Mødedato: 02.05.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Startredegørelse for forslag til lokalplan "Postgrunden", Vesterbro

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget skal tage stilling til, om der skal igangsættes udarbejdelse af lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg og VVM med henblik på at udvikle området til serviceerhverv og boliger med offentlige byrum og forbindelser.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til lokalplan ”Postgrunden” på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,

  2.  at Økonomiforvaltningen samtidig udarbejder forslag til tillæg til Kommuneplan 2015 på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.

Problemstilling

Bygherrerne ønsker at udvikle et nyt fortættet bykvarter til erhverv og en mindre del boliger på Postgrunden, der med den centrale placering ved Hovedbanegården kan tiltrække danske og internationale virksomheder samt blive en ny destination for københavnere og turister. Teknik- og Miljøudvalget drøftede hovedprincipper for projektets udvikling samt forskellige modeller for bygningsvolumener på møder henholdsvis den 26. oktober 2015 og den 18. januar 2016. Bygherrerne har på baggrund af udvalgets drøftelser arbejdet videre med nye volumenstudier indeholdende slanke højhuse, som udvalget blandt andet ønskede. Forvaltningen vurderer, at de nye volumenstudier kan danne grundlag for en startredegørelse. 

Projektets omfang betyder, at det kræver lokalplan, kommuneplantillæg samt VVM.

Løsning

Som opfølgning på udvalgets seneste drøftelse og et borgermøde afholdt den 3. februar 2016 (se bilag 3) - hvor der bl.a. var bekymring for høje bygningers bredde og placering i forhold til omgivelserne, samt åbninger mod gaden - er rådgiverne nået frem til at foreslå at placere erhvervsbygningerne langs gaderne uden højhuse, mens der langs baneterrænet placeres slanke højhuse i varierende højder. Både forvaltningen og bygherrer anbefaler projektet, og forvaltningen vurderer, at det efterkommer udvalgets og borgermødets ønsker om at møde byen i mindre skala, samtidig med at højhusene kan udføres slanke, da de ikke længere indeholder kontorer, men boliger og hotel.

Lokalplanområdet indeholder fire ejendomme, som opdeles i to områder. I bilag 1 fremgår et overblik over placeringen af ejendommene og de to områder. Område I bliver byggeretsgivende og indeholder den bevaringsværdige Postgården, Postterminalen samt DSB´s ejendom. Område II, som indeholder Banedanmarks ejendom, bliver uden byggeret, og med krav om supplerende lokalplan, når området udvikles. Område II er medtaget for at sikre en offentlig forbindelse langs baneterrænet mellem Hovedbanegården og Carsten Niebuhrs Gade. Postgården bevares og genanvendes til nye erhvervsfunktioner. Postterminalen nedrives, og der opføres ca. 125.000 m² over plint, heraf ca. 20.000 m² til boliger og ca. 105.000 m² til erhverv. For over halvdelen af erhvervsdelen er bygherrerne i forhandling med en potentiel lejer, der ønsker et domicil placeret nærmest Hovedbanegården og langs Bernstorffsgade. Bygherrerne er i dialog med DSB om køb af deres ejendom, hvor de forventer at opføre ca. 5.500 m² boliger og ca. 16.500 m² erhverv over plint. For øvrige arealer se bilag 2, Faktaark.

Byliv

Ved at skabe nye offentlige forbindelser og adgange til dette lukkede område flettes det nye kvarter sammen med det eksisterende, og baneterrænet kan med udsigten fra plinten blive en attraktion. En ny trappe fra Bernstorffsgade langs Postgården til områdets byrum, transparente facader, delvist offentlige adgange, en forbindelse langs baneterrænet og en bro over Carsten Niebuhrs Gade vil bidrage til sammenfletningen og til øget tryghed og mere byliv. Langs Bernstorffsgade er en ud af tidligere tre sigtelinjer opretholdt. Denne sigtelinje mellem Glyptoteket og byrummet langs baneterrænet bidrager til projektets sammenfletning med byen. I den videre projektudvikling skal de to tidligere sigtelinjer, som krydsede Polititorvet, erstattes af andre former for åbninger, tilbagerykninger og lignende i den langstrakte facade, som tidligere var brudt af sigtelinjer, for at sikre sammenfletningen med byen. Herudover skal mulighederne for at udvikle Polititorvet undersøges nærmere. Forbindelserne og de beplantede pladser understøtter visionen i Fællesskab København om en levende og ansvarlig by.

Bæredygtighed

I projektet arbejdes løbende med en række analyser for vind-, dagslys- og støjpåvirkninger for at sikre kvaliteten i brugen af det fremtidige område, herunder placering af træer og andre former for bynatur. Der arbejdes med skyggediagrammer for eftervisning af bebyggelsens skyggemæssige påvirkning på den omkringliggende by samt kvalificering af dagslyskvaliteter i de kommende byrum. Der skal endvidere indarbejdes løsninger for lokal afledning af regnvand (LAR) samt redegøres for skybrudssikring.

Parkering

Kravet til parkeringsnormen for byggeriet er jf. kommuneplanen 1 plads pr. 150 m² til biler og 4 pladser pr. 100 m² til cykler, hvilket svarer til ca. 1.230 bil p-pladser og ca. 7.750 cykel p-pladser. Alle bil p-pladser placeres i plint og kælder. I naboområder udenfor lokalplanområdet findes flere ejendomme, som i overensstemmelse med deres byggetilladelser, har udskudt etablering af parkeringspladser. Andre grundejere har ønsker om nybyggeri. De aktuelle bygherrer har derfor et ønske om at få tilladelse til at skabe plads til omkring 600 ekstra bil p-pladser i plint og kælder, som derved potentielt kan dække de manglende p-pladser.

Busterminal

Trafikstyrelsen forventer at afslutte en analyse medio 2016 af mulighederne for at placere en fjernbusterminal i hovedstadsområdet. En af de lokaliteter, der undersøges, er Postgrunden. Der er indledt dialog med grundejerne for at belyse mulighederne for en terminal i den kommende plint.

Kommuneplan 2015, kommuneplantillæg og VVM

Projektet kræver kommuneplantillæg. I tillægget slås Postgården og Postterminalen sammen med DSB´s ejendom til en ramme til serviceerhverv (S3*) med en maksimal bebyggelsesprocent på 450, med mulighed for en bebyggelseshøjde på op til 110 m samt eventuelt et krav til friarealprocent for erhverv, der er mindre end 10. Der udlægges desuden et lokalcenter på 3.000 m² for at muliggøre butikker. I tillægget medtages også en ændring i rammeområdet på modsatte side af Carsten Niebuhrs Gade, som bl.a. omfatter en del af den aktuelle DSB ejendom, fra en bebyggelsesprocent på 150 (S2*) til 185 (S3*) for dels at tilpasse rammen til den eksisterende bebyggelse og dels at skabe et homogent erhvervsområde langs Kalvebod Brygge. Banedanmarks ejendom ændrer ikke rammestatus i forbindelse med dette kommuneplantillæg.

Projektet kræver endvidere, at der udarbejdes VVM, jf. VVM-bekendtgørelsen, idet nedrivningsarbejdet, trafikale forhold og bygningshøjder forventes at påvirke miljøet væsentligt.

Som vedtaget den 8. december 2015 i Økonomiudvalget, er der gennemført forudgående offentlig høring fra den 9. januar til den 27. februar 2016 samt borgermøde den 3. februar 2016 om kommuneplantillæg samt VVM, på baggrund at forventning om kommende højhuse. Referat fra borgermødet kan ses i bilag 3. Der indkom 57 svar (se bilag 5). Henvendelserne er beskrevet med forvaltningens bemærkninger i bilag 4. Et flertal er imod tætheden og ønsker, at den høje bebyggelse skal placeres væk fra Bernstorffsgade. Der er dog også enkelte for tætheden og højderne.

Anbefalinger til den videre planlægning

Forvaltningen vil i det videre samarbejde med bygherre og rådgiver frem mod forslag til lokalplan med tilhørende forslag til kommuneplantillæg særligt fokusere på følgende temaer:

  • Den lange erhvervsfacade mod Bernstorffsgade skal opdeles og varieres så den tilpasses byen og får en menneskelig skala i form og materiale, f.eks. ved tilbagerykning af facadepartier.

  • Mod Polititorvet skal der undersøges mulighed for at etablere en offentlig forbindelse/adgang, som forbinder Bernstorffsgade til byrummet mod baneterrænet, og mod Postgården skal erhvervsbygningens stueetage fremstå imødekommende ved at være delvist offentlig tilgængelig.

  • Højhusenes endelige antal og udformning skal afklares, og de skal placeres, så de ikke klumper sig sammen, men fremstår slanke. Højhusenes bredder, der i volumenstudierne er vist med maksimale bredder på 20-27 m, skal udfordres. Der skal udarbejdes en designmanual med principper for udformning af højhusene.

  • Byrummet og gårdrummene skal kvalificeres ift. mikroklimatiske forhold, herunder vind og lys, og højhusenes endelige udformning og placering vil afhænge af dette.

  • Der skal redegøres for sammenhænge mellem funktionerne i stueetagerne i højhusene og det omgivende byrum.

  • Bynatur skal indarbejdes i projektet i form af beplantning med træer og anden form for grønt på plinten samt grønt på facader, tage og terrasser.

  • Den ny bro over Carsten Niebuhrs Gade til SEB er en væsentlig forudsætning for det ønskede byliv i området og for sammenfletningen med den omkringliggende by.

  • Klimasikring, herunder skybrud skal indarbejdes.

  • Der skal foretages en vurdering af placering af evt. fremtidig fjernbusterminal.

  • De kuperede terrænforhold med en forventet højdeforskel på mellem 0 og ca. 5 m i områdets byrum og forbindelser medfører, at der er særligt fokus på tilgængelighed for alle.

Stadsarkitekten deltager under behandlingen af indstillingen i Teknik- og Miljøudvalget.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Det skønnes at gennemførelse af projektet vil give en kommunal skatteindtægt på ca. 46 mio. kr. årligt og mulighed for ca. 5.400 arbejdspladser (2012 priser). 

På bygherrernes anmodning forventes indgået en frivillig udbygningsaftale i henhold til planlovens § 21 b. Udbygningsaftalen forventes at indeholde trafikomlægning med anlæg af Bernstorffsgade, Tietgensgade og Carsten Niebuhrs Gade. Et udkast til udbygningsaftalen vil blive fremlagt i forbindelse med lokalplanforslaget. Der skal desuden indgås en privatretlig aftale om den ny bro over Carsten Niebuhrs Gade mellem bygherre og SEB.

Videre proces

Når udvalgene har godkendt startredegørelsen, gennemfører forvaltningerne en intern høring af relevante instanser - herunder Vesterbro Lokaludvalg og Indre By Lokaludvalg med henblik på bidrag til udarbejdelse af lokalplanforslaget. 

Når planarbejdet sættes i gang, vil forvaltningerne foretage en screening af de miljømæssige konsekvenser med henblik på at vurdere, om der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (MPP)

Forvaltningerne forventer at forelægge forslag til lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg og VVM med henblik på vedtagelse i Borgerrepræsentationen september 2016, hvorefter det sendes i offentlig høring i 8 uger. Planerne ventes endeligt vedtaget 1. kvartal 2017.

 

                    Mikkel Hemmingsen               Pernille Andersen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 2. maj 2016

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag til den samlede indstilling.

”at sagen tilbagesendes til forvaltningen med henblik på at videreudvikle projektet ift omfanget, murvirkningen og forbedring af byrummet, herunder antallet og placering af højhusene.”

Ændringsforslaget blev godkendt med seks stemmer mod fire. Ingen undlod at stemme.

For stemte: B, F, V og Ø.
Imod stemte: A og C.

Til top