Mødedato: 03.10.2022, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Mulighed for at implementere anbefalinger fra Det Internationale Energiagentur

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om katalog over tiltag, der fremmer anbefalingerne fra Det Internationale Energiagentur i Københavns Kommune, kan tages til efterretning.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at katalog over tiltag, der fremmer anbefalingerne fra Det Internationale Energiagentur i Københavns Kommune, jf. bilag 2, tages til efterretning.
  2. at medlemsforslag stillet af Enhedslisten, SF og Alternativet i Borgerrepræsentationen 7. april 2022 om implementering af anbefalingerne fra Det Internationale Energiagentur, jf. bilag 3, hermed er håndteret.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede 7. april 2022 (bilag 1), at udvalgshenvise medlemsforslag om implementering af anbefalingerne fra Det Internationale Energiagentur til Økonomiudvalget. Økonomiforvaltningen skal således, med inddragelse af relevante forvaltninger, dels udarbejde forslag til, hvordan anbefalingerne fra Det Internationale Energiagentur kan implementeres, dels udarbejde forslag til på hvilke øvrige områder, kommunen kan rette henvendelse til regeringen med ønske om lovændringer, som kan muliggøre yderligere implementering. Da anbefalingerne fra Det International Energiagentur indeholder tiltag, der vedrører både Teknik- og Miljøudvalgets og Økonomiudvalgets ressortområder, fremsættes det som en fællesindstilling. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til Økonomiudvalgets og Teknik- og Miljøudvalgets anbefalinger.

Løsning

Det Internationale Energiagentur (IEA) er en mellemstatslig organisation under OECD, der fungerer som energitænketank for de 30 medlemslandes bestræbelser på at sikre pålidelig samt økonomisk og miljømæssig bæredygtig energi. På baggrund af krigen i Ukraine har IEA udformet 10 anbefalinger, som kan være med til at sikre uafhængighed af russisk olie og samtidig nedbringe forbruget af olie, benzin og diesel til gavn for klimaet og reduktion af luftforurening. Økonomiforvaltningen og Teknik-og Miljøforvaltningen har udarbejdet et katalog over, hvordan Københavns Kommune kan fremme følgende ti anbefalinger fra Det Internationale Energiagentur (IEA): 

Anbefaling fra IEA

Handlemulighed

1. Nedsætte farten på motorvejene med 10km/t

Brev til transportministeren

2. Flere hjemmearbejdsdage

Borgerrepræsentationen skal evaluere kommunens pejlemærker om hjemmearbejde i 2023. Her kan behovet for yderligere tiltag vurderes.

3. Indfør bilfrie søndage

Brev til transportministeren

4. Gør offentlig transport billigere

Brev til transportministeren

5. Lad nummerpladen bestemme, hvor bilerne må køre

Afvente lovgivning for nulemissionszoner og resultat fra statens forsøg med roadpricing for personbiler.

6. Flere delebiler

Igangsætte initiativer i Handlingsplan for delebilisme 2022-2025, der ikke er finansieret ifm. Budget 2023.

7. Gør godstransport mere effektiv

Stille skærpede miljøkrav til køretøjer i forbindelse med kommunale udbud, nedsætte leveringsfrekvensen samt stille krav om samordning af kommunens egne leverancer.

8. Tag tog frem for flyet

Økonomiforvaltningen fremsætter forventeligt en indstilling om revidering af de fælles retningslinjer for tjenesterejser i Københavns Kommune, herunder indenrigsrejser i oktober 2022.

9. Mindsk antallet af forretningsrejser

Borgerrepræsentationen kan understøtte Teknik-og Miljøforvaltningens kommende undersøgelser af de ansattes transportvaner i arbejdstiden ved at sikre, at der er ressourcer hertil.

10. Flere elbiler

Igangsætte initiativer i Handlingsplan for ladeinfrastruktur 2022-2025, der ikke er finansieret ifm. Budget 2023.

Økonomiforvaltningen og Teknik-og Miljøforvaltningen bemærker i forhold til IEA’s råd om at nedsætte farten på motorvejen (1), indføre bilfrie søndage (3) og lavere priser i den offentlige transport (4), at teknik- og miljøborgmesteren og overborgmesteren kan rette henvendelse til transportministeren og bede om en drøftelse af emnerne eller om at få ændret lovgivning.

For de øvrige punkter henviser Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen til de initiativer, Københavns Kommune allerede har igangsat på områderne (se bilag 2 for en beskrivelse af fx pejlemærker for hjemmearbejde, flere delebiler og elbiler).

Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen bemærker, at IEA’s anbefalinger er af generel karakter og baseret på det samlede forbrug af olie i hele den udviklede del af verden. I den størrelsesorden forventes effekterne skitseret af IEA derfor ikke nødvendigvis at være så signifikante i en københavnsk kontekst. Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen bemærker derudover, at reduktion i forbruget af fossile brændsler i transportsektoren er et centralt fokusområde i Københavns nuværende og forventeligt også kommende klimaplan. Heri skitseres tiltag, der mindsker forbruget af fossile brændsler i overensstemmelse med IEA’s anbefalingers formål. Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen bemærker, at der allerede er implementeret tiltag, der understøtter IEA’s anbefalinger, især ift. øgningen i antallet af el- og delebiler, bl.a. ved at udvide rammen for p-pladser reserveret til hhv. el- og delebiler.

Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at det ikke er muligt at implementere IEA’s anbefalinger, hverken på kommunalt, regionalt eller nationalt niveau i løbet af få måneder. Det kræver en langsigtet indsats, hvor Københavns Kommune allerede har igangsat flere initiativer.  

Politisk handlerum

Det er fremadrettet muligt at opskalere en eller flere af de igangværende indsatser, som der refereres til i indstillingen, hvis der er et politisk ønske herom.

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Borgerrepræsentationen kan beslutte at igangsætte initiativer, der fremmer anbefalingerne fra Det Internationale Energiagentur i Københavns Kommune, på baggrund af kataloget i denne indstilling.

 

         Søren Hartmann Hede                               Søren Wille

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 3. oktober 202

 

Indstillingens 1. at blev taget til efterretning med 9 stemmer mod 2.Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, V, Ø og Å.

Imod stemte: C.

 

Indstillingens 2. at blev godkendt uden afstemning.

 

Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Venstre, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Partierne bag budgetaftalen for 2023 er glade for, at vi med budgetaftalen finansierer væsentlige elementer i Handlingsplan for delebilisme 2022-2025 og væsentlige elementer i Handlingsplan for ladeinfrastruktur 2022-2025 og dermed implementer kommunens handlemuligheder ift. IEA’s anbefalinger om flere delebiler og flere elbiler.”

 

Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

"Det er vigtigt at vi handler på anbefalingerne hurtigst muligt, ved at opskalere og fremskynde eksisterende indsatser, samt kontakte transportministeren for at sikre flere handlemuligheder"

Til top