Mødedato: 01.11.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Mål om udskiftning af vandmålere i København

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal indføres et mål om installation af elektroniske vandmålere i København for at sikre en mere retvisende afregning af vandforbruget og begrænse vandtab hos forbrugerne.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der indføres et mål om, at der skal installeres elektroniske vandmålere hos forbrugerne for at sikre retvisende afregning af vandforbruget og begrænse vandspild i Københavns Kommune.

Problemstilling

HOFOR er ved at udskifte gamle vandmålere til elektroniske vandmålere i alle HOFOR-kommunerne, som medfører øgede omkostninger for HOFOR. For at HOFOR kan få tillæg fra Forsyningssekretariatet, til at øge sin økonomiske ramme til at finansiere udskiftning af vandmålere, skal det være vedtaget som et kommunalt mål. Kravet fremgår af bekendtgørelse om økonomiske rammer for vandselskaber § 11. HOFOR har rettet henvendelse til Københavns Kommune med opfordring til at vedtage et kommunalt mål om udskiftning af gamle vandmålere til elektroniske vandmålere i København.

For at være sikker på, at Forsyningssekretariatet vil godkende, at indførelse af elektroniske vandmålere ligger inden for disse mere bredt formulerede målsætninger i Vandforsyningsplan 2012, indstiller forvaltningen, at Teknik- og Miljøudvalget vedtager et mål om at indføre elektroniske vandmålere i Københavns Kommune. 

Løsning

Det er nødvendigt, at kommunen præciserer den eksisterende målsætning om at reducere vandforbrug og vandspild, som indgår i Vandforsyningsplanen fra 2012, for at HOFOR må hæve deres økonomiske ramme, da det medfører omkostninger at udskifte vandmålerne.

I kommunens eksisterende Vandforsyningsplan 2012 er opstillet en række målsætninger for fremtidig vandforsyning. Der er bl.a. en målsætning om at nedbringe vandtabet i ledningsnettet mest muligt og reducere vandforbruget til 90 liter pr. indbygger pr. døgn i 2025. Dette skal indfries via tiltag som f.eks. vandbesparende installationer. På tidspunktet for udarbejdelse af vandforsyningsplanen i 2012, var det dog ikke aktuelt for HOFOR at udskifte til elektroniske vandmålere, da teknologien ikke var så langt fremme som i dag.

Kommunen skal sikre sig, at HOFOR’s udskiftning af vandmålere vil være med til at indfri Københavns Kommunes mål i Vandforsyningsplan 2012.  

En af metoderne til netop at opnå et lavere vandforbrug, samt et mindre vandspild i husstandene, er at installere elektroniske vandmålere hos forbrugerne. En betydelig del af de nuværende vandmålere i København er vingehjulsmålere, som er en traditionel målertype i villaer.

Ifølge HOFOR er de vigtigste fordele ved de nye målere følgende:

  • Hurtigere opdagelse af lækager hos kunderne selv, og dermed hurtigere stop af vandspild.
  • Løbende overvågning af forbrug.
  • Mere præcis måling af vandforbruget, da installationen ikke er så følsom overfor udfældninger af bl.a. kalk og jern. 
  • Mindre følsomhed over for kalk.

En uddybende beskrivelse af fordelene ved elektroniske vandmålere kan ses i bilag 2 fra HOFOR.

Det er forvaltningens vurdering, at udskiftning til elektroniske vandmålere er i overensstemmelse med de målsætninger, der er fastsat i Vandforsyningsplan 2012, og vil bidrage til opfyldelse af målene om vandspild og vandforbrug.

Det drejer sig om udskiftning af ca. 23.500 vingehjulsmålere til elektroniske vandmålere i København.  Udrulningen starter i marts 2022 og vil forløbe indtil udgangen af 2027.

Udskiftningen vil så vidt som muligt ske samtidig med udskiftningen af varmemålerne, for at undgå at forstyrre kunderne to gange. Udskiftningen af varmemålere sker som følge af lovkrav om, at alle varmekunder inden 2027 skal kunne timeaflæse deres varmeforbrug.

Økonomi

Beslutningen om et mål om elektroniske vandmålere hos forbrugerne har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunekassen.

Udskiftningen af 23.500 vandmålere vil have betydning for vandprisen, som betales af alle vandforbrugere. HOFOR afholder udgiften til investeringen og finansierer denne gennem højere vandpris. Udskiftningen sker over 4-5 år og HOFOR skønner, at det medfører øget omkostning på 0,05 kr./m3 per år, dvs. en samlet varig meromkostning på ca. 0,20 – 0,25 kr./m3. Der er tale om den isolerede forventede omkostning ved at udskifte vandmålerne. Den endelige vandpris afhænger desuden af, om der er andre forhold, som sænker eller øger vandprisen. Vandprisen for 2022 vil blive behandlet i Teknik- og Miljøudvalget i forbindelse med den årlige legalitetsgodkendelse af vand- og spildevandstaksterne i januar/februar 2022.

Vandtaksten er i 2021 9,24 kr./m3 (ekskl. moms), dertil kommer en statsafgift på 6,18 kr./m3 (ekskl. moms).

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, oplyser HOFOR om planen for udskiftning af vandmålere på sin hjemmeside, så borgerne i København er informeret om dette. 

 

Søren Wille

                                                                 / Hans Christian Karsten

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 1. november 2021

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top