Kollegie- og ungdomsboligbyggeri - byggesagsgebyr og lokalplaner
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til et medlemsforslag om, at kollegie- og ungdomsboligbyggeri fritages for byggesagsgebyrer i en periode på 3 år, og om fremme af lokalplaner vedrørende kollegie- og ungdomsboligbyggeri.
Indstilling og beslutning
- at kollegie- og ungdomsboligbyggeri fritages for byggesagsgebyrer i en periode på tre år
- at medlemsforslag om, at forvaltningen udarbejder lokalplaner for egnede grunde til ungdomsboliger, ikke fremmes
- at medlemsforslagets pkt. 1a og pkt. 2 hermed er behandlet.
Problemstilling
Løsning
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at sager om opførelse af kollegie- og ungdomsboliger kan betragtes som en sagstype i forhold til bygningsreglementets bestemmelser, og at det derfor kan besluttes, at der ikke skal opkræves byggesagsgebyrer for disse sager – evt. i en periode på tre år.
I byggesager, hvor der gives byggetilladelse til opførelse/indretning af kollegie- og ungdomsboliger, er det Teknik- og Miljøforvaltningens praksis at tinglyse en deklaration på den pågældende ejendom om, at boligerne skal anvendes til kollegie- og ungdomsboliger.
Med hensyn til afgrænsning af sagstypen i forhold til sager vedrørende andre mindre boliger vil dette i praksis kunne ske således, at byggesager, hvor anvendelsen af boligerne til kollegie- og ungdomsboliger sikres ved tinglysning af en deklaration, fritages for byggesagsgebyrer.
Teknik- og Miljøforvaltningen har vurderet, at behovet for og ønsket om flere kollegie- og ungdomsboliger må anses for at være et sagligt hensyn, som medfører, at det lovligt kan besluttes at fritage denne sagstype for byggesagsgebyrer i forhold til det forvaltningsretlige ligebehandlingsprincip.
En beslutning om at fritage denne sagstype for byggesagsgebyrer kan medføre henvendelser fra bygherrer eller andre med begrundede ønsker om fritagelse for andre sagstyper. Sådanne anmodninger vil blive forelagt for Teknik- og Miljøudvalget. Hvis Teknik- og Miljøudvalget godkender en anmodning, vil denne også blive forelagt for Borgerrepræsentationen.
Det er uvist, om fritagelse for byggesagsgebyrer vil føre til opførelse/indretning af flere kollegie- og ungdomsboliger. Fritagelse vil være en mindre administrativ ulempe for forvaltningen.
På den baggrund indstiller forvaltningen i overensstemmelse med medlemsforslaget, at kollegie- og ungdomsboligbyggeri fritages for byggesagsgebyrer i en tre-årig periode.
LokalplanerForvaltningen skal desuden bemærke, at der ikke er handlepligt forbundet med en lokalplans vedtagelse, og der er således ikke nogen garanti for, at der realiseres ungdomsboliger, selv om der vedtages en lokalplan, der muliggør det. Såfremt grundejer ikke har til hensigt at opføre ungdomsboliger, er lokalplanarbejdet således forgæves. Der vil være tale om lokalplaner for privat ejede ejendomme, der pålægges en væsentlig indskrænkning i ejerens mulighed for at udnytte sin ejendom, uden garanti for at ejeren kan eller vil opføre ungdomsboliger, eller ønsker at sælge sin ejendom til ungdomsboliger. En grundejer vil desuden kunne anmode om en lokalplan, der muliggør en anvendelse i overensstemmelse med kommuneplanens bredere anvendelsesramme, som forvaltningen vil være forpligtet til at udarbejde. Der vil derved være tale om et uforholdsmæssigt stort ressourcetræk, uden nogen sikkerhed for at det vil have den ønskede effekt.
Kommuneplantillæg
Såfremt kommuneplantillægget vedtages, vil det danne grundlag for lokalplanarbejdet, samt for byggesagsbehandling og dispensationer fra gældende lokalplaner. De lempede rammer formodes at gøre det økonomisk bæredygtigt og derved mere attraktivt, at opføre ungdomsboliger i København. Det forventes, at indebære byggeønsker om private ungdomsboliger, der kræver lokalplan, hvilket forvaltningen vil prioritere.
Økonomi
Byggesager modtaget mellem den 1. januar 2013 og den 1. januar 2015
Alternativt vil omkostningerne til behandling af de pågældende byggesager skulle skattefinansieres. Det vil betyde, at indtægtsbevillingen nedsættes med 5,5 mio. kr. på byggesagsområdet.
Byggesager modtaget fra den 1. januar 2015
Videre proces
Hvis Borgerrepræsentationen beslutter, at kollegie- og ungdomsboligbyggeri skal fritages for byggesagsgebyrer, udarbejder Teknik- og Miljøforvaltningen en indstilling om ændring af gebyrbestemmelserne og takstbilag. Der vil i den forbindelse skulle tages stilling til, hvornår de nye bestemmelser skal gælde fra.
Hvis det besluttes ikke at fritage disse byggesager for byggesagsgebyrer, vil Teknik- og Miljøforvaltningen i 2014 opkræve byggesagsgebyrer efter de gebyrbestemmelser, som er godkendt i Borgerrepræsentationen den 28. november 2013.
Pernille Andersen/ Simon Kjær Hansen
Beslutning
A, Ø, B og F stillede ændringsforslag om, at første at-punkt ændres til:
”at kollegie- og ungdomsboligbyggeri ikke fritages for byggesagsgebyrer i en prøveperiode, før der i budgetforhandlingerne er fundet finansiering til omkostningerne til byggesagsbehandlingen.”
Ændringsforslaget blev vedtaget.
Indstillingen blev anbefalet med ovennævnte ændring.