Mødedato: 02.12.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Samtænkning af 'Cykelprojekt Amagerbanen' og klimatilpasning på Amager

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal godkende, at ’Cykelruten Amagerbanen’ justeres således, at klimatilpasning og skybrudssikring indarbejdes. 

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at del 2 af det allerede godkendte projektforslag ’Cykelruten Amagerbanen’ fra Lergravsvej til Pragsboulevard annulleres, så klimatilpasning og skybrudssikring indarbejdes i projektet, og et nyt projektforslag for del 2 fremlægges til politiske godkendelse 
  2. at der optages et byggelån på 6,67 mio. kr. og på den baggrund skal der gives en anlægsbevilling på 6,67 mio. kr. til et klimatilpasningsprojekt på det nedlagte jernbanespor ”Amagerbanen”. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Overførsler fordelt med 1,03 mio. kr. i 2014 og 5,64 mio. kr. i 2015. Se tabellerne i Økonomiafsnittet for de bevillingsmæssige konsekvenser

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 15. april 2013 projektforslag for ’Cykelruten Amagerbanen’. ’Cykelruten Amagerbanen’ indgår i Cykelpakke V, som er en del af Budget 2012 (Aftaleparter: A, F, B, V, O, C og I).

I konkretiseringen af skybrudsplanen for Amager og Christianshavn, som blev sendt i høring af Teknik- og Miljøudvalget den 21. oktober 2013, fremgår det som et løsningsforslag, at Amagerbanen benyttes som regnvandsbassin til opsamling af regnvand i tilfælde af skybrud. Projektet indgår desuden i forslag til tillæg nr. 3 til Københavns Kommunes Spildevandsplan 2008, som Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget har anbefalet, at Borgerrepræsentationen sender i høring den 12. december 2013.

For at sikre hurtig eksekvering af begge projekter, høj synergieffekt og bedste udnyttelse af kommunale midler, beder Teknik- og Miljøforvaltningen nu Borgerrepræsentationen om at godkende en justering af ’Cykelruten Amagerbanen’ således, at klimatilpasning og skybrudssikring indarbejdes. Dette sker inden Borgerrepræsentationen har taget endeligt stilling til valget af metode for skybrudssikring af Amager og Christianshavn, inden den politiske prioritering af rækkefølge og hastighed for den samlede skybrudssikring af byen og inden tillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2008 er endelig vedtaget.

Lov om ændring af lov om betalingsregler for spildevandsforsyningsselskaber m.v. og lov om vandløb, giver mulighed for at finansiere klimatilpasning via taksmidler. Finansieringen fungerer ved at kommunen i første omgang afholder anlægsudgifterne til projektet som derefter tilbagebetales af forsyningsselskabet over en årrække. Borgerrepræsentationen skal derfor tages stilling til optagelse af et byggelån.

Løsning

For at sikre den mest hensigtsmæssige brug af kommunale midler har Teknik- og Miljøforvaltningen allerede nu anlægsmæssigt delt ’Cykelruten Amagerbanen’ op i to dele, hvoraf strækningen fra Lergravsvej til og med Øresunds Boulevard anlægges planmæssigt i foråret 2014, og strækningen mellem Lergravsvej og Prags Boulevard foreslås samtænkt med forslaget til klimatilpasningen af området omkring Amagerbanen. Det betyder, at strækning 2 af det projektforslag, som tidligere er blevet godkendt, vil blive annulleret, og forvaltningen vil udarbejde et nyt projektforslag.

Da de dele af projektet, som omhandler klimatilpasning og skybrudssikring i henhold til lovændringen på området, skal lægges ud af kommunen, skal Borgerrepræsentationen desuden godkende, at Københavns Kommune kan optage et lån, så der frigives midler til den videre projektering af den del af projektet, som omhandler klimatilpasning og skybrudssikring.

Samtænkning af cykelprojekt og skybrudssikring

Bilag 1 viser det løsningsprincip, forvaltningen vurderer, er det mest hensigtsmæssige for klimatilpasningsprojektet. Løsningsprincippet består af et regnvandsbassin i strækningens nordlige ende og en lang rende langs cykelstien, som skal rumme mellem 6.000 og 8.000 m3 vand. På sigt vil dette kunne sikre de omkringliggende bolig- og erhvervsområder mod oversvømmelse og skabe god synergi med kommende boligbebyggelse, idet bassinet også er tænkt at skulle håndtere hverdagsregnen fra disse. I designet lægges vægt på, mindst mulige gener for cyklende, men det kan ikke udelukkes, at der i ekstreme tilfælde, vil kunne stå vand på cykelstien jf. servicemålene i Klimatilpasningsplanen 2012, hvor det accepteres, at der står 10 cm. vand på overfladen ved en 100-årsregn.

Når projekteringen er gennemført, vil forvaltningen fremlægge projektet til politisk godkendelse.

Tidsplan for projektet

Forvaltningen ser tre mulige tidsplaner for projektet.

  1. Klimatilpasning og skybrudssikring indarbejdes i ’Cykelruten Amagerbanen’ på strækningen mellem Lergravsvej og Prags Boulevard. Konsekvensen bliver, at strækning 2 af cykelruten først kan anlægges marts-april 2015 idet projektet skal igennem en udbudsproces. Ved valg af denne tidsplan igangsættes projektet inden valget af metode for skybrudssikring af Amager og Christianshavn er vedtaget, og inden der er taget politisk stilling til rækkefølgen og tidsplanen for skybrudssikringen af byen. Dette forventes at ske i løbet af 2014.
  2. Det godkendte cykelprojekt anlægges med en mindre forsinkelse i efteråret 2014 med den risiko, at cykelstien skal graves op, når et klimatilpasningsprojekt skal udføres i løbet af ganske få år. Projektet vil blive fordyret og muligheden for at helhedsdesigne området blive begrænset.
  3. Både ’Cykelruten Amagerbanen’ og klimatilpasningsprojekt afventer den endelige godkendelse af skybrudskonkretiseringen for Amager og Christianshavn og den efterfølgende politiske prioritering af rækkefølge og tidsplan for klimatilpasningen af hele byen. Anlæg marts- april 2016.

Forvaltningens anbefaling

Forvaltningen anbefaler valg af tidsplan 1, hvor projekterne samtænkes og igangsættes samlet. Herved forsinkes færdiggørelsen af ’Cykelruten Amagerbanen’ mindst muligt, samtidig med at skybrudssikringen af denne del af Amager igangsættes. Derudover vil der være en samlet besparelse ved at vælge tidsplan 1 eller 3, da cykelstien hermed ikke skal laves om på et senere tidspunkt pga. klimatilpasning og skybrudssikring.

Økonomi

For at projektet med klimatilpasning og skybrudssikring af strækningen mellem Lergravsvej og Prags Boulevard i ’Cykelruten Amagerbanen’ kan gennemføres som et samarbejdsprojekt mellem HOFOR og kommunen i henhold til reglerne for medfinansiering af klimatilpasningsløsninger, skal der udarbejdes en kontrakt mellem parterne. Inden sagen forelægges Teknik- og Miljøudvalget er kontrakten blevet godkendt af Forsyningssekretariatet under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen førend projektet kan iværksættes. Den godkendte kontrakt er vedlagt som bilag 2. Efterfølgende er der sket en revidering af budgettet. Dette sker inden for kontraktens rammer Såfremt projektet ikke godkendes kan opsigelse ligeledes ske inden for kontraktens rammer.

Kommunerne har på baggrund af bekendtgørelse nr. 89 af 30. januar 2013 om spildevandsforsyningsselskabers medfinansiering af kommunale og private projekter vedrørende tag- og overfladevand fået mulighed for at gennemføre klimatilpasningstiltag med tilknytning til spildevandsforsyningen. Anlæg, der er besluttet i 2013 og 2014, kan finansieres 100 pct. af spildevandsselskaberne over en årrække gennem indregning i taksterne. Kommunen skal dog, hvis der ikke sker kassefinansiering, optage lån til den umiddelbare finansiering i anlægsfasen.

Der er budgetteret i alt 6,67 mio. kr. til anlæggelse af klimatilpasningsdelen jf. bilag 3.

Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Overførsler, funktion 1.22.04.3. Se tabellen nedenfor for de bevillingsmæssige konsekvenser

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

Varig?
ja/nej

2014

2015

1.

TMU

Overførsler

1.22.04.3

U

1,03

5,64

Nej

1.

ØU

Finansposter

8.50.50.5

I

-1,03

-5,64

Nej

1.

TMU

Overførsler

1.22.04.3

I

-1,03

-5,64

Nej

1.

ØU

Finansposter

8.32.25.5

U

1,03

5,64

Nej

I alt

-

-

-

-

0,0

0,0

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

De forventede udgifter til ekstern rådgivning, interne udgifter og anlæg af projektet fremgår af nedenstående tabel (tabel 2):

Tabel 2. Kategorisering af anlægsmidler

1.000 kr.

2014

2015

I alt

Ekstern rådgivning1

550

0

550

Interne udgifter1

480

120

600

Anlæg af projektet

0

5.520

5.520

I alt

1.030

5.640

6.670

1)       Erfaringstal fra lignende projekter.

Efter anlægsperioden omlægges lånet til et annuitetslån på Økonomiudvalgets bevilling Gæld vedr. klimainvesteringer funktion 8.55.72.8. HOFOR medfinansierer herefter projektet over 25 år ved at finansiere kommunens afdrag og renter på det lån som oprettes til projektet.

Videre proces

Såfremt denne indstilling godkendes, vil forvaltningen arbejde videre med at kvalificere forslaget til et egentligt projektforslag samt gennemføre høring af lokaludvalg. Herefter vil projektforslaget komme til politisk godkendelse.

Forvaltningen forventer at kunne fremlægge et projektforslag for udvalget medio 2014. Herefter forventes klimatilpasningsprojektet at kunne anlægges primo 2015 sammen med cykelrutens strækning 2 (Prags Boulevard til Lergravsvej). Den øvrige del af Cykelruten Amagerbanen, fra Lergravsvej til Øresundsvej anlægges som planlagt i 2014.

 

         Pernille Andersen

                                                                  / Jon Pape

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 2. december 2013

Indstillingen blev anbefalet. SF afgav følgende protokolbemærkning:
”SF ønsker, at den videre projektering af cykelstien afdækker mulighederne for at hæve cykelstien, så den i højere grad er sikret mod oversvømmelser ved fremtidige skybrud”.

 

Til top