Anlæg af midlertidig park ved Ryparken St., Bispebjerg
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
-
at der anvendes 1,0 mio. kr. til etablering af en midlertidig park ved Ryparken St., jf. bilag 1.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen vedtog den 29. april 2010, at der for at afhjælpe midlertidige gener for beboerne under anlæg af Nordhavnsvejen, etableres en park på byggepladsarealet ved Ryparken St. Efterfølgende har det vist sig, at der skal etableres skybrudsløsninger, som forventes at lægge beslag på byggepladsarealet i perioden 2020-2025.
Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår derfor, at der etableres en midlertidig park på byggepladsarealet i efteråret 2016, jf. bilag 1.
Løsning
Nordhavnsvejens byggepladsareal ved Helsingørmotorvejen, skal omdannes til skybrudspark i samarbejde med HOFOR. Programmeringen af parken er sat i gang, og rådgiver har udarbejdet indledende analyser af arealet. HOFOR ønsker, at skybrudsparken kan tilbageholde op til 40.000 m3 vand i skybrudssituationer.
HOFOR skal i perioden 2020-2025 bore en skybrudstunnel fra Bispebjerg til Svanemøllebugten, og har udtrykt ønske om at anvende byggepladsarealet som byggeplads for arbejdet med skybrudstunnellen. HOFOR afklarer medio 2017 om placering af byggeplads på det nuværende byggepladsareal realiseres.
Gennemførelsen af skybrudssikringen i dette område har høj prioritet for Københavns Kommune og for de planer for bortledning af vand som ligger i hele områdets skybrudssikring. Det er forvaltningens vurdering, at det er overvejende sandsynligt, at HOFOR skal anvende arealet i perioden 2020-2025. Den endelige skybrudspark forventes således først at kunne etableres efter 2025.
For at imødekomme beboerne i området, som har været udsat for støjgener gennem flere år, foreslår Teknik- og Miljøforvaltningen, at der i den mellemliggende periode fra ultimo 2016 til ultimo 2019 indrettes en midlertidig bypark på byggepladsarealet.
Når projekt Nordhavnsvejen er færdige på byggepladsen ultimo 2016, vil den blive tilsået med græs, og det tidligere byggepladsareal fremstår derefter som før byggeperioden, hvor det blev anvendt til fodboldbaner i tilknytning til idrætsanlægget ved Ryparken.
Forvaltningen foreslår at plante træer og buske samt opsætte borde, bænke, skraldespande, cykelstativer og evt. belysning. Den midlertidige park vil derefter fremstå som et grønt areal, der kan benyttes rekreativt. Indretningen af den midlertidige park vil ske i samarbejde med Bispebjerg Lokaludvalg.
Den midlertidige park vil kunne ibrugtages ultimo 2016. Beplantning og inventaret fra den midlertidige park, vil i størst muligt omfang blive indarbejdet i den kommende skybrudspark, når denne forventes projekteret i 2025.
Den midlertidige park vil kunne benyttes, indtil HOFOR forventes at anvende arealet som byggeplads i 2020. Hvis HOFOR mod forventning finder en anden placering til byggepladsen, vil forvaltningen fortsætte projekteringen og anlæggelsen af den endelige skybrudspark.
Økonomi
Bevillingen til den grønne del af skybrudsparken blev frigivet som en del af anlægsbevillingen til Nordhavnsvej-projektet på Borgerrepræsentationens møde den 18. november 2010. Borgerrepræsentationen besluttede den 13. december 2012, at reducere beløbet til indretning af grønne arealer ved Ryparken med 10,0 mio. kr. for at kunne medfinansiere Nordhavnsvejens tilslutningsanlæg til Helsingørmotorvejen som en ’flyover-løsning’. Der blev på den baggrund fundet gen-finansiering på 10,0 mio. kr. til ”Grønne arealer ved Ryparken og Projektreserve” projektet i forbindelse med Overførselssagen 2012-2013 (BR 23. maj 2013) (A, B, F, I og Ø).
Af de 20 mio. kr. er der brugt 1,5 mio. kr. til etablering af voldanlæg langs Helsingørmotorvejen og græssåning på volden. Der resterer således 18,5 mio. kr. til indretning af den grønne del af skybrudsparken ved Ryparken. HOFOR skal finansiere skybrudsdelen af parken, og dette beløb er endnu ikke fastsat.
Såfremt skybrudsprojektet udskydes til 2025, vil forvaltningen foreslå, at det afsatte beløb til parken føres tilbage til kommunekassen. Forvaltningen vil derefter søge midlerne igen i forbindelse med forhandlingerne til Budget 2024, så der kan projekteres en skybrudspark parallelt med, at HOFOR færdiggør skybrudstunnelen. Anlægsarbejderne for den nye skybrudspark forventes igangsat primo 2026, såfremt HOFOR er blevet færdige i henhold til deres tidsplan. Medio 2017, når HOFOR har afklaret behovet for byggepladsarealet, vil forvaltningen forelægge en indstilling for Teknik- og Miljøudvalget, med endeligt forslag til tidsplan og økonomi for skybrudsparken.
Med denne indstilling foreslås det, at anvende 1,0 mio. kr. af midlerne til en midlertidig park på byggepladsarealet. Hele beløbet vil blive anvendt i 2016.
Driften af den midlertidige park udføres i 2017 af projekt Nordhavnsvejen. Der er ikke afsat midler til den afledte drift i 2018 og 2019. De afledte udgifter er anslået til 0,075 mio. kr./år. Teknik- og Miljøforvaltningen vil søge finansiering til dette i de kommende budgetforhandlinger.
Videre proces
Den midlertidige park anlægges i november og december 2016.
Medio 2017, når HOFOR er kommet længere med projekteringen af skybrudstunnelen, forelægger forvaltningen en indstilling for Teknik- og Miljøudvalget, med forslag til videre proces for skybrudsparken herunder også den økonomi, der er afsat til skybrudsparken.
Som konsekvens af udsættelsen af projekteringsplanen for skybrudsparken, vil ibrugtagningstidspunktet blive udsat mindst et år til 2019, såfremt HOFOR ikke skal bruge byggepladsen. Hvis HOFOR som forventet skal bruge byggepladsen, bliver ibrugtagningstidspunktet udsat til 2026. Ibrugtagningstidspunktet vil fremgå af indstillingen, der fremlægges medio 2017
Pernille Andersen
/Anders Møller
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 3. oktober 2016
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.