Mødedato: 31.03.2022, kl. 14:00
Mødested: Plejecentret Hørgården, Brydes Alle 28-32, 2300 København S

Ny værdighedspolitik 2022

Se alle bilag

Det er lovfastsat, at alle kommuner skal vedtage en værdighedspolitik inden for det første år af hver valgperiode, ligesom temaerne for værdighedspolitikken og inddragelse af Ældrerådet er fastlagt fra nationalt hold. Sundheds- og Omsorgsudvalget skal derfor i 2022 vedtage en værdighedspolitik for Københavns Kommune. Københavns Kommune har desuden sin egen ældrepolitik, som beskriver visionerne for hele ældreområdet.

Med denne indstilling orienteres Sundheds- og Omsorgsudvalget om sammenhængen mellem værdighedspolitik og ældrepolitik. Samtidig skal Sundheds- og Omsorgsudvalget godkende processen for opdatering af værdighedspolitikken, ligesom udvalget skal drøfte sine indledende ønsker til opdateringen af værdighedspolitikken.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender proces for udarbejdelse af værdighedspolitik 2022 for Københavns Kommune.

Problemstilling

Lovgivning om værdighedspolitik

Folketinget besluttede med finansloven for 2016, at alle kommuner skal have en værdighedspolitik på ældreområdet, og definerede samtidig hvilke temaer værdighedspolitikken skal omhandle. Derfor har Københavns Kommune siden 2017 haft en værdighedspolitik

Ifølge bekendtgørelsen om værdighedspolitikker for ældreplejen skal alle kommunalbestyrelser vedtage en værdighedspolitik med inddragelse af Ældrerådet inden for det første år af en ny samling. Den nuværende værdighedspolitik ”Et værdigt ældreliv” blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 6. juni 2019.

Værdighedspolitikken skal ift. bekendtgørelsen indeholde følgende temaer:

1. Livskvalitet.

2. Selvbestemmelse.

3. Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen.

4. Mad og ernæring.

5. En værdig død.

6. Pårørende.

7. Bekæmpelse af ensomhed.

Sammenhæng ml. værdighedspolitik og ældrepolitik

Udover de obligatoriske temaer fastsætter bekendtgørelsen, at ”værdighedspolitikken skal indeholde de overordnede pejlemærker og principper for en værdig ældrepleje med udgangspunkt i den personlige hjælp, omsorg og pleje som ydes efter lov om social service til personer over folkepensionsalderen”. Det har været en prioritet for Sundheds- og Omsorgsudvalget også at have en ældrepolitik, hvor Københavns Kommune kan supplere med egne prioriteter for et godt ældreliv for alle ældre københavnere. Københavns Kommune har derfor også en ældrepolitik, som er kommunes egen og bærende politik på ældreområdet.

Den nuværende ældrepolitik ”Vær med – hele livet”, beskriver visionerne for det gode ældreliv for alle ældre københavnere - fra de friske ældre omkring pensionsalderen til ældre med behov for omfattende støtte fra kommunen. Ældrepolitikken er gældende til og med 2022.

Sundheds- og Omsorgsudvalget præsenteres i en selvstændig indstilling (se punkt 3 på dagsordenen) for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forslag til proces for en ny ældrepolitik for 2023-2026.

Løsning

Jævnfør bekendtgørelsen om værdighedspolitikker skal udarbejdelsen af en ny værdighedspolitik ske i tæt dialog med Ældrerådet.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen præsenterede derfor Ældrerådet for værdighedspolitikkens temaer på rådets møde den 24. februar 2022. Ældrerådet drøftede i denne forbindelse input til en kommende opdatering af værdighedspolitikken, hvortil de bemærkede, at det værdige ældreliv ligger dem meget på sinde, og de ønsker værdighedspolitikkens temaer og værdier tænkt ind i arbejdet med en ny ældrepolitik.

Eksempler på hvordan værdighedspolitikkens temaer afspejles i konkrete indsatser for borgerne

Siden vedtagelsen af den første værdighedspolitik i 2017 har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejdet indgående med de temaer, som beskrives i værdighedspolitikken og som går igen i ældrepolitikken. Der er således igangsat en lang række indsatser, der afspejler værdighedspolitikkens værdier og ældrepolitikkens mål til konkrete forbedringer for borgerne i København.

Eksempelvis er der på pårørendeområdet etableret en pårørendevejledning samt kurset LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende.

I forhold til temaet om ensomhed har hjemmeplejen gennem projekt "Tigerspring" fokus på systematisk opsporing af ensomme borgere i eget hjem, der støttes i at søge ind i nye fællesskaber i deres nærområder.

I forhold til temaet om en værdig død har forvaltningen de seneste år haft særlig fokus på at styrke den lindrende indsats for livstruende syge og døende borgere, blandt andet gennem etableringen af Videnscenter for Lindring – KBH i 2020.

Indledende drøftelse af ønsker til opdateringen af værdighedspolitikken

På baggrund af den eksisterende værdighedspolitik, de igangsatte indsatser samt Ældrerådets indledende input skal Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfte sine ønsker til den kommende opdatering af værdighedspolitikken.

Forslag til proces for opdatering af værdighedspolitikken

Dato

Aktivitet

Februar 2022

Ældrerådet blev på deres møde den 24. februar 2022 orienteret om proces for opdatering af værdighedspolitikken – og drøftede herunder indledningsvist ønsker og input til en opdatering af værdighedspolitikken.

Marts 2022

Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om proces for opdatering af værdighedspolitikken og drøfter ønsker og input til en opdatering af værdighedspolitikken.

April - maj 2022

Ældrerådet forelægges udkast til en opdateret værdighedspolitik med henblik på at afgive et høringssvar.

Maj – juni 2022

Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges udkast til opdateret værdighedspolitik til godkendelse.

Juni - august 2022

Borgerrepræsentationen forelægges en opdateret værdighedspolitik til godkendelse.

 

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser af indstillingen.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen påbegynder arbejdet med at opdatere værdighedspolitikken med inddragelse af Ældrerådet de kommende måneder, og planlægger forelæggelsen af en opdateret værdighedspolitik for Sundheds- og Omsorgsudvalget maj eller juni 2022. Derefter skal værdighedspolitikken godkendes af Borgerrepræsentationen.

 

Katja Kayser

                             / Helle Schnedler

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top