Thorvaldsens Museum, Belysning
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til et forslag om at sætte lys på Thorvaldsens Museum, som det er blevet foreslået i et medlemsforslag fra Dansk Folkeparti
Indstilling og beslutning
- at forvaltningen i samarbejde med Thorvaldsens Museum laver et foreløbigt belysningsprojekt på museets sydvestlige facade (hovedindgangen) og på pladsen i tilknytning til denne, finansieret af forvaltningens eksisterende driftsramme.
- at et mere permanent lysdesign, omfattende alle museets facader, afventer metrobyggeriets færdiggørelse på Gammel Strand.
- at Teknik- og Miljøforvaltningen med denne indstilling har adresseret medlemsforslaget stillet af Dansk Folkeparti på Borgerrepræsentationens møde 1. december 2011.
Problemstilling
Thorvaldsens Museum fremstår svagt belyst ved aften- og nattetide. Det er en stor kontrast til den farvestrålende facade med vægmalerier, der møder den forbipasserende om dagen. Pladsen foran museet er desuden dunkel om aftenen, hvilket bidrager til følelsen af utryghed.
På Borgerrepræsentationens møde den 1. december 2011 stillede Dansk Folkeparti forslag om at kommunen tilvejebragte de nødvendige midler til udvikling og etablering af et belysningsprojekt til museet. Borgerrepræsentationen vedtog at henvise forslaget til videre behandling i Teknik- og Miljøudvalget. Det skal bemærkes, at Thorvaldsens Museum er kommunalt ejet.
Løsning
På grund af metrobyggeriet på Gammel Strand og den arbejdsbelysning, der kommer herfra, vil det være uhensigtsmæssig at udarbejde et omfattende lysprojekt på alle museets facader på nuværende tidspunkt. Et sådant projekt bør afvente færdiggørelsen af metrostationen.
Der foreligger endnu ikke et forslag til, hvordan den midlertidige lyssætning kan udføres. Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår derfor, at forvaltningen i samråd med Thorvaldsens Museums ledelse, finder frem til en løsning med lyssætning af hovedindgangen, dvs. på museets sydvestlige gavl. Bilag 1 viser gavlen, hvor der ønskes belysning.
De nødvendige armaturer til denne midlertidige løsning vil blive opsat i de eksisterende lysmaster. For at sikre, at museets behov bliver dækket samt at den designmæssige løsning og den arkitektoniske sammenhæng til resten af byen bliver varetaget, vil såvel museets ledelse og stadsarkitekten blive involveret i processen.
Et permanent belysningsprojekt vil bl.a. skulle forholde sig kunstnerisk til de farvestrålende facademalerier på museets langsider, der skildrer Bertel Thorvaldsens hjemkomst til København. For at løse denne type opgave foreslår Teknik- og Miljøforvaltningen, at der tilknyttes en lysdesigner til projektet. Dette bliver imidlertid først aktuelt, når tidspunktet for metrostationens færdiggørelse nærmer sig.
Økonomi
Udgifterne til den midlertidige belysning vil blive dækket af forvaltningens ramme til udvikling og drift. Det midlertidige projekt vurderes at kunne gennemføres for i størrelsesordenen 40.000 kr.
Et efterfølgende permanent projekt vil være aktuelt efter 2018. Forvaltningen vil inden da afklare om den kan finansieres over driftsrammen, eller der skal søges at finde finansiering i forbindelse med de førstkommende budgetforhandlinger efter metrobyggeriet på Gammel Strand er tilendebragt.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen sammen med museets ledelse og Københavns Kommunes underleverandør Eltel sætte arbejdet i værk, således at en midlertidig løsning kan være implementeret inden udgangen af 2012 eller begyndelsen af 2013.
Når metrobyggeriet på Gammel Strand er tilendebragt, vil forvaltningen gå i gang med udviklingen af en permanent løsning omfattende alle museets facader.
Hjalte Aaberg
/Simon Kjær Hansen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.