Startredegørelse for tillæg 1 til lokalplan 609 Tingbjerg, Brønshøj-Husum
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal udarbejdes lokalplantillæg for at opføre boliger, daginstitutioner og klub i Tingbjerg på baggrund af vedlagte startredegørelse. Økonomiudvalget skal tage stilling til, om der skal udarbejdes forslag til tillæg til kommuneplan på baggrund af vedlagte startredegørelse. Tillæg 1 skal muliggøre ca. 49.000 m2 nyt byggeri i etape 2 og beskrive en eventuel etape 3.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til tillæg 1 til lokalplan Tingbjerg609 på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 2.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender, at
- Økonomiforvaltningen udarbejder forslag til kommuneplantillæg på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 2.
Problemstilling
Med denne startredegørelse ønskes særligt en pejling på:
- Bygherres ønske om at tilbygge nye etager oven på eksisterende bygninger (påbygninger).
- Om der skal fastholdes en kvarterplads på Ruten foran skolen, jf. Tingbjerg-Husum Byudviklingsstrategi og Helhedsplan for Tingbjerg-Ruten (BR 20. august 2015). Der skal i givet fald findes en parkeringsløsning, hvor parkering helt eller delvist etableres i konstruktion og/eller placeres andet steds i området.
- Hvordan principperne i lokalplan 609 Tingbjerg og forvaltningens anbefalinger nedenfor for opførelse af rækkehuse i eller i tilknytning til haverum skal vægtes i forhold til hensynet til opførelse af nye boliger. Teknik- og Miljøudvalget godkendte lokalplanforslaget på møde den 1. februar 2021 med ændringen ”dog således at lokalplanforslaget (bilag 2) udbygges med byggefelter i forslagets delområde V (haverum J4 og J6) for at give mulighed for opførelse af op til 14 ekstra rækkehuse, som angivet i bilag 7".
To private bygherrer har sammen med to almene boligorganisationer anmodet Københavns Kommune om et tillæg til lokalplan Tingbjerg, der muliggør opførelse af ca. 49.000 m2 nybyggeri, herunder tilbygning på eksisterede bygninger, to daginstitutioner og en fritidsklub. Borgerrepræsentationen vedtog den 16. december 2021 lokalplan 609 Tingbjerg, som muliggør realisering af etape 1 af byomdannelsen i Tingbjerg og fastlægger rammerne for etape 2 og en eventuel etape 3. Derfor kræver etape 2 supplerende planlægning i form af et kommuneplantillæg og et byggeretsgivende tillæg til lokalplan 609 Tingbjerg. I Udviklingsplan for Tingbjerg/Utterslevhuse (bilag 9) er der udpeget to ubebyggede arealer til byudvikling – et mod sydøst og et mod sydvest. Områderne er fredede og beskyttede (bilag 10). Planlægning her forudsætter en særskilt proces med staten med henblik på at ophæve fredningen. Derfor sker planlægningen formentlig i udarbejdelse af yderligere et byggeretsgivende tillæg til lokalplan 609 Tingbjerg.
Løsning
Tingbjerg/Utterslevhuse er af Transport-, Bygnings- og Boligministeriet udpeget som omdannelsesområde (tidligere benævnt hård ghetto), og andelen af almene familieboliger skal reduceres fra 96 % til højst 40 %. Udviklingsplan for Tingbjerg/Utterslevhuse vedtaget af Borgerrepræsentationen den 20. juni 2019 er en aftale indgået mellem staten, boligselskaberne og kommunen. I Udviklingsplanen redegøres for, at reduktionen primært skal løses ved at fortætte med private boliger og i mindre grad ommærkning af eksisterende almene boliger. Dette tillæg til lokalplan 609 Tingbjerg er således et led i udførslen af den vedtagne lovpligtige udviklingsplan for Tingbjerg. Tingbjerg er i Kommuneplan 2019 udpeget som et værdifuldt kulturmiljø, og hele bebyggelsen er fastlagt som bevaringsværdig. Størstedelen af bebyggelsen er udpeget som bevaringsværdig i lokalplan 609 Tingbjerg. I planlægningen skal ny bebyggelse indpasses i det værdifulde kulturmiljø og tilpasses bevaringsværdig bebyggelse (bilag 8).
Etape 1
Lokalplan 609 Tingbjerg (BR 16. december 2021) har fastsat rammerne for udvikling og omdannelse af Tingbjerg, herunder anvendelse, bebyggelsesprocent, vejstruktur, parkering samt bevaringsværdige bygninger og træer. Desuden muliggør lokalplanen realisering af etape 1 af omdannelsen, hvor der kan opføres ca. 40.000 m2 nybyggeri, svarende til ca. 435 boliger og en daginstitution. Ca. halvdelen af boligerne opføres i 2-3 etager. Resten skal opføres i 3-7 etager.
Etape 2
Haverum
I etape 2 (denne startredegørelse) ønsker bygherrerne at opføre nybyggeri af 30–40 rækkehuse bl.a. i otte haverum i Tingbjerg, der ikke indgik i etape 1. Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at rækkehusene udformes og placeres i tilknytning til og/eller i haverummene ud fra samme principper som i forvaltningens lokalplanforslag til Tingbjerg. Hvis principperne fastholdes, vil det blive vanskeligt at bygge rækkehuse i to af haverummene, idet det vil give en væsentlig reduktion af de fælles udearealer i de to smalle haverum– se bilag 2, tegning s. 3, byggefelt R2 og J2 med samlet syv til otte boliger. Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at principperne fastholdes, og at der således ikke bygges i disse to haverum. Alternativt kan Teknik- og Miljøudvalget vælge at hensynet til at indpasse så mange boliger som muligt skal veje tungere end hensynet til haverummenes fællesarealer. Bygherrer ønsker at bygge i de to haverum.
Vingegavl
I Tingbjergs nordlige del ved Vingegavl nedrives eksisterende institution. I stedet foreslås rækkehuse i 2-3 etager og/eller etageboliger i op til 6-7 etager samt evt. fællesfunktioner.
Langhusvej
Som beskrevet i Udviklingsplan for Tingbjerg/Utterslevhuse foreslås 42 eksisterende almene rækkehuse på Langhusvej nedrevet. Bygningerne har et omfattende renoveringsbehov. En nedrivning vil muliggøre fortætning med yderligere boliger på området, og bidrager derved til, at andelen af almene familieboliger nedbringes. Lokalplantillægget kan muliggøre ca. 120 nye familieboliger i form af rækkehuse i 2 og 3 etager, hvor de eksisterende almene rækkehusene ligger i dag. Der genopføres 42 handicapvenlige almene familieboliger.
Påbygning af eksisterende bygninger
Bygherrerne ønsker at opføre ca. 75 boliger ved at tilføje en etage oven på de bevaringsværdige, eksisterende bygninger langs Ruten, Gavlhusvej og Åkandevej (bilag 11). Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler bygherres ønske om at opføre boliger ved at tilføje en etage oven på de eksisterende bebyggelser langs Gavlhusvej og Ruten, men kan ikke anbefale påbygning af nye boliger på den eksisterende bevaringsværdige bygning ved Åkandevej, da bygningen vender ud mod de ubebyggede fredede arealer ved ankomsten til Tingbjerg. Denne påbygning vil henstå uden sammenhæng til de øvrige nærliggende bygninger, der alle vil være i 1 eller 3 etager uden påbygninger. Påbygningen vil desuden forringe førstehåndsindtrykket af Tingbjerg, som et bevaringsværdigt kulturmiljø. Det drejer sig om 8-10 boliger. De øvrige påbygninger på Ruten og Gavlhusvej indgår bedre i en systematisk, enkel og ensartet planlægning, der ligger i tråd med den oprindelige plan for området. I det videre arbejde med udformning af påbygninger på eksisterende bevaringsværdige bygninger mod Ruten og Gavlhusvej vil forvaltningen have særligt fokus på at disse tilpasses arkitektonisk til de eksisterende bygninger (bilag 6).
Institutioner og klub
Bygherrer ønsker at opføre to daginstitutioner, genopføre en klub ved Tingbjerg Skole og udbygge et eksisterende kollegie ved Terrasserne. Kollegiet ønskes udvidet med yderligere 210-220 nye almene kollegieboliger. De nye boliger planlægges opført som en tilbygning langs Terrasserne. Et samlet nyt kollegium vil have ca. 500 kollegieboliger. Bygherrerne ønsker desuden mulighed for at tilføje én etage oven på de eksisterende, treetages bevaringsværdige bygninger på Gavlhusvej, Ruten og Åkandevej.
Fredede og beskyttede områder
Boligselskaberne ønsker, at de fredede og beskyttede arealer, som indgår i Udviklingsplanen for Tingbjerg, inddrages i planlægningen for etape 2 (bilag 10). Bebyggelse på de fredede arealer (bilag 2, de skraverede områder) indgår i den lovpligtige udviklingsplan til ministeriet, men kan kun lokalplanlægges, hvis staten gennemfører en affredning, og der udarbejdes et kommuneplantillæg. De fredede områder har et samlet areal på ca. 28.000 m2. Boligselskaberne skitserer på disse arealer med henblik på at vurdere de samlede byggemuligheder i Tingbjerg.
Bystævneforbindelse
Med henblik på at skabe bedre sammenhæng mellem Tingbjerg og Husum har Københavns Kommune på opfordring af staten afsat midler til en VVM-undersøgelse af en eventuel vejforbindelse fra Bystævneforbindelsen - Bystævnet til Ruten/Langhusvej. VVM’en er udarbejdet af Vejdirektoratet i samarbejde med Københavns Kommune i 2020-2021 og har været i offentlig høring i foråret 2022. Det forventes, at en eventuel kommende vejforbindelse behandles i et forslag til anlægslov i Folketinget i andet halvår af 2022 eller første halvår af 2023.
Byliv
De nye boliger samt fælles funktioner såsom affald og cykelparkering, placeres i tilknytning til de eksisterende veje og haverum, så der naturligt vil komme flere brugere og mere aktivitet i gaderum og på friarealer. Der søges indpasset en kvarterplads ved Ruten foran skolen med henblik på at understøtte bylivet på Ruten.
Bæredygtighed og bynatur
Bygherrerne stiler mod, at byggeriet samt byområdet både Svanemærkes og DGNB-certificeres (guld for nybyggeriet). Det er bygherres vision, at Tingbjerg fortsat skal fremstå som en grøn bydel, der efter byudviklingen vil fremstå med en mere varieret natur og en større biodiversitet end i dag. Det betyder, at der bl.a. plantes et større antal nye træer.
Der er omkring 1.600 enkeltstående træer i hele Tingbjerg og en væsentlig andel trægrupper samt anden beplantning. 880 træer blev udpeget som bevaringsværdige i etape 1 for hele Tingbjerg. Der er ca. 340 bevaringsværdige træer i etape 2. Det vil være nødvendigt at fælde omkring halvdelen af disse, mens de øvrige fortsat vil være bevaringsværdige. Der skal plantes et større antal nye træer (bilag 4).
Der er ca. 170 bevaringsværdige træer på de fredede arealer. Der er endnu ikke set på hvor mange af disse, der må fældes for evt. at give plads til ny bebyggelse. I lokalplanprocesses vil der blive arbejdet med at få tilført variation i beplantningen og forstærke bydelens grønne karakter.
Almene boliger
I Tingbjerg/Utterslevhuse skal andelen af almene familieboliger reduceres, og der stilles derfor ikke krav om almene boliger. Det er med udviklingsplanen planlagt, at de 42 nedrevne almene rækkehuse erstattes af 42 nye almene handicapvenlige boliger i Tingbjerg. Kollegiet udbygges med 210-220 nye almene ungdomsboliger.
Parkering
Tingbjerg er i kommuneplanen udpeget som byudviklingsområde. Parkeringsnormen for Tingbjerg er én parkeringsplads pr. 175 m2 etageareal med mulighed for en konkret vurdering. Parkeringskravet er i lokalplanen for etape 1 fastlagt til én parkeringsplads pr. 175 m2 etageareal, da Teknik- og Miljøforvaltningen har vurderet, at normen er i overensstemmelse med områdets parkeringsbehov og beliggenhed i byen. Tingbjerg er som byudviklingsområde omfattet af bemærkningen om bilfri eller delvis bilfri bydel, men området opfylder ikke betingelserne for hel eller delvis bilfrihed (jf. administrationsgrundlag vedtaget i BR den 8. okt. 2020). Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler derfor ikke, at Tingbjerg udvikles som bilfrit eller delvist bilfrit område (bilag 7).
Der er i forbindelse med lokalplan for etape 1 udviklet en samlet parkeringsstrategi for eksisterende funktioner og nybyggeri i Tingbjerg. Der arbejdes i etape 2 på at samle et større antal parkeringspladser i et parkeringshus i den nordøstlige del af området ved Vingegavl. Parkering til delebiler tænkes placeret her. På Ruten ved skolen etableres parkering enten i konstruktion i form af parkeringshus eller -kælder eller på terræn. Parkeringen ved skolen var i etape 1 placeret i et parkeringshus på hjørnet af Tårnhusstræde og Ruten sydøst for skolen. Bygherrerne har undersøgt muligheden for en parkeringskælder. Det er muligt at etablere en parkeringskælder under forpladsen eller under vejareal. Bygherrerne ønsker imidlertid at etablere parkering på terræn. Desuden skal der være korttidsparkering til skolen (”kys og kør”). Det fremgår af Tingbjerg-Husum Byudviklingsstrategi og Helhedsplan for Tingbjerg-Ruten stipulerer, at hele arealet foran skolen skal være en kvarterplads, der skal være knudepunkt for bylivet på Ruten, skabe en ny åbning mod Ruten og kulturhuset samt være fleksibel i forhold til kapacitet. Bygherres ønske om parkering på terræn betyder, at der bliver begrænset areal til indpasning af en kvarterplads, og at denne ikke vil kunne tilgodese helhedsplanens målsætning. Hvis kvarterpladsen skal prioriteres, betyder det, at parkering helt eller delvist skal placeres i konstruktion og/eller andets steds i området. Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at der indtænkes en kvarterplads ved udformningen af arealet foran skolen.
Parkering i øvrig fordeles i området bl.a. i tilknytning til de funktioner, de betjener fx ved institutioner og ved handicapvenlige boliger.
I forhold til krav om parkering til cykler stilles i overensstemmelse med kommuneplanen krav om fire p-pladser pr. 100 m2 etageareal for boliger. Dette svarer til ca. 1.720 cykelparkeringspladser.
Kommuneplan
I Kommuneplan 2019 er et område øst for Terrasserne udlagt til boligformål (B2-område) med en maksimal bebyggelsesprocent på 60. Det eksisterende kollegie ønskes udbygget med 210-220 nye kollegieboliger. Det forudsættes, at kommuneplanrammen fortsat er boligformål, men ændres til et B3-område, som muliggør en bebyggelsesprocent på 110. Ændring af kommuneplanrammen sker parallelt med lokalplanprocessen.
De fredede områder er i dag udlagt til fritidsformål med en O1 ramme. Byggeri af boliger på de fredede arealer vil, efter en eventuel affredning, kræve kommuneplantillæg, der ændrer kommuneplanrammen til en B-ramme.
Indledende høring
Der er foretaget indledende høring herunder af Brønshøj-Husum Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring (bilag 5). Der er desuden foretaget en supplerende høring om inddragelse af de fredede arealer i planlægningen. Lokaludvalget henviser til høringssvar i forbindelse med lokalplan 609 Tingbjerg og har følgende hovedsynspunkter:
- Fortætningen af Tingbjerg vil påvirke de nuværende beboere med øget indkig i lejlighederne og i haverummene, medføre øget trafik og behov for parkering, offentlig transport og cykelforbindelser.
- Fældning eller beskæring bør ske med så stor hensyntagen til de eksisterende træer, så de skånes så meget som muligt under byggeriet.
- Byudviklingen medfører store omvæltninger for de nuværende beboere. Derfor bør lokalplanen mere eksplicit anvise, hvordan de fysiske rammer kan understøtte dannelsen af trygge fællesskaber og en positiv identitet.
- Fortætningen af Tingbjerg medfører nedlæggelse af haver og legepladser i haverummene. Lokaludvalget ser gerne, at der så vidt muligt kompenseres herfor andre steder i Tingbjerg i kortest mulig afstand fra de nuværende.
- Lokaludvalget ønsker ikke, at grønne, fredede områder i Brønshøj-Husum, herunder i Tingbjerg bebygges. De grønne områder har stor værdi for borgerne, og bebyggelse på alternative arealer bør undersøges.
Forvaltningens bemærkninger
- Ny bebyggelse indplaceres under hensyntagen til eksisterende bygninger, og der stilles krav om afstand til eksisterende bebyggelse. Den øgede trafik i området kan håndteres på de interne veje i Tingbjerg. Ruten forventes aflastet af den nye vejforbindelse over Vestvolden mellem Bystævneparken og Tingbjerg. Der er sat midler af til nye og opgraderede cykelstiforbindelser i og omkring Tingbjerg. Byggeri ved Langhusvej placeres så cykelstier er muligt i fremtiden. Der etableres parkering til nybyggeriet i overensstemmelse med den planlagte parkeringsnorm. Det undersøges, om der kan placeres større samlede parkeringsanlæg ved Tingbjerg Skole og mod nord ved Gavlhusvej.
- Bevaringsværdige træer er sikret i lokalplan 609 og i den efterfølgende byggeperiode.
- Det er grundejers og bygherres intention, at udviklingen af beboernes opholdsarealer i haverummene skal ske i tæt dialog med de beboere (eksisterende og nye), der bor omkring det enkelte haverum. Af hensyn til den proces foreslår forvaltningen ikke at regulerer den specifikke indretning af haverumme.
- Nye bebyggelser i haverum søges placeret, så der ikke nedlægges legepladser. Det kan dog ikke undgås at haverummene mange steder vil blive reduceret på grund af nybyggeriet. Det er med etape 1 besluttet at udlægge erstatningshaver ved Ruten i forbindelse med det nye plejecenter og i et areal i den nordvestlige del af området. Der er generelt ikke mangel på friarealer og friarealkravet om 50% af boligarealet opfyldes også ved nybyggeri i gårdene. De almene og private beboere samarbejder om nyindretning af de fælles friarealer med henblik på at forbedre kvaliteten.
- Bebyggelse på de fredede og beskyttede arealer indgår i den lovpligtige udviklingsplan til ministeriet, men kan kun lokalplanlægges, hvis staten gennemfører en affredning. Ny bebyggelse bliver i givet fald blive indpasset under hensyntagen til de landskabelige værdier.
Anbefalinger til den videre planlægning
Forvaltningen vil i det videre samarbejde med bygherrerne særligt fokusere på følgende:
- Nyt byggeri skal indrettes i tråd med principperne fra etape 1 med facader i gule tegl og træ, min. 11 m afstand til anden bebyggelse og i 2-3 etager, kollegiet dog evt. i 4 etager.
- Parkeringsløsning omkring skolen ud til Ruten skal afklares, så det i videst muligt omfang muliggør en kvarterplads foran skolen jf. Tingbjerg-Husum Byudviklingsstrategi.
- Tingbjergs haverum skal som udgangspunkt friholdes for bebyggelse, men hvor der placeres bygninger, skal der sikres afstand til andet byggeri, bevaringsværdige træer og sammenhængende opholdsarealer.
- Der skal være særligt fokus på, at de nye bygninger, herunder daginstitutioner og påbygning af boliger på eksisterende bygninger, er tilpasset Tingbjergs bevaringsværdige bebyggelse og bebyggelsesstruktur og arkitektoniske udtryk.
- Der kan etableres påbygninger i én etage på eksisterende byggeri på Ruten og Gavlhusvej.
- For påbygning af boliger på eksisterende bygninger skal der arbejdes videre med at tilpasse disse, så de underordner sig de forskellige eksisterende bygningers særlige udtryk, herunder facadeudformning, vinduesrytme, detaljering mv.
- Kollegieudvidelsen på Terrasserne skal fastholde den nuværende karakteristiske bueform, men med åbne facader og aktive kantzoner.
- Det skal i det videre arbejde være fokus på, at boliger og friarealer ikke belastes med trafikstøj.
- Udvikling af de fredede arealer, der er udpeget til byggeri i Udviklingsplan for Tingbjerg/Utterslevhuse, forudsætter affredning inden planlægning i en evt. etape 3. I den videre proces vil forvaltningerne lægge vægt på størst mulig hensyntagen til sammenhæng til den bevaringsværdige bebyggelse og det værdifulde kulturmiljø, de bevaringsværdige træer og plantninger samt grønne træk og kiler, så der bevares kontakt fra Tingbjerg til de omkransende naturområder.
Politisk handlerum
- Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte at godkende anbefalingerne i startredegørelsen med ændringer, som fx at der skal findes plads til flere boliger i etape 2, hvilket dog bryder med ovenstående principper for placering af boligerne og medfører en større påvirkning af området og beboerne.
- Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte, at der ikke etableres påbygninger oven på eksisterende bygninger. Ud fra et bygningsbevaringshensyn kan forvaltningen ikke anbefale påbygningerne. Løsningen med de to øst-vestgående rækker påbygninger på Gavlhusvej og Ruten er dog en måde at få placeret 65-70 boliger. Det reducerede antal boliger kan så i stedet evt. skulle søges indpasset ved tættere eller højere byggeri i de eksisterende byggefelter, hvilket vurderes vanskeligt. Forvaltningen foreslår i det tilfælde, at det undersøges, om de nye rækkehuse i haverummene kan bygges i højst tre etager. Det bemærkes dog, at bygherres rådgiver har vurderet, at byggefelter for rækkehuse i etape 2 er optimeret, og at der generelt ikke er mulighed for at øge antal etagemeter ved at bygge i tre etager frem for to etager, bl.a. fordi treetages boliger vil udløse krav til brandredningsareal.
- Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte, at der tilføjes ny påbygning med 8-10 boliger oven på bygningen ved Åkandevej, som boligselskaberne har foreslået (bilag 6).
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når udvalgene har vedtaget startredegørelsen, udarbejder forvaltningerne et forslag til tillæg til lokalplan 609 med tilhørende tillæg til kommuneplanen. Forvaltningerne forventer at forelægge forslaget for Borgerrepræsentationen andet kvartal 2023, hvorefter det sendes i offentlig høring i otte uger. Lokalplanen ventes endeligt vedtaget første kvartal 2024.
Der forventes ikke forelagt ny startredegørelse for lokalplanlægning af de evt. affredede arealer.
Søren Hartmann Hede Søren Wille
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 3. oktober 2022
Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt (ÆF1):
”dog således at der i Teknik- og Miljøforvaltningens videre samarbejde med bygherrerne og med inddragelse af Børne- og Ungdomsforvaltningen har særligt fokus på, at der skabes mulighed for, at der kan etableres en satelitfunktion for KKFOen i Tingbjerg, i umiddelbar tilknytning til den nuværende KKFOs legeplads og bondegården, hvorved der bliver god adgang til nuværende grønne udearealer, der fortsat kan blive brugt til fritidsformål”
Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.
Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt (ÆF2):
”dog således, at 2. punkt under Anbefalinger til den videre planlægning, som lyder ”Parkeringsløsning omkring skolen ud til Ruten skal afklares, så det i videst muligt omfang muliggør en kvarterplads foran skolen jf. Tingbjerg-Husum Byudviklingsstrateg” ændres til ”Parkeringsløsning omkring skolen skal afklares, og det skal undersøges om parkeringspladsen kan placeres foran skolen og etableres med et grønt udtryk, eksempelvis med armeret græs. Det skal ligeledes undersøges om Kvarterspladsen kan etableres foran kulturhuset/biblioteket.”
Ændringsforslaget blev vedtaget med 10 stemmer mod 1. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, C, F, V, Ø og Å.
Imod stemte: B.
Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt (ÆF3):
”dog således, at der tilføjes ny påbygning med 8-10 boliger oven på bygningen ved Åkandevej, som boligselskaberne har foreslået, jf. bilag 6.”
Ændringsforslaget blev vedtaget med 10 stemmer mod 1. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, C, F V og Ø.
Imod stemte: Å.
Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt (ÆF4):
”dog således at parkering etableres i konstruktion og/eller på anden vis således at det bliver muligt at etablere en kvarterplads”
Ændringsforslaget blev vedtaget med 11 stemmer mod 0. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, C, F, V, Ø og Å.
Imod stemte: Ingen.
Socialdemokratiet stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at (ÆF5):
"dog således, at det bliver muligt at opføre boliger i haverum J2 og R2."
Ændringsforslaget blev vedtaget med 7 stemmer mod 1. 3 undlod at stemme.
For stemte: A, B, C, F og V.
Imod stemte: Å.
Undlod at stemme: Ø.
Den således ændrede indstilling blev godkendt med 11 stemmer mod 0. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, C, F, V, Ø og Å.
Imod stemte: Ingen.
Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
"Såfremt fsb i forbindelse med behandlingen af lokalplanen fremsætter ønske til kommunen om, at boligerne på Langhusvej renoveres i stedet for at blive erstattet af nybyggede boliger, så vil partierne støtte dette."
Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Alternativet og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker at der i forbindelse med det videre arbejde med lokalplanforslag bliver en dialog med beboerne i Tingbjerg, således at de er inddraget i arbejdet. Og at der såvidt muligt findes løsninger der tilgodeser beboernes ønsker, indenfor de rammer, der følger af de statslige krav, herunder i forhold til antal boliger. ”
Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Tingbjerg har stor arkitektonisk værdi for København og Danmark. Alternativet finder det vigtigt, at kulturværdien og det oprindelige udtryk ved Tingbjergs bygninger og gårdhaver som tænkt af arkitekt, Steen Eiler Rasmussen, og landskabsarkitekt, C Th. Sørensen, også kan opleves af fremtidige generationer. Derfor er det vigtigt, at nogle gårdhaver bevares, som de oprindeligt er bygget, og at nogle bygninger ikke får påbygget en ekstra etage, så det særlige lysindfald i boligerne stadig kan opleves.”
Det samlede udvalg afgav følgende protokolbemærkning:
"Det er vigtigt at finde en løsning på de problemer som følger af, at KKFOen flytter ned til skolen"
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
“Vi så gerne at parkeringsnormen fastsættes til 1 Parkeringsplads pr. 100 m2 familiebolig.”