Mødedato: 04.02.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Udvikling og effektivisering af betalingsparkering og kontrol (udsat på sidste møde)

Se alle bilag
Den i P-aftale 2011 vedtagne overgang til mobilbetaling på parkeringsområdet kan ikke realiseres. I stedet skal Borgerrepræsentationen godkende, at der i årene 2013 og 2014 gennemføres en større omstrukturering og effektivisering af parkeringsbetaling og parkeringskontrol, samt bevillige finansiering hertil.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der i 2013 og 2014 gennemføres en større omstrukturering og effektivisering af den nuværende parkeringsbetaling og parkeringskontrol med en samlet an-lægsinvestering på 26,5 mio. kr. færdig implementeret i 2015, jf. projektplan i bilag 1 og projektbeskrivelse i bilag 4,

  2. at anlægsregnskabet vedr. ”Indførelse af mobilbetaling m.v. for parkering”,  jf. bilag 3, godkendes og de resterende midler på 3,0 mio. kr.  (2012 p/l) omdispo-neres som en rådighedsbevilling til anlægsprojektet vedr. omstrukturering og effektivisering af den nuværende parkeringsbetaling og parkeringskontrol,

  3. at af anlægsbevillingen på 25,75 mio. kr. (2012 p/l) vedr. ”Deponering vedr. 500 private p-pladser” omdisponeres 23,5 mio. kr. (2012 p/l) som en rådigheds-bevilling til anlægsprojektet vedr. omstrukturering og effektivisering af den nuværende parkeringsbetaling og parkeringskontrol,

  4. at der, såfremt 1. at-punkt godkendes, frigives en anlægsbevilling på 26,5 mio. kr. (2012 p/l) til omstrukturering og effektivisering af den nuværende parkeringsbetaling og parkeringskontrol. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.22.07.3 fordelt med 12,2 mio. kr. i 2013 og 14,3 mio. kr. i 2014,

  5. at den ikke-realiserbare driftsbesparelse på 4,088 mio. kr. (2012 p/l) i 2013 og 8,176 mio. kr. (2012 p/l) i 2014, finansieres af resterende deponeringsmidler på 2,25 mio. kr. i 2014 samt forventet mindreforbrug på bloktilskudsmodregningen for regnskabsårene 2012-2014 på 20,5 mio. kr. i kassen. Det forhøjede servicemåltal på 4,088 mio. kr. i 2013 indgår i budgetforhandlingerne i forbindelse med ”Overførselssag 2012-2013” og det forhøjende servicemåltal på 8,176 mio. kr. for 2014 indgår i budgetforhandlingerne i forbindelse med Budget 2014.

Problemstilling

Parkeringsaftalen fra 2011 (BR 13.10.2011) forudsætter, at samtlige P-automater nedtages og erstattes af en mobilbetalingsløsning. Dette dels for at modernisere betalingsparkeringen, dels for at spare omkostninger til drift og vedligeholdelse af P-automaterne. Overgangen blev i P-aftale 2011 forudsat at medføre en driftsbesparelse på 4 mio. kr. i 2013 samt 8 mio. kr. i 2014 og årene derefter.

Den hidtidige forundersøgelse, der er gennemført med ekstern konsulentbistand fra Rambøll, viser imidlertid, at det hverken teknisk, økonomisk eller juridisk er muligt at etablere en betalingsløsning, der er 100 % baseret på mobiltelefoni. Forundersøgelsen har vist,

a) at det af juridiske årsager fortsat i betydeligt omfang vil være nødvendigt at stille P-automater til rådighed for bilisterne,
b) at mobilbetalingsløsninger aktuelt er ganske gebyrtunge pr. transaktion, og
c) at udbredelse af mobilbetaling kræver, at kommunen etablerer en central data-base til opsamling af data vedrørende betalingerne.

Den i P-aftale 2011 forudsatte besparelse kan derfor ikke realiseres. En ren mobilbetalingsløsning vil tværtimod blive dyrere i drift end de nuværende P-automater.

Løsning

Forvaltningen har revurderet mobilbetalingsløsningen med henblik på at opstille en alternativ løsning, der på en gang er teknisk mulig, økonomisk rentabel og juridisk holdbar. Den foreslåede løsning vedrører ikke blot muligheden for at øge antallet af betalinger via mobil, men er grundlæggende en ny måde, hvorpå betalingsparkering i København kan drives. Den foreslåede løsning er ganske omfattende og kræver investeringer, men er også en løsning, der teknisk set rækker ind i fremtiden og på relativ kort tid skaber grundlag for driftsbesparelser og effektiviseringer for kommunen.

Inspireret af løsninger i London og Amsterdam anbefaler forvaltningen derfor, at man inden udgangen af 2014 moderniserer og effektiviserer parkeringsbetaling og parkeringskontrol i Københavns Kommune i seks faser:

  1. Nedtagning af op til halvdelen af P-automaterne i betalingsområdet.
  2. Ombygning af de resterende P-automater til indtastning af bilens registreringsnummer og digitalisering af P-papirbilletten.
  3. Samling af data i en central database.
  4. Implementering af konkurrencepræget mobilbetaling med flere udbydere.
  5. Automatisering af kontrol med betalingsparkering via køretøjer og udstyr til nummerpladescanning, samt nye håndterminaler.
  6. Digitalisering af alle P-licenser og periodekort.

Se fasebeskrivelse i bilag 4, samt projektplan og investeringsoversigt i bilag 1 og 2.

Den fuldt implementerede løsning – fordele for bilisten
Når de seks faser er gennemført, vil bilisten enten betale for parkering på offentlig vej via mobiltelefon eller i en ombygget automat, hvor der også fortsat kan betales med mønter og kreditkort. Der vil være lidt længere mellem P-automaterne end i dag, hvor der er 1.564 automater. Forvaltningen anbefaler, at der fortsat bør være minimum 750 P-automater jævnt fordelt i betalingsområdet.
 
Betaling i automater vil foregå ved, at bilisten indtaster bilens registreringsnummer og køber den ønskede tid. Der udstedes ingen fysisk billet, der skal placeres i ruden, men der kan naturligvis udstedes kvittering, hvis det ønskes. På sigt vil bilisten kunne for-længe sin parkering fra den nærmeste billetautomat - han/hun skal altså ikke tilbage til bilen, men kan blot foretage det ekstra køb fra hvilken som helst P-automat.

Der vil desuden blive flere udbydere af mobilbetaling end i dag, og derfor vil bilisten også opleve større konkurrence på dette marked og lavere gebyrer. Ligeledes vil beboelicenser, erhvervslicenser mm. ikke længere blive udstedt fysisk. Betalingen herfor vil alene blive registreret via bilens nummerplade.

Fuldt implementeret vil løsningen resultere i mere tidssvarende og kundevenlige betalingsløsninger. Tilmed forbedres bilisternes retstilling, når betaling ikke længere skal dokumenteres med papirbilletter og papkort, men alene ved elektronisk registrering.
  
Den fuldt implementerede løsning – fordele for Københavns Kommune
Registreringen af nummerplade ved køb af parkering giver kommunen et detaljeret indblik i salget af parkering og kapacitetsudnyttelsen af offentlige parkeringspladser. Det vil skabe grundlag for dels mere effektiv parkeringskontrol, dels mere detaljeret henvisning til ledige parkeringspladser. Dette vil forbedre mobilitet og fremkommelighed i byen mærkbart til gavn for bilisterne og byen som helhed, hvilket vil udgøre et værdifuldt og vedvarende bidrag til at gøre København til ’Smart City’ ved at binde byen bedre sammen med intelligente løsninger, der er økonomisk mere bæredygtige.

Opgaven med at kontrollere, om bilisterne har betalt for at parkere, sker i den nye løsning alene ved scanning af nummerplader. Det gælder alle former for betaling - også beboerlicenser. Kontrolopgaven foretages på to måder: Enten af parkeringsvagter med håndscannere, der tjekker bilerne manuelt, eller via et mindre antal biler og scootere forsynet med scanningsudstyr, der gennemkører gaderne og hurtigt kontrollerer et meget stort antal biler for betaling. Det er erfaringen fra andre byer, hvor lignende tiltag er gennemført, at betalingsvilligheden blandt bilisterne bliver større, når betalingsløsningerne er optimale og risikoen for at blive taget i ikke at betale er betydelig.

Ud over øget betalingsvillighed, og at kunne tilbyde bilister og borgere fleksible og tidssvarende betalingsløsninger, vil ovennævnte løsning også give Københavns Kommune betydelige driftsbesparelser. Der er besparelser at hente ift. drift af P-automater og ikke mindst udstedelse af papirbilletter, parkeringslicenser og periodekort.  Denne digitalisering er endvidere fint i tråd med den øvrige digitaliseringsindsats på parkeringsområdet i form af e-handel, e-boks m.v. Ligeledes vil der være effektiviseringspotentiale i forhold til selve kontrolindsatsen. Se mere i bilag 1 herom.

 

Økonomi

Den skitserede modernisering og effektivisering af parkeringsbetaling og parkeringskontrol vurderes samlet set at medføre et investeringsbehov på 26,5 mio. kr., inkl. en buffer på 5 mio. kr. til uforudsete udgifter. Der henvises til projektplanen i bilag 1.

Af den eksisterende anlægsbevilling på i alt 3,6 mio. kr. (2012 p/l) til projektet ”Effektivisering ved betaling med mobil” er der til dato forbrugt ca. 0,6 mio. kr. til udbud af rådgivningsopgave, konsulentbistand, og studierejser til udlandet. Der resterer således 3 mio. kr., og der vil skulle bevilges yderligere 23,5 mio. kr. for at kunne implementere den skitserede omstrukturering og realisere de beskrevne gevinster. Den samlede bevilling vil skulle udmøntes indenfor udvalgets anlægsramme i 2013 og 2014, hvor 12,2 mio. kr. anvendes i 2013 og 14,3 mio. kr. i 2014. Der henvises til investeringsoversigt i bilag 2.

De anviste midler på 25,75 mio. kr. (2012 p/l) er i P-aftale 2011 afsat til deponering ifb. langtidsleje af private p-pladser. Hidtil har forvaltningen indgået tre lejeaftaler vedr. parkeringspladser. I Amager Centret, under Øster Fælled Torv og i Sagahus. To af aftalerne er opsagt pga. utilstrækkelig udnyttelse (Amager Centret pr. 31.3.2012) og Øster Fælled Torv pr. 1.12.2012). Kontrakten vedr. Sagahus skal genforhandles inden 1.1.2013, og antallet af lejede pladser reduceres, så det er i overensstemmelse med antallet af brugere. Økonomi- og Indenrigsministeriets praksis er at dispensere for deponering ved kortere lejeperioder. Forvaltningen vurderer, at der i kommende lejeaftaler, som hidtil, vil blive tale om korttidsleje, hvorfor deponering efter forvaltningens vurdering ikke bliver aktuel. Derfor foreslås 23,5 mio. kr. af de 25,75 mio. kr. i stedet anvendt til dette projekt, hvor rest på 2,25 mio. kr. anvendes til finansiering af udskudt driftsbesparelse.

I P-aftale 2011 var det forventet, at projektet Mobilbetaling ville få driftskonsekvenser med halv effekt fra 2013 og fuld effekt fra 2014. Denne besparelse på 4 mio. kr. i 2013 og 8 mio. kr. i 2014 kan ikke imødekommes. Det nye projekt forventes derimod at være fuldt implementeret i 2015, hvor besparelsen på 8 mio. kr. pr. år vil kunne realiseres. Forvaltningen foreslår derfor, at finansieringen af manglende besparelser dels findes i restværdien af deponeringsmidlerne, samt i en lavere bloktilskudsmodregning. En lavere bloktilskudsmodregning forventes, da afskrivninger og forrentning udgør et større beløb end forventet. Det manglende servicemåltal skal findes i servicemåltalsbufferen.

Videre proces

Efter indstillingens tiltrædelse indledes i 4. kvartal 2012 planlægning af den skitserede omstrukturering, jf. bilag 1.
 
Jens Elmelund
                                                                /Anders Møller

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 4. februar 2013
Der blev stemt om indstillingen:

For indstillingen stemte ingen udvalgsmedlemmer.
Imod indstillingen stemte 2 udvalgsmedlemmer: C og B
Følgende udvalgsmedlemmer undlod at stemme: Ø, F, A, I og Signe Goldmann (løsgænger)

Indstillingen blev ikke anbefalet.
Til top