Mødedato: 03.03.2015, kl. 11:00
Mødested: Comwell Borupgaard, Nørrevej 80, 3070 Snekkersten

Ansøgninger til to statslige cykelpuljer

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forvaltningens forslag om ansøgninger til de statslige puljer: ”Pulje til supercykelstier og cykelparkering” og ”Pulje til fremme af cykling” med ansøgningsfrist henholdsvis den 11. marts og 16. marts 2015.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

    1.    at forvaltningen ansøger om støtte fra de statslige puljer til 12 projekter (jf. bilag 1). 

Problemstilling

Ifølge den politiske aftale af 12. juni 2014 mellem regeringen (A og B) F, O og Ø om metro, letbane, nærbane og cykler, er der afsat en pulje på 180 mio. kr. til ”Pulje til supercykelstier og cykelparkering”. Første del af puljen (40 mio. kr.) blev udmøntet i 2014. De resterende 140 mio. kr. forventes udmøntet i denne ansøgningsrunde, hvor ansøgningsfristen er 11. marts 2015.

”Pulje til fremme af cykling” blev aftalt i Trafikaftalen af 24. juni 2014 mellem regeringen (A og B) og C, F, I, O, V og Ø om udmøntning af disponible midler i Infrastrukturfonden. Der er afsat en pulje på 50 mio. kr. som forventes fuldt udmøntet i ansøgningsrunden 16. marts 2015.

Tilskudsandelen fra staten udgør 40 % i begge puljer, dog kan ”Pulje til fremme af cykling” give 100 % tilskud ved projekter med et særligt udviklingsperspektiv.

Løsning

Pulje til supercykelstier og cykelparkering har til formål at forbedre infrastrukturen for primært pendlere over længere afstande ved at sikre en hurtig og direkte cykelrute mellem bolig og arbejde/uddannelse samt at etablere flere cykelparkeringspladser.

Pulje til fremme af cykling har til formål at fremme cyklen som et sundt, grønt og effektivt transportmiddel i hele landet. I puljen kan søges inden for følgende temaer:

  • Cykling til skole og fritid, herunder skole-cykelbyer
  • Rekreativ cykling og cykelturisme
  • Udviklings- og demonstrationsprojekter
  • Kampagner

For begge puljers vedkommende gælder, at der ikke kan søges støtte til allerede finansierede projekter. Kriterierne for forvaltningens sammensætning af Københavns Kommunes ansøgninger er, udover de konkrete kriterier sat af staten, følgende:

  • Projekter, der vurderes at have en positiv effekt pr. investeret krone i forhold til Københavns Kommunes mål på cykelområdet.
  • Projekter med udviklingspotentiale, der understøtter andre vigtige dagsordner i Københavns Kommune, fx en sammenhængende by.
  • Projekter med god sammenhæng til tidligere gennemførte eller igangværende projekter.
  • At mængden af projekter afspejler puljernes størrelse.
Derudover gælder for de valgte supercykelstistrækninger, at omegnskommunerne ønsker at samarbejde med København om forløb over kommunegrænsen. I forhold til Pulje til fremme af cykling gælder, at projekterne er mere udviklingsorienterede, da forvaltningen har erfaring for, at denne type projekter har større chance for at opnå støtte end mere traditionelle cykelprojekter. Med hensyn til cykelparkering arbejder forvaltningen med flere store projekter, men i forhold til kriterierne for Pulje til supercykelstier og cykelparkering vurderer forvaltningen, at nedenstående projekt har størst mulighed for at opnå støtte.

Nedenfor beskrives de 12 projekter, der ansøges om midler til, opdelt i projekter vedrørende supercykelstier og cykelparkering samt projekter vedrørende cykelfremme.

Beløbene i parentes er den samlede projektudgift inkl. eventuel statslig støtte. Projekterne er uddybet i bilag 1 og 2.

Supercykelstier

  1. Fasanvejsruten: Etablering af cykelsti på Nordre Fasanvej og udvidelse af eksisterende cykelsti på Lygten (12-15 mio. kr.)  
  2. Vestamagerruten: Etablering af belysning tilpasset omgivelserne (4-6 mio.kr)  
  3. Ørestadsruten: Krydsforbedringer, bl.a. ved Vejlands Alle, Grønjordsvej og Njalsgade, særligt fokus på virksomhedsinddragelse (7-8 mio. kr.)  
  4. Farumruten: Etablering af lys mellem Mosesvinget og kommunegrænsen (4-5 mio. kr.)  
  5. Vestvoldruten: Etablering af en bro på Vestvoldruten over Frederikssundsvej (20-25 mio. kr.)  
  6. Helsingørruten: 4-5 forbedrede sidevejsoverkørsler og stiudvidelse på dele af Ryvangs Allé (4-5 mio. kr.)  
  7. Fællesansøgning vedrørende udgifter til aktiviteter på tværs af kommunegrænser, herunder evalueringer, skiltning og markedsføring for Helsingørruten, Fasanvejsruten og Vestamagerruten (1,5 mio. kr.)  

Cykelparkering

    8.  Etablering af cykelparkering i forbindelse med vigtige knudepunkter for bustrafikken,
         eksempelvis i forbindelse med +Way Nørre Campus (2-3 mio. kr.)

Fremme af cykling
    
9.  Cykelturisme. Udviklingsprojekt, hvor fokus er på bedre udnyttelse af brandet Cykelbyen 
         i forhold til at skabe vækst i turistbranchen, udføres i tæt samarbejde med turisterhvervet 
         (2 mio. kr.)
   10. Carlsbergkorridoren, grøn rute og forbindelse fra Indre By via Carlsbergområdet til Danshøj
         i Valby (ca. 20 mio. kr.)
   11.  Værdisætning af cykling – udvikling af nye samfundsøkonomiske nøgletal. 
         NB: Der søges om 100% statslig finansiering til dette projekt (0,5 mio. kr.)
   12.  1-2 cykellegebaner (1-1,5 mio. kr.). Som led i Sikre Skoleveje projektet søges om midler
         til at etablere cykellegebaner.

Ved ansøgningsrunde i marts 2014 bad Teknik- og Miljøudvalget om, at der skulle søges om tilskud til 3. etape af Amagerbrogade, men forbedring af cykelforholdene på Amagerbrogade for 3. etape er ikke medtaget i ansøgningen, eftersom denne ikke indgår i Budget 2016. Det skyldes, at det er vurderet, at etape 1 og 2 skal være på et mere fremskredent stadie, inden det er relevant at tilføre strækninger yderligere midler.

Økonomi

I alt ansøges om tilskud til projekter, der samlet, inklusiv tilskud, beløber sig til ca. 90 mio. kr. jf. bilag 1, hvoraf kommunens andel derfor maksimalt vil være 54 mio. kr. Erfaringen fra tidligere ansøgninger er dog, at kommunen ikke vil opnå støtte til hele beløbet og kommunens andel derfor vil blive tilsvarende mindre. Frem til ansøgningsfrist er ansøgningerne er under udarbejdelse og der kan derfor forekomme justeringer i projektudgifterne.

Ansøgningerne har i sig selv ikke økonomiske konsekvenser for kommunen, og kommunen er ikke forpligtiget til at modtage eventuelt tildelt støtte. Hvis eventuelt tildelt støtte fra staten skal udmøntes, skal kommunen kunne anvise den nødvendige egenfinansiering, som er 60 % af projektudgifterne. Alternativt kan kommunen vælge at takke helt eller delvist nej til støtten.

Kommunens egenfinansiering kan tilvejebringes i Budget 2016.

Videre proces

Afgørelsen om hvilke ansøgninger, der er tildelt støtte forventes sommeren 2015. Såfremt der bevilges statslig støtte til et eller flere af ovennævnte projekter, vil Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejde budgetnotater med uddybede projektbeskrivelser til Budget 2016, således at den nødvendige egenfinansiering kan tilvejebringes, forudsat dette besluttes politisk. Forudsat, at egenfinansiering kan anvises, vil Teknik- og Miljøudvalget blive forelagt en indstilling om at godkende indtægtsbevilling og derefter på linje med andre anlægsprojekter en indstilling om de konkrete projekter.  

                                        Pernille Andersen

                                                                                /Torben Gleesborg

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 3. marts 2015

Flemming Steen Munch (V) var ikke til stede under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top