Mødedato: 03.06.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Udvikling i taksterne på affaldsområdet 2014-2018

Se alle bilag
Affaldsområdet har oparbejdet et underskud, som skal afvikles frem til 2018. Planen for afviklingen af underskuddet skal godkendes.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
  1. at forvaltningens redegørelse for det Affaldsområdets underskud og mulige tiltag, der skal bringes til udførelse for at nedbringe underskuddet frem til 2018, tages til efterretning.
  2. at scenarie 3, hvorved affaldsgebyrerne for en gennemsnitlig husholdning stiger med 2,0 % om året i perioden 2014-2018, tiltrædes. Takstigningerne følger af de ekstra udgifter til Ressource- og Affaldsplan 2018.

Problemstilling

Der er i årerne 2010 til 2012 oparbejdet et underskud på affaldsområdet på i alt 114,9 mio. kr. Teknik- og Miljøudvalget blev på udvalgets budgetseminar den 19. – 20. marts 2012 orienteret om et underskud på i alt 40 mio. kr. Underskuddet steg yderligere i 2012 og det forventes at stige med 30 mio. kr. i 2013. Der er tale om et nettounderskud, som er resultatet af, at indtægterne er faldet mere end omkostningerne. Der er først nu overblik over underskuddets størrelse, fordi der siden 2010 har der været store udsving i indtægterne fra erhverv pga. lovændringer og den langstrakte sagsbehandling af ansøgninger om fritagelse.

Forvaltningen har identificeret fire primære årsager til underskuddet:
  • Tab som følge af skiftende lovgivning for opkrævning af affaldsgebyrer fra erhverv
    Forvaltningen har siden 2010 skulle opkræve erhvervsvirksomheder ud fra det Centrale Virksomhedsregister (CVR). CVR har vist sig vanskeligt at anvende til opkrævning af gebyrer fra erhverv. Gebyrerne er fastsat efter at dække de budgetterede omkostninger, men indtægterne har været væsentlig mindre end forventet, da flere erhverv ikke betaler fuldt ud for de ydelser, som kommunen leverer. Det betød en samlet nedgang i indtægter fra 2011 til 2012 på ca. 55 mio. kr. Den nye lovgivning har medført store administrative omkostninger ved opkrævningen og sagsbehandlingen af affaldsgebyrerne på i alt 20 mio. kr. i perioden 2010-2012 (inkl. vikarer).
     
  • Mangelfuld økonomistyring Affaldsområdet er gået fra meget forudsigelige indtægter, da gebyrerne blev opkrævet over ejendomsskatten, til mere svingende indtægter fra erhverv opkrævet på faktura, hvor det har været meget vanskeligt at forudsige indtægterne. Hverken forvaltningens eller kommunens økonomisystemer har været tilstrækkeligt forberedt til at håndtere den nye situation.
     
  • Transaktionsomkostninger i forbindelse med afviklingen af R98
    I overgangsårene 2009 – 2011, hvor R98 blev afviklet, var der ekstra driftsomkostninger til indsamling af affald, da R98 ikke kunne reducere sine faste omkostninger i takt med at opgaverne overgik til private renovatører. Der er tale om i alt 20 mio. kr. i 2010 og 2011.
     
  • Øget betaling til drift af genbrugsstationer
    I 2011 omlagde Amager Ressourcecenter kommunernes betaling for driften af genbrugsstationer. Fra 2010 til 2011 steg kommunens betaling med 41 mio. kr.
Bilag 1-3 redegør for udviklingen i affaldsområdet, herunder den økonomiske udvikling og ændringer i de opgavemæssige og lovgivningsmæssige rammer. Bilag 7 redegør for Intern Revisions undersøgelse af affaldsområdet.

Løsning

Affaldsområdet skal hvile i sig selv over en årrække (Miljøbeskyttelsesloven § 48), og det er derfor muligt at nedbringe underskuddet over flere år (typisk 3-5 år). Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet tre scenarier for gebyrudviklingen, der alle vil sikre, at underskuddet nedbringes og gebyrerne hviler i sig selv i 2018. De tre scenarier indeholder alle administrative effektiviseringer og øgede indtægter fra erhverv. Det foreslås, at udvalget tager stilling til, hvilket scenarie man ønsker frem til 2018. Valget af scenarie har betydning for den takstoversigt, der skal godkendes i forbindelse med kommunens budget.

Nedbringe tab på erhvervsgebyrer
Forvaltningen skønner at kunne øge indtægterne fra erhverv med 5-7 mio. kr. om året frem til 2018, svarende til i alt 47 mio. kr. Den nuværende opkrævning betyder, at mange erhverv ikke betaler de fulde omkostninger for de ydelser, som kommunen leverer. Forvaltningen har iværksat initiativer, der skal sikre, at de erhverv, der benytter kommunens ordninger, betaler herfor allerede i indeværende år.

Forvaltningen har genovervejet opkrævningsmetoden for erhverv (baseret på CVR) og vurderer, at det fra 2014 er muligt inden for lovens rammer at opkræve dagrenovationsgebyr hos grundejerne i forhold til, hvor meget beholdervolumen, der var tilmeldt på de enkelte ejendomme. Det vil give større sikkerhed for indtægterne inden for det enkelte budgetår. Dermed bliver betalingen for virksomhedernes dagrenovation et anliggende mellem den enkelte virksomhed og grundejeren/udlejeren. Virksomheder har fortsat mulighed for i stedet at vælge en privat transportør. Forslaget vil blive endeligt fremsat sammen med et forslag til nye affaldsregulativer.

Bedre økonomistyring
Som et gebyrfinansieret område med store driftsmæssige omkostninger har Affaldsområdet den udfordring, at indtægterne, især fra erhverv, kan svinge meget fra år til år. Forvaltningen vil derfor i dialog med Økonomiforvaltningen udarbejde en ny model for rammestyring af affaldsområdet, som bedre kan håndtere, at området skal hvile i sig selv over en årrække og ikke år for år, ligesom der fremover bør være mere fokus på debitorstyring. Desuden skal der laves en simuleringsmodel, som gør forvaltningen bedre i stand til at forudsige bevægelser i indtægterne.

Samtidig vil der ske en styrkelse af Affaldsområdets økonomistyring, så omkostninger og indtægter følges løbende. Forvaltningen vil tage udgangspunkt i vedlagte rapport (bilag 6) fra Ernst & Young, som har analyseret Affaldsområdets organisering, herunder økonomistyring. Der vil desuden ske en opstramning af procedurer, arbejdsgange mv.

Nedbringelse af underskud
Nedenfor gennemgås de konkrete forslag til, hvordan underskuddet kan nedbringes frem til 2018.
 
1. Organisatorisk og administrativ effektivisering i affaldsområdet
Rapporten fra Ernst & Young (bilag 6) peger på forskellige muligheder for at optimere og effektivisere håndtering af kundehenvendelser, projektstyring mv. Forvaltningen vil på det grundlag arbejde videre med administrative effektiviseringer. Ved en omlægning af gebyrerne, jf. ovenfor, vil der endvidere være administrative besparelser ved administrationen af erhvervsaffaldsgebyrerne.

Endvidere vil der blive igangsat nye initiativer for at minimere den telefoniske betjening i Affaldsservice ved at flytte henvendelser til digital selvbetjening på Nem Affaldsservice på kommunens hjemmeside. Målet er at flytte 80 % af kundebetjeningen til Nem Affaldsservice inden 2015. I dag er tallet 20 %.

Teknik- og Miljøudvalget har stillet forslag om, at administrationsomkostningerne skal ned på 2011 niveau. Hertil skal bemærkes, at kontoen Fælles formål (”administration”) indeholder administrationsbidrag til andre dele af forvaltningen, som Affaldsområdet ikke selv styrer. Administrationsbidraget er blevet genberegnet og hævet i 2012 på baggrund af den eksterne revisionsrapport. Beløbet indeholder en regulering for 2011.

Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 20. maj 2013, at Affaldsområdets administrationsomkostninger skulle bringes ned til 2011 niveau. Forvaltningen kan dog ikke anbefale, at man lægger sig fast på et bestemt niveau. Kontoen ”Fælles Formål” (administration) i budget og regnskab indeholder en lang række eksterne omkostninger ud over administration - f.eks. betaling til Koncernsservice for fakturering af erhvervsgebyrer, betaling til Vestforbrænding, bidrag til Teknik- og Miljøforvaltningen og Borgerservice mv. Disse omkostninger er aktivitetsbaseret og svinger meget fra år til år, og det er derfor vanskeligt at fastsætte et bestemt niveau. Desuden var der i 2012 ekstraordinære omkostninger til regulering af områdets betaling til forvaltnignen. Der er indregnet besparelse i administrationsomkostningerne på 2 mio. kr. om året i alle tre scenarier, samt yderligere 3 mio. kr. om året i scenarie 3. Kontoen indeholder også hensættelser til tab på erhvervsaffaldsgebyrer på 2,5 mio. kr. om året. Hvis udgifterne til Ressource- og Affaldsplanen ikke medregnes, bringes omkostningerne stort set ned på 2011-niveau (jf. bilag 3).


2. Scenarier for takstudviklingen frem til 2018
Forvaltningen har arbejdet med tre scenarier for takstudviklingen frem 2018, der alle vil bidrage til at nedbringe underskuddet. Scenarierne gennemgås mere detaljeret i bilag 4. I alle tre scenarier er indregnet øgede indtægter fra erhverv, besparelser ved fremtidige udbud og øgede omkostninger til implementering af Ressource- og Affaldsplan 2018. Der indgår ligeledes administrative effektiviseringer nævnt ovenfor under pkt. 1.

Implementeringen af initiativerne i Ressource- og Affaldsplan 2018 vil frem til 2018 medføre samlede meromkostninger på 223 mio. kr., hvoraf indsamling og behandling af bioaffald alene udgør ca. 107 mio. kr. Ressource- og Affaldsplan 2018 vil medføre en gennemsnitlig stigning i affaldsgebyrerne på ca.2 %. Borgerrepræsentationen godkendte planen den 13. december 2012. At stignignen nu er på 2 % og ikke 1,7 % sin nævnt i indstillingen skyldes, at Affaldssområdet udgifter med de nævnte initiatiativer er mindre, end da Ressource- og Affadlsplanen blev vedtaget, hvilket påvirker procentsatsen. Alle de konkrete, større initiativer fra Ressource- og Affaldsplanen vil blive forelagt til politisk godkendelse.

Beregningerne i scenarierne nedenfor er i faste 2013-priser, dvs. ekskl. pris- og lønfremskrivninger.

Scenarie 1:
Dette scenarie er baseret på, at der ud over de nævnte initiativer vedr. erhverv, økonomistyring og effektiviseringer, der indgår i alle scenarier, skal ske en forøgelse af indtægterne ved takststigninger. Det vil medføre en gennemsnitlig takststigning på 1,4 % om året, svarende til, at der i 2018 vil være en samlet stigning på ca. 122 kr. pr. husstand i forhold til 2013. Hertil kommer udgifterne til Affalds- og Ressourceplanen.

Scenarie 2:
I dette scenarie er der yderligere indlagt en rammebesparelse på i alt 47 mio. kr. ved at effektivisere ordningerne for storskrald for etageboliger og dagrenovation.

Dette scenarie vil medføre en gennemsnitlig takststigning på 0,5 % om året svarende til, at der i 2018 vil være en samlet stigning på i alt 40 kr. pr. husstand i forhold til 2013. Hertil kommer udgifterne til Affalds- og Ressourceplanen.

Scenarie 3:
I dette scenarie vil der ud over besparelserne i scenarie 1 og 2 ske besparelser ved ændringer af serviceniveauet i udvalgte ordninger. Det gælder f.eks. storskraldsordningen, hvor antallet af afhentninger nedsættes fra 4 til 2 gange om året hos villa- og rækkehuse. Desuden foreslås der indført betaling for bestilling af løse containere til haveaffald og storskrald. Disse ændringer vil være i god overensstemmelse med bestræbelserne på at øge affaldssorteringen og nedbringe mængden af storskrald.

Dette scenarie vil medføre en gennemsnitlig takststigning på 0 % om året svarende til, at der i 2018 vil være en samlet stigning på i alt 0 kr. pr. husstand i forhold til 2013.

Hertil kommer Ressource- og Affaldsplanen med en samlet stigning i gebyrerne fra 2013 til 2018 på ca. 180 kr. pr. husstand

Hvis udvalget godkender scenarie 3, som indstillet af forvaltningen, skal der ske ændringer i regulativerne for husholdningsaffald og erhvervsaffald, og udvalget vil skulle tage særskilt stilling hertil i efteråret 2013.

Økonomi

Afhængigt af de vedtagne takster, vil indtægterne stige og udgifterne falde, hvormed Affaldsområdet forventes at balancere i 2018. Den samlede virkning af de forskellige tiltag frem til 2018 fremgår af bilag 4. Planen vil også sikre, at der kommer balance mellem omkostningerne til de enkelte affaldsordninger og indtægterne herfra.

I bilag 5 findes forvaltningens svar på de spørgsmål, der blev rejst på udvalgets budgetseminar den 4. til 5. marts 2013.

Videre proces

Forvaltningen vil iværksætte de nævnte tiltag med henblik på en afvikling affaldsområdets mellemværende til kommunekassen inden udgangen af 2018.

Forvaltningen arbejder på en ny gebyrstruktur, der skal give både borgerne og virksomhederne et større incitament til at øge genanvendelsen og producere mindre dagrenovation. Budgetrammen for hver affaldsordning vil ikke blive ændret med den nye gebyrstruktur.

Omlægning af opkrævning af erhvervsaffaldsgebyrer og serviceændringer forudsætter en vedtagelse om ændring af affaldsregulativerne i Borgerrepræsentationen inden årets udgang. hvis Teknik- og Miljøudvalget godkender scenarie 3, vil den formelle vedtagelse af affaldsgebyrerne ske sammen med budget 2014. Taksoversigt 2014 for affaldsgebyrerne er vedlagt til efterretning (bilag 9).


            Pernille Andersen
                                                                                    /Mette Margrethe Elf

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 3. juni 2013:

Udvalget stillede følgende ændringsforslag til 2. at:

”at scenarie 3 tiltrædes, dog således at storskrald hentes 4 gange og ikke 2 gange om året”

Indstillingen blev godkendt med det ændrede 2. at.

 

 

Til top