Mødedato: 02.06.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag til lokalplan "Sundmolen" i Nordhavn

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til offentliggørelse af planforslag, der muliggør en omdannelse af Sundmolen til et nyt kvarter i Nordhavn med boliger og serviceerhverv.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1. at forslag til lokalplan ”Sundmolen i Nordhavn” (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

2. at det tages til efterretning, at der foreligger et udkast til byudviklingsaftale med grundejeren (bilag 3), og at aftalen vil blive forelagt til godkendelse i endelig form ved planforslagenes endelige behandling.

Problemstilling

Nordhavn skal være fremtidens bæredygtige by og Københavns laboratorium for bæredygtig byudvikling. Som en del af byudviklingen har Københavns Kommune, Staten og By & Havn indgået en aftale om anlæg af en metro til Nordhavn, hvor Københavns Kommune forpligter sig til at tilvejebringe et plangrundlag for ialt 870.000 m2 i Nordhavn.

1. etape af byudviklingen består af planerne for Århusgadekvarteret (vedtaget i BR december 2011). 2. etape består af lokalplanerne for ”Århusgadekvarteret Vest ” og ”Trælastholmen” hvor den nye metrolinje og de to første metrostationer skal ligge (vedtaget i BR november 2013), samt lokalplanen for ”Levantkaj Vest” hvor Copenhagen International School placeres (vedtaget i BR december 2013).

Lokalplanen for ”Sundmolen” er således 3. etape af byudviklingen i Nordhavn. På ”Sundmolen” er der samlet set planlagt for 137.000 m2 til erhverv og boliger. Af de 137.000 m2 findes der allerede i dag ca. 45.000 m2 erhverv.

Sammen med de andre lokalplaner er hermed i alt lokalplanlagt for 707.000 m2 i Nordhavn. Den videre planlægning afklares i et samarbejde mellem Københavns Kommune, By & Havn og Staten.

Løsning

Med udviklingen af ”Sundmolen” tages der yderligere skridt mod realiseringen af Nordhavn som fremtidens bæredygtige bydel, og endnu et område i havnen vil blive åbnet for byens borgere.

Der skabes et varieret bykvarter med en bebyggelse, der både indeholder Sundmolens eksisterende pakhuse og en ny bebyggelse med en særlig karakter, som skalamæssigt refererer til Københavns gamle brokvarterer. Midt på Sundmolen etableres der en ny kanal, og nye brygger, ramper og trapper til vandet samt anløbspladser for mindre både sikrer en god og offentligt tilgængelig adgang til vandet.

Lokalplanen indeholder mulighed for at opretholde ca. 45.000 m2 i eksisterende byggeri - primært i form af erhverv. Derudover er der mulighed for ca. 92.000 m2 nybyggeri - primært i form af etageboliger og rækkehuse i 3-6 etager. Den nye bebyggelse er sammensat af åbne karréer. Således består bebyggelsesplanen for Sundmolen af en sammenstilling af store pakhuse og små karrébebyggelser.

Sundmolen vil få en stationsnær placering i forhold til de kommende metrostationer ved Århusgade og ved Orientkaj. Samtidig ligger området direkte op ad cykelstien i ”det grønne loop” – Nordhavns højklassede cykelforbindelse. De bløde og kollektive trafikformer får således gode vilkår. Cykelparkering følger kommune­planens normer.

I masterplanen - der ligger til grund for planlægningen af Nordhavn - er et af de overordnede principper, at den inderste del af Nordhavn udvikles som et tæt bykvarter, der udnytter nærheden til vandet med blandt andet rekreative tilbud på promenader og mindre byrum ved vandet. Længere ude på Nordhavn er planlagt større sammenhængende grønne områder. Baggrunden er blandt andet at give de enkelte områder forskellig karakter. Lokalplanen for Sundmolen afspejler dette princip.

Trafik og parkering
Biltrafikadgangen til Sundmolen sker fra Sundkrogsgade. Trafikken på selve Sundmolen fordeler sig fra en vej langs Orientkaj på Sundmolens nordside. Parkeringsnormen for biler fastlægges ud fra størrelsesordenen højest 1 plads pr. 200 m2 etageareal. Der muliggøres et p-anlæg på Sundmolens nordside. Herudover vil der være et mindre antal pladser på terræn til korttidsparkering, el- og delebiler.

Byliv, byrum og egenart
Sundmolen vil kunne understøtte og synliggøre kommunens arkitekturpolitik, der har byens egenart som et hovedmål. Herunder hører blandt andet Københavns forhold til vandet og omdannelsen af tidligere havneområder med historiske anlæg og bygninger. Sundmolen skal have en særlig egenart, i tråd med princippet om at hvert kvarter i Nordhavn gives en særlig karakter.

Den nye bebyggelse skal tydeligt adskille sig fra de eksisterende pakhuse på Sundmolen. Egenarten for Sundmolen bliver således en kombination af de eksisterende pakhuse og nye sammensatte karrébebyggelser.

Der etableres offentligt tilgængelige promenader langs Sundmolens eksisterende kajkanter og langs den sydvendte promenade, Sundkaj, etableres tre byrum i tilknytning til vandet. Samtidig skabes der et ’indre’ grønt forløb igennem bebyggelsen, hvor der også etableres mindre grønne byrum i form af lokale haver.

Under behandlingen af startredegørelsen i Teknik- og Miljøudvalget blev der fra Enhedslisten, SF og Det Radikale Venstre afgivet en protokolbemærkning, der indebar forslag om, at byggeriet blev trukket tilbage fra Sundkaj, hvor det kan lade sig gøre, således, at der sikres en god rekreativ værdi i området.

Bebyggelsesplanen er efterfølgende blevet bearbejdet, hvilket blandt andet har resulteret i, at en del af bebyggelsen er trukket længere tilbage fra Sundkaj, samtidigt med at pladserne langs Sundkaj er blevet større. Kørebanearealet langs Sundkaj er flyttet væk fra kajkanten, så der er mulighed for rekreativt ophold helt tæt på bolværket, og der er kommet længere brygger med flere nedgange til vandet. Herudover er de grønne arealer blevet større, og der er sket en nedtrapning af bebyggelsen mod de lokale haver, hvilket indebærer forbedrede solforhold i det grønne forløb, der går gennem bebyggelsen.

Bæredygtighed
Lokalplanområdets bæredygtighed understøttes af den gode beliggenhed i forhold til den kommende metrolinje og cykelsti. En tæt bebyggelse sikrer en høj udnyttelse af de eksisterende havnearealer, samtidigt med at der er arbejdet på at sikre gode mikroklimatiske forhold i bebyggelsen. Lokalplanområdet vil blive udpeget som lavenergiområde efter laveste energiramme, der pt. er bygningsklasse 2020.

Som et led i at gøre Nordhavn til et ’grønt laboratorium’ i København, er Sundmolen allerede blevet præcertificeret til en guldmedalje efter ”DGNB”s standarder for miljøcertificering på bydelsniveau. DGNB er et tysk system, ”Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen”, der anvendes bredt i byggebranchen. Herudover vil alt nybyggeri certificeres efter ”DGNB”. Endvidere arbejder By & Havn og Københavns Kommune sammen om at etablere et centralsug-anlæg til affald på Sundmolen.

I notatet ”Status for bæredygtighed i Nordhavn” (bilag 4) redegøres der for, hvilke konkrete initiativer Københavns Kommune fokuserer på i arbejdet med Nordhavn, samt hvor langt man er nået med planlægning og implementering af disse. Det er forvaltningernes vurdering, at man med Nordhavnsprojektet er nået langt med at både planlægge og implementere en række vigtige bæredygtige tiltag.

Støj

Containerterminalen
Lokalplanområdet ligger forholdsvis tæt på containerterminalen på Levantkaj. Gennem byudviklingsaftalen fra 2013 for ”Levantkaj Vest” mellem By & Havn og Københavns Kommune er det sikret, at den langsigtede støjbelastning fra containerterminalen inden for en overgangsperiode på 8 år er bragt til ophør. Indtil da vil der kunne dispenseres med 5 dB fra de fastlagte støjgrænser for ekstern støj fra virksomheder.

På baggrund af støjen fra containerterminalen muliggør lokalplanforslaget ikke bebyggelse eller nedrivninger i underområde II (på den nordlige halvdel af Sundmolen), der ligger direkte overfor containerterminalen - med mindre støjen er ophørt eller nedbragt.

En beregning af støj fra containerterminalen viser, at værdierne i lokalplanforslagets underområde I (på den sydlige halvdel af Sundmolen) i enkelte af karréerne ikke kan overholde grænseværdierne på facaden over 2. og 3. etage. I det omfang støjgrænsen ikke overholdes på facaden skal det indendørs støjniveau i boligerne sikres gennem støjisolering af facaden. Støjniveauet på friarealerne på terræn overholder grænseværdierne, fordi pakhusene fungerer som støjskærm.

Metro
Sydvest for lokalplanområdet bliver der i forbindelse med metro til Nordhavn opført en tunnelbyggeplads, der påregnes at være i drift døgnet rundt i ca. 1 år. Ifølge den nuværende VVM for Nordhavnsafgreningen vil støjen fra denne byggeplads ikke belaste Sundmolens vestlige side. I forlængelse af den supplerende VVM på Cityringen, er det muligt at der snarest skal udarbejdes en supplerende VVM for Nordhavnsafgreningen. Såfremt støjkonsekvensberegningerne heri viser, at der måtte være støjproblemer på Sundmolen, vil dette skulle løses inden en endelig vedtagelse af lokalplanen.

Kommuneplan
Lokalplanen udarbejdes inden for rammerne af Kommuneplan 2011.

Byudviklingsaftale
For at understøtte visionerne for Nordhavnsprojektet, er der sammen med By & Havn udarbejdet en byudviklingsaftale som supplement til plangrundlaget. Byudviklingsaftalen indeholder emner vedrørende bæredygtighed og parkering, og igennem aftalen forpligter parterne sig blandt andet over for hinanden til; at der etableres almene boliger, reservation af grunde til daginstitutioner, arbejde med etablering af el-ladestandere i p-anlæggene, miljøcertificering af både bydele og bygninger, fjernvarme og miljøvenlige løsninger for køling, arbejde på at etablere et centralsug-anlæg til affald og særlige processer for udformning af vigtige bygninger og byrum.

Byudviklingsaftalen vil blive forelagt til vedtagelse sammen med planforslagenes endelige vedtagelse.

Intern høring
Der er foretaget intern høring i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget, herunder af Østerbro Lokaludvalg. Lokaludvalget vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring.

Østerbro Lokaludvalg kan overordnet set tilslutte sig indretningen af området, med de relativt små karréer med grønne åndehuller og offentlig adgang til vandet, samt at de store pakhuse bevares. Herudover mener lokaludvalget, at det mulige etageantal bør reduceres. Lokaludvalget finder de beskrevne støjgener problematiske og anbefaler, at der foretages de nødvendige målinger og at forslaget justeres i henhold til resultaterne af undersøgelsen. Det nævnes, at lokaludvalget tidligere har peget på placering af en ”aktivitetshal for 12-17-årige” i Århusgadekvarteret, og at denne alternativt kan placeres på Sundmolen.

Til lokaludvalgets bemærkninger kan det nævnes, at der på Sundmolen er blevet arbejdet med en bebyggelse i 3-6 etager. I indre Nordhavn ønskes der generelt et lavere etageantal, end det man kan se i flere af de andre nye byudviklingsområder i København. Bebyggelsen på Sundmolen er herudover placeret, så der tages maksimalt hensyn til sol- og skyggeforhold. Forvaltningerne er opmærksomme på eventuelle støjgener fra anlægget af metroen. Der er på Sundmolen ikke fastlagt en konkret placering af en eventuel aktivitetshal. Lokalplanen vil dog ikke være til hinder for, at der kan opføres en aktivitetshal, eller den kan indrettes i et af de eksisterende pakhuse.

Miljøvurdering
Forvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.
Kommunen skønner at området genererer ca. 1.200 arbejdspladser med en årlig skattemerindtægt på ca. 27 mio. kr. (2012 priser). Skønnet baseres på et fuldt udbygget lokalplanområde.

I forbindelse med de kommende budgetforhandlinger vil der blive udarbejdet en handlingsplan for Nordhavn med overblik over nødvendige og hensigtsmæssige kommunale investeringer, herunder infrastruktur, rekreative faciliteter, kultur og institutioner.

Videre proces

Efter politisk behandling sendes planforslaget i høring i 8 uger. Efter offentlighedsfasen vil forvaltningerne gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen i primo 2015.

      Claus Juhl                                            Pernille Andersen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 2. juni 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

C fremsatte følgende ændringsforslag:
”At der etableres individuelle parkeringsløsning som på Sluseholmen og Teglholmen i stedet for en kollektiv parkeringsløsning som i Ørestad.”

Ændringsforslaget blev forkastet med 3 stemmer mod 6. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: V, I og C
Imod stemte: A, B, F og Ø
Undlod at stemme: Ingen

C fremsatte følgende protokolbemærkning:
”At parkeringsnormen bør for boligbyggeri fastsættes til 1:100”

C, I og V fremsatte følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre tager forbehold for og er stærkt betænkelige ved lovligheden af den fremlagte byudviklingsaftale (bilag 3), særligt kravet om almene boliger.”

Til top