Mødedato: 02.03.2020, kl. 16:15
Mødested: Rådhusstræde 13, 1466 København K.

Endelig vedtagelse af tillæg 11 til lokalplan 310 Teglværkshavnen, Ny skole på Sluseholmen, Vesterbro/Kgs. Enghave

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg 11 til lokalplan 310 Teglværkshavnen. Forslaget vil muliggøre en grundskole og et parkeringshus med idrætshal ovenpå.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende tillæg 11 til lokalplan 310 lokalplan Teglværkshavnen (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning (bilag 3).

Problemstilling

Økonomiforvaltningen (bygherre) har anmodet om et nyt plangrundlag, så der kan bygges en tresporet skole med idrætshal, madklub og parkeringshus på Sluseholmen 6 og 8D. Anvendelsen og udformningen af byggeriet er ikke i overensstemmelse med den nuværende lokalplan, hvorfor realiseringen af projektet forudsætter et nyt tillæg til lokalplanen. Lokalplantillægget (bilag 2) blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 4. november 2019. Et flertal i udvalget (A, B, C, F og Ø) afgav følgende protokolbemærkning: ”Partierne ønsker, at der i planarbejdet tages hensyn til transport til og fra skoler, daginstitutioner og idrætsfaciliteter, således at børns og unges sikre skoleveje prioriteres.” Planforslaget var i høring fra den 6. november 2019 til den 2. januar 2020. Forvaltningen har modtaget otte henvendelser. Høringen giver anledning til ændringsforslag. Forvaltningen har herudover selv enkelte ændringsforslag foranlediget af bygherre.

Borgerrepræsentationen ventes at behandle Kommuneplan 2019 den 27. februar 2020. Såfremt Borgerrepræsentationen vedtager ændringer med betydning for lokalplanen ved den endelige vedtagelse af Kommuneplan 2019, vil lokalplanforslaget ligeledes skulle ændres ved den endelige vedtagelse af lokalplanen i Borgerrepræsentationen. Hvis Kommuneplan 2019 medfører væsentlige ændringer af lokalplanen vil Teknik- og Miljøforvaltningen trække indstillingen med henblik på fornyet behandling i Teknik- og Miljøudvalget.

Løsning

I overførselssagen 2017/2018 (BR den 3. maj 2018) (A, F, O og Ø) blev en anlægsbevilling på 461,2 mio. kr. til en tresporet skole, idrætshal, parkeringshus med svingbane og tilkørsel fra Sjællandsbroen godkendt. Bygherre har afholdt en arkitektkonkurrence for den nye skole. Lokalplanen muliggør opførelse af den nye skole med et samlet etageareal på 24.700 m2, hvoraf skole med idrætshal vil udgøre 12.700 m2 og parkeringshuset ca. 12.000 m2. Det muliggjorte projekt er yderligere beskrevet i lokalplanen (bilag 2, s. 3-8) og i faktaarket (bilag 3) og forventes ibrugtaget i 2024.

Forslag til ændringer af lokalplanforslaget

Forvaltningen foreslår enkelte ændringer vedrørende bebyggelsens ydre fremtræden, idet bygherre ønsker yderligere præciseringer af bl.a. vinduespartier og materialer. Herudover skal parkeringsnormen ændres, så den følger Kommuneplan 2019. Høringen har givet anledning til, at forvaltningen foreslår en ændring af planforslagets bestemmelser om veje (promenaden) og ubebyggede arealer for at imødekomme ønsket om plads til vandaktiviteter og sikkerhed ved vandet. De præcise forslag til ændringer fremgår af bilag 7.

Høring

De otte modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Der blev afholdt borgermøde den 27. november 2019, hvor 9 borgere deltog. Referat af mødet er vedlagt (bilag 6). Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.

Kongens Enghave Lokaludvalg har følgende hovedsynspunkter (bilag 4, henvendelse nr. 7)

  1. Lokaludvalget er tilfreds med etablering af ny skole og p-hus på Sluseholmen og ønsker, at skolen og p-huset kan benyttes af alle.
  2. Lokaludvalget udtrykker bekymring for, om skolevejen er sikker og for sikkerhed ved vandet.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Det er Børne- og Ungdomsforvaltningens intention, at skolens udearealer skal være tilgængelige efter skoletid. Lokalplanen regulerer ikke, om der er adgang til skolen udenfor skoletid, men muliggør adgang via en trappe til friarealerne på taget og gymnastiksalen. Det kan i en lokalplan ikke fastlægges, om et parkeringshus skal være offentligt tilgængeligt eller stilles til rådighed for beboere i området.
  2. Teknik- og Miljøforvaltningen er opmærksom på vigtigheden af sikre skoleveje. Forvaltningen har derfor udarbejdet en sikker skolevejsanalyse med en række tiltag i skoledistriktet. Nogle af de tiltag, som bliver udført i forbindelse med opførelse af skolen, er et signalanlæg på Sluseholmen/Ved Stigbordene og et lysreguleret kryds ved Sjællandsbroen, finansieret af skolens bygherre. Herudover vil forvaltningen indarbejde øvrige tiltag fra skolevejsanalysen i den fremtidige udbygning af Sluseholmen ved at stille krav til bygherrerne om, at nye veje bliver udformet, så de er sikre skoleveje. Det er således som udgangspunkt bygherrernes ansvar at finansiere de sikre skoleveje i et byudviklingsområde som Sluseholmen.

Der er i projektet også arbejdet med at gøre vandsiden mere sikker ved at lave en promenade, som er inddelt i forskellige zoner. Inventarzonen skal fungere som en grænse mellem vand og land. Lokalplanen fastlægger den til at være min. 1 m. i bredden med inventar som træer, græsser og bænke mv., samt sikrer mulighed for at passere den enkelte steder, hvilket skaber udsyn og adgang til vandet. Disse passager laves smallere pga. af høringssvarene for at øge sikkerheden mod vandsiden. Kanalhjørnet er friholdt for inventarzonen, og her muliggør lokalplanen, at der kan opsættes et værn.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser (bilag 4)

  1. Parkeringspladserne i parkeringshuset bør være offentligt tilgængelige, og man kunne gøre parkeringshuset større og anvende det til parkering for byggerier andre steder i byen. Det ville mindske trafikken længere inde i byen. Antal parkeringspladser i parkeringshuset bør præciseres, så det fremgår, at der kan være det antal pladser, som skal erstattes. (nr. 1, 2, 5, 6 og 8)
  2. Der ønskes en trafikanalyse, da der er bekymring for trafiksituationen for børnene, og der bør være et fuldt lysreguleret kryds ved Sjællandsbroen. (nr. 8)
  3. Det bør sikres, at cyklerne ikke havner på området udenfor skolen og blokerer fortove, og der bør ikke være cykelparkering langs med skolens facade mod nabobebyggelsen. (nr. 8)
  4. Bygningshøjden bør ikke blive højere end anført i konkurrenceforslaget pga. mulig forringelse af dagslysforhold for nabobebyggelsen, Nauticon. (nr. 8)
  5. Der bør være mulighed for, at bolværket kan udføres i træ. (nr. 8)

Forvaltningens bemærkninger

  1. Det kan i en lokalplan ikke fastlægges, at parkeringshuset skal være offentligt tilgængeligt eller stilles til rådighed for beboere i området. Parkeringspladser til nybyggeri skal tilvejebringes på egen grund eller i kvarteret. Parkering til nybyggeri i andre dele af byen vil derfor ikke kunne placeres i et parkeringshus i denne del af byen. Der er mulighed for at indrette det antal pladser i p-huset, som bygherre har forpligtet sig til at erstatte. Derudover skal der etableres parkering til nybyggeriet. Lokalplanen muliggør disse parkeringspladser i parkeringshuset og på terræn ved Ved Stigbordene.
  2. Der henvises til forvaltningens bemærkning nr. 1 til lokaludvalget.
  3. Lokalplanen stiller krav om, at cykelparkering skal ske på egen grund og i nærheden af skolens indgange ved de cykelstativer som opstilles med henblik på, at cykelstativerne bliver brugt i videst muligt omfang.
  4. I konkurrenceforslaget har gymnastiksalen en højde på 27 m og skolen 22 m ekskl. atrium og elevatorer. Kommuneplan 2019 giver mulighed for 33 m i højden. Lokalplanen muliggør en bygningshøjde på 31 m for gymnastiksalen og 26 m for skolen inkl. atrium og elevatorer på tagterrassen, idet konkurrenceforslaget ikke har taget højde for fx ventilationsføringer internt i bygningen og andre relevante byggetekniske forhold. Det vurderes, at dagslysforholdene i Nauticons byggeri vil kunne opfylde kravene i bygningsreglementet. Hvis det ikke er tilfældet, skal skoleprojektet justeres inden byggetilladelse.
  5. Bolværker i træ er muliggjort.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

                      Søren Wille
                                         /Karsten Biering Nielsen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 2. marts 2020

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Enhedslisten, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne deler lokaludvalgets bekymringer om de bløde trafikanter og ønsker at prioritere sikre skoleveje i området.” 


Til top