Mødedato: 03.04.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Indtægtsbevilling til innovative klimaprojekter

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at modtage tilskud fra det europæiske partnerskab Climate Knowledge Innovation Community (Climate-KIC), der med viden og innovation bidrager til at indfri Københavns Kommunes mål i klimaindsatsen. 

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager tilskud fra Climate-KIC på i alt 315.000 euro for at kvalificere kommunens klimaarbejde. De 315.000 euro svarer til 2.272.000 kr., og der skal på den baggrund gives en indtægts- og udgiftsbevilling på 2.272.000 kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling ordinær drift i 2017, jf. Økonomiafsnittet.

Problemstilling

I 2013 indgik Københavns Kommune et partnerskab inden for klimaløsninger med det europæiske offentlige/private partnerskab Climate-KIC.

Samarbejdet understøtter, at kommunen indfrier mål i KBH2025 Klimaplanen og i Ressource- og Affaldsplan 2018, vedtaget i Borgerrepræsentationen henholdsvis den 23. august 2012 og den 13. december 2012. Partnerskabet har på nuværende tidspunkt resulteret i tilsagn om finansiering af seks projekter i København.

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om den tildelte finansiering fra Climate-KIC kan modtages og anvendes til at gennemføre de seks projekter.

Løsning

Københavns Kommune indgår i det internationale partnerskab Climate-KIC. Kommunens indsats i partnerskabet tager udgangspunkt i at teste og udvikle nye innovative klima- og Smart City-løsninger i København. I samarbejdet matches kommunens opgaver og udfordringer med relevante aktører på markedet, og kommunen stiller data samt testmuligheder til rådighed i bl.a. Nordhavn og Bispebjerg. Samarbejdet er forankret i Copenhagen Solutions Lab.

De seks projekter bidrager til viden om energiforbrug, -effektivisering og -produktion, samt affaldshåndtering. Fem af projekterne bidrager konkret til tre mål i 2025KBH Klimaplanens Roadmap, vedtaget i Borgerrepræsentationen den 25. august 2016. Det sjette projekt understøtter mål i Ressource- og Affaldsplan 2018:

 

Projekt

Formål

Indhold

Finansiering

Mål i 2025KBH Klimaplanen Roadmap: Fleksibelt Energiforbrug

Innovatorium Nordhavn

Udvikle værksted, der tester og demonstrerer nye fleksible energiløsninger.

Ny samarbejdsmodel, der udvikler, demonstrerer og skalerer klima- og Smart City-løsninger i bygninger og transport, så de bliver mere attraktive for private investorer og bygningsejere.

372.000 kr.

Qarnot Computing

 

Demonstrere potentiale i at udnytte overskudsvarme til at opvarme boliger.

Decentral varmekilde (såkaldt dataserver udviklet af Qarnot Computing) opvarmer boliger med overskudsvarme i stedet for radiatorer.

372.000 kr.

Giga Storage

Afklare store varmelagres potentiale til at dække varmebehov i København.

CO2-neutralt varmelager, der producerer og lagrer varme ved brug af sol og vind som energikilder. Med data fra kommunen og HOFOR undersøges, om op mod en tredjedel af kommunens varmebehov kan dækkes.

335.000 kr.

Mål i 2025KBH Klimaplanen Roadmap: Energieffektiviseringer

Smart Office Labs

Effektivisere energiforbrug i bygninger.

Big data og sensorteknologi effektiviserer energiforbrug i store kontorbygninger og tager samtidig hensyn til indeklima og arbejdsmiljø. Koncern IT bidrager med at afdække de tekniske forudsætninger.

112.000 kr.

 

Mål i 2025KBH Klimaplanen Roadmap: Energiproduktion

EnergyBlock

Demonstrere decentral energiproduktion på bydelsniveau.

 

Energi, produceret i et taggartneri, anvendes i Fuglekvarteret i Bispebjerg ifm. områdefornyelse. Første projekt i Europa, der demonstrerer teknologien blockchain til at skabe samspil mellem bygning og bydel i forhold til lokal produktion og forbrug af energi.

743.000 kr.

 

Ressource- og Affaldsplan 2018: Bæredygtig genanvendelse af ressourcer

Trash to Cash

Opnå at al restplast kan genanvendes.

Forretningsmodel for at anvende den del af plastaffald, som på nuværende tidspunkt sendes direkte til forbrænding, fordi det ikke kan genbruges og ikke kan indgå i det nyetablerede testanlæg for plast.

338.000 kr.

Climate-KIC
Climate-KIC er Europas største offentlig/private partnerskab inden for klimaløsninger med mere end 300 partnere i EU, herunder byer (fx Berlin, Helsinki og Malmø), virksomheder (fx HOFOR, Sunmapper, Radius), organisationer (fx Dansk Industri) og universiteter (fx DTU, Aalborg Universitet). Climate-KIC er etableret i regi af EU Kommissionens European Institute of Innovation and Technology (EIT). Målet med EIT er at styrke innovation og entreprenørskab i EU med fokus på at integrere forretning, forskning og uddannelse.

Økonomi

Indtægtsbevillingen bidrager ud over at finansiere medarbejderressourcer i primært Copenhagen Solutions Lab overordnet til at:

  • Udbygge testfaciliteter med henblik på at kunne kvalificere kommunens arbejde.
  • Bidrage med ny viden for løsninger af kommunens opgaver og mål.
  • Understøtte bynær udvikling og indfri klimaindsatsens mål ved at tilvejebringe ekstern medfinansiering til private partnere, som selv yder 50 %.
  • Understøtte grøn vækst i københavnske virksomheder via udviklingsmuligheder.

De bevillingsmæssige ændringer forbundet med modtagelsen af de i alt 2.272.000 kr. fra Climate-KIC fremgår af tabellen nedenfor:

Tabel 1: De bevillingsmæssige ændringer

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) / Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.* (2017 p/l)

Varig?

Ja/nej

År 2017

1.

TMU

1400 – Ordinær drift

6.45.55.1

I

-2.272

Nej

1.

TMU

1400 – Ordinær drift

6.45.55.1

U

2.272

Nej

I alt

 

 

 

 

0

 

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indtægtsbevillingen til partnerskabet, igangsætter Teknik- og Miljøforvaltningen arbejdet med de øvrige partnere i Climate-KIC. Projekterne forventes afsluttet ultimo 2017 og evalueret primo 2018. Forvaltningen forventer, at partnerskabet medfører flere projekter, som vil blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget med henblik på godkendelse af bevillinger.

 

           Pernille Andersen

                                             /Jakob Møller Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 3. april 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Til top