Evaluering af Distortion 2018
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller overfor Teknik- og Miljøudvalget,
-
at evalueringen af Distortion-gadefester 2018 tages til efterretning.
Problemstilling
På baggrund af rammetilladelsen (bilag 4), som blev godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 29. januar 2018, har forvaltningen evalueret Distortion-gadefester i 2018, som blev afholdt den 30. maj 2018 på Nørrebro og den 31. maj på Vesterbro.
Siden 2016 er en evaluering af Distortion-gadefester årligt blevet fremlagt for Teknik- og Miljøudvalget. I 2017 og 2018 har udvalget bedt om at behandle en 1-årig rammetilladelse til gadefesterne. Rammetilladelsen for 2018 indeholdt skærpede rammevilkår på fem områder på baggrund af tidligere evalueringer.
Bilag 3 er fortroligt, jf. kommunestyrelsesloven § 10. Københavns Politi kan af politimæssige hensyn ikke godkende, at bilaget offentliggøres. Fortroligheden ophører ikke.
Løsning
Det anslås at 80.000 personer deltog i Distortion 2018 henholdsvis på Nørrebro og Vesterbro. Herudover deltog 6000-8000 på Rådhuspladsen.
Det er forvaltningens vurdering, at arrangementet og dets form tilfører byen kant og understøtter visionen i Fællesskab København om en fleksibel og kreativ brug af byen. Men i sidste ende beror tilladelse til arrangementet på en helhedsvurdering af, om den kulturelle og oplevelsesmæssige værdi af arrangementet kan opveje de nabo-, miljø- og støjgener, som arrangementet uundgåeligt vil afstedkomme. Forvaltningen vurderer ikke, at et yderligere skærpet tilsyn fra forvaltningen ville nedbringe generne fra Distortion væsentligt. Et arrangement af denne størrelse og karakter i et beboelsesområde vil give gener både under og efter arrangementet. Den eneste måde helt at undgå det på er at meddele afslag til afholdelse af Distortion.
De fem indsatsområder i 2018
Rammetilladelsen for 2018 indeholdt skærpede vilkår på fem indsatsområder: Støjbelastning, hærværk, sanitære foranstaltninger og renhold, trafikal afvikling samt lokal forankring.
Støjbelastning
Forvaltningen modtog ikke støjberegninger og opstillingsplaner rettidigt. Først efter forvaltningen udsendte et varselsbrev om, at hvis det manglende materiale ikke blev indsendt, kunne tilladelsen ikke færdigbehandles, blev der leveret opstillingsplaner for alle scener og støjberegninger på to scener på Nørrebro og to på Vesterbro. Den sene modtagelse af materialet gjorde det vanskeligt at nå at forbedre fx placering af højtalere. Det medførte desuden, at plombering af anlæg på de scener, hvor der var støjberegninger, kom som en overraskelse for nogle street hosts, fordi de ikke var blevet orienteret af arrangøren NUS/NUS om, at deres anlæg skulle plomberes.
Forvaltningen kan konkludere, at NUS/NUS ikke i tilstrækkelig grad overholdt vilkår for støjbelastning fastsat i rammetilladelsen for 2018. Støjgrænserne på de 80 dB ved nærmeste nabo blev overskredet i mange tilfælde, og placering og dimensionering af højtaleranlæg var flere steder uhensigtsmæssige.
Øvrige indsatsområder
Forvaltningen konkluderer, at NUS/NUS i tilstrækkelig grad overholdte vilkår fastsat i rammetilladelsen på indsatsområderne: Hærværk, sanitære foranstaltninger og renhold, trafikal afvikling samt lokal forankring. Herunder antallet af sanitære foranstaltninger, hvor NUS/NUS opfyldte vilkåret om 1360 sanitære foranstaltninger. Trods den øgede mængde af sanitære foranstaltninger kunne der konstateres urinering i gaderne.
Det blev konkluderet i den fælles myndighedsevaluering, at arrangementet på Rådhuspladsen fungerede godt mht. personbelastning. Dog var det en udfordring, at H.C. Andersens Boulevard kortvarigt blev lukket ned torsdag aften, trods det ikke var planlagt og der ikke var givet tilladelse til afspærring. Lukningen blev foretaget af politiet pga. festivalgæster, der gik fra Vesterbro til Rådhuspladsen og ikke fulgte almindelige trafikregler.
Proces for sagsbehandling
Forvaltningen har i tidligere evalueringer konstateret, at arrangøren NUS/NUS fortsat og i højere grad skal udvikle sig i takt med omgivelsernes øgede krav og forventninger om en professionel afvikling af en gadefest i den størrelsesorden og karakter. NUS/NUS skal også imødekomme kommunens vejledning og udvise ansvarlighed og professionalisme.
Forvaltningen har sammen med sikkerhedsmyndighederne konkluderet, at NUS/NUS i planlægningsprocessen leverede dårligere end i 2017, hvad angår diverse planer til godkendelse og andet materiale - både i forhold til kvalitet af materialer samt overskridelser af deadlines. Eksempelvis flyttede arrangøren placeringen af en række store scener fra pladser omfattet af Forskrift for udendørs musikarrangementer til sidegader med højere støjgrænse meget sent i processen. Kritikken af processen er påtalt overfor arrangøren, som anerkendte kritikken og var enige heri, jf. bilag 3. NUS/NUS har taget kritikken til sig og har udtrykt klare intentioner om at ændre det fremadrettet.
Borgerklager
Der er i 2018 er sket en stigning i antal skriftlige klager over gadefesterne. Fra 33 i 2017 til 110 i 2018. Det er fortsat primært borgere bosat i de berørte gader, som henvender sig med klager til forvaltningen, samt borgere i Indre By, der særligt er generet af de efterfølgende gener i nattelivet. Indholdet i de modtagne klager beskriver en utilfredshed, der i særlig grad omhandler de afledte gener, som arrangementet afstedkommer både før, under og efter selve afholdelsen. Eksempelvis inddragelse af parkeringspladser, lukning af veje, renhold på andre tidspunkter end normalt, lugten af urin, efterladenskaber i private kælderskakte, glasskår mv. Også adfærden hos festivalgæsterne påklages, herunder private piratfester med høj og ureguleret musik, urinering på åben gade, det sociale ansvar for unge, som fester påvirket af alkohol eller stoffer, samt til tider en utryghed ved at have store mængder af festende mennesker ved ens gadedør eller baggård.
Indre By Lokaludvalg har i deres evaluering af arrangementet på Rådhuspladsen påpeget , at ”det skal afklares, om det med en gade som Vestergade med så høj en koncentration af alkoholbevillinger til kl. 5, er realistisk at holde et arrangement med Distortions karakter på Rådhuspladsen, klods op ad Vestergade”.
Inden for det handlerum kommunen har som myndighed, arbejdes der løbende på at mindske nabogener mest muligt - eksempelvis via de skærpede rammevilkår til arrangøren og skærpet tilsyn ved afvikling. Forvaltningen vurderer, at NUS/NUS viser vilje til at afhjælpe de afledte gener. Herunder påvirkning af adfærd hos festivalgæster samt sociale indsatser fx via kampagne på sociale medier og inddragelse af Natteravnene, men det er ikke nok til at afhjælpe den utryghed, nogle beboere giver udtryk for.
I rammetilladelsen for 2018 var der givet tilladelse til musik frem til kl. 01:00 på Rådhuspladsen - en time længere end 2017. Dette var gjort i et forsøg på at aflaste generne fra efterfester i Indre By ved en forhåbning om, at publikum ville gå hjem og ikke trække ud i gaderne, når scenen lukkede ned. Dette viste sig dog ikke at være tilfældet, idet mange af gæsterne alligevel tog videre til efterfester i Indre By. Forvaltningen vurderer, at der ikke var nævneværdigt forskel på publikums adfærd mellem 2017 og 2018, hvor genebilledet er at sammenligne med en almindelig weekend.
Fremadrettet
Såfremt NUS/NUS søger om tilladelse til Distortion igen i 2019, forventer forvaltningen fortsat at have fokus på de fem indsatsområder: Støjbelastning, hærværk, sanitære foranstaltninger og renhold, trafikal afvikling samt lokal forankring. På baggrund af evalueringen forventes vilkår om støjbelastningen at blive skærpet i forbindelse med en evt. ansøgning i 2019. Det kan fx ske ved i højere grad at stille vilkår om plombering af anlæg, medmindre der er tale om mindre lokale ikke-støjende arrangementer. Forvaltningen forventer også fortsat at føre et skærpet tilsyn med overholdelse af vilkår i forbindelse med afholdelse af Distortion.
Evalueringens resultater giver kun i mindre grad anledning til fremadrettet at justere og tilpasse de øvrige indsatsområder: Forebyggelse af hærværk, sanitære foranstaltninger og renhold, trafikal afvikling og lokal forankring. Eksempelvis kan vilkåret om sanitære foranstaltninger blive justeret i forhold til placering, synlighed og udbuddet til kvinder. På baggrund af observationer ved tilsyn og borgerklager vurderer forvaltningen, at det særligt er personer, som vælger at urinere på gaden, selvom der er toiletter til rådighed, der er en udfordring. Forvaltningen kan ikke stille vilkår om specifikke adfærdsregulerende tiltag, men arrangørens tiltag - eller mangel på samme - for at påvirke publikumsadfærd, vil kunne blive vægtet i helhedsvurderingen af en eventuel ansøgning.
Scenen på Rådhuspladsen har, i forvaltningens optik, primær funktion som aflastning for brokvartererne. Det skal fremadrettet vurderes, om arrangementet på Rådhuspladsen kan fortsætte i sin nuværende form. Både i forhold til de afledte gener det afstedkommer i nattelivet i Indre By, og om der kan gives tilladelse til en lukket betalingskoncert på offentligt vejareal. Der er praksis i forvaltningen for at tillade dette ved særlige begivenheder. Eksempler på tidligere tilladte betalingsarrangementer på Rådhuspladsen er MTV awards og X-factor finale. Arrangementet på Rådhuspladsen krævede i 2018, at man som gæst havde købt et støtte-armbånd til 125 kr. Fordelen ved et lukket område og adgangskontrol er, at det er muligt at øge sikkerheden.
Fremadrettet vil forvaltningen kræve opstillingsplaner og kortmateriale mv. af bedre kvalitet og tidligere i sagsbehandlingen. Arrangøren skal allerede i hovedansøgningen for 2019 angive placering af store scener og betalingsområder (støttearmbånd), således at der allerede i en eventuel rammetilladelse kan tages stilling til og vurderes, om det fx er muligt at placere en stor scene i en sidegade. Placering af store scener, fx i mindre sidegader, vil dog altid skulle godkendes af sikkerhedsmyndighederne i forhold til redningsveje, publikumsflow mv.
Såfremt NUS/NUS ikke leverer påkrævet materiale, vil forvaltningen følge god forvaltningsskik og vejlede om mangler. Hvis tilstrækkeligt materiale ikke er modtaget tids nok til at kunne gennemføre sagsbehandlingen, vil dette blive meddelt til ansøgeren, der dermed ikke vil kunne opnå tilladelse.
Handlerum for placering af gadefesterne
Muligheden for at gadefesterne går på omgang mellem flere forskellige bydele, således at det ikke er den samme bydel, der lægger gader til festen hvert år, er blevet rejst fra både borgere og politikere. Såfremt dette skal realiseres, er der en række forhold at tage hensyn til, hvilket vurderes at være en længerevarende og ressourcekrævende proces. En gadefest af Distortions størrelse er en del af en stor og tæt koordinering mellem sikkerhedsmyndighederne, kommunen og arrangøren. En ny placering vil forudsætte mange ekstra ressourcer hos arrangøren, som for at leve op til deres tilskudsaftale med Kultur- og Fritidsforvaltningen om eksempelvis deltagerantal og vilkår om lokal forankring, ville skulle opdyrke nye partnerskaber i lokalområdet, blandt lokale erhvervs- forenings- og beboerliv samt tilegne sig ny viden om beredskabs- og sikkerhedsmæssige forhold på nye placeringer, jf. bilag 5. På nuværende tidspunkt er det forvaltningens vurdering, at arrangementet kun er muligt pga. mange års oparbejdet lokalt kendskab. Forvaltningen kan ikke udpege en alternativ placering til Distortion uden sikkerhedsmyndighedernes samtykke og uden, at arrangøren ønsker at ansøge om placeringen.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Hvis forvaltningen modtager ansøgning om Distortion 2019, vil forvaltningen foretage en konkret vurdering af indholdet i ansøgningen med afsæt i den seneste evaluering og de skærpede eller justerede rammevilkår. Forvaltningen har gennem de sidste 10 år haft praksis for at give tilladelse til Distortion-gadefester, fordi de kulturelle og oplevelsesmæssige værdier, som arrangementet bidrager med, er blevet tillagt større vægt end de trafikale ulemper og nabogener, som det afstedkommer. Da et afslag vurderes at være en større praksisændring, vil denne beslutning skulle foretages i Teknik- og Miljøudvalget.
Hvis udvalget ønsker at løfte en eventuel ansøgning og tilladelse til NUS/NUS til afholdelse af Distortion-gadefester i 2019 til beslutning, skal dette tilkendegives overfor forvaltningen.
Pernille Andersen/
Pia Holm Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 1. oktober 2018
Indstillingen blev taget til efterretning med ni stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, I, Ø og Å.
Imod stemte: C.
Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Socialdemokratiet afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker rammeaftalen for næste års Distortion politisk behandlet, hvis Distortion søger igen, da vi ønsker, at der stilles skærpede krav til Distortion om overholdelse af regler og deadlines.”
Det Konservative Folkeparti og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi er ikke tilfredse med, at vilkårene for afholdelse af Distortion 2018 ikke blev overholdt. Det bør få konsekvenser, at arrangørerne ikke overholdt vilkår om bla. støjniveau. Det er heller ikke tilfredsstillende, at gaderne i stor stil flød med urin og affald. Vi finder, at et arrangement med 80.000 deltagere ikke skal være foran københavnernes soveværelsesvinduer.”