Mødedato: 03.02.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Miljøfestival 2014

Teknik- og Miljøudvalget skal godkende anvendelsen af midler til Miljøfestivalen 2014.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at den million kr. der er afsat til Miljøfestival 2014, anvendes til at formidle miljø til borgerne under Science in The City festivalen, kulturnatten, samt gennem guidede miljørundvisninger for københavnerne

Problemstilling

Formålet med Miljøfestivalen er at sætte miljøet på dagsordenen hos københavnerne. Miljøfestivalen har i de sidste 15 år været en signaturevent for Teknik- og Miljøforvaltningen, der skal påvirke københavnerne til at opnå en mere miljørigtig hverdag. Forvaltningen foreslår hvert år et tema, der forventes at skabe bedst synergi til forvaltningens arbejde og de virkemidler, som vurderes at opnå mest gennemslagskraft, og indstiller herefter til Teknik- og Miljøudvalget, hvordan midlerne kan anvendes.

Med mange små og store events i København er der rift om at tiltrække københavnerne. Teknik- og Miljøudvalget besluttede derfor den 7. februar 2011, at Miljøfestivalen fremover skulle kobles på eksisterende, store arrangementer. Dette vil gøre det muligt for Miljøfestivalen at tiltrække et væsentligt større antal deltagere og betyder samtidig, at forvaltningen skal bruge færre ressourcer på markedsføring.
Teknik- og Miljøudvalget skal derfor tage stilling til, hvordan midlerne til Miljøfestival skal prioriteres.

Løsning

Forvaltningen foreslår, at Miljøfestival 2014 fordeles ud over flere aktiviteter for at opnå størst gennemslagskraft. I 2013 blev Miljøfestivalen gennem en række centrale og lokale aktiviteter anvendt til at understøtte København som European Green Capital 2014 under temaet Sharing Copenhagen, og skabe opmærksomhed om København som en grøn hovedstad med ambitioner på miljøområdet. Dette fundament vil Miljøfestivalen 2014 bygge videre på.

Science in the City
Hovedeventen vil blive en aktivitet under Science in the City-festivalen den 21.-22. juni 2014 - en videnskabsfestival for københavnerne, der forventes at tiltrække op til 30.000 besøgende. Festivalen arrangeres forud for Euroscience Open Forum (ESOF) konferencen, der er en tilbagevendende international konference for verdens førende forskere, der i år afvikles i København af Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser. ESOF konferencen er samtidig en Sharing Copenhagen aktivitet. Både konferencen og den forudgående Science in the City Festival er placeret på Carlsberggrunden. Forvaltningen foreslog Miljøfestivalen som en del af denne event i 2011, da København bød på konferencen, idet borgeraktiviteter under denne type konferencer gør København mere attraktiv. Forvaltningens erfaringer med dette er derfor positive.

Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at Miljøfestivalens bidrag til Science in City festivalen bliver at sætte hverdagsmiljøet på dagsordenen for københavnerne. Hvis København skal fortsætte med at udvikle sig som en grøn hovedstad, er det vigtigt, at befolkningens engagement inden for grøn omstilling også følger med. Tidligere undersøgelser, bl.a. i borgerpanelet, viser, at københavnerne i dag er meget optaget af at leve miljørigtigt, men at der samtidigt mangler motivation til at omsætte målsætning til handling samt viden om, hvilken handling, der er den rigtige. Miljøfestival 2014 vil derfor få den enkelte til at forholde sig til, hvor miljørigtige de er i hverdagen, og hvad de kan gøre for at leve mere miljørigtigt. Det er planen, at københavnerne skal teste sig selv for hvor miljørigtigt, de lever, efterfulgt af et mere ”videnskabeligt” læringsforløb, hvor københavnerne lærer, hvad der skal til for at ændre vaner. Til sidst tilbydes den enkelte at få en ”grøn” udfordring med hjem, som de kan afprøve deres viden på. Det er forvaltningens vurdering, at denne kombination af test, videnskab og udfordring vil være en effektiv måde at indgå i Science in the City festivalen og samtidig påvirke københavnernes hverdag.

Centralt arrangerede guidede ture
Teknik- og Miljøforvaltningen forslår desuden, at forvaltningen som en del af Miljøfestivalen 2014 arrangerer en række guidede ture, der synliggør de grønne løsninger i København for københavnerne. I forbindelse med Sharing Copenhagen har forvaltningen fået adgang til et avanceret online bookingsystem, der bl.a. kan bruges til tilmelding til guidede ture, så det bliver let for københavnerne at tilmelde sig. Disse ture forventes at være både helt overordnede ture for de generelt interesserede, og nogle mere specifikke ture. De sidste kunne være med udgangspunkt i nye cykelløsninger, klimatilpasning og ture ud til byens vindmøller. Forvaltningen vurderer, at dette også vil være en måde, hvorpå det grønne København kan deles i højere grad med københavnerne, hvilket er en af målsætningerne i Sharing Copenhagen. De centralt arrangerede ture forventes lagt op ad Science of the City festivalen.

Lokalt arrangerede guidede ture
Siden 2010 har forvaltningen indstillet, at lokaludvalgene modtager en del af Miljøfestivalens midler til at understøtte fokusområderne på årets Miljøfestival. Forvaltningen foreslår, at Miljøfestivalen i 2014 afsætter midler til at understøtte lokale ture arrangeret af lokaludvalg og miljøpunkter, som kan sætte fokus på lokale grønne løsninger, tiltag og områder. Turene skal målrettes den brede befolkning i København, og fremvise de eksisterende eller kommende grønne løsninger, som bydelene gerne vil sætte fokus på. Rundvisningerne kan bruges som afsæt til en lokal debat om fremtidige grønne løsninger i København. De lokalt arrangerede ture forventes lagt op ad Science in the City festivalen, og lokaludvalg og miljøpunkter vil kunne ansøge forvaltningen om at få del i midlerne. 

Kulturnatten
Endelig foreslår forvaltningen, at Miljøfestivalen 2014, ligesom de foregående år, vil være en del af Kulturnatten. Miljøformidling på Kulturnatten har de sidste par år været en succes. I 2013 fik forvaltningen 1200 københavnerne i tale på Kulturnatten, hvor hver enkelt deltager modtog information om miljørigtig adfærd i dagligdagen i 20 minutter. Der arbejdes for, at denne aktivitet i 2014 bliver en del af kulturnatsarrangementet på Rådhuset, der hvert år har omkring 18.000 gæster denne aften. Da materialerne fra kulturnatsarrangementet i 2013 kan genbruges, vil forvaltningen genbruge dette velafprøvede koncept, samt benytte muligheden til at promovere Sharing Copenhagen. Målet er at få endnu flere københavnere i tale end året før.

Økonomi

Miljøfestivalen finansieres af driftsmidler, og budgetrammen har traditionelt ligger på omkring 1 mio. kr. De beskrevne aktiviteter afholdes inden for den nuværende budgetramme, som i 2014 også er på 1 mio. kr. Der afsættes 400.000 kr. til hovedeventen på Science in the City festivalen på Carlsberg, 200.000 kr. til rundture arrangeret centralt af forvaltningen, op til 300.000 kr. til medfinansiering af lokale rundture arrangeret af lokaludvalg og miljøpunkter og 100.000 til at gennemføre kulturnatsarrangementet.

Videre proces

Når indstillingen er godkendt gennemfører Teknik- og Miljøforvaltningen de beskrevne aktiviteter.

Pernille Andersen                                /                     
                                                                                        Simon Kjær Hansen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 3. februar 2014

Der blev stemt om indstillingen:

For indstillingen stemte otte udvalgsmedlemmer: A, Ø, F og B
Imod indstillingen stemte to udvalgsmedlemmer: I og V
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Indstillingen blev godkendt.

Til top