Mødedato: 04.02.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Drøftelse om restaurationsbåde i havnen (udsat i sidste møde)

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte placering af restaurantskibe i Københavns Havn.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

  1. At Teknik- og Miljøudvalget drøfter placeringen af restaurantskibe i Københavns Havn

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget har med en protokolbemærkning anmodet forvaltningen om, at forelægge udvalget en indstilling til drøftelse af placeringen af restaurantskibe i København. Baggrunden for Teknik- og Miljøudvalgets forespørgsel er blandt andet forvaltningsindstillingen om dispensation fra lokalplan 280 ”Havnegade” til permanent henlæggelse af restaurantskibet” Sundance ved kajplads 140 ud for Havnegade 31.

Løsning

Definitionen på en husbåd i planlægningen

En husbåd defineres i såvel Kommuneplan 2011, bilag 1, og Vejledning om sagsbehandling af flydende boliger, bilag 2, som en flydende indretning, der kan udnyttes ligesom en bygning, f.eks. til restauration, som skal ligge der for en periode, der har mere end rent forbigående karakter (praksis er, at mere end forbigående defineres som mere end tre uger). Definitionen omfatter:

-          Husbåde, som tidligere har været anvendt som skibe

-          Husbåde, som er bygget med henblik på at blive anvendt som stationære bygninger

-          Husbåde, som er forsynet med eget fremdriftsmiddel, men som anvendes som bygninger

 

Restauranthusbåde i Københavns Kommunes planer og politikker

I Kommuneplan 2011 er der taget stilling til placering af husbåde i Københavns Havn og hvilke planmæssige præmisser, der ligger til grund for placeringsmulighederne, jf. bilag 1. Der er således muliggjort placering af husbåde en række steder i havnen.

I ”ARKITEKTURBY KØBENHAVN”, Københavns Kommunes arkitekturpolitik, er det beskrevet at overgangene mellem vand og land er en vigtig del af Københavns egenart, og at havneaktiviteter, der er forsvundet giver plads til nye aktiviteter i havnerummet. Kaj- og kystarealer er således med til at skabe en arkitektonisk og kvalitetsmæssig sammenhæng mellem vand og land og skabe varierede tilbud til københavnerne. Med variation i byliv skabes en social bæredygtig by og dermed skabes rammen for en metropol for mennesker.

Planlægning og placering af husbåde

I Kommuneplan 2011 er, som nævnt, taget stilling til hvor der kan opføres eller henlægges husbåde og med hvilken anvendelse, samt hvor mange, hvilken type mv., der kan placeres på forskellige strækninger i havnen, jf. bilag 1. Kommuneplanen er den overordnede ramme og i lokalplanlægningen kan nærmere defineres krav til placering, afstand mellem skibe, typer af skibe m.v. under forudsætning af, at kravene er i overensstemmelse med kommuneplanen. Ændring af de planmæssige forudsætninger vil kræve ændring af kommuneplanens rammer for husbåde.

Af Kommuneplan 2011 fremgår det, at anvendelsen til husbåde er boligformål. Herudover kan de tillades anvendt til kollektive anlæg og institutioner, samt andre sociale, uddannelsesmæssige, kulturelle og miljømæssige funktioner, som er forenelige med anvendelsen til boliger. Der kan endvidere tillades publikumsorienterede serviceerhverv, herunder cafeer og restauranter.

Kommuneplanen præciserer hvor, husbåde kan indrettes til publikumsorienterede formål. Det drejer sig fortrinsvist om strækninger langs Inderhavnen og i mindre grad smallere kanaler.

Herudover er der i nogle lokalplaner indføjet nærmere bestemmelser om husbåde. Hvor der ikke er tilladt at have et restaurationsskib i en lokalplan, men kommuneplanen tillader dette, vil der efter sædvanlig praksis kunne meddeles dispensation, som kun gives til den specifikke anvendelse. Det vil derfor kræve en ny dispensation, at ændre anvendelsen væsentligt. I bilag 2, er nærmere uddybet forhold omkring byggesagsbehandling og planlægning vedr. husbåde.

Byggesagsbehandling af restaurationshusbåde

Såfremt en husbåd placeres og anvendes i overensstemmelse med rammerne i kommuneplanen eller bestemmelserne i en lokalplan kan den umiddelbart godkendes for så vidt angår de planmæssige forhold.

En ansøgning, om henlæggelse eller opførelse af en husbåd, skal i princippet behandles som en byggeansøgning til en almindelig bygning, hvad enten husbåden planlægges anvendt til beboelse eller til andre formål, som eksempelvis publikumsorienterede serviceerhverv, såsom butik, restaurant, café, teater, hoteller, vandrehjem, spillested etc.

Det betyder, at der i forbindelse med godkendelsen af husbåde stilles samme krav om blandt andet parkering, kloakering osv. Vedrørende indretning til restaurant skal desuden følges kommunens forskrifter i pjecen ”Indretning og drift af restaurationer i Københavns Kommune”.

Som noget særligt skal der i en byggesagsbehandling for husbåde ske en godkendelse i forhold til husbådens flydeevne, jf. Bilag 2 og 3.

Andre myndigheders sagsbehandling i forbindelse med restauranthusbåde

I forbindelse med sagsbehandlingen af ansøgning om restaurantskib, er det Økonomiforvaltningen, der i kommuneplanen fastlægger rammerne for husbådes placering, samt maksimale højder, længder m.v. Disse kan være fuldt op med lokalplanbestemmelser.

Teknik- og Miljøforvaltningen, vurderer plangrundlaget, forestår byggesagsbehandlingen, samt fastsætter krav i henhold til brandsikring og miljøloven, herunder støjforhold, mm.

Såfremt en husbåd placeres langs et fredet bolværk vil dette kræve dispensation fra fredningsbestemmelserne af Fredningsnævnet.

Husbåden godkendes, for så vidt angår flydeevne, af Kystdirektoratet, jf. bilag 2 og 3.

Udstedes evt. alkoholbevillinger, er det Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med politiet, der udarbejder disse.

Muligheder for tidsbegrænset godkendelse af restauranthusbåde

Planloven åbner ikke op for muligheden for at regulere midlertidigt. Dog kan der ved en dispensation stilles betingelse om tidsbegrænsning. Hvorvidt en tilladelse kan gives til permanent eller midlertidig placering af en husbåd, vil afhænge af den konkrete ansøgning, placering og sag. Det vil som ved enhver anden afgørelse kræve en saglig begrundelse, ledsaget af en klagevejledning, at begrænse tilladelsen i forhold til det ansøgte. Ejeren af kajarealet/bolværket vil derimod kunne begrænse sin evt. udlejning af arealet således, at anvendelsen er tidsbegrænset.
I bilag 4 er nærmere redegjort for sagsbehanling af husbåde.

Videre proces

          

                                Jens Elmelund

                                                                                      /Simon Kjær Hansen

               

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 4. februar 2013
Indstillingen blev drøftet.
Til top