Læssezoner, opsamling på høring m.m.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
Problemstilling
I P-aftale 2011 (22. juni 2011) blev det besluttet, at forvaltningen skulle redegøre for eksisterende læssezoner (herefter af- og pålæsningsmuligheder), samt de konkrete behov og mulighederne for at etablere flere af disse på handelsgader i hele byen.
Dette arbejde er nu tilendebragt via dels en redegørelse, dels en afholdt høring. På den baggrund skal udvalget dels tage redegørelsen til efterretning, dels godkende at de i høringen identificerede behov for yderligere af- og pålæsningsmuligheder, løftes i samarbejde med de relevante lokaludvalg.
Forvaltningens undersøgelse har desuden vist, at der er et generelt behov for information om eksisterende af- og pålæsningsmuligheder. Derfor skal udvalget godkende at der udarbejdes informationsmateriale om af- og pålæsningsmuligheder til offentliggørelse på kommunens hjemmeside.
Løsning
Redegørelse:
Som det fremgår af redegørelsen for de eksisterende muligheder for af- og pålæsing (bilag 1), er det forvaltningens vurdering, der generelt er de nødvendige muligheder for af- og pålæsing i byen som helhed.
Høring:
For at afdække behovet for flere eller anderledes placerede læssezoner i byens handelsgader har forvaltningen afholdt en høring via kommunens høringsportal blivhoert.dk. Høringsperioden løb fra 22. december 2011 til 22. februar 2012. Se bilag 2 for opsamling på høring.
I høringssvarene udpeges tre strækninger, hvorpå forvaltningen vurderer der aktuelt er behov for at forbedre af- og pålæsningsmulighederne. Det drejer sig om områderne omkring Amagerbrogade, Toftegårds Plads og Toftegårds Allé samt omkring Istedgade. Til forbedring af af- og pålæsningsmuligheder, kan to forskellige løsninger tages i anvendelse:
-
At der opsættes skilte, der tilgodeser muligheden for af- og pålæsning i særlige tidsrum.
-
At der etableres reelle af- og pålæsningspladser eller zoner, der tilgodeser muligheden for af- og pålæsning i en sådan grad, at der også tages hensyn arbejdsmiljøet i af- og pålæsningssituationen for chaufførerne. Det sker ved etablering af ny belægning, som gør det lettere at levere varer, idet der ikke skal forceres besværlige kantsten eller toppede brosten. Denne løsningsmodel er kendt fra udformningen af Ny Nørrebrogade. Det skal bemærkes, at denne løsning givetvis vil betyde nedlæggelse af et begrænset antal parkeringspladser.
Det er forvaltningens vurdering, at de konkrete løsninger skal findes i samarbejde med lokaludvalgene og relevante brugere af de enkelte pladser. Dette skyldes, at forvaltningen generelt finder, at der allerede i dag er de fornødne muligheder, men også anerkender at der løbende kan opstå særlige behov, hvilke de i høringen indkomne forslag er udtryk for. I den sammenhæng bør det nævnes, forvaltningen på nuværende tidspunkt allerede håndterer op til 20 henvendelser om året vedrørende konkrete ansøgninger om forbedrede af- og pålæsningsforhold, og at disse oftest løses ved hjælp af skiltede løsninger, som nævnt ovenfor.
Informationsmateriale
Det er forvaltningens vurdering, bl.a. på baggrund af høringen, at der er behov for at udarbejde informationsmateriale til vognmænd, erhverv, lokaludvalg og andre relevante parter, som beskriver generelle regler vedrørende af- og pålæsning, samt fremhæver de lokale muligheder i byens handelsgader. Derfor vil forvaltningen udarbejde dette materiale til offentliggørelse på kommunens hjemmeside, samt efterfølgende gøre relevante parter opmærksomme på dette materiale.
Arbejde vedrørende læssezoner i andet regi:
Forvaltningen vil desuden, i forhold til det fremtidige arbejde med løbende at forbedre og optimere af- og pålæsningsmuligheder for erhvervslivet i byen, inddrage denne opgave i det igangværende projekt vedrørende ”City distribution i ydertimerne”, som udvalget godkendte at iværksætte på mødet 12. marts 2012 (2012-20097).
City distributionsprojektet beskæftiger sig i forvejen med af- og pålæsningsmuligheder og indretning af disse ift. distribution i nattetimerne, og derfor giver det god ræson at koble det generelle arbejde med af- og pålæsningsmuligheder sammen med dette specifikke projekt.
Økonomi
Hvis dialogen med lokaludvalg og erhvervslivet udmønter sig i en anbefaling af en skiltet løsning, vil dette blive finansieret inden for forvaltningens driftsbudget. Anbefales den udvidede løsning, reelle af og pålæsningspladser, vil udvalget blive forelagt en indstilling vedrørende anlægsprojekterne og finansieringen af disse.
Videre proces
Efter udvalgets godkendelse vil forvaltningen afholdes indledende møder med Amager Øst Lokaludvalg, Amager Vest Lokaludvalg og Valby Lokaludvalg med henblik på at identificere og udarbejde bedre af- og pålæsningsmuligheder for de erhvervsdrivende. Møderækken forventes gennemført umiddelbart efter sommerferien.
Kommende forlag vedrørende området omkring Istedgade koordineres med det igangværende projekt for bedre cykelforhold i gaden. Ligeledes vil forslag vedrørende Amagerbrogade blive koordineret med ideerne og retningslinjerne for strøggader – som de er formuleret i dels Kommuneplan 2009 dels Bynet 2018-strategien.
Hvis dialogen med lokaludvalg og erhverv udmønter sig i en anbefaling af en skiltet løsning, vil dette blive etableret i indeværende år. Anbefales den udvidede løsning, reelle af og pålæsningspladser, vil udvalget blive forelagt en indstilling vedrørende de konkrete anlægsprojekter og finansiering af disse.
Efter udvalgets godkendelse vil forvaltningen iværksætte udarbejdelse af informationsmateriale til København kommunes hjemmeside og oplyse transportørerne og erhvervslivet om den informationskanal.
Hjalte Aaberg /Anders Møller
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.