Mødedato: 02.06.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Fjernkøling i nye områder og udvidelse af de eksisterende kølecentraler

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal godkende etablering af fjernkøling i Ørestad, Sydhavn og Nordhavn samt en udvidelse af HOFOR Fjernkølings eksisterende kølecentraler i Adelgade og Tietgensgade.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

1. at HOFOR Fjernkøling A/S udvider fjernkølingsanlæggene i Adelgade (bilag 2) og i Tietgensgade (bilag 3) og etablerer ledninger til forsyning af nye kunder

2. at  HOFOR Fjernkøling A/S etablerer fjernkøling i Ørestad (bilag 4), Sydhavn (bilag 5) og Nordhavn (bilag 6)

3. at godkendelse af etablering af fjernkøling i Ørestad, Sydhavn og Nordhavn gives med forbehold for, at Teknik- og Miljøforvaltningen ved senere lejligheder kan kræve, at der indsendes ny ansøgning, hvis der i fremtiden sker væsentlige ændringer i de beregningsforudsætninger, der er anvendt i ansøgningerne

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget skal godkende projekter i henhold til Lov om kommunal fjernkøling. Kommunen kan godkende fjernkølingsprojekter, som fremmer energieffektiv køling af bygninger. Projekterne skal vurderes i forhold til energieffektiviteten. Hovedprojektansøgningen fra HOFOR Fjernkøling A/S er vedlagt som bilag 1. Økonomien i projekterne er alene et selskabsanliggende.

En godkendelse er alene en tilladelse til, at HOFOR Fjernkøling, såfremt der er kunder til det, kan etablere fjernkølingsanlæg. I modsætning til for eksempel en godkendelse til fjernvarme er denne godkendelse dermed ikke en begrænsning for andre aktører på markedet.

HOFOR Fjernkøling har med baggrund i ovenstående ansøgt om fremtidig etablering af fjernkøling i Sydhavn, Ørestad og Nordhavn. Herudover har HOFOR Fjernkøling ansøgt om udvidelse af fjernkøleleveringen fra kølecentralerne i Adelgade og Tietgensgade.

Borgerrepræsentationen godkendte den 13. marts 2014 at bemyndige Teknik- og Miljøudvalget til at godkende fjernkølingsprojekter.

Løsning

Ved Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse får HOFOR Fjernkøling mulighed for at etablere fjernkøling i Sydhavn, Ørestad og Nordhavn og for at udvide kapaciteten på køleanlæggene i Adelgade og Tietgensgade.

Vurdering af projekterne

I ansøgningerne er fjernkøling, der anvender fjernvarme, havvand og grundvand, sammenlignet med køleanlæg, der anvender luft som kølemiddel. Havvand og grundvand er væsentligt mere effektivt som kølemiddel end luft.

For en del bygninger i København vil det være muligt at etablere individuelle køleanlæg, der anvender havvand og grundvand som kølemidler. Der er dog også en del bygninger, hvor individuel køling med havvand og grundvand ikke er en mulighed.

I ansøgningen er fjernkøling sammenlignet med individuelle anlæg, der anvender luft som kølemiddel. Sammenlignes fjernkøling med individuelle løsninger på havvand og grundvand, vil effektivitetsgevinsten være mindre, end hvad den er opgjort til i HOFOR Fjernkølings ansøgninger. HOFOR’s vurderinger er dermed en vurdering af det maksimale potentiale for el-besparelser og CO2-reduktioner. Det er op til den enkelte bygningsejer at beslutte, hvilken type køleanlæg der anvendes i bygningen.

Forvaltningens vurdering er, at en godkendelse af HOFOR Fjernkølings etablering af fjernkøling samlet set vil medvirke til mere effektiv køling af bygningerne i København. En præcis potentialevurdering ville kræve en grundig gennemgang af de enkelte bygninger, og det er derfor på det nuværende grundlag vanskeligt at vurdere præcist, hvor meget mere effektiv fjernkøling vil være.

Forventning i forbindelse med ny bekendtgørelse om fjernkøling

Forvaltningen forventer, at der per 5. juni 2014 vil blive udstedt en ny bekendtgørelse om fjernkøling. I den ny bekendtgørelsen forventes det, at det fremadrettet kun vil være muligt at godkende fjernkølingsaktiviteter i kommunalt ejede selskaber, hvis fjernkøling etableres med synergi til fjernvarmen. For Sydhavn, Ørestad og Nordhavn vurderer forvaltningen imidlertid, at HOFOR Fjernkøling kan etablere fjernkøling, som medvirker til mere energieffektiv køling af bygninger med dertilhørende reduceret energiforbrug og CO2-udledning, uden synergi til fjernvarmen. En godkendelse inden den nye bekendtgørelse træder i kraft, vil derfor medvirke til, at HOFOR Fjernkøling kan levere effektiv køling på lige vilkår med de øvrige kommercielle aktører.

Udvidelse af køleleverancen fra den eksisterende i Adelgade og i Tietgensgade

Kølecentralen i Adelgade har i dag en kapacitet på 15 MW, og den i Tietgensgade har en kapacitet på 18 MW. HOFOR Fjernkøling har vurderet, at kølecentralerne i Adelgade og Tietgensgade har et kundepotentiale, der svarer til, at begge centraler kan udvides til at have en kapacitet på 30 MW.

HOFOR Fjernkøling vurderer, at fjernkølingspotentialer, potentielle el-besparelser og CO2-reduktioner for udvidelse af de to kølecentraler er som følger:

Kølecentral

Potentiale for udvidelse af køleeffekt

Potentiale for reduktion af el-forbrug

CO2-reduktions potentiale i 2025

Adelgade

15 MW

38,5 GWh/år

7.046 tons

Tietgensgade

12 MW

33,5 GWh/år

6.131 tons

Etablering af fjernkøling i Ørestad, Sydhavn og Nordhavn.

HOFOR Fjernkøling har vurderet fjernkølingspotentialet i Ørestad, Sydhavn og Nordhavn og i områderne omkring de eksisterende køleanlæg i Adelgade og Tietgensgade. Vurderingen er lavet på baggrund af eksisterende kølebehov, restlevetid for eksisterende konventionelle køleanlæg og gældende lokalplaner.

HOFOR Fjernkøling vurderer, at fjernkølingspotentialer, potentielle el-besparelser og CO2-reduktioner for de tre bydele er som følger:

Område

Potentiel køleeffekt

Potentiale for reduktion af el-forbrug

CO2-reduktions potentiale i 2025

Ørestad

60 MW

154 GWh/år

28.182 tons

Sydhavn

40 MW

103 GWh/år

18.849 tons

Nordhavn

40 MW

103 GWh/år

18.849 tons

 

Økonomi

HOFOR Fjernkøling A/S ejer, finansierer og etablerer udvidelsen af fjernkølingsanlægget. Projektet har ingen konsekvenser for kommunens økonomi.

Videre proces

Gennemførelse af projekterne for udvidelsen af de eksisterende centraler kræver ikke tilladelse i henhold til anden lovgivning. Der skal dog opnås tilladelse fra vejmyndigheden til gravearbejdet i offentlige vejarealer.

Ledningerne nedlægges i offentligt og privat areal. Ledningerne i privat areal etableres ikke, før der er givet tilladelse hertil af ejendommens ejer.

Gennemførelse af projekterne for etablering i Sydhavn, Ørestad og Nordhavn vil ved etablering af selve kølecentralerne og ledningerne kræve, at der kan gives følgende yderligere tilladelser: Tilladelse til udledning til havvand, byggetilladelse, ammoniaktilladelse, tilladelse til indvinding af grundvand (såfremt grundvandet kan anvendes) og gravetilladelser. Graveansøgninger vil indgå i den løbende koordinering af gravearbejder i vejene for at undgå unødigt tab af fremkommelighed.

HOFOR Fjernkøling forventer, at udvidelsen af de eksisterende kølecentraler igangsættes i 2018.

For de nye områder forventer HOFOR Fjernkøling, at der kan etableres midlertidige kølecentraler i 2016. De midlertidige kølecentraler vil blive erstattet af permanente installationer, når kundegrundlaget tillader det.

Både udvidelsen af de eksisterende kølecentraler og etableringen af fjernkøling i de nye områder vil primært være styret af tilgangen af nye kunder.

Ovenstående er estimeret på baggrund af HOFOR Fjernkølings dialog med potentielle nye kunder.

 

 

Pernille Andersen                                    

/ Niels Tørsløv

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 2. juni 2014

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top