Mødedato: 03.04.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Godkendelse af projektforslag om etablering af naturgasledning til Lygten Varmecentral, Bispebjerg

Se alle bilag

 

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til godkendelse af Dansk Gas Distributions (DGD) ansøgning om etablering af en naturgasledning til levering af naturgas som brændsel til fjernvarmeproduktion på Lygten Varmecentral, Lygten 20, København NV.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltning indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at DGD etablerer naturgasledning til Lygten Varmecentral som beskrevet i projektforslaget (bilag 1).

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 6. juni 2016, at Lygten Varmecentral overgik til naturgas som brændsel til produktion af fjernvarme. DGD har derfor nu ansøgt om godkendelse af projektforslag om etablering af en naturgasledning til Lygten Varmecentral. Ansøgningen er udarbejdet i samarbejde med HOFOR.

Projektforslag om varmeforsyning skal godkendes af kommunalbestyrelsen i henhold til Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 825 af 24. juni 2016, Projektbekendtgørelsen). Såvel udsendelse i høring, som endelig godkendelse af varmeprojekter, er af Borgerrepræsentationen delegeret til Teknik- og Miljøudvalget. Teknik- og Miljøudvalget sendte forslaget i høring den 13. februar 2017 hos HOFOR Energiproduktion A/S, Centralkommunernes Transmissionsselskab (CTR), DONG Energy og Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S (VEKS). Ingen af parterne har haft bemærkninger til projektet.

Teknik- og Miljøudvalget kan i henhold til Projektbekendtgørelsen kun godkende varmeforsyningsprojekter, som er samfundsøkonomisk fordelagtige.

Løsning

Der er indgået en aftale mellem DGD og HOFOR om etablering af en naturgasledning til Lygten Varmecentral med en forventet årlig afsætning af naturgas på ca. 8 mio. m3, jf. indstillingen til Teknik- og Miljøudvalget 6. juni 2016. Naturgassen skal benyttes som brændsel til produktion af fjernvarme på Lygten Varmecentral i stedet for olie, som benyttes i dag.

Der er foretaget en samfundsøkonomisk analyse samt beregninger af brugerøkonomi, selskabsøkonomi og miljøpåvirkninger.

For at et projekt kan godkendes, kræver det, at det samfundsøkonomisk er bedre end det referenceprojekt, der sammenlignes med.

Alternativet til at etablere naturgasledningen er fortsat brug af olie til produktion af fjernvarme, som man gør på Lygten Varmecentral i dag, og dette er derfor brugt som referenceprojekt til projektforslaget.

Samfundsøkonomi

Vurderingen, der er for en periode på 20 år, viser, at etablering af naturgasledningen, er den samfundsøkonomisk mest fordelagtige løsning. Etableringen af naturgasledningen koster ca. 40 % mindre samfundsøkonomisk i forhold til at fortsætte med olie – svarende til en besparelse på ca. 48,3 mio. kr over en periode på 20 år. Det er især prisen på olie og naturgas, der er afgørende, idet de årlige omkostninger ved indkøb af olie er cirka det dobbelte af indkøb af naturgas.

Følsomhedsanalysen af prognoser for prisudvikling og produktionsmængde viser derfor også, at projektet er meget robust overfor ændringer i anlægsinvesteringer og mindre fjernvarmeproduktion på værket, netop fordi prisen på olie er så meget højere end prisen på naturgas.

Brugerøkonomi og selskabsøkonomi

Etablering af gasledningen vil betyde en besparelse for HOFOR, fordi indkøbet af naturgas er billigere end køb af olie, hvilket også er til fordel for forbrugerne. Det bemærkes, at de anførte oplysninger om selskabsøkonomi og brugerøkonomi ikke indgår som beslutningsparametre i henhold projektbekendtgørelsen, det gør kun samfundsøkonomien.

Miljøvurdering

Varmeforsyning med naturgas er CO2-mæssigt den bedste løsning sammenlignet med olie. Beregningerne viser, at fyring med naturgas vil udlede 12.528 tons mindre CO2 end fyring med olie over en periode på 20 år.

Økonomi

Projektet har ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når indstillingen er godkendt, vil DGD igangsætte arbejdet med at etablere gasledningen til Lygten Varmecentral. 


        Pernille Andersen

                                        /Anne-Sofie Degn

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 3. april 2017

Indstillingen blev godkendt.

Til top