre det nemmere for cyklister at krydse Østerbrogade og fortsætte af Svanemølleruten.

Økonomi

Med denne indstilling skal der frigives 1 mio. kr. til at etablere et midlertidigt lyssignal i krydset ved Borgervænget og Østerbrogade med tilhørende mindre tilpasninger af krydset (støttepunkter, helleanlæg og lignende). Midlerne kommer fra den rådighedsbevilling, der blev afsat til afværgeforanstaltninger i forbindelse med anlæg af Nordhavnsvej, som Borgerrepræsentationens godkendte den 14. oktober 2010.

Videre proces

Forvaltningen har på mødet den 26. april med Østerbro Lokaludvalgs Fagudvalg for Teknik- og Miljø   orienteret  om medlems- og løsningsforslaget. Østerbro Lokaludvalg besluttede efterfølgende på sit ordinære møde den 10. maj at støtte op om midlertidig lysregulering i forbindelse med Borgervængets tilslutning til Østerbrogade, og takkede for forvaltningens tidlige inddragelse i processen med at etablere løsninger for trafikken i området. Efter Teknik- og Miljøudvalgets beslutning sendes forslaget i formel høring i Østerbro Lokaludvalg. Såfremt der fremkommer væsentlige ændringer som følge af høringen vil Teknik- og Miljøudvalget få fremlagt ny indstilling. Ellers vil udvalget blive orienteret via portalen.

Den politiske behandling samt høringen i lokaludvalget forventes afsluttet ultimo juni. Da lysreguleringen skal være i drift i 2 år skal lysreguleringen projekteres hos en rådgiver. Lysreguleringen forventes derfor opsat ultimo 2012. En midlertidig lysregulering vil ikke kunne bruge andre steder i byen efter nedtagning.  

                    Hjalte Aaberg 

                                            /Niels Tørsløv

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 4. juni 2012

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet.
Til top