Forslag til ændring af Forskrift for udendørs musikarrangementer
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
-
at Forskrift for udendørs musikarrangementer (bilag 2) sendes i offentlig høring med de af udvalget godkendte generelle ændringer og specifikke miljøkrav for konkrete arealer.
Problemstilling
Der findes ikke nationale miljøkrav ved afholdelse af udendørs musikarrangementer, men kommunen kan forebygge støjgener ved at vedtage en forskrift. Københavns Kommune har vedtaget sådan en musikforskrift i 2017, der fastsætter miljøkrav i forbindelse med afholdelse af udendørs musikarrangementer. Forskrift for udendørs musikarrangementer (Musikforskriften) fastsætter i dag specifikke miljøkrav på ca. 50 konkrete steder, som ofte bliver anvendt til musikarrangementer.
Teknik- og Miljøudvalget vedtog 18. juni 2018 at revidere forskriften, herunder at undersøge reguleringsparametrene (fx støjgrænse og antal), definitionen af et musikarrangement, muligheden for at udvide antallet af pladser og for at regulere arealer og pladser ud over de 50 specifikt regulerede. Udvalget skal nu både tage stilling til forslag til ændringer af generelle krav i forskriften og tage stilling til hvilket af tre forskellige scenarier for den specifikke regulering af de ca. 50 steder, der skal sendes med forskriften i høring.
Løsning
På baggrund af undersøgelser (Se bilag 6) af både publikum og naboers oplevelse af udendørs musikarrangementer, møde med lydfolk samt et åbent dialogmøde med workshops for godt 50 fremmødte, fremlægger forvaltningen nu ændringsforslag til forskriften. Forskellige aktører har været bredt repræsenteret i inddragelsen, herunder borgere, lokaludvalg, publikummer, kulturaktører, musikere, lydteknikere, brancheforeninger, Kultur- og Fritidsforvaltningen og politiet.
Forvaltningens forslag til ændring af generelle krav i forskriften
De væsentligste ændringer i de generelle krav i Musikforskriften, som forvaltningen anbefaler, fremgår af skemaet nedenfor. En nærmere beskrivelse og overblik over de præcise ændringer fremgår af bilag 4.
Emne |
Nuværende Musikforskrift |
Nyt forslag til Musikforskrift |
Definition af musik-arrangement |
Forskriften gælder kun koncertlignende arrangementer.
|
Forskriften gælder alle arrangementer med musikafspilning og offentlig adgang. Dvs. også sportsarrangementer eller andre kulturarrangementer med musik. |
Tidsbegrænsning inkl. sluttidspunkter |
Tidsbegrænsninger gælder kun på de ca. 50 udvalgte pladser i bilaget. Rådhuspladsen og Refshaleøen Øst er undtaget.
|
Tidsbegrænsningen gælder på alle udendørs arealer i byen. – også på private arealer. Rådhuspladsen og Refshaleøen Øst er fortsat undtaget. |
Støjgrænse |
Forskriften regulerer kun støjgrænse mv. på de ca. 50 udvalgte pladser. Alle øvrige steder er uden regulering i forskriften, men forvaltningen har som praksis sat en støjgrænse fra 60 dB og op til 80 dB i forbindelse med tilladelse til lån af de offentlige arealer. |
Der er fortsat specifik regulering af støjgrænser, antal arrangementer osv. for ca. 50 udvalgte steder. Som noget nyt reguleres alle øvrige steder med en generel støjgrænse på 70 dB(A), der i særlige tilfælde kan hæves til 80 dB (A). Denne grænse gælder nu også på private arealer.
|
Anmeldelse |
Ingen krav i forskrift. Men forvaltningen registrerer arrangementer ved udlån af offentlige arealer |
Krav om anmeldelse af alle arrangementer med musik med offentlig adgang også på privat areal. |
Særlige dage |
Ingen bestemmelser i forskriften.
|
Sankt Hans Aften og Nytårsaften undtages, da det allerede er almindelig praksis |
Det har været drøftet, om støjgrænsen skal gælde ved facaden eller ved scenen. Efter inddragelse af støj- og lydeksperter (bilag 6) fastholder forvaltningen, at støjgrænsen skal gælde ved facaden til den mest støjbelastede beboelse – altså den nærmeste nabo. Det er den almindelige praksis for miljømyndighedens regulering af støj at måle ved den, der skal beskyttes, og det er den bedste måde at sikre beboere mod for voldsomme støjgener. Støjgrænsen ved naboen er ikke det samme som, hvor højt der kan spilles musik ved scenen, da støj dæmpes, desto længere væk man kommer fra kilden. Det betyder også, at jo længere væk en plads er fra beboelse, desto højere kan man spille. En beskrivelse af sammenhængen mellem støjgrænser ved naboen og musikgenrer ved scenen kan ses i bilag 3 og i bilag 5.
Specifikke miljøkrav på godt 50 lokaliteter
I bilaget til forskriften er konkrete miljøkrav (støjgrænser, antal arrangementer, varighed) for de godt 50 mest anvendte lokaliteter oplistet. Forvaltningen foreslår, at forskriftens bilag tilføjes ti nye lokaliteter (Arsenaløen – Pladsen ved Hal C, Byparken Ørestad, Bølgen - Kalvebod Brygge, Charlottenborg Kunsthal, Flæsketorvet, Kgs. Nytorv, Ofelia Plads, CPH Skatepark, VerdensKulturCentret og Göteborg Plads), mens to lokaliteter er taget ud (Sønder Boulevard, der reelt er en vej, og Kay Fiskers Plads, der p.t. ikke er egnet). I inddragelsesprocessen blev modtaget forslag på i alt 120 pladser, som ønskes inddraget i forskriften, men forvaltningen har kun medtaget de arealer, som erfaringsmæssigt anvendes en del, og hvor reguleringsbehovet er vurderet stort. De øvrige pladser er nu reguleret generelt med en støjgrænse og tidsbegrænsning inkl. sluttidspunkt jf. ovenfor. Hvis et sted udvikler sig med et stort antal arrangementer med nabogener, vil forvaltningen kunne medtage stedet ved en senere revision af forskriftens bilag, så der sættes grænser for varighed og antal arrangementer samt en specifik støjgrænse.
Forvaltningen har opstillet tre scenarier for den specifikke regulering på de godt 50 konkrete pladser, der bliver anvendt mest. Forskellen mellem scenarierne er beskrevet i nedenstående tabel og i bilag 3, hvor konsekvensen også er visualiseret. Reguleringen handler især om at fastsætte antal arrangementsdage og støjgrænser på de enkelte pladser. Bemærk, at udvidelsen af definitionen af musikarrangementer til at omfatte alle arrangementer med musikafspilning betyder, at antallet af tilladte arrangementer er tilpasset, så det er muligt fortsat at holde de samme arrangementer, som før har været afholdt.
|
Støjgrænser og antal |
Konsekvenser |
Scenarie 1 Lave støjgrænser |
Lave støjgrænser (op til 70 dB(A)), stort set svarende til den nuværende forskrift.
Antallet af tilladte arrangementer er generelt tilpasset den nye definition (der indeholder alle typer af musikarrangementer), så det nuværende niveau af arrangementer kan fortsætte. |
Med de ovenstående generelle reguleringer vil dette scenarie forventeligt opleves som en stramning af Musikforskriften.
På ca. 15 pladser, fx Balders Plads, vil der ikke kunne holdes egentlige livekoncerter som fx Jazzfestival, men kun spilles baggrundsmusik.
|
Scenarie 2 Høj-lyd koncerter alle steder |
Muliggør koncerter med højt lydniveau på alle pladser. Støjgrænse op til 90 dB(A), afhængig af afstand til naboer fra spillestedet.
Antal og varighed er sat ned på godt 20 pladser for at begrænse generne ved høj musik på de mindre pladser, hvor støjgenen er højst for naboerne. |
En væsentlig lempelse der gør det muligt at afholde højniveau-koncerter på alle pladser, men i lidt lavere antal på de godt 20 steder hvor lyden er meget høj (over 80 dB) ved beboelsen.
De høje støjgrænser vil ikke på samme måde tilskynde arrangører til at minimere støjen. Det vil give flere nabogener og deraf forventeligt flere klager. |
Scenarie 3 Flere koncerter men ikke i Indre By |
Flere steder med koncerter end i dag via støjgrænse op til 80 dB(A). Fortsat lavt i Indre By på 70 dB(A), (Kgs. Nytorv på 75 dB(A)).
I forhold til scenarie 1 er støjgrænsen er sat op godt 20 pladser. Antal arrangementer er sat efter det nuværende faktiske niveau |
En lempelse i forhold til i dag, der vil tillade musikaktiviteter ved højere lydniveau på ca. 20 steder, fx Balders Plads.
Lave støjgrænser fastholdes i Indre By for at gøre det attraktivt at flytte arrangementer ud af Indre By. Mange koncerter vil ikke kunne spilles i Indre By. På nogle af de små pladser kan der fortsat ikke spilles livekoncerter. |
En nærmere beskrivelse af generelle konsekvenser for arrangører og naboer ved forskellige støjgrænser og antal fremgår af indstillingens bilag 5.
Forvaltningen anbefaler scenarie 3, som imødekommer arrangører samt beboere i Indre By, og som kan medvirke til en spredning af arrangementer i byen.
Andre muligheder for regulering
Der kan laves andre løsninger, end scenarierne viser, men de valgte scenarier vurderes at ramme variationen og modsætningerne i ønskerne samt en god kombination. Der har været forslag fremme om at differentiere støjgrænserne, så kun et begrænset antal får den høje støjgrænse på hver plads (fx lavere ved sportsarrangementer eller julemarkeder). Det er ikke foreslået som scenarie, da det vil være administrativt tungere og vil forudsætte en ekstrabevilling.
Det har også været foreslået at nedsætte antallet af arrangementsdage i Indre By (jf. bilag 6 side 5), eller begrænse antallet af arrangementsdage i træk. Forvaltningen vurderer, at de højere støjgrænser uden for Indre By i scenarie 3 kan medvirke til at øge spredningen af arrangementer, og at der overordnet blandt deltagerne på dialogmødet (bilag 6) ikke var tilslutning til at nedsætte antal dage i træk, da det blandt andet vil begrænse Jazzfestival.
I inddragelsesprocessen er der desuden udtrykt ønske om mere tilsyn, teknisk hjælp og vejledning til arrangører, støjkort over alle pladser og en app til både at annoncere musikarrangementer og indgive klager mv. Mange af disse ønsker, vurderer forvaltningen, vil bidrage til at sikre en bedre afholdelse af koncerter til gavn for både beboere og arrangører, men ønskerne vil kræve en yderligere bevilling for at kunne imødekommes.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. De foreslåede ændringer vil indebære perioder med mere administration fx i forhold til at modtage, registrere og regulere på baggrund af anmeldelser på private arealer. Denne administration vil blive holdt inden for den eksisterende budgetramme ved en tilpasning af de øvrige aktiviteter på området.
Videre proces
Når udvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen sende forskriften med det valgte scenarie i offentlig høring i otte uger.
Efter endt høring skal et endeligt forslag forelægges Udvalget og Borgerrepræsentationen skal vedtage forskriften endeligt, hvorefter den vil træde i kraft 1. halvår 2019.
Pernille Andersen
/Hans Christian Karsten
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 3. december 2018
Sagen blev sendt tilbage til forvaltningen med henblik på at undersøge muligheden for differentierede støjgrænser mht. lyd og antal arrangementer og justering af støjgrænsen for følgende lokationer: Christiansborg Slotsplads, Søren Kierkegaards Plads, Bibliotekshaven, Nytorv, Frue Plads, Christiansborg Ridebane, Ofelia Beach, Kastellet, Under Knippelsbro på begge sider af vandet, Havnegade ved Nationalbanken, Fælledparken, Enghaveparken og Designmuseets Have.