Mødedato: 01.12.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Høringssvar til Københavns Kommunes Integrationspolitik 2015-18

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til fremsendelse af høringssvar til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget om Københavns Kommunes nye Integrationspolitik 2015-2018.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at høringssvaret i bilag 1 om Integrationspolitik 2015-2018 og om indsatsen for at styrke inddragelse, sikre større balance i byen og fremme praktikpladser sendes til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har den 20. oktober 2014 besluttet at sende Udkast til integrationspolitik 2015-2018 (bilag 2) i høring i udvalgene. Den tidligere integrationspolitik udløber med årest udgang. 

Det fremgår af høringsbrevet (bilag 3), at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget lagde vægt på, at de politiske udvalg tager stilling til om de foreslåede mål på de enkelte udvalgs områder indeholder det rette niveau i forhold til at indgå i en tværgående integrationspolitik for Københavns Kommune, samt om det er muligt at konkretisere de enkelte mål, så det er muligt løbende at følge med i, om målene nås.

Løsning

Udkast til Integrationspolitik 2015-2018 sætter fokus på en styrket indsats for borgere med ikke-vestlig baggrund på to fronter:

  • Flere skal i job og uddannelse
  • København skal være en åben og tryg by uden diskrimination

Under disse to overskrifter skal de politiske udvalg udpege de væsentligste integrationsudfordringer inden for eget område og opstille mål som de enkelte udvalg tager ansvar for at nå i perioden 2015-2018.

Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger til forslag til Integrationspolitik 2015-18
Forvaltningen har bidraget til udarbejdelse af indsatser for Teknik- og Miljøudvalgets område i udkast til Integrationspolitik 2015-18. De tre indsatser understøtter indsatsen for borgere med ikke-vestlig baggrund ved at styrke inddragelsen af denne gruppe, sikre en større balance i byen samt bidrage til at skabe flere praktikpladser.

Teknik- og Miljøudvalgets mål 1: Flere københavnere med ikke-vestlig baggrund skal inddrages i områdefornyelse, plan- og miljøarbejdet
Baggrunden for det foreslåede mål er, at borgere med ikke-vestlig baggrund erfaringsmæssigt er mindre repræsenteret ved klassisk inddragelse som borgermøder og arbejdsgrupper. På den baggrund er der formuleret et initiativ om, at fem til ti projekter fra miljø- og planarbejdet samt områdefornyelser skal have særlig fokus på inddragelse af borgere med ikke-vestlig baggrund.

Teknik- og Miljøudvalgets mål 2: København skal være en by i balance, hvor alle byområder er attraktive for et bredt udsnit af københavnerne
Baggrunden for det foreslåede mål er det stigende antal københavnere og større forskelle mellem byområder. Derfor er det beskrevet som initiativ, at udvalget vil igangsætte 1-2 områdefornyelser årligt i fx udsatte byområder.

Teknik- og Miljøudvalgets mål 3: Flere praktikpladserbyområder
Erfaringerne viser, at flere med ikke-vestlig baggrund end etnisk danskere ikke fuldfører en erhvervsuddannelse. Forvaltningen vil derfor med øvrige forvaltninger og Boligselskabernes Landsorganisation udarbejde et forslag til, hvordan indsatsen for flere praktikpladser kan styrkes.

Forvaltningen foreslår, at høringssvaret (bilag 1) støtter de tre indsatser, som ligger inden for udvalget ansvarsområde, og vurderer, at det ikke på nuværende tidspunkt er muligt at konkretisere de foreslåede indsatser yderligere med henblik på at styrke målbarheden.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser, da indsatserne vil blive gennemført inden for udvalgets eksisterende økonomiske ramme.

Videre proces

Hvis udvalget godkender høringssvaret, vil det blive fremsendt til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, som forventes at behandle integrationspolitik og høringssvar den 26. januar 2015. Herefter kan politikken blive behandlet i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
                    Pernille Andersen
                                                            /Anders Møller

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 1. december 2014

Indstillingen blev godkendt.
Til top