Mødedato: 03.06.2019, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Vejledning og mål for almene bofællesskaber

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til en vejledning og mål for almene bofællesskaber.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at vejledning med retningslinjer for almene bofællesskaber (bilag 3) vedtages.
  2. at fastsætte mål om, at Teknik- og Miljøforvaltningen vil arbejde for, at der skal etableres gennemsnitligt fire almene bofællesskaber (i familieboliger) pr. år.
  3. at der hermed er gjort op med medlemsforslag stillet af Socialistisk Folkeparti, Alternativet, Enhedslisten, Radikale Venstre og Socialdemokratiet i Borgerrepræsentationen den 21. juni 2018 om almene seniorbofællesskaber (bilag 2).

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog medlemsforslag stillet af Socialistisk Folkeparti, Alternativet, Enhedslisten, Radikale Venstre og Socialdemokratiet den 21. juni 2018 om, at Teknik- og Miljøforvaltningen skulle udarbejde en vejledning og et forslag til mål for udvikling af almene seniorbofællesskaber (bilag 2). Desuden skulle forvaltningen inddrage eksisterende bofællesskaber m.fl. i dette arbejde og i forarbejdet til Udlejningsaftalen for almene boliger. Forvaltningen udarbejdede en vejledning, som blev forelagt Teknik- og Miljøudvalget den 25. februar 2019. Sagen blev sendt tilbage til forvaltningen med ønske om, at indstillingen tilføjes et konkret mål for antal almene bofællesskaber. Herudover ønskede udvalget en afklaring af udlejningsregler, samt at vejledningen blev sendt i høring hos boligorganisationer og beboergrupper. Vejledningen har været i høring i tre uger fra den 5. marts 2019 til den 26. marts 2019. Forvaltningen har modtaget seks høringssvar fra BL, boligorganisationer og beboergrupper (bilag 4), der har medført ændringer af vejledningen, jf. Løsning.

Løsning


Vejledning for almene bofællesskaber i familieboliger
Forvaltningen har udarbejdet en vejledning for almene bofællesskaber, herunder seniorbofællesskaber. Almene bofællesskaber etableres i almene familieboliger (derudover findes boligtyperne almene ungdoms- og ældre/plejeboliger). Vejledningen er dermed målrettet en bredere målgruppe end seniorbofællesskaber. Dette skyldes, at almenboligloven ikke skelner mellem, om det er seniorer eller familier, der bebor de almene bofællesskaber.

Vejledningen omfatter ikke almene bofællesskaber oprettet i ældreboliger for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens og Socialforvaltningens målgrupper, da disse er målrettet beboerne, som visiteres til boligerne af kommunen på baggrund af deres behov (og dermed ikke administreres via ventelister)

Teknik- og Miljøforvaltningen har i udviklingen af vejledningen inddraget en række aktører, herunder repræsentanter fra eksisterende og kommende seniorbofællesskaber, almene boligorganisationer, arkitekter, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen samt Ældrerådet.

Vejledningen indeholder information om udvikling af almene bofællesskaber, oversigt over aktører og faser i udviklingsprocessen, gode råd til opstart og inddragelse af kommende beboere samt anbefalinger til den arkitektoniske udformning af bofællesskaber. Derudover redegør vejledningen for rammer, udlejningsregler og retningslinjer for almene boliger i bl.a. almenboligloven og kommuneplanen. Endelig rummer vejledningen en oversigt over eksisterende og kommende almene bofællesskaber i København.

Høring
Vejledningen har været i høring fra den 5. marts 2019 til den 26. marts 2019, hvor forvaltningen modtog seks henvendelser. Høringssvarene indeholder primært en række detaljerede kommentarer til udvalgte dele af vejledningen. I bilag 4 findes en oversigt over henvendelser modtaget i høringsperioden med forvaltningens bemærkninger.

Forvaltningen har søgt at komme alle høringssvarene i møde. Dels har forvaltningen foretaget mindre rettelser, og dels er der tilpasset og tilføjet tekstafsnit. Heriblandt er det uddybet, at der findes forskellige former og måder at initiere og drive bofællesskaber på, hvor beboere kan være mere eller mindre inddraget. Derudover er afsnittet om udlejningsaftalen opdateret, så det svarer til udlejningsaftalen, der forelægges Teknik- og Miljøudvalget den 27. maj. Desuden er der udskiftet og indsat fotos af eksisterende almene bofællesskaber samt illustrationer fra skitseprojekter til kommende almene bofællesskaber i København.

Mål for udvikling af almene bofællesskaber
Der eksisterer i dag syv almene bofællesskaber i København, som primært er af ældre dato. De sidste fem år har der været øget interesse for at etablere almene bofællesskaber, både blandt boligorganisationer og beboergrupper. I perioden 2015-2018 har forvaltningen i alt modtaget syv ansøgninger (dvs. lidt under to ansøgninger i snit pr. år) fra boligorganisationer om udvikling af almene bofællesskaber. Heraf har tre fået tilsagn om grundkapital, yderligere to er prækvalificeret, mens to er under udvikling. Det bemærkes i øvrigt, at der på nuværende tidspunkt ikke er givet afslag på ansøgninger om prækvalifikation af nye almene bofællesskaber. Ud fra historikken for indkomne ansøgninger har forvaltningen en forventning om, at der fremover vil komme et stigende antal ansøgninger om kommunal grundkapital til almene bofællesskaber.

Det indstilles, at Teknik- og Miljøudvalget vedtager, at forvaltningen skal arbejde for, at der gives prækvalifikation/tilsagn om økonomisk støtte til op til fire almene bofællesskaber årligt. Forvaltningen vil årligt i forbindelse med udgivelsen af pjecen Grundkapital til almene boliger sætte fokus på ønsket om at få ansøgninger om grundkapital til almene bofællesskaber. Evalueringen af antallet af indkomne ansøgninger sker i forbindelse med udgivelsen af pjecen Almene Boliger på vej, der udgives årligt i første kvartal.

Det bemærkes, at det altid er de almene boligorganisationer, der er bygherrer og dermed tager konkret beslutning om at etablere almene bofællesskaber (ved at opføre eller ommærke/ombygge boliger). Dermed er det også boligorganisationerne, der ansøger og er i dialog med kommunen om at godkende etableringen og stille evt. grundkapital til rådighed til byggeriet.

Teknik- og Miljøforvaltningen vil gennem vejledning og dialog med de almene boligorganisationer arbejde for, at der etableres flere almene bofællesskaber, fx i regi af Samarbejdsforum, der afholdes fire gange om året. Kommunen vil derudover løbende opfordrede almene boligorganisationer til at bygge og drive bofællesskaber, bl.a. ved at udsende vejledningen til alle almene boligorganisationer i København.

Inddragelse af seniorbofællesskaber i forarbejdet til Udlejningsaftalen
Danmarks Almene Boliger (BL) samt eksisterende og kommende seniorbofællesskaber er blevet inddraget i en høringsproces under forarbejdet til den nye udlejningsaftale for den almene boligsektor i København. Udlejningsaftalen og høringssvarene om udlejning forventes forelagt Borgerrepræsentationen før sommerferien 2019.

Teknik- og Miljøudvalget udbad sig på mødet den 25. februar 2019 en afklaring af muligheden for kommunale ventelister til almene bofællesskaber. Opførelse og udlejning af almene boliger er dog en kerneaktivitet for boligorganisationerne, og det har i forhandlingerne om Udlejningsaftalen været en forudsætning for BL, at interesse- og ventelister føres og administreres af boligorganisationerne. Forvaltningen har på denne baggrund ikke indstillet, at kommunen opretter og administrerer en venteliste til almene bofællesskaber. Det er dog i lovgivningen en mulighed, at kommunen kan overtage 100 % anvisningsret til almene boliger. Dette vil dog kræve, at der indgås aftale herom med boligorganisationerne. Kommunen og boligorganisationerne skal altid indgå en særlig udlejningsaftale for almene bofællesskaber. Denne aftale kan fx give bofællesskabets beboere indflydelse på udlejningen eller tillægge kommunen en anvisningsret udover sædvanlig anvisningsret (i København er det hver tredje ledige bolig). Kommunen kan dermed ikke få fuld anvisningsret til et bofællesskab uden en aftale med boligorganisationen.

De her omhandlede almene familiebolig-bofællesskaber henvender sig bredt til boligsøgende med behov og ønsker om at indgå i et socialt fællesskab. Dette skal den kommunale boligsociale anvisning derfor også tage højde for.

Afholdelse af temadag om udvikling af almene bofællesskaber i København
Teknik- og Miljøforvaltningen afholdte den 23. oktober 2018 en temadag om udvikling af almene bofællesskaber, herunder til seniorer. Blandt de 55 deltagere var repræsentanter fra eksisterende og kommende almene seniorbofællesskaber, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Socialforvaltningen, Ældrerådet, arkitekter, eksperter og boligorganisationer. Input fra temadagen er taget med i udviklingen af vejledningen og retningslinjerne for udlejningen. Heriblandt gode råd til boligorganisationers inddragelse af kommende beboere, erfaringer med beboersammensætning og huslejeniveau samt ønsker til indretning af fællesarealer.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Hvis en boligorganisation indsender en ansøgning om kommunal grundkapital til et alment bofællesskab, vurderes denne i et bedømmelsesudvalg, hvorefter den indstilles til Borgerrepræsentationen.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt vejledningen, vil denne blive offentliggjort på kommunens hjemmeside samt udsendt til alle almene boligorganisationer i Københavns Kommune.

                        

                          Michel Schilling

                                                                 /Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 3. juni 2019

Indstillingen blev godkendt med syv stemmer mod tre. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, Ø og Å.
Imod stemte: C, I og O.   

Til top