Kommunens indtræden som andelshaver i A/B Eskildsgade 24-26
Kommunen har tilbudt ejendommen Eskildsgade 24-26 til beboerne på andelsbasis. Beboerne har i den forbindelse stiftet en andelsboligforening, som har betinget sig, at kommunen indtræder som passiv andelshaver for to andele.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender
- at Københavns Kommune indtræder som andelshaver for to andele i A/B Eskildsgade 24-26
- at der som indskud for to andele betales ca. 232.800 kr. i 2012. Der anvises finansiering under Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, finansposter funktion 08.32.21.5.
- at Københavns Kommune betaler en årlig forskelsafgift, der det første år er budgetteret til 3.862 kr. til andelsboligforeningen, svarende til forskellen mellem boligafgiften og den omkostningsbestemte leje for de to andele, indtil andelene bliver solgt. Der anvises finansiering under Teknik- og Miljøudvalgets bevilling beboelse, funktion 0.25.11.1. fra 2013 og de følgende år.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen bemyndigede den 2. august 2002 Teknik- og Miljøudvalget til at godkende, at kommunen indtræder som andelshaver i private andelsboligforeninger, hvor dette synes påkrævet og hensigtsmæssigt i forbindelse med, at lejerne vil overtage en ejendom på andelsbasis.
Udvalget havde en principiel drøftelse af kommunal indtræden på mødet den 1. april 2009.
I forbindelse med byfornyelsen overtog kommunen en række beboelsesejendomme. Ifølge loven skal disse ejendomme efter byfornyelsen tilbydes beboerne på andelsbasis.
Beboerne i den byfornyede ejendom Eskildsgade 24-26 har stiftet en andelsboligforening, som skal købe ejendommen af kommunen. Foreningen har betinget sig, at kommunen indtræder som passiv andelshaver for to lejligheder i ejendommen. 8 af de nuværende 15 beboere har besluttet sig for at blive andelshavere. Realkreditinstituttet har imidlertid krævet en tilslutning på 2/3, eller 10 boliger. Det er derfor afgørende for salget, at kommunen indtræder i 2 andele. Kommunens indtræden vil lette foreningens driftsøkonomi i indkøringsfasen og sikre, at långiverens krav om 2/3 tilslutning kan opfyldes. Ejendommen rummer 15 beboelseslejemål med et samlet bruttoboligareal på 1.087 m². Endvidere er der 131 m2 erhvervsarealer. De to andele, kommunen kan indtræde i, er på tilsammen 155,2 m2.
Løsning
Forvaltningen anbefaler, at kommunen indtræder som passiv andelshaver for to andele i den kommende andelsboligforening. Der er som nævnt tale om salg af en kommunalt ejet ejendom. Efter forvaltningens vurdering svarer den aftalte salgspris på 14.260.000 kr. til markedsprisen for ejendommen.
Kommunens indtræden som andelshaver medfører, at boligafgiften kan holdes på 858 kr./m2, dvs. en månedlig boligafgift på 4.676 kr. for en lejlighed på 65,4 m2.
Foruden boligafgiften skal andelshaverne betale renter og afdrag på deres eget indskud.
Økonomi
Indskuddet for de to lejligheder er 232.800 kr., der afholdes af Teknik- og Miljøudvalgets bevilling finansposter funktion 8.32.21.5. Den årlige forskelsafgift er ca. 3.862 kr., der afholdes på Teknik- og Miljøudvalgets, bevilling funktion 0.25.11.1.
Efterhånden som de fem resterende andele overdrages til andelshavere, vil boligafgiften og dermed forskelsafgiften kunne reduceres og eventuelt blive negativ.
Videre proces
Når udvalget har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen ekspedere ejendomshandlen og indtræde i andelsboligforeningen. Teknik- og Miljøforvaltningen vil herefter udbetale indskuddet for de to andele, og afregne forskelsafgiften månedligt.
Hjalte Aaberg
/ Simon Kjær Hansen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.