Tilbagebetaling af for høje takster på vejområdet
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,
- at Hortens vurdering af, at kommunen har en tilbagebetalingspligt som følge af for høje takster på vejområdet tages til efterretning
- at det tages til efterretning, at forvaltningen anmoder Intern Revision om at validere den endelige opgørelse af tilbagebetalingsbeløbene og udgifterne til administration
- at forvaltningens suspendering af forældelsesfristen pr. 1. november 2019, på baggrund af Hortens vurdering, og så kravene i sagerne ikke forældes, mens den videre proces overvejes, tages til efterretning
- at det tages til efterretning, at forvaltningen vender tilbage med indstilling om den videre proces for håndtering af tilbagebetaling.
Problemstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen har på baggrund af takst- og budgetanalysen genberegnet og nedsat en række takster på vejområdet, da analysen viste, at de hidtidige takster var højere end vejloven gav hjemmel til. Forvaltningen har derfor bedt advokatfirmaet Horten vurdere, om kommunen har en tilbagebetalingspligt på de dele af taksterne, som var for høje. Horten har vurderet, at forvaltningen har en helt eller delvis tilbagebetalingspligt på fem sagsområder: 1) Reklameskilte, 2) Stilladsreklamer og billboards, 3) Containere og materiel, 4) Grundværdiafgifter og 5) Murankre.
De konkrete tilbagebetalingskrav er ikke opgjort, men vurderes til at udgøre mellem 55-85 mio. kr. inklusive udgifter til sagsbehandling i forbindelse med opgørelse og udbetaling af kravene.
Horten har udarbejdet fem notater om de berørte ordninger, jf. nedenfor, som foreligger i udkast. Notaterne er drøftet med Intern Revision, og vil i den endelige form indgå som bilag til den kommende procesindstilling. Der er en sammenfatning af Hortens overordnede vurderinger og anbefalinger i bilag 2.
Løsning
Teknik- og Miljøforvaltningens takster, gebyrer og priser er på baggrund af beslutninger i Borgerrepræsentationen den 21. juni 2018 og Teknik- og Miljøudvalget den 13. august 2018 blevet gennemgået af Revisionsfirmaet Ernst & Young.
Ernst & Youngs gennemgang viste, at taksterne for containere, reklameskilte, stilladsreklamer og billboards på vejareal skulle genberegnes på grundlag af den nye vejlov pr. 1. juli 2015. De vurderede også, at der var usikkerhed omkring lovhjemmel for taksten grundværdiafgift, som skulle undersøges nærmere. I sammenhæng med genberegningen blev forvaltningen desuden opmærksom på, at de opkrævede gebyrer hos bygningsejere for flytning af murankre ikke var lovhjemlet. Genberegningen af taksterne viste, at taksterne efter indførelsen af den nye vejlov i juli 2015 har været for høje.
Borgerpræsentationen havde allerede den 20. september 2018, dvs. forud for Ernst & Youngs analyse, godkendt en genberegnet takst på containerområdet, idet forvaltningen havde konstateret, at taksten var for høj og at en reduktion ikke kunne afvente den samlede analyse. Af samme indstilling fremgik, at forvaltningen havde bedt advokatfirmaet Horten vurdere, om der var en tilbagebetalingspligt, for de tidligere opkrævede takster. Horten vurderede på daværende tidspunkt, at forvaltningen formentlig ikke var tilbagebetalingspligtig, men at deres vurdering var behæftet med en usikkerhed på grund af sparsom retspraksis på området.
På baggrund af sagsforløbet med fortovsordningen ønskede forvaltningen denne usikkerhed afklaret, og bad Horten om at udarbejde et rammepapir om de generelle principper for håndteringen af tilbagebetalingssager, der kunne tjene som grundlag for en vurdering af tilbagebetalingspligten på de konkrete sagsområder, hvor taksten var blevet sat ned. Borgerrepræsentationen blev orienteret herom i forbindelse med sagen om godkendelse af genberegnede takster på bl.a. stilladsreklamer, billboards og reklameskilte den 11. april 2019 samt i forbindelse med sagen om godkendelse af forvaltningens takstkatalog den 19. september 2019.
Arbejdet har været langvarigt grundet juraens kompleksitet i forhold til bl.a. forældelse, suspension og hensynene til principperne for økonomisk forsvarlig forvaltning. Der er tale om omfangsrige sagskomplekser, hvor det har det været nødvendigt at gennemgå alle sagsområder på en gang for at undgå uens tilgang til sagerne.
På baggrund af yderligere oplysninger og mere dybdegående undersøgelser nåede Horten i oktober 2019 frem til, at forvaltningen pr. 1. januar 2016 har tilbagebetalingspligt på de fem sagsområder:
1) Reklameskilte
2) Stilladsreklamer og billboards
3) Containere
4) Grundværdiafgifter
5) Murankre.
Se bilag 2 for en sammenfatning af vurderinger og anbefalinger på de enkelte områder.
De konkrete tilbagebetalingskrav er ikke opgjort, men vurderes jf. oven for at udgøre ca. 55-85 mio. kr. inklusive omkostninger til sagsbehandlingen. Forvaltningen stoppede opkrævning af de ulovligt høje takster for containere i august 2018 og for resten af ordningerne fra januar 2019. Opkrævning sker nu på baggrund af nye takster, som er genberegnet, så de alene dækker kommunens faktiske direkte og indirekte udgifter ved administration af sagsområderne.
På baggrund af Hortens nye vurdering af tilbagebetalingspligten, som forvaltningen modtog i 1. udkast 1. oktober 2019, og efterfølgende indgående har gransket, har forvaltningen besluttet at suspendere forældelsesfristen pr. 1. november 2019, så borgenes krav ikke løbende forældes, mens kommunen overvejer den videre proces. Borgernes retssikkerhed forringes herved ikke af som følge af kommunens sagsbehandlingstid.
Forvaltningen har informeret Økonomiforvaltningen og er i dialog med Intern Revision med henblik på at sikre, at de økonomiske implikationer af sagerne er belyst og korrekt beregnet, samt at tilbagebetaling gennemføres på en økonomisk forsvarlig måde. Når Intern Revision har valideret forvaltningens beregninger, vil forvaltningen fremlægge en indstilling til Teknik- og Miljøudvalget med forslag til videre proces for håndtering af tilbagebetalingen.
Økonomi
De konkrete tilbagebetalingskrav er endnu ikke opgjort præcist, da de forudsætter en genberegning af de enkelte faktureringer, men forvaltningen vurderer på nuværende tidspunkt, at de samlede omkostninger i forbindelse med tilbagebetaling vil udgøre mellem 55-85 mio. kr. Selve tidspunktet for afklaringen af beløbene er ligeledes behæftet med stor usikkerhed.
Der er således en række eksterne faktorer, der påvirker afklaringen. Det gælder særligt den retssag, som Københavns og Frederiksberg Kommune har anlagt mod Vejdirektoratet vedrørende de nærmere fortolkninger af mulighederne for opkrævning for opstilling af containere på offentlig vej. Retssagen forventes at få betydning for beregningen af størrelsen på de beløb, der skal betales tilbage på hver enkelt opkrævning.
Dertil kommer, at forvaltningen vil anmode Ankestyrelsen om stillingtagen til tilbagebetalingsforpligtelsen på området for grundværdiafgifter for at sikre, at der ikke sker begunstigelse af enkeltpersoner.
Som følge af ovenstående og af det store antal sager på området, forventes selve tilbagebetalingen at ville strække sig over flere budgetår.
Forslag til nærmere principper for tilbagebetaling samt håndtering af finansieringsudfordringen vil jf. at-punkt 4 blive fremlagt i en efterfølgende sag.
Videre proces
Når dialogen med Intern Revision er gennemført, vil forvaltningen fremlægge en indstilling til Teknik- og Miljøudvalget med forslag til videre proces for håndtering af tilbagebetaling.
Søren Wille
/ Hans Christian Karsten
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 2. december 2019
Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag om erstatning af 4. at-punkt:
”At forvaltningen skal vende tilbage med en proces for tilbagebetaling senest i indeværende måned, så tilbagebetaling kan ske hurtigst muligt.”
Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.
Den således ændrede indstilling blev taget til efterretning uden afstemning.
Det samlede udvalg afgav følgende protokol bemærkning:
”Vi finder det meget kritisabelt, at afklaringen økonomisk og juridisk af, hvad de enkelte borgere skal have tilbagebetalt, endnu ikke er afklaret, idet forvaltningen allerede i august 2018 vidste, at gebyrerne var fejlberegnede. Vi finder det kritisabelt, at de for meget og ulovligt opkrævede gebyrer på op til 85 mio. kr. endnu ikke et tilbagebetalte.”