Mødedato: 03.12.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Udmøntning af budgetbevilling til renhold i byrum med behov for ekstra indsats

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage til efterretning, hvordan bevillingen i budgetaftalen for 2019 til renhold i byrum med behov for ekstra indsats vil blive udmøntet.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at udmøntningen af bevillingen til renhold i byrum med behov for ekstra indsats tages til efterretning.

Problemstilling

I budgetaftalen for 2019 (BR d. 4. oktober 2018) (A, B, C, I, O og V) blev der bevilliget 2,4 mio. kr. årligt i 2019-2022 til at fortsætte indsatsen. Bevillingen er et reduceret beløb i forhold til det bevillingsudløb, som Teknik- og Miljøforvaltningen søgte videreført i forbindelse med budgetaftalen. Der skal derfor ske en tilpasning af antallet af byrum, der fremadrettet vil opleve et renholdelsesløft. I udmøntningsnotatet til Budget 2019 fremgår følgende: ”Teknik- og Miljøforvaltningen vil med udgangspunkt i listen over prioriterede byrum, som fremgår af budgetnotatet, udpege de byrum, hvor forvaltningen vil fastholde det øgede serviceniveau, som blev forelagt Teknik- og Miljøudvalget den 19. december 2016. Teknik- og Miljøudvalget vil i december 2018 blive forelagt en indstilling til orientering om, hvilke steder der fortsat vil opleve et renholdelsesløft og hvilke steder, der på baggrund af den af reducerede bevilling vil opleve et lavere renholdelsesniveau end hidtil.”

Løsning

I budgetaftalen for 2017 (BR 6. oktober 2016) (A, B, C, F, I, O, V, Ø og Kasper Heumann Kristensen) blev der bevilget 5,0 mio. kr. årligt i 2017 og 2018 til øget renhold i byen. Forvaltningen orienterede Teknik- og Miljøudvalget d. 19. december 2016 om at bevillingen ville blive anvendt til højne renholdelsesniveauet i specifikke byrum med særlige behov for ekstra indsats. Forvaltningen udpegede i udmøntningen af bevillingen i budgetaftalen for 2017 følgende byrum med størst behov for en ekstra indsats:

  • Stationsforpladserne til Ny Ellebjerg Station, Sydhavn Station og Sjælør Station

  • Toftegårds Plads

  • Mozarts Plads

  • Islands Brygge og Havneparken på Islands Brygge

  • Området omkring Nørrebro Station

  • Vanløses handelscentrum

  • Superkilen

  • Sønder Boulevard

  • Christianshavn med kanalerne

  • Dronning Louises Bro

  • Blågårds Plads

Den ekstra indsats har især være koncentreret omkring de tidspunkter, hvor københavnerne bruger byrummene. Indsatsen har været med til at mindske udfordringerne med affald næste dags morgen, få færre til at kaste affald på gaden, øge trygheden og forbedre københavnernes oplevelse af renholdet. Med en halvering af den eksisterende bevilling har forvaltningen valgt at tilpasse antallet af byrum, som fortsat vil opleve en ekstra renholdelsesindsats til følgende byrum (bilag 2):

  • Stationsforpladserne til Ny Ellebjerg Station, Sydhavn Station og Sjælør Station

  • Anker Jørgensens Plads (Mozarts Plads)

  • Området omkring Nørrebro Station

  • Superkilen

  • Blågårds Plads

  • Sønder Boulevard

     

Anker Jørgensens Plads skiller sig ud, ved ikke tidligere at have fremgået af listen. Behovet for øget renhold på Anker Jørgensens Plads kommer sig af, at Mozarts Plads blev lukket i sensommeren 2018 i forbindelse med arbejdet med den kommende metrolinje til Sydhavnen. Pladsens brugere er flyttet til andre opholdssteder i Sydhavnen, men er hovedsageligt flyttet til Anker Jørgensens Plads. Forvaltningen har efter lukningen af Mozarts Plads valgt at tilpasse renholdelsesindsatsen fra Mozarts Plads til Anker Jørgensens Plads, hvor indsatsen er blevet højnet.  På grund af situationen med lukningen af Mozarts Plads ser forvaltningen et behov for at fortsætte indsatsen på Anker Jørgensens Plads.

De resterende byrum, hvor den ekstra renholdelsesindsats ikke fortsætter, vil gå tilbage til det oprindelige serviceniveau fra 2016 fra før indsatsen blev indført.

Alternativ løsning – fortsat renhold i alle udvalgte byrum
En alternativ løsning vil være at fordele den halverede bevilling ud på alle byrum, som på nuværende tidspunkt oplever den ekstra renholdelsesindsats fremfor at halvere antallet af byrum. Denne løsning vil, grundet den halverede bevilling, betyde at indsatsen i de enkelte byrum bliver mindre i forhold til den eksisterende indsats. Forvaltningen vurderer at den synlige effekt og værdi, som borgerne vil opleve ved at fordele bevillingen ud på de eksisterende byrum, vil være marginal. Særligt i højintense perioder så som i weekender og i sommermånederne, hvor udelivet er på sit højeste, vil borgerne i højere grad kunne opleve overfyldte affaldskurve og henkastet affald, fordi forvaltningen ikke vil kunne opretholde den nødvendige tømningsfrekvens af affaldskurvene og renhold af byrummene, der vil medføre en synlig effekt. Dermed vurderer forvaltningen, at bevillingen ikke vil få den ønskede effekt og forbedre københavnernes oplevelse af renholdet, hvis den halverede bevilling spredes ud på det samme antal byrum som på nuværende tidspunkt.

Forvaltningen har derfor valgt at halvere antallet af byrum, for at sikre at den nuværende renholdelsesindsats fastholdes i de byrum hvor forvaltningen vurderer, at effekten og behovet er størst.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.  

Videre proces

Renholdelsesindsatsen vil blive tilpasset de udvalget byrum fra begyndelsen af 2019.

 

Pernille Andersen              
                                                                  /Jon Pape

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 3. december 2018

Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af 1. at-punkt:
”At udmøntningen af bevillingen til renhold i byrum med behov for ekstra indsats tages til efterretning, dog således at stationsforpladserne ved Ny Ellebjerg Station, Sydhavn Station og Sjælør Station tages ud som byrum, hvor der skal foretages en ekstra renholdelsesindsats til fordel for Dronning Louises Bro samt Islands Brygge og Havneparken på Islands Brygge.”

Ændringsforslaget blev vedtaget med seks stemmer mod nul. Tre medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, C, og F.
Imod stemte: -
Undlod at stemme: Ø og Å.

Den således ændrede indstilling blev taget til efterretning.

Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Enhedslisten og Alternativet beklager, at partierne bag budget 19 ikke har afsat tilstrækkelige midler til at holde byen ren. Vi forudser, at nedskæringerne på det ekstra renhold vil få negative konsekvenser og kan ramme sammenhængskraften i byen.”

Til top