Lovliggørelse af parkeringspladser på Nørrebrogade 45, Nørrebro
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om 23 eksisterende parkeringspladser på terræn i gården på Nørrebrogade 45 skal lovliggøres.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen ikke kræver 23 parkeringspladser i gården på Nørrebrogade 45 lovliggjort.
Problemstilling
En grundejer har den 31. maj 2018 ansøgt om lovliggørelse af 23 parkeringspladser etableret på terræn i gården til ejendommen beliggende Nørrebrogade 45, matr.nr. 36h, Udenbys Klædebo Kvarter (bilag 2).
Sagen forelægges Teknik- og Miljøudvalget efter ønske fra udvalgsmedlem Marcus Vesterager (A).
Løsning
Da forvaltningen i et vist omfang har eller burde have haft kendskab til p-pladserne, jf. afsnit om Historik nedenfor, vil forvaltningen ikke kræve pladserne lovliggjort, selvom der ikke tidligere er givet tilladelse til de 23 parkeringspladser. Det betyder, at de eksisterende parkeringsforhold på ejendommen kan fortsætte som hidtil.
Som følge af en henvendelse fra Miljøpunkt Nørrebro konstaterede forvaltningen i marts 2018, at der ikke tidligere er givet tilladelse til parkering i gården på Nørrebrogade 45. Forvaltningen varsler derfor den 23. maj 2018 påbud om lovliggørelse af parkeringspladserne. Lovliggørelsen kan enten ske ved, at p-pladserne fjernes, eller at ejer ansøger om tilladelse til at bibeholde parkeringspladserne. Gårdarealet, hvor p-pladserne er placeret, er ikke omfattet af en lokalplan. Ejendommen har været fredet siden 2009.
I den efterfølgende sagsbehandling bliver forvaltningen bekendt med flere forhold, som kan indikere, at forvaltningen har eller burde have haft et vist kendskab til, at der fandtes parkering i den pågældende gård.
Historik
Rud. Rasmussens Snedkerier har haft til huse i ejendommen, som blev fredet i 2009. Rud. Rasmussen havde til huse i ejendommen frem til 2011, hvor der efterfølgende har været flere anvendelsesændringer fra erhverv til beboelse samt kontorfaciliteter. I dag består ejendommen hovedsageligt af erhverv og en mindre del beboelse.
I 1987 udføres der fælles gårdanlæg for karréen, hvor forvaltningen på et tilsyn noterer, at ændringen af gårdanlægget skal udføres, så der tages hensyn til erhvervsparkering og aflæsning.
I 2014 udgiver Teknik- og Miljøforvaltningen en publikation om ejendommen, som også er udpeget til et værdifuldt kulturmiljø i København på grund af industrihistorien forbundet med snedkeriet. I publikationen beskrives og afbildes p-pladserne i gården.
I 2015 modtager forvaltningen en klage fra en beboer i ejendommen, fordi der fældes et træ for at give plads til parkering. Forvaltningens tilsynsafdeling noterer i den forbindelse, at der findes parkering på gårdarealet.
Også i forbindelse med en udstykningssag fra 2016 og en konverteringssag fra erhverv til bolig i 2017 kunne parkeringsforholdene have været undersøgt, men blev det ikke, da parkeringskravet var uændret.
Der er således tale om, at forvaltningen i et vist omfang har eller burde have haft kendskab til p-pladserne.
Trafikale konsekvenser
Udover parkeringspladserne i gården på Nørrebrogade 45 findes der også privat parkering i gården på Stengade 2, matr.nr. 6073, Udenbys Klædebo Kvarter, ligeledes med udkørsel til Stengade tættere på Nørrebrogade. Disse parkeringspladser er lovligt etableret.
På Stengade ved Nørrebrogade er der i forbindelse med Trafikplan Indre Nørrebro etableret en bussluse. Det er planen, at busslusen i 2020 skal forlænges og gælde hele Stengade fra Nørrebrogade til Baggesensgade. Det betyder, at strækningen fremadrettet kun kan benyttes af busser, idet biltrafik ledes ad andre veje. Busslusen udformes, så det fortsat er muligt at køre til og fra baggårdene, selv om busslusen ville være mere effektiv uden disse ind- og udkørsler.
Forvaltningens vurdering
Forvaltningen har ikke tidligere givet en egentlig byggetilladelse til de pågældende 23 parkeringspladser. Efter den nuværende praksis, hvor friarealer vægtes højere end parkering, ville forvaltningen sandsynligvis ikke kunne godkende alle parkeringspladserne.
På grund af det særlige sagsforløb, hvor forvaltningen i et vist omfang har eller burde have haft kendskab til p-pladsernes tilstedeværelse, foreslår forvaltningen, at parkeringspladserne ikke kræves lovliggjort. Det betyder, at de eksisterende parkeringsforhold på ejendommen kan fortsætte som hidtil. Sager som denne med et særligt sagsforløb forudsætter en konkret vurdering fra sag til sag.
Adgangen til gården og parkeringspladserne sker via Stengade (bilag 3). Forvaltningen forventer ikke, at udkørslen vil skabe problemer for fremkommelighed eller trafiksikkerhed, da trafikken fra gården vurderes at være begrænset, samt at overkørslen ligger 40 m fra krydset.
Hvis ejeren af Nørrebrogade 45 af egen drift senere ønsker at ændre indretningen af gårdrummet og fjerne flere af p-pladserne, er dette muligt, idet parkeringspladserne ikke er påkrævet i forbindelse med en byggetilladelse.
Hvis Teknik- og Miljøudvalget ønsker, at forvaltningen meddeler afslag på at bibeholde parkeringspladserne, vil afslaget kunne påklages til Byggeklageenheden i Nævnenes Hus, og klageinstansen kan vurdere, at kommunen har fortabt retten til at kræve alle eller nogle af parkeringspladserne fjernet.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil det medføre, at forvaltningen ikke vil kræve de 23 parkeringspladser lovliggjort.
Michel Schilling
/Rikke Sønderriis
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 3. juni 2019
Indstillingen blev sendt tilbage til forvaltningen med henblik på yderligere oplysninger.