Mødedato: 01.11.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Brug af musikanlæg i det offentlige rum

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til medlemsforslag om brug af musikanlæg i det offentlige rum, som blev fremsat på Borgerrepræsentationens møde den 24. juni 2021, herunder forvaltningens redegørelse for de igangværende indsatser på området.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at nedenstående redegørelse for regulering af brug af musikanlæg i det offentlige rum tages til efterretning
  2. at der hermed gøres op med medlemsforslag stillet af Socialistisk Folkeparti (F) om brug af musikanlæg i det offentlige rum på Borgerrepræsentationens møde den 24. juni 2021.

Problemstilling

Socialistisk Folkeparti har stillet medlemsforslag om, at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder et forslag til, hvordan man kan sikre, at det kun er muligt at bruge kraftige musikanlæg i byens offentlige rum, hvis man har særlig tilladelse. Dertil skal der i forslaget fastsættes en definition på kraftige musikanlæg ud fra deres ydeevne og Teknik- og Miljøforvaltningen skal udarbejde en oversigt over steder i byen, hvor det kan være tilladt at spille forstærket musik over 70 decibel indenfor bestemte tidsrum, som der kan tages politisk stilling til (se medlemsforslag i bilag 4).

Teknik- og Miljøforvaltningen har været i dialog med Københavns Politi og med Kultur- og Fritidsforvaltningen inden udarbejdelsen af denne indstilling.

Løsning

De seneste år er der udviklet mobile musikanlæg med et særdeles højt lydniveau. Det opleves som gener for naboer og byrummets andre brugere, at støjen herfra fylder meget i det offentlige rum.

Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder på forskellige måder med støjområdet, og Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 8. marts 2021, at forvaltningen skulle arbejde med skærpede ordensregler på tre lokaliteter mv. for at mindske støjgener fra afspilning af elektronisk musik. Teknik- og Miljøforvaltningen har desuden foreslået en række initiativer for at reducere omfanget af støjgener i bl.a. Restaurations- og Nattelivsplan 2021, som blev anbefalet af Kultur- og Fritidsudvalget samt Teknik- og Miljøudvalget hhv. 18. og 30. august 2021 med henblik på Borgerrepræsentationens vedtagelse. De i Budget 2022 prioriterede indsatser omfatter Udvidelse og videreføre støjvagten, Natteværter samt Udtalelser i bevillingssager. I budgettet blev ikke afsat ekstra midler til fx indsats om Skærpede ordensregler eller Støjmålinger i det offentlige rum.

Kommunens lovhjemmel og forvaltningens stillingtagen til medlemsforslaget

Særlig tilladelse til brug af kraftige musikanlæg

Forvaltningen vurderer, at kommunen ikke har lovhjemmel til at vedtage en generel regel om musikanlæg. Forvaltningen lægger i vurderingen vægt på, at der hverken i vejloven, miljøbeskyttelsesloven eller ordensbekendtgørelsen findes bestemmelser, der åbner mulighed for at regulere musikstøj fra borgere via særlige tilladelser (bilag 2).

Det er politiets opgave at regulere støj til ulempe fra musikanlæg i det offentlige rum efter § 8 i Ordensbekendtgørelsen, hvis politiet vurderer at benyttelsen af anlægget vil være til ulempe. Kommunen kan ikke ændre på Ordensbekendtgørelsen. Forvaltningen har efter udvalgets ønske allerede udnyttet de muligheder kommunen har indenfor gældende lovgivning, hvor kommunen i samarbejde med politiet kan udarbejde lokale ordensregler, som politiet endeligt godkender. 

Kommunens egen mulighed for regulering af musik i det offentlige rum sker via Forskrift for udendørs musikarrangementer. Forskriften gælder ikke for private personers arrangementer i det offentlige rum. Forskriften er udarbejdet med hjemmel i § 20 i miljøaktivitetsbekendtgørelsen, der kun giver mulighed for at udstede forskrifter om indretning og drift af virksomheder, herunder organiserede fritidsaktiviteter/arrangementer. Omdrejningspunktet for udarbejdelsen af lokale ordensregler efter Ordensbekendtgørelsen er, at politiet kan håndhæve ordensreglerne ved at formuleringen er klar og entydig. I den nugældende regulering af musikstøj i det offentlige rum er forbuddet således rettet mod enhver afspilning af elektronisk musik.

Definition af kraftige musikanlæg

Medlemsforslaget foreskriver en nærmere definition af musikkens lydniveau/belastning af omgivelserne ud fra musikanlæggets ydeevne. Forvaltningen vurderer, at det ikke er teknisk muligt at fastsætte en definition på kraftige musikanlæg ud fra deres ydeevne (bilag 3).

Afspilning af musik over 70 decibel på bestemte lokationer og tidspunkter

Som nævnt er det politiets opgave at håndhæve Ordensbekendtgørelsen, og de bruger ikke støjmålinger, hvorfor det ikke er muligt at sætte en støjgrænse. Politiet har desuden givet udtryk for, at en lokal ordensregel kun kan finde sted på et geografisk afgrænset område, hvor der er konstateret et konkret ordensmæssigt problem.

Igangværende indsatser på området

Der blev i regi af Restaurations- og Nattelivsplan 2021 foreslået hhv. 7. Skærpede ordensregler og 8. Identificering af fest-zoner/festivalplads.

Initiativ 7 om skærpede ordensregler

Initiativ om skærpede ordensregler for udvalgte parker, pladser og havnearealer blev igangsat efter Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. marts 2021. Formålet er at give politiet en bedre mulighed for at begrænse støjgener i udvalgte, hårdt støjbelastede offentlige områder.

Forvaltningen forventer primo 2022 at fremlægge en evaluering af de skærpede ordensregler i Hørsholmparken, Islands Brygge havnepark og dele af Fælledparken til udvalget. Alt efter evalueringens resultat kan der lægges op til en udvidelse til politisk beslutning. En udvidelse er afhængig af, at politiet godkender regler for områder, hvor de vurderer, at der er et ordensmæssigt behov.

Der er også lagt op til at samarbejde med naboer og de øvrige myndigheder om at udpege og etablere indsatszoner, hvor gener bliver begrænset. Den nærmere model herfor er endnu ikke klarlagt, men kan evt. blive drøftet i det partnerskabsforum, der forventes nedsat.

Initiativ 8 om at udpege mindre fest-zoner

Formålet er at flytte natteliv væk fra de hårdest belastede nattelivsområder. Dette gælder via identificering af mulig festivalplads, men også muligheden for at udpege mindre fest-zoner, hvor det tillades at støje mere end i andre steder i byen.

Dette initiativ var vurderet i katalog over initiativer i Restaurations- og Nattelivsplan 2021 til at kræve yderligere undersøgelse og finansiering. I vedtagelsen af Budget 2022 blev der ikke afsat midler til dette initiativ.

Initiativer om udvidelse af støjvagten og natteværter

I Restaurations- og Nattelivsplan 2021 er der afsat midler til Initiativ 14, Styrkelse af Støjvagten og Initiativ 2, Udvidelse af Natteværter. Initiativerne afbøder tilsammen både gener fra restaurationer og natteliv.

Politiske handlemuligheder

Det kommunale handlerum er, som tidligere nævnt, at foreslå lokale ordensregler til politiets godkendelse. Dertil kan udarbejdes informationsmateriale eller kort, der viser, hvor der er langt til naboer og dermed mindre risiko for gener fra musikanlæg. I en by som København vil der dog typisk være naboer eller andre brugere af byen, som vil kunne blive generet, uanset hvor man tillader afspilning med musikanlæg. Skal forvaltningen arbejde videre med at afsøge muligheden for at udpege mindre fest-zoner, hvor der kan støjes mere end i andre dele af byen, vil der skulle udarbejdes et budgetnotat til overførelsessagen.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Forvaltningen fortsætter arbejdet med initiativer i Restaurations- og Nattelivsplan 2021. Udvalget vil blive orienteret årligt, mens det kommende partnerskabsforum forventes at følge fremgangen tæt.

En evaluering af Skærpede ordensregler i udvalgte parker, pladser og havnearealer vil blive fremlagt for Teknik- og Miljøudvalget primo 2022.


Søren Wille

/Hans Christian Karsten

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 1. november 2021

 

Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

 

Det samlede udvalg afgav følgende protokolbemærkning:

 

“Partierne er uforstående overfor, at man ikke kan sætte en grænse for, hvor mange decibel et forstærkeranlæg, der kan bruges i det offentlige rum, må spille.

Borgergruppen “Nej til Soundboxe” har henvendt sig til Politiet for at få en forklaring på, hvorfor Politiet ikke ofte nok griber ind overfor meget høj afspilning i det offentlige rum.

Vi afventer svaret herfra, før vi tager yderligere initiativ til at nedsætte støj i vore byrum.”

Til top