Gasværksvej bedre cykelforhold, projektforslag
Indstilling og beslutning
1. at projektforslaget i bilagene 3a, 3b og 3 c danner grundlag for færdigprojektering og udførelse af ombygningen af Gasværksvej.
2. at der nedlægges 9 betalingsparkeringspladser i grøn zone jf. bilag 4. Provenutabet i forbindelse hermed dækkes ved at disponere 0,13 mio. kr. i p-puljen jf. bilag 5,
3. at der nedlægges 25 parkeringspladser i grøn zone, som reetableres i blå zone jf. bilag 4. Oprettelsen af de 25 parkeringspladser svarer til en anlægsudgift på 1,4 mio. kr. og finansieres af projektets anlægsbevilling. Provenutabet ved omplaceringen af de 25 parkeringspladser fra grøn zone til blå zone dækkes ved at disponere 0,23 mio. kr. i p-puljen jf. bilag 5.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
4. at der frigives en anlægsbevilling på 2,4 mio. kr. til ombygning af Gasværksvejs nordlige del (fra Vesterbrogade til Istedgade) jf. bilag 3a og en anlægsbevilling på 1,4 mio. kr. til oprettelse af 25 p-pladser i forbindelse med ombygning af Gasværksvejs nordlige del jf. bilag 4. Midlerne kommer fra Cykelpakke V og skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2014
5. at der frigives en anlægsbevilling på 3,0 mio. kr. til ombygning af Gasværksvejs sydlige del (fra Istedgade til Halmtorvet) jf. bilag 3b., samt krydset Kødboderne/Skelbækgade jf. bilag 3c. Midlerne kommer fra Cykelpakke VI og skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg fordelt med 0,1 mio. kr. i 2013 og 2,9 mio. kr. 2014
6. at der frigives en anlægsbevilling på 3,0 mio. kr. til at ensrette Gasværksvejs sydlige del for derved at give plads til cykelstier af standardbredde på begge side af vejen jf. bilag 3b. Midlerne kommer fra Budget 2014 (Æ194) og skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2014.
Problemstilling
I budget 2012 blev det besluttet, at Gasværksvej skulle fredeliggøres for cyklisterne, evt. ved etablering af cykelstier. Projektet måtte flytte 25 p-pladser fra Gasværksvej, beliggende i grøn zone, til gader maksimalt 750 meter fra Gasværksvej, evt. beliggende i blå zone. Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 10. september 2012, at Teknik- og Miljøforvaltningen hurtigst muligt skulle iværksætte udførelsen af de eksisterende planer for forbedringen af trafiksikkerheden for Gasværksvejens skole under projektet Sikre Skoleveje. Disse projekter blev udført i efteråret 2012. Det blev ligeledes besluttet, at Teknik- og Miljøforvaltningen skulle gennemføre en trafikal analyse og fremsætte konkrete forslag til yderligere at forbedre forholdene for bløde trafikanter på Gasværksvej. Resultaterne af denne analyse blev præsenteret på Teknik og Miljøudvalgets møde d. 17. juni 2013.
I Budget 2013 blev det besluttet, at der skulle etableres cykelstier på begge sider af vejens sydlige del. Den 17. juni 2013 besluttede Teknik- og Miljøudvalget, at der skulle opretholdes dobbeltrettet biltrafik på Gasværksvej, og at der kun skulle etableres cykelsti på vejstrækningen udfor Gasværksvej skole. I Budget 2014 blev det besluttet, at projektet for Gasværksvej skulle færdiggøres med etablering af cykelstier i begge sider og ensretning af biltrafikken på den sydlige del.
Projektforslaget herfor er nu udarbejdet til udvalgets godkendelse, og anlægsmidler hertil ønskes frigivet. Projektet medfører nedlæggelse af i alt 34 parkeringspladser i grøn zone, hvoraf de 25 reetableres i blå zone.
Løsning
Vejen indgår i en grøn cykelrute fra Østerbro til Amagerbro via søernes vestside, Teater Passagen, Gasværksvej, Skelbækgade, Dybbølsbro og Bryggebroen og over det inderste af Amager Fælled (bilag 4). Der forventes, især når cykelforbindelsen ved Fisketorvet er etableret, en stigning i antallet af cyklister på Gasværksvej.
Den nordlige del (fra Vesterbrogade til Istedgade, bilag 3a) af Gasværksvej vil i fremtiden få en cykelsti i vejens østside. Etableringen af cykelsti gør det nødvendigt at fjerne bilparkeringen i vejens ene side. Fortovsbredder forbliver uberørte, og kørebanens bredde reduceres med ca. 50 cm. Etablering af cykelstier i begge sider vil kræve enten nedlæggelse af al bilparkering på vejen, eller ensretning af biltrafikken på denne del.
På den sydlige del af Gasværksvej (fra Istedgade til Halmtorvet, bilag 3b) etableres cykelstier i begge sider af vejen. Etableringen af cykelsti gør det nødvendigt at fjerne bilparkeringen helt samt ensrette biltrafikken på stækningen, således at der fremover kun kan køres fra Halmtorvet til Istedgade. Herved skabes der også plads til en udvidelse af fortovet på gadens vestlige side, så der kan etableres ca. 50 cykelstativer på fortovet ud for Gasværksvejs skole, hvor der er et stort behov for cykelparkering. Cykelstierne vil blive 2,7 meter brede, og fortovet ved skolen vil fremover blive ca. 4 meter bredt. Projektet for Gasværksvej nord og syd kan ses på bilag 3a og 3b.
For at begrænse noget af trafikken på Gasværksvej, vil forvaltningen ensrette trafikken i Kødbyen, således at udkørsel fra denne kun kan ske til Skelbækgade via Kødboderne. Dette har til hensigt at mindske den nordgående gennemkørende varebilstrafik fra Kødbyen på Gasværksvej. Projektet for krydset imellem Skelbækgade og Kødboderne, er udviklet under hensyn til udbygningsaftalen for Skelbækgade (jf. lokalplan 459) og kan ses på bilag 3c.
Det forventes, at ensretningen vil medføre et øget trafikalt tryk på Gasværksvejs nabogader samt Bernstorffsgade og Enghavevej.
Projektet er godkendt af politiet.
Parkering
Projektet medfører nedlæggelse af i alt 34 parkeringspladser på Gasværksvej fordelt med 7 parkeringspladser på strækningen syd for Istedgade og 27 parkeringspladser på strækningen nord for Istedgade.
Det blev i forbindelse med vedtagelsen af Cykelpakke V besluttet, at projektet skulle erstatte 25 p-pladser fra Gasværksvej i blå zone. Erstatningspladserne skulle etableres inden for en afstand af 750 meter fra Gasværksvej. Lokaliseringen af de nye pladser fremgår af bilag 5.
Da de 25 erstatningspladser oprettes i umiddelbar nærhed til de tilsvarende nedlagte, vil disse ikke have nogen afgørende betydning for parkeringssituationen i området. Hvad angår de 9 permanent nedlagte pladser, vil det umiddelbart øge belægningsprocenten, jf. bilag 5. Herudover er der ledig kapacitet i Kødbyen – tællezone 5, hvor belægningsprocenten er under 60.
Høringer
Vesterbro Lokaludvalg synes, det er positivt, at der med gennemførelsen af projektet gøres tiltag mod den voldsomme trafik, der har gjort Gasværksvej til en af de mest luftforurenede gader på Vesterbro. Lokaludvalget havde gerne set, at hele Gasværksvej var blevet ensrettet fra Istedgade mod hhv. Halmtorvet og Vesterbrogade, og forslår at svinget fra Halmtorvet til Gasværksvej omdannes til et T-kryds for at forbedre sikkerheden for cyklister som skal i retning fra hovedbanen mod Sønder Boulevard.
Forvaltningen vurderer, at hvis Gasværksvej ensrettes som foreslået i høringssvaret, vil en stor del af trafikken fra Gasværksvejs nordlige del søge ned i nabogaderne. Det er forvaltningens vurdering, at generne ved dette er større end de gevinster, der kan opnås på Gasværksvej.
En ombygning af krydset Gasværksvej/Sdr. Boulevard til et T-kryds vil efter forvaltningens vurdering medføre, at krydsets aktuelle brug og krydsets udformning ikke vil harmonere. Forholdene for cyklister i krydset vil dog blive yderligere bearbejdet i forbindelse med den videre projektering.
Det fulde høringssvar samt forvaltningens kommentarer hertil findes i bilag 7 a og b.
Forvaltningen har i forbindelse med projekteringen også været i forbindelse med Gasværksvejens skole. Skolen udtrykte i den forbindelse bekymring over forureningsniveauet på Gasværksvej samt et ønske om supplerende cykelparkering ved skolen.
Forvaltningen har orienteret Kødbyens maskincentral og Københavns Ejendomme, der står for den daglige drift af Kødbyen, om de ændrede kørselsretninger i Kødbyen. Disse har udtrykt bekymring for, om ændringerne vil resultere i flaskehalsproblematik ved udkørslen fra Kødboderne. Forvaltningen vil inddrage Københavns Ejendomme i forbindelse med hovedprojekteringen.
Økonomi
Projektet er finansieret med
- 7,9 mio. kr. fra Cykelpakke V (Budget 2012),
- 3,0 mio. kr. fra Cykelpakke VI (Budget 2013)
- 3,0 mio. kr. fra Budget 2014 (Æ194).
Af de 7,9 mio. kr. fra Cykelpakke V er der samlet set blevet frigivet 1,1 mio. kr. til projektet i forbindelse med projektering og forundersøgelser. 0,1 mio. kr. blev stjernemarkeret og dermed frigivet i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2012 og 1,0 mio. kr. blev frigivet i forbindelse med Borgerrepræsentationens beslutning af 26. april 2012 om ”Anlægsbevilling, projektering af 12 forskellige projekter under Cykelpakke V ”. Fra denne bevilling skal der med denne indstilling frigives yderligere 3,8 mio. kr. heraf er 1,4 mio. kr. af projektbeløbet øremærket til etablering af 25 erstatningspladser.
Herudover ønskes de 3,0 mio. kr. fra henholdsvis Budget 2013 og Budget 2014 frigivet.
De tre bevillinger skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 fordelt med 0,1 mio. kr. i 2013 og 7,3 mio. kr. i 2014. De forventede udgifter til ekstern rådgivning, interne udgifter og anlæg af projektet fremgår af nedenstående tabel:
1.000 kr. 2014 p/l |
2013 |
2014 |
I alt |
Ekstern rådgivning |
0,05 |
0,45 |
0,5 |
Interne udgifter |
0,05 |
0,35 |
0,4 |
Anlæg af projekter |
0,0 |
9,0 |
9,0 |
I alt |
0,1 |
9,8 |
9,9 |
Omplacering af 25 p-pladser fra Grøn til Blå zone giver et årligt provenu tab på 232.000 kr., som dækkes af p-puljen (P-puljen blev gjort varig i forbindelse med budget 2013 af Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre, Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative).
Nedlæggelsen af 9 pladser vil give et årligt provenutab på 129.240 kr., som ligeledes dækkes ind af p-puljen, se også bilag 5.
Det forventes, at projektet vil påvirke forvaltningens driftsøkonomi marginalt.
Videre proces
Projektet forventes anlagt til forår/sommer 2014.
Pernille Andersen
/Jens Christian Zøfting-Larsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 2. december 2013
Sagen blev udsat fra mødets start.