Udvidet renovering og byggeskadesag med kommunal garanti. HABs afdeling Husumvold
Hovedstadens almennyttige Boligselskab’s (HAB) renovering af afdeling Husumvold i Husum er blevet væsentligt dyrere pga. miljøskadelige forhold. Det indebærer, at kommunen skal træffe beslutning om højere kommunal garanti for realkreditlån.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler
Problemstilling
Borgerrepræsentationen har den 22. september 2011 godkendt en samlet renovering i HAB’s afdeling Husumvold, hvor der stilles kommunal garanti for realkreditlån på dels 53,73 mio. kr. til renoverings- og miljøarbejder, dels 15,56 mio. kr. til øvrige renoveringsarbejder, i alt 69,29 mio. kr.
På baggrund af miljøskadelige forhold såsom asbestforekomster og pcb-holdig maling er der behov for 100 pct. genhusning under renoveringen. Det har betydet, at renoveringen er blevet dyrere, og boligorganisationen har derfor indsendt ansøgning om en forøgelse af renoveringen til 87,16 mio. kr. Da der ikke kan renoveres, uden at der tages højde for de miljøskadelige forhold, og da det er en nødvendig renovering for afdelingen, er der behov for godkendelse af en større kommunal garanti.
De støttede renoveringsarbejder finansieres af et realkreditlån med ydelsesstøtte fra Landsbyggefonden. Støtten fra Landsbyggefonden forudsætter ifølge almenboliglovens § 91 kommunal garanti. De øvrige arbejder finansieres af ustøttet realkreditlån med kommunal garanti samt af forskellige andre tilskud fra Landsbyggefonden, fx. midler fra fællesfonden og brug af trækningsretten.Løsning
Husumvold består af i alt 72 boliger. Ejendommen er opført i 1942-1944 som fuldmuret byggeri i 3 etager med et tidstypisk præg. Afdelingen udgør en trelænget karrébebyggelse. Lejlighederne varierer i størrelser fra 60 m² til 82,3 m². Bygningen er generelt nedslidt og har behov for en gennemgribende renovering for at fremtidssikre afdelingen.
Der er udarbejdet en helhedsplan, der bl.a. omfatter helt ny klimaskærm, nye fundamenter med velisolerede nye murstensvægge, nye tage med undertag, nye tagsten og kviste, nye døre og vinduer samt kuldebrosikrede altaner.
Renoveringen bidrager til at realisere kommunens strategiske målsætninger. Det gælder bl.a. kommunens mål om at være CO2-neutral i 2025 samt målet om at gøre byens almene boliger tidssvarende og konkurrencedygtige. Renoveringerne vil samtidig bidrage til øget vækst og beskæftigelse i København.
Det foreslås, at der ydes garanti for de arbejder, som vurderes nødvendige. Det foreslås derfor, at den kommunale garanti forhøjes fra 69,29 mio. kr. til 87,16 mio. kr.
Økonomi
Garantien er en eventualforpligtelse, der kun får bevillingsmæssige konsekvenser for Teknik- og Miljøudvalget, såfremt låntager ikke er i stand til at betale lånet.
Forvaltningen har ikke på nuværende tidspunkt indikationer på, at garantien vil komme til udbetaling.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt garantien, kan boligorganisationen igangsætte arbejderne efter endelig godkendelse fra Teknik- og Miljøforvaltningen. Godkendelsen er dog betinget af, at Landsbyggefonden meddeler endeligt tilsagn om ydelsesstøtte efter almenboligloven til realkreditlånet på 55,71 mio. kr.
Teknik- og Miljøudvalget forelægges en indstilling, når det konkrete garantidokument skal underskrives af teknik- og miljøborgmesteren og forvaltningens administrerende direktør, jf. § 15 i Bekendtgørelse om kommuners låneoptagning og meddelelser af garanti.
Jens Elmelund /Simon Kjær Hansen
Beslutning
Indstillingen blev anbefalet.