Bylivsregnskab 2013
Borgerrepræsentationen skal forelægges pjecen ”Bylivsregnskab. Tendenser i det københavnske byliv 2013”. Bylivsregnskabet indeholder status på målene i strategien ”Metropol for Mennesker, vision og mål for Københavns byliv 2015”.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at orienteringen om pjecen ”Bylivsregnskab. Tendenser i det københavnske byliv 2013” godkendes.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen godkendte den 10. juni 2009 strategien ”Metropol for Mennesker, vision og mål for Københavns byliv 2015”. Strategien rummer tre konkrete mål for udviklingen af bylivet i København frem mod 2015: ”Mere byliv for alle”, ”Flere går mere” og ”Flere bliver længere”. De tre mål repræsenterer tre vigtige aspekter af bylivet: Mangfoldighed, fodgængere og ophold. Ved vedtagelsen blev det besluttet, at der i lighed med Miljømetropolen skulle følges op på strategien årligt. De tre aspekter af bylivet udgør målepunkterne i Bylivsregnskabet, og er for 2013 er samlet i pjecen ”Bylivsregnskab. Tendenser i det københavnske byliv 2013”, jf. bilag 1.
Løsning
Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder årligt et bylivsregnskab for at følge op på strategien ”Metropol for Mennesker”. Bylivsregnskabets primære opgave er at følge op på fremdriften i opfyldelsen af målene og give mulighed for at målrette nye initiativer. Sekundært giver det mulighed for at følge udviklingen af bylivet generelt og dokumentere effekten af forvaltningens indsatser i byens rum. Cykling og ophold i byens grønne områder er også væsentlige dele af Københavns byliv, og der følges særligt op på disse emner i Københavns Miljøregnskab og Cykelregnskabet.
I det følgende beskrives status på hvert af målene ”Mere byliv for alle”, ”Flere går mere” og ”Flere bliver længere”, og der nævnes nogle af de vigtigste igangværende indsatser, der har indflydelse på fremdriften.
Mere byliv for alleMålet er: I 2015 er 80 % af københavnerne tilfredse med mulighederne for at deltage i bylivet.
Status: Undersøgelsen viser, at 87 % af københavnerne er tilfredse eller meget tilfredse med deres muligheder for at deltage i bylivet.
Indsatser: Denne udvikling er helt i tråd med Teknik- og Miljøforvaltningens strategi om, at skabe bedre rammer for byliv. Københavns Kommune har nået målet blandt andet gennem tiltag som fx at fjerne afgift på udendørsservering, fjerne afgift ved afholdelse af arrangementer i byens rum og samtidig er det blevet nemmere at ansøge om tilladelse til afholdelse af arrangementer – alt sammen tiltag, der inviterer til mere byliv.
Flere går mereMålet er: I 2015 er fodgængertrafikken steget med 20 % i forhold til 2010, svarende til 12 minutter om dagen.
Status: I 2013 går københavnerne i gennemsnit 14,94 minutter om dagen iflg. DTU´s transportvaneundersøgelse. Tallet dækker de ture, hvor man er gået hele vejen fra start til slut og ikke har brugt andre transportmidler undervejs. I 2012 gik københavnerne i gennemsnit 15,02 minutter om dagen.
Indsatser: Københavns Kommune arbejder med mange indsatser for at forbedre mulighederne for fodgængere i byen. Fx igennem tiltag som etablering af stier i nye og eksisterende byområder, sikre skoleveje, oplevelsesrige facader, renovering af strøggader samt trafiksikkerhedsprojekter, som øger både trygheden og oplevelsesværdien på en gåtur i København.
Forskønnelsen af Vester Voldgade, omlægning af Vesterbro Passage, etablering af promenade på det sidste af solsiden af Nyhavn samt etablering af promenade langs Frederiksholms Kanal kan alle nævnes som projekter, der vil give bedre forhold for fodgængere. I større projekter som omlægning af Nørrebrogade, Istedgade og Amagerbrogade sker der forbedringer både for fodgængere, cyklister og kollektiv trafik, og når der anlægges fx grønne cykelruter indebærer det også ofte forbedringer for fodgængere.
Selv om målet er nået, vil kommunen fortsat arbejde på at forbedre tilgængeligheden for at gøre København til en endnu bedre by at gå og opholde sig i og for at skabe et endnu bedre byliv, flere sunde københavnere og et bedre miljø.
Flere bliver længereMålet er: I 2015 opholder københavnerne sig 20 % mere i byens rum end i 2010, svarende til 1 time og 45 minutter om ugen.
Status: I 2013 opholdt københavnerne sig på torve, pladser og strøggader i gennemsnit 1 time og 44 minutter om ugen. I 2012 var det tilsvarende tal 1 time og 37 minutter.
Indsatser: Københavns Kommune arbejder med mange indsatser der forbedrer mulighederne for at opholde sig mere i byens rum. I forhold til målet, så er der plads til forbedring, selv om Københavns indsatser i forhold til at påvirke ophold i byen er mangeartede. Der arbejdes bl.a. med indsatser såsom renhold og vedligehold, som har hurtig effekt på borgernes lyst til at slå sig ned. Indsatser såsom anlæg af gader og pladser med opholdsmuligheder tager længere tid at gennemføre, men det tager også noget tid, inden det tages rigtigt i brug. Yderligere arbejder Københavns Kommune på at udpege og styrke eksisterende fred og ro-zoner og små fredelige oaser i byens rum. Der arbejdes også hen imod en grønnere by med let adgang til grønne områder.
Særlige temaerBylivsregnskab 2013 har udover opfølgningen på de tre mål et mindre tema om Byliv i Børnehøjde.
Med forventningen om, at København vil vokse med knap 100.000 indbyggere frem til 2025, vil børnetallet stige med 22 %. Boligbarometer 2013 viser også, at flere og flere børnefamilier bosætter sig/bliver boende i København. De tilbud, der er til borgerne i byrummet, skal udvikle sig, så det imødekommer de behov sammensætningen af borgere i byen har, og særligt legepladserne er velbesøgte og er uundværlige oaser for byens børn, institutioner og børnefamilier.
Temaet Byliv i Børnehøjde viser et ”her og nu” billede af, hvordan byrummet ifølge københavnerne fungerer - med særlig fokus på byens legepladser. 76 % af københavnere med børn er generelt tilfredse med muligheden for udendørs leg i deres lokalområde og 76 % af københavnere med børn er tilfredse med afstanden til en legeplads.
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.
Videre proces
Efter godkendelsen af indstillingen offentliggøres Bylivsregnskabet på kommunens hjemmeside.
Beslutning
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.