Cykelparkering til hotelprojekter
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om Teknik- og Miljøforvaltningen skal bemyndiges til at dispensere fra lokalplanbestemmelser om cykelparkering i forbindelse med hotelbyggeri.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at forvaltningen på baggrund af en konkret vurdering i sager om hotelbyggeri kan dispensere fra bestemmelse i nye lokalplaner om 4 cykelparkeringspladser pr. 100 m2.
Problemstilling
Sagen er principiel og forelægges Teknik- og Miljøudvalget, da forvaltningen normalt ikke dispenserer fra lokalplaner vedtaget for mindre end fire år siden, jf. forvaltningens retningslinjer for dispensationer (TMU 21. august 2017).
Kommuneplanen fastlægger rammerne for indholdet i lokalplaner. Siden 2009 har kommuneplanen indeholdt normer for cykelparkering til forskellige funktioner. Med vedtagelse af Kommuneplan 2015(BR 17. juni 2015) er normen for cykelparkering til arbejdspladser øget fra 1,5 til 4 pladser pr. 100 m2, jf. bilag 1. Den nye norm vil typisk medføre en overkapacitet af cykelparkering ved hoteller, da der er få ansatte pr. m2 og da hotelgæster sjældent ankommer på cykel. Økonomiforvaltningen vurderer eventuelle nye cykelparkeringsnormer for hoteller i forbindelse med Kommuneplan 2019.
Forvaltningen har modtaget tre ansøgninger om dispensation til at reducere cykelparkering til hotel i forhold til den nye norm og har kendskab til flere hotelprojekter, som er berørt af problemstillingen.
Løsning
Kommuneplanen fastlægger normer for cykelparkering til funktionerne boliger, ungdomsboliger, ældre- og plejeboliger, arbejdspladser, uddannelsesinstitutioner og butikker. Hotel falder ind under kategorien arbejdspladser. I Kommuneplan 2009 og 2011 var normen 1,5 cykelparkeringsplads pr. 100 m2 svarende til 0,5 cykelparkeringsplads pr. ansat ved kontorerhverv (med 3 ansatte pr. 100 m2). Normen på 4 cykelparkeringspladser pr. 100 m2 svarer til 1 cykelparkeringsplads pr. ansat ved 4 ansatte pr. 100 m2.
Forvaltningen anslår, at der efter Kommuneplan 2015 er vedtaget 19 lokalplaner, som muliggør hotelbyggeri, og hvor cykelparkeringsnormen er 4 pladser pr. 100 m2. Uanset om kommuneplanens rammer for cykelparkering ændres i forbindelse med Kommuneplan 2019 eller senere, så vil bestemmelser i gældende lokalplaner kun kunne fraviges ved dispensation efter en konkret vurdering.
Princip for vurdering af behov for cykelparkering til hoteller
I forbindelse med ansøgninger om dispensation vedr. cykelparkering til hotel vil forvaltningen foretage en konkret vurdering af behovet med udgangspunkt i det nedenfor beskrevne princip om 0,5 plads pr. samtidig ansat og mindst 0,1 plads pr. gæst. Herudover kan faktorer som hotellets profil/kundegrundlag, nærhed til offentlig transport og mulighed for dobbeltudnyttelse af pladserne eventuelt indgå i vurderingen.
Baggrunden for princippet om 0,5 plads pr. samtidig ansat og mindst 0,1 plads pr. gæst er følgende:
43 % ankommer ifølge Cykelredegørelse 2017 for København på cykler til uddannelse og arbejde, og målet er en andel på 50 % i 2020. Således tager forvaltningen udgangspunkt i, at 50 % af hotellets ansatte vil ankomme på cykel, svarende til et behov på 0,5 plads pr. ansat. Erfaringer fra hoteller i København, indsamlet i forbindelse med de aktuelle ansøgninger om dispensation, giver et indtryk af, at i størrelsesorden 10 % af hotelgæster benytter egen eller udlejningscykel under opholdet. Derfor tager forvaltningen udgangspunkt i, at behov er mindst 0,1 plads pr. gæst.
Skemaet nedenfor indeholder eksempler på beregning af cykelparkering i fire aktuelle hotelprojekter omfattet af nye lokalplaner. I forbindelse med dispensation vil forvaltningen foretage en nærmere vurdering i hver enkelt sag, herunder vil tal for antal ansatte blive kvalificeret.
Eksempler på beregning af cykelparkering (alle tal er cirka) |
||||
Oplysninger |
Beregning af antal cykelparkeringspladser |
Beregning efter princip svarer til |
||
Lokalplanområde |
Hotelprojekt |
Norm |
Min. behov jf. princip |
|
Carlsberg |
Areal: 9.000 m2 |
360 pladser |
Gæster: min. 31 pladser Sum: min. 44 pladser |
Min. 0,5 plads pr. 100 m2 |
Kalvebod Brygge |
Areal: 21.000 m2 Værelser: 1.200 Gæster: 2.400 Ansatte: 32 |
840 pladser |
Gæster: min. 240 pladser Sum: min. 256 pladser |
Min. 1,2 plads pr. 100 m2 |
Elværksgrunden |
Areal: 5.200 m2 |
210 pladser |
Gæster: min. 54 pladser Sum: min. 59 pladser |
Min. 1,1 plads pr. 100 m2 |
Ørestad Syd |
Areal: 19.000 m2 |
760 pladser |
Gæster: min. 90 pladser Sum: min. 110 pladser |
Min. 0,6 plads pr. 100 m2 |
Bemærkninger Tal for antal samtidige ansatte er oplyst af hotellet i de to første eksempler og estimeret af forvaltningen i de to sidste eksempler. Tal for antal gæster er beregnet som 2 gæster pr. rum i hvert rum. Lokalplanens normgiver mellem 3,5 og 8 gange flere pladser end det beregnede minimumsantal efter det skitserede princip. Variationen skyldes forskelle i værelsesstørrelser/antal gæster pr. m2. Ses på antal cykelparkeringspladser pr. værelse (angivet i yderste kolonne) er der stort set ingen variation. |
Forvaltningens anbefaling
Der er tale om en principiel problemstilling, og der forventes flere ansøgninger om dispensation til at reducere antallet af cykelparkeringspladser til hotelprojekter. Derfor foreslår forvaltningen, at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiger forvaltningen til at meddele dispensation fra nyere lokalplaner til at fravige bestemmelser om cykelparkering til hotelbyggeri, når der foreligger en begrundet ansøgning om dispensation fra grundejer, og når forvaltningen konkret vurderer, at behovet for cykelparkering til hotellet er væsentligt mindre end normen samt, at en stor andel af den udløste cykelparkering i stedet vil risikere at stå tom.
Forvaltningen vil ved vurderingen af behovet tage udgangspunkt i princippet om 0,5 plads pr. samtidig ansat og mindst 0,1 plads pr. gæst. Hertil kan faktorer som hotellets profil/kundegrundlag, nærhed til offentlig transport og mulighed for dobbeltudnyttelse af pladserne eventuelt også indgå.
Forvaltningen vil ved vurderingen af dispensationsansøgninger tillige lægge vægt på, at en reduktion i antallet af cykelparkeringspladser som følge af en dispensation kan bidrage til øget byrumskvalitet og til en mere hensigtsmæssig udnyttelse af pladsen i byrum og byggeri. Dispensation til at fravige norm for cykelparkeringer som udgangspunkt mulig efter planlovens § 19. Dispensation fra nye lokalplaner er dog som udgangspunkt ikke i overensstemmelse med forvaltningens retningslinjer for dispensationer fra lokalplaner (TMU 21. august 2017).
Dispensation vil kræve naboorientering medmindre, forvaltningen i den enkelte sag konkret vurderer, at naboer og andre ikke påvirkes negativt af en reduktion i cykelparkeringen.
Alternativ
Konsekvensen ved at fastholde udgangspunktet om ikke at meddele dispensation vil afhænge af hotellets profil og lokalisering samt de konkrete muligheder for at placerecykelparkeringen i konstruktion. Lokalplaner giver som regelmulighed for, at op til 75 % af cykelparkeringen til erhverv kan anlægges på friarealer, jf. Kommuneplan 2015. Der kan dog være faktorer i den konkrete bebyggelsesplan, som i eksemplet på Carlsberg, hvor der kun i begrænset omfang er mulighed for cykelparkering på terræn.
Såfremt der ikke er andre funktioner i det umiddelbare nærområde, som kan udnytte den overskydende kapacitet (fx stationer eller skoler), så vil størstedelen af cykelparkeringen komme til at stå tom, jf. eksemplerne i skemaet ovenfor. En overkapacitet af cykelparkering på friarealer vil tage plads fra andre funktioner og begrænse muligheden for at indrette arealerne med fx begrønning. Tilsvarende vil en overkapacitet af cykelparkering i kælder og/eller øvre etager hindre, at arealerne kan indrettes til andre funktioner.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen tage stilling til ansøgninger om dispensation til reduceret cykelparkering på baggrund af en konkret vurdering, herunder om der skal gennemføres en naboorientering. Desuden vil Teknik- og Miljøforvaltningen indarbejde bemyndigelsen i retningslinjerne for dispensationer fra lokalplaner og vejlede grundejere herom.
Pernille Andersen
/ Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 1. oktober 2018
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):
”At den eksisterende cykelparkeringsnorm fastholdes.”
Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med tre stemmer mod syv. Ingen undlod at stemme.
For stemte: B og Ø.
Imod stemte: A, C, F, I og Å.
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) til erstatning af 1. at-punkt:
”At der i forbindelse med den konkrete vurdering om dispensation fra cykelparkeringsnormen ved hoteller tages udgangspunkt i et behov svarende til 1 plads pr. ansat og 0,2 plads pr. gæst.”
Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget med ni stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, C, F, Ø og Å.
Imod stemte: I.
Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.
Radikale Venstre, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker ikke at dispensere fra kravet om anlæg af cykelparkeringspladser ved nybyggeri. Vi ønsker i stedet at se på mulighederne for, i den kommende Kommuneplan, at ændre normen for cykelparkeringspladser til arbejdspladser, for at skabe et incitament ift. at få flere københavnerne og pendlere til at vælge cyklen på arbejde frem for bilen.”