Mødedato: 02.04.2008, kl. 15:00

Klimaindsats: Frivillige CO2-reduktionsaftaler med københavnske virksomheder

Se alle bilag

Klimaindsats: Frivillige CO2-reduktionsaftaler med københavnske virksomheder

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 2. april 2008

 

 

Sager til beslutning

 

24.      Klimaindsats: Frivillige CO2-reduktionsaftaler med københavnske virksomheder

TMU 140/2008  J.nr. 2008-1639

 

 

 

Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget skal godkende, at der afsættes midler til udarbejdelse af et klimakoncept for københavnske virksomheder.

 

 

INDSTILLING OG Beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.                  at Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med relevante parter udarbejder et koncept, som gør det attraktivt for københavnske virksomheder at indgå i frivillige CO2-reduktio nsaftaler

2.                  at der afsættes 0,75 mio. kr. i 2008 og 0,75 mio. kr. 2009 (2008 p/l) til udarbejdelse af konceptet. Der gives en tillægsbevilling på 0,75 mio. kr. i 2008 på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 0.52.89.1 Øvrig planlægning, undersøgelser, tilsyn mv. Til finansiering heraf overføres 0,75 mio. kr. i 2008 fra Økonomiudvalgets bevilling, Fælles Rammepuljer, funktion 6.45.51.1., driftspulje vedr. klimatopmødet, til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 0.52.89.1 Øvrig planlægning. I 2009 indarbejdes 0,75 mio. kr. i Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme, Ordinær drift, som modsvares af en reduktion i Økonomiudvalgets budgetramme, fælles rammepuljer.

 

 

 

Problemstilling

Københavnske virksomheder står for 70 % af kommunens samlede elforbrug og for 35 % af varmeforbruget. Virksomheder bidrager således betydeligt til CO2-udledningen, og samtidig er mange virksomheder usikre på, hvordan de gør deres forretning klimavenlig. Det er derfor nødvendigt at inddrage virksomhederne, hvis Københavns klimamål om at reducere CO2-udledningen med 20 % inden 2015 skal nås.

 

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen vil sammen med WWF Verdensnaturfonden udvikle et klimakoncept for københavnske virksomheder. Formålet med klimakonceptet er at hjælpe virksomheder med at sætte og implementere frivillige CO2-reduktionsmål. Under klimakonceptet skal der være en generel værktøjspakke, der som udgangspunkt indeholder en klimaguide udarbejdet af WWF, gratis/billig energirådgivning, og netværksaktiviteter. Endvidere er der mulighed for at udvide værktøjskassen til at inkludere fordelagtige lånemuligheder.

 

Klimakonceptet skal tænkes i to faser:

 

·        En fase, der retter sig mod klimatopmødet i 2009

·        En fase, der retter sig mod at understøtte målet i "Miljømetropolen - Vores Vision CPH 2015" om at København i 2015 skal have reduceret CO2-udledningen med mindst 20 % i forhold til i dag

 

Klimakonceptet skal være enkelt, let forståeligt og nemt at gå til for virksomhederne. Klimakonceptet forankres i Københavns Miljønetværk og vil være en udvidelse af de eksisterende tilbud, som omfatter miljøstyringskoncepter. Dvs. det er et frivilligt tilbud til virksomhederne om at indgå en klimaaftale med kommunen. Klimakonceptet forventes bl.a. blive kommunikeret og synliggjort via en hjemmeside og et barometer, som viser hvor mange tons CO2, der reduceres.

 

Klimakonceptet skal synliggøre de københavnske virksomheders samlede CO2-indsats på klimatopmødet i 2009, samtidig med at det skal synliggøre Københavns Kommunes indsats på klimaområdet. Synliggørelsen skal være med til at sætte yderligere skub i virksomhedernes indsats for at støtte op om målet i "Miljømetropolen - Vores Vision CPH 2015".

 

Målgruppen er som udgangspunkt alle virksomheder i Københavns Kommune, dvs. både store, mellemstore og små virksomheder. Klimakonceptet vil kunne rumme alle typer virksomheder. I starten vil der blive rettet en særlig fokus mod virksomheder med stort CO2-reduktionspotentiale, og de virksomheder som er trendsættende for deres branche. Op til klimatopmødet i 2009 vil der endvidere blive gjort en særlig indsats over for virksomheder, som er meget synlige for borgere og gæster, f.eks. hoteller. Små og mellemstore virksomheder forventes at have et større behov for opbakning og støtte for, at opnå deres klimamål, hvorfor størstedelen af rådgivningsressourcerne vil blive brugt til denne målgruppe.

 

Foruden målrettede kampagner og events skal klimakonceptet udbredes gennem Københavns Miljønetværk, WWF, Agenda 21-centre og evt. brancheorganisationer, handelsstandsforeninger og lignende.

 

Der lægges vægt på, at de deltagende virksomheder gør en indsats ud over, hvad de ellers ville have gjort. Der vil blive stillet krav om, at klimaindsatsen og effekten kan dokumenteres. Til gengæld opnår virksomhederne at blive promoveret som dem, der gør noget for klimaet, og derigennem er med til at vise verden, at effektive klimahensyn ikke behøver at gå ud over en sund forretning.

 

Klimakonceptet for virksomheder vil blive sammentænkt med kommunens øvrige klimaaktiviteter med henblik på, at disse aktiviteter kan indgå og styrke klimakonceptet og omvendt.

Økonomi

Det indstilles, at der udmøntes 0,75 mio. kr. i 2008 og 0,75 mio. kr. i 2009 (2008 p/l). Mi dlerne anvendes til udvikling af klimakonceptet, kampagner og kommunikation, samt måling af den opnåede CO2-reduktion. Derudover vil der blive arbejdet for at skaffe ekstern finansiering via partnerskaber og fonde til dækning af energirådgivning og ekstra markedsføring.

 

Der gives en tillægsbevilling på 0,75 mio. kr. i 2008 på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 0.52.89.1 Øvrig planlægning, undersøgelser, tilsyn mv. Til finansiering heraf overføres 0,75 mio. kr. i 2008 fra Økonomiudvalgets bevilling, Fælles Rammepuljer, funktion 6.45.51.1., driftspulje vedr. klimatopmødet, til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 0.52.89.1 Øvrig planlægning. I 2009 indarbejdes 0,75 mio. kr. i Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme, Ordinær drift, som modsvares af en reduktion i Økonomiudvalgets budgetramme, fælles rammepuljer. Der tages forbehold for Borgerrepræsentationens vedtagelse af budget 2009.

 

 

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen vil udvikle klimakonceptet for københavnske virksomheder i løbet af foråret 2008. Det forventes, at klimakonceptet er klart til lancering foråret 2008.

 

Bilag

Beskrivelse af klimakoncept til københavnske virksomheder

 

 

 

 

Claus Juhl                                               Hjalte Aaberg



 

Til top