Forslag til lokalplan "Lergravsvej" med kommuneplantillæg
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at offentliggøre forslag til lokalplan "Lergravsvej" med forslag til kommuneplantillæg samt udbygningsaftale. Forslaget giver mulighed for at opføre ca. 470 boliger samt serviceerhverv. Lokalplanforslaget skal erstatte en del af den eksisterende lokalplan nr. 346 ” Østamager III”.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at forslag til lokalplan for et område syd for Lergravsvej vedtages med henblik på offentliggørelse i 8 uger.
- at der udover den lovpligtige borgerdialog bestående af 8 ugers høring og offentliggørelse på kommunens hjemmeside Bliv Hørt afholdes et borgermøde.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
3. at forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 vedtages med henblik på offentliggørelse i 8 uger
4. at det tages til efterretning, at der foreligger et udkast til udbygningsaftale med Skanska A/S, idet aftalen vil blive forelagt
i endelig form ved den endelige behandling af planerne.
Problemstilling
Skanska A/S ønsker at færdigudvikle arealer på Østamager omkring Metroarealet nord for Øresundsvej. De foreslår en ny bebyggelse som et overvejende boligområde med ca. 400 lejligheder samt op til 40 pct. erhverv.
Skanska har derfor anmodet Københavns Kommune om at udarbejde nye lokalplanbestemmelser i forhold til den nugældende lokalplan nr. 346 ”Østamager III”. De ønskede ændringer forudsætter tillæg til Kommuneplan 2011 på grund af ønsket om en højere bebyggelsesprocent, bygningshøjder og ændret områdeinddeling. Projektet tager udgangspunkt i Skanskas høringssvar til Kommuneplan 2011 samt kommunens vurdering heraf. Startredegørelsen ”Lergravsvej” blev tiltrådt i Teknik- og Miljøudvalget samt i Økonomiudvalget henholdsvis 19. nov. og 4. december 2012, dog tog udvalgene ikke stilling til parkeringsløsningen.
Efterfølgende har ejeren af Strandlodsvej 61 Rodex Huset I/S fremsat ønske om en ændret bebyggelsesmulighed i forhold til bebyggelsesplanen i startredegørelsen.
Løsning
København forventes at vokse med ca. 100.000 indbyggere frem mod år 2025, og der er derfor et øget behov for boliger i kommunen. Forslagene til kommune- og lokalplantillæg giver mulighed for at bygge et øget antal boliger i et område nær metro og rekreative arealer.
Lokalplanforslaget (bilag 1) giver mulighed for en ændret bebyggelsesstruktur i området og skaber mulighed for en større andel boliger i området. Forvaltningerne foreslår, at planændringen omfatter området mellem Lergravsvej, den østlige side af Amagerbanens tidligere areal. Øresundsvej og Strandlodsvej. Bebyggelsesprocenten øges fra 90 til 140. Baggrunden for dette er den meget stationsnære placering samt at bebyggelsesplanen viser, det kan lade sig gøre og kan tilføre arkitektoniske og byrumsmæssige kvaliteter til området. Det samlede etageareal til detailhandel øges med ca. 2.500 m2 i bydelscentret, der placeres på området syd for metrolinjen og kombineres med et parkeringshus. Herudover muliggøres kun mindre butiksenheder på op til 200 m2 med henvisning til placeringen tæt på bydelscentret. Højden i bebyggelsen varierer mellem 14 m og 23 m. Derudover bygges en høj bygning i det nord-vestlige hjørne på 37 m på Skanskas arealer svarende til bygningen Strandlodsvej 39-41 umiddelbart nord for området i lokalplanområde 449 ”Strandlodsvej”, samt en bygning på 32 m nær Øresundsvej.
Bydelscenter og parkering
Lokalplanen giver mulighed for at indrette ca. 2.500 m2 detailhandel i stueetagen i et kommende parkeringshus ved Øresundsvej. Det er i overensstemmelse med Kommuneplanens bestemmelser om detailhandel. Lokalplanen stiller krav om 1 parkeringsplads pr. 100 etagemeter detailhandel, svarende til kommuneplanens bestemmelser og til 1 parkeringsplads pr. 150 etagemeter bolig/erhverv. Normen i kommuneplanen for B 4 områder er mellem 1:100 og 1:200. Kravet i lokalplanen er fastsat ud fra den stationsnære beliggenhed og det aktuelle bilejerskab i nærområdet.
Den kommende bebyggelse nord for metroarealet, som er omfattet af tillægget til lokalplanen løser parkeringen på egen grund med indretning af mindst 75 % parkering i parkeringskældre og resten på terræn, jfr. bilag 1.
De 25 parkeringspladser til butikkerne indrettes i parkeringshuset på 1.sal. Parkeringshuset vil have plads til i alt ca. 275 parkeringspladser. Det svarer til det antal parkeringspladser, der mangler at blive etableret i konstruktion for bebyggelsen i det hidtidige lokalplanområde 346. Der er udstedt parkeringsdeklarationer herfor som et vilkår i byggetilladelserne.
Det foreslås, at der gives mulighed for at opføre parkeringshuset samtidig med butiksbebyggelsen og mulighed for, at parkeringspladserne i starten fungerer som kommercielle/offentligt tilgængelige parkeringspladser, der løbende omdannes til private pladser efterhånden som deklarationerne fra de nærved liggende boliger indløses. Det er her en forudsætning at ejeren af arealet forpligtes til en sådan ordning inden endelig vedtagelse af lokalplanforslaget.
Forvaltningen vurderer, at denne løsning håndterer parkeringen i området, inklusive parkeringen i den eksisterende bebyggelse.
Byliv
Den nye bebyggelsesplan indeholder blandt andet to byrum ved henholdsvis Strandlodsvej og Øresundsvej overfor metrostationen. Planen fastlægger to cykelforbindelser gennem området. Bestemmelserne for de ubebyggede arealer understøtter en sammenhængende karakter og at arealerne fremstår inviterende med tilbud om ophold.
Bæredygtighed
En øget tæthed og den mulige bedre udnyttelse af områdets ressourcer med bl.a. stationsnærhed og de mange nærliggende fritidsområder understøtter bæredygtigheden. Området er udpeget til lavenergiområde, så byggeri skal opføres i laveste energiklasse. Endvidere indgår bestemmelse om opsamling og anvendelse af regnvand fra tage.
Kommuneplantillægget
Ønsket om en planmæssig ændring og fortætning af området indgik i hvidbogen om bemærkninger til forslag til Kommuneplan 2011, jf. bilag 5, og blev i den forbindelse behandlet af Borgerrepræsentationen. Der er på denne baggrund foreslået en forenkling af rammerne for lokalplanområdet, så en række områder slås sammen til ét. T1-området (metro) ændres ikke, ligesom bestemmelserne for detailhandel bibeholdes. Da området ligger stationsnært, fastholdes muligheden for en andel af erhverv, samtidig med at der grundet beliggenheden helt tæt på en metrostation åbnes for en øget bebyggelsestæthed.
Der udpeges et samlet B4*-boligområde med en maksimal bebyggelsesprocent på 140 (for området under et) og en andel af serviceerhverv på op til 40 %. Friarealprocenten for boliger fastsættes til 45, og følger hermed bebyggelsesprocenten på 140. Det muliggøres, at der i lokalplan tillades bygninger med en større højde end 24 m.
Udbygningsaftale
Der foreligger udkast til udbygningsaftale, som går ud på en opgradering af vejanlægget på Strandlodsvej med cykelsti m.m. ud for lokalplanområdet, jfr. bilag 4.
Intern høring
Forvaltningen har foretaget intern høring i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget, herunder af Amager Øst Lokaludvalg. Lokaludvalget er positivt over for udarbejdelse af lokalplanen. Udvalget foreslår yderligere overvejelse om bygningshøjder over 6 etager og påpeger eventuelle støjgener ved Metroens kørsel (kurvestøj). Samtidig gøres opmærksom på, at der i takt udbygningen af Øst Amager er et voksende behov for rekreative områder og idrætsfaciliteter.
Forvaltningens bemærkninger
Forvaltningen foreslår, at bebyggelsens højde generelt bliver i 14 m til 23 meters højde men at der tillades én bygning ved hjørnet af Lergravsvej og Strandlodsvej af samme højde som bygningen overfor, dvs. 37 meter etager, samt én bygning ved Amagerbanens tracé på 32 meter. Der er ikke fastlagt nye sportsarealer i området, men der er opretholdt arealer til offentlige formål bl.a. til sport på ejendommen Strandlodsvej 69.
Miljøvurdering
Kommune og lokalplantillægget ændrer kun i mindre grad på det plangrundlag der allerede gælder for området. Forvaltningen vurderer, at planforslagene ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.
Borgerdialog
Ud over den lovpligtige borgerdialog, som består af 8 ugers høring og offentliggørelse på kommunens hjemmeside, foreslås der afholdt et borgermøde.
Økonomi
Planforslagene medfører ikke udgifter for kommunen.
Forvaltningen vurderer, at beboerne i området vil bidrage med en årlig nettoindtægt på skønnet 7,5 mio. kr. (efter kommunal udligning). Det vurderes, at de årlige ejendomsindtægter vil udgøre skønnet 2,4 mio. kr.
Udbygningsaftale. For at fremme områdets udvikling har Skanska udarbejdet en frivillig udbygningsaftale.
Videre proces
Efter politisk behandling sendes forslaget til planerne i offentlig høring i 8 uger (juli måned medregnes ikke). Forvaltningen vil inddrage Amager Øst Lokaludvalg i tilrettelæggelsen af offentlighedsfasen.
I offentlighedsfasen foreslås det at etablere en særlig hjemmeside bestående af en informationsdel og en dialogdel, at gennemføre et borgermøde i form af et orienteringsmøde og at der alene annonceres på forvaltningens hjemmeside. Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde en indstilling om endelig vedtagelse af planerne.
Endeligt forslag til lokalplan, kommuneplantillæg og udbygningsaftale forventes forelagt udvalgene og Borgerrepræsentationen omkring ultimo oktober 2013.
Claus Juhl Pernille Andersen
Beslutning
Det Radikale Venstre stillede følgende ændringsforslag:
”At p-normen ændres til 1 plads pr. 200 m2 bolig og erhverv”
For ændringsforslaget stemte 5 udvalgsmedlemmer: B, F, Ø
Imod ændringsforslaget stemte 5 udvalgsmedlemmer: O, C, I, A
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget
Der blev stemt om indstillingens 1. og 2. at-punkt:
For indstillingens 1. og 2. at-punkt stemte 7 udvalgsmedlemmer: A, B, I, F
Imod indstillingens 1. og 2. at-punkt stemte 2 udvalgsmedlemmer: O, C
1 udvalgsmedlem undlod at stemme: Ø
Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev anbefalet.