Mødedato: 03.06.2019, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Drøftelse af scenarier for gennemførelse af tre planer Et løft til vejene, Den blå by og 100.000 træer

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte scenarier for håndtering af tre planer, der ikke kan gennemføres indenfor de nuværende rammer og vilkår, og give en pejling i forhold til Teknik- og Miljøforvaltningens videre arbejde med de tre områder Et løft til vejene, Den blå by og Målsætning om 100.000 træer.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

  1. at Teknik- og Miljøudvalget drøfter scenarier for håndtering af tre planer (Et løft til vejene, Den Blå By og Målsætning om 100.000 træer).

Problemstilling

I forbindelse med Teknik- og Miljøudvalgets budgetseminar den 4. marts 2019 bad udvalget om en drøftelse af tre af forvaltningens 29 aktive planer og strategier. Baggrunden er, at Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at på grund af Københavns Kommunes anlægsmåltal for 2019, 2020 og 2021 samt manglende finansiering kan målsætning for de tre planer ikke opfyldes indenfor nuværende rammer og vilkår. Det drejer sig om genopretning af infrastruktur for veje ”Et løft til vejene”, vandhandleplan for Københavns Kommune ”Den Blå By” og ”Målsætning for100.000 træer”, som er en del af Københavns Kommunes træpolitik (bilag 2, 3 og 4). De tre planer bidrager til Fællesskab Københavns pejlemærker om en ansvarlig og levende by. Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund drøfte scenarier for videre håndtering.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har formuleret to løsningsscenarier for hver af de tre planer.  

Et løft til vejene, genopretningsprogram for Københavns infrastruktur (kørebaner, cykelstier, fortove, broer, gadebelysning, vejbrønde og signalanlæg)

Genopretningsprogrammet blev igangsat af Teknik- og Miljøforvaltningen i 2013 og løber til 2027 med det formål at genoprette infrastrukturen i København efter en årrække, hvor driftsbudgetterne har været for lave til at sikre vedligeholdelse af kørebaner, cykelstier, fortove, broer, gadebelysning, vejbrønde og signalanlæg. Ved at investere i genopretning og indhente vedligeholdelsesefterslæbet i 2027 er det muligt fremadrettet at drive infrastrukturen i København så om­kostningseffektivt som muligt, idet det bliver muligt at renovere kørebaner, cykelstier, broer mv. på det økonomisk optimale tidspunkt. Genopretningen bidrager til en bedre hverdag i byrummet som led i visionen Fællesskab København, eksempelvis ved øget sikkerhed og fremkommelighed på veje, cykelstier og fortove, samt kommunens nulvision for trafikdræbte.

Siden Budget 2016 (BR den 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) er der bevilget tilstrækkelige midler til at undgå yderligere nedslidning. Efterslæbet er således ikke forværret, men der er ikke afsat tilstrækkelige midler til at nå i mål med genopretningsprogrammet. Dertil kommer, at anlægsmåltallet medfører udfordringer i forhold til at eksekvere. På baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets beslutninger henholdsvis den 27. august 2018 og 7. januar 2019 om berosættelse af anlægsprojekter, er der ikke prioriteret anlægsmåltal til genopretningsprojekter for omkring 300 mio. kr. Hvis disse projekter ikke eksekveres, vil efterslæbet i løbet af få år stige. Det vil medføre øgede driftsomkostninger til reparationer og en større investering for at komme i mål med genopretningsprogrammet, idet skadesomfanget forværres. Det vil også have negative konsekvenser for fremkommelighed og trafiksikkerhed for særligt de bløde trafikanter (bilag 2).

Scenarie 1: Indhente vedligeholdelsesefterslæb og nå i mål med genopretningsprogram i 2027

Der er en positiv business case forbundet med at indhente efterslæbet, hvilket understøtter forvaltningens mål om at drive infrastrukturen i København så om­kostningseffektivt som muligt. For at kunne indhente efterslæbet i 2027 skal der gennemsnitligt årligt afsættes og eksekveres for 353 mio. kr. udover Teknik- og Miljøudvalgets Genopretningsramme på 136 mio. kr. og driftsbudgetterne på 154 mio. kr. Når efterslæbet er indhentet, vil de samlede årlige omkostninger til at drive infrastrukturen i København fra 2028 kunne reduceres til 355 mio. kr., hvilket er 126 mio. kr. pr. år mindre end scenarie 2 (se tabel nedenfor).

Scenarie 2: Fortsat undgå yderligere nedslidning

For fortsat at undgå yderligere nedslidning skal der årligt afsættes og eksekveres for 191 mio. kr. udover Teknik- og Miljøudvalgets Genopretningsramme på 136 mio. kr. og driftsbudgetterne på 154 mio. kr. Ved dette scenarie vil vedligeholdelsesniveauet på infrastrukturen samlet set ikke blive forringet yderligere for borgerne og byens brugere. På længere sigt er denne model imidlertid ikke økonomisk fordelagtigt, idet man ikke opnår at kunne renovere på det økonomisk optimale tidspunkt.

Skema 1: Oversigt over besparelsen ved at indhente efterslæbet og nå i mål med genopretningsprogram i 2027

 

Scenarie 1: Indhente vedligeholdelsesefterslæb

Scenarie 2: Undgå yderligere nedslidning

Til og med 2027

Årligt i alt: 643 mio. kr.

(353+136+154 mio. kr.)

Årligt i alt: 481 mio. kr.

(191+136+154 mio. kr.)

Fra 2028 og frem

Årligt i alt: 355 mio. kr.

(Samlet anlægs- og driftsmidler)

Årligt i alt: 481 mio. kr.*

(Samlet anlægs- og driftsmidler)

Besparelse fra 2028 og frem

Årlig besparelse 288 mio. kr.

(643-355 mio. kr.)

Årlig besparelse 0 mio. kr.

(481-481 mio. kr.)

*Der er ikke foretaget beregninger af, hvor meget der skal afsættes fra 2028 i scenarie 2, idet genopretningsprogrammets formål er at indhente efterslæbet. Forvaltningens vurdering er, at der skal afsættes minimum 481 mio. kr. som i dag.

Økonomiudvalget har den 19. februar 2019 tildelt Teknik- og Miljøforvaltningen et anlægsmåltal på 563 mio. kr. (2020 p/l) i 2020 og 563 mio. kr. (2021 p/l) i 2021. Forvaltningen vil forelægge en revideret plan for genopretning af vejinfrastrukturen i 2020, hvori der tages højde for konsekvenserne af situationen i forbindelse med anlægsmål for kommunen.

Den Blå By, vandhandleplan for Københavns Kommune

Vandhandleplan for Københavns Kommune, jf. Borgerrepræsentationen den 12. november 2015, bidrager til mere og bedre bynatur som led i visionen Fællesskab København og er kommunens plan for, hvordan kommunen kan opnå god vandkvalitet i 2021 i byens søer (fx Utterslev Mose og De Indre Søer), herunder mindre parksøer (fx Ørstedsparkens Sø), og åer (fx Harrestrup Å) og havnen. Disse mål er mere ambitiøse end målene i statens vandplaner, der udmønter EU’s vandrammedirektiv om god vandkvalitet i større søer, åer og havnen, som først skal være opfyldt senest i 2027. Forvaltningen vurderer, at målene i kommunens vandhandleplan ikke kan nås. Dette skyldes dels, at et væsentligt anlægsprojekt (oprensning af Fæstningskanalen) er sat i bero på grund af kommunens anlægsmåltal, dels at yderligere projekter for ca. 20 mio. kr. (bl.a. rensning af Utterslev Mose) ikke er finansieret (bilag 3).

Scenarie 1: Beholde ambitionerne fra Den Blå By, men udskyde målopfyldelse til senest 2027

De planlagte indsatser og Københavns Kommunes ambition om god vandkvalitet i alle vandområder, herunder mange mindre parksøer, fastholdes. Tidspunktet for målopfyldelsen udskydes fra 2021 til 2027, hvilket ikke har konsekvens for fortsat at overholde lovgivningen. De største af de planlagte tiltag (fx projekt for Harrestrup Å og Fæstningskanalen) er finansieret, og den manglende finansiering på de resterende tiltag er skønnet til 20 mio. kr.

Scenarie 2: Aflyse Den Blå By og afvente indsatskrav fra statens vandplanlægning

De kommunale mål i Den Blå By annulleres. Der er ikke aktuelle lovmæssige problemer med at annullere målene, men forvaltningen forventer, at staten i 2021 vil stille samme krav til tiltag, som indgår i Den Blå By for at opfylde EU’s vandrammedirektiv inden 2027. Der vil derved være kortere tid til at gennemføre dem i. Det kan desuden udskyde forbedringer for dyre-/planteliv og vandkvaliteten til senest 2027.

Forvaltningen vil forelægge Borgerrepræsentationen en indstilling i efteråret 2019.

Målsætningen om 100.000 træer, en del af Københavns Kommunes Træpolitik

For at skabe mere og bedre bynatur og understøtte Fællesskab Københavns mål om, at 75 % af københavnerne skal opleve København som en grøn by, vedtog Teknik- og Miljøudvalget den 24. august 2015 en målsætning om at plante 100.000 nye træer i København frem mod 2025. På nuværende tidspunkt er der et udestående på at plante ca. 64.000 nye træer og et investeringsbehov på 1,13 mia. kr., jf. den plan Teknik- og Miljøudvalget efterfølgende vedtog den 30. maj 2016 for at indfri målsætningen.

Scenarie 1: Fastholde mål på 100.000 træer i år 2025, men justerer steder og type

For at minimere anlægsudgifterne foreslår Teknik- og Miljøforvaltningen, at hovedparten af de resterende 64.000 træer placeres i allerede eksisterende grønne områder, samt i forbindelse med lokalplaner og kommunale anlægsprojekter. Desuden nedjusteres andelen af gadetræer væsentligt, idet gadetræer er dyrere end andre træer at plante på grund af hensyn til asfalt, rør m.v. ved plantningen. Disse ændringer vil reducere omkostningerne ved at plante de resterende 64.000 træer frem til 2025, og det er billigere end forvaltningens tidligere vurdering, fordi træerne hovedsageligt placeres i allerede eksisterende grønne områder. Nedjustering af gadetræer forventes at have konsekvenser for københavnernes oplevelse af en grøn by.  Forvaltningen anslår, at der er et gennemsnitligt investeringsbehov på ca. 109 mio. kr. pr. år frem til og med 2025, hvilket vil sige et samlet investeringsbehov på ca. 545 mio. kr.  I bilag 4, tabel 1 vises scenariets fordeling af træer sammenholdt med den oprindelige plan fra 2016 samt beregning af anlægsomkostninger.

Scenarie 2: Udskyde mål på 100.000 træer til år 2050

Ved at udskyde målsætning om 100.000 træer fra 2025 til 2050, giver det Teknik- og Miljøforvaltningen mulighed for at etablere byskov og løbende at justere plantning af træer i sammenhæng med forvaltningens anlægsportefølje. For at få plantet de resterende 64.000 træer frem til 2050, anslår forvaltningen, at der er et gennemsnitligt investeringsbehov på omkring 10-12 mio. kr. pr. år frem til 2050, og dermed et samlet investeringsbehov på omkring 323 mio. kr. I bilag 4, tabel 2 vises scenariets fordeling af træer sammenholdt med den oprindelige plan fra 2016 samt beregning af anlægsomkostninger.

Teknik- og Miljøudvalget forelægges revideret plan for plantning af træer i efteråret 2019 i forbindelse med træprioriteringsplan for perioden 2020-2023, der skal afløse den nuværende træprioriteringsplan 2017-2019. 

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Forvaltningen vurderer dog, at finansieringen, der skal afsættes i henholdsvis scenarie 1 for et løft til vejene og scenarie 1 for målsætning for 100.000 træer, ikke er realiserbar i de kommende år på grund af anlægsmåltal for 2020 og 2021.

Videre proces

På baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets drøftelse vil Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejde de ønskede budgetnotater forud for kommende budgetforhandlinger og indstillinger i efteråret 2019.

                   Michel Schilling

                                                                  / Karsten Biering Nielsen

 

 

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 3. juni 2019

Indstillingen blev drøftet.

Til top