Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar til Københavns Kommunes Indkøbspolitik 2023-2026
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at det vedlagte udkast til høringssvar jf. bilag 2 udgør Teknik-og Miljøudvalgets høringssvar til Indkøbspolitik 2023-2026.
Problemstilling
Kommunens Indkøbspolitik 2019-2022 udløber i år og på den baggrund har Økonomiforvaltningen udarbejdet et udkast til en ny indkøbspolitik for 2023-2026 jf. bilag 3. Økonomiudvalget besluttede på mødet den 14. juni 2022 at sende udkast til Indkøbspolitikken 2023-2026 i høring i kommunens fagudvalg i perioden 21. september til 3. oktober 2022.
Løsning
Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet et udkast til Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar til Indkøbspolitikken 2023-2026. Dette er vedlagt som bilag 2.
I høringssvaret fremlægges konkrete forslag til emner, som Teknik- og Miljøudvalget anbefaler bliver indarbejdet i indkøbspolitikken, så den i højere grad afspejler kommunens ambitioner på klima- og miljøområdet og understreger vigtigheden af, at indkøbsområdet bidrager til målopfyldelsen i både kommunens kommende KBH 2035 Klimaplan og Ressource- og Affaldsplan 2024. Høringssvaret er opbygget omkring generelle bemærkninger samt konkrete bemærkninger til hver af de fem indkøbsværdier, herunder tekstnære ændringsforslag til teksten.
I afsnittet nedenfor er der et kort resumé, der indeholder hovedbudskaberne af høringssvaret. Det samlede høringssvar samt bemærkninger fremgår i bilag 2.
Hovedbudskaber
- Indkøbspolitikkens indsatsområder anbefales suppleret med konkrete og klare målsætninger, samt fastsættelse af nye måltal for indkøbscompliance.
- På klima- og miljøområdet anbefales det, at der opsættes et fagligt samarbejde mellem Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen mhp. løbende at kvalificere og opdatere de miljø- og klimakrav, som kommunen anvender i indkøb og udbud. Det foreslås endvidere, at der investeres i indkøbsmedarbejdernes grønne kompetencer, samt at målsætninger og proces på indkøbsområdet bliver tænkt sammen med kommunens strategier og planer på klima- og miljøområdet fsva. den kommende KBH 2035 Klimaplan og Ressource- og Affaldsplan 2024.
- Pejlemærket om halvering af udledning af CO2 fra indkøb, og forventning om inkludering af det globale klimaaftryk i den kommende klimaplan og reduktionsstrategi bør italesættes i indkøbspolitikken. Enten ved en generel kobling, eller ved konkrete fokusområder. Det kan fx være CO2-reduktion ifm. kommunens byggeri, fødevarer, tekstiler, elektronik, transport m.m. Det bør endvidere fremgå, at der er brug for detaljeret overvågning af den globale CO2-udledning, med henblik på rettidigt at kunne iværksætte nye indsatser.
- Det vil være gavnligt med flere eksempler på, hvordan miljømæssig bæredygtighed kan forbedres fx ved at sætte fokus på ecodesign (krav til energiforbrugende produkter), produkters levetid, produktservicesystemer og affaldsforebyggelse.
I beskrivelserne af indsatsområderne foreslås tilføjet et indsatsområde, som sætter fokus på at udvikle og anvende metoder til at måle effekten af de indkøb, som kommunen foretager.
- Roller og ansvar, samt proces for opfølgning på indkøbspolitikken bør ligeledes fremgå af indkøbspolitikken.
Politisk handlerum
Teknik- og Miljøudvalget har i denne sag mulighed for at komme med konkrete ændringsforslag eller tilføjelser til indkøbspolitikken, inden den endelige vedtagelse af Borgerrepræsentationen.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt høringssvaret til Indkøbspolitikken 2023-2026, vil Økonomiforvaltningen efter høringsperioden samle fagudvalgenes høringssvar ind, og Økonomiudvalget forelægges endeligt udkast i november 2022 med henblik på efterfølgende vedtagelse i Borgerrepræsentationen.
Søren Wille
/Thomas Højlt
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 3. oktober 2022
Enhedslisten, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Alternativet stillede følgende ændringsforslag som nyt 2. at-punkt
”at der indkøbes produkter og tjenesteydelser, der er miljømærkede, på de områder, hvor det er muligt samt indgår i samarbejdet om markedsinvolveringer for at udvikle markedet for produkter og tjenesteydelser, der er mærket med type-1 miljømærker, som f.eks. EU-Blomsten, Blauer Engel eller Svanemærket samt at der desuden sættes fokus på at omsætte markedsdialogen til krav om miljømærkede produkter i de udbud, der følger efter markedsdialogen.”
Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.
Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.
Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
"Det er vigtigt at vi sikrer de mest klimavenlige indkøb, og sikrer løbende reduktioner år for år. Samtidig skal det være muligt for de enkelte enheder i kommunen at opretholde et fornuftigt serviceniveau, og vi er derfor glade for at der er sat penge af til en ordning med CO2-skyggepris på indkøb, som tager højde for netop den situation"
Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Der er mange gode og rigtige intentioner i indstillingen om at understøtte en bæredygtig udvikling, intension som det Konservative Folkeparti støtter. Vi mener dog også at vi ikke må glemme at vi forvalter skatteborgernes penge, og at vi skal gøre dette på en forsvarligmåde, så borgerne får mest mulig værdi for pengene og ikke ud fra snævre politiske særstandpunkter, der ikke til gode ser de københavnske borger i helhed.”
Det Konservative Folkeparti, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
“Partierne ønsker en indkøbspolitik der sikrer, at mindre leverandører også har mulighed for at komme i betragtning.”