Mødedato: 31.03.2005, kl. 15:00

Status for magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i 2003 og 2004

Status for magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i 2003 og 2004

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 31. marts 2005

 

 

Sager til efterretning

 

11.      Status for magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i 2003 og 2004

 

SOU 445/2003  J.nr. 42/2000

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at  Sundheds– og Omsorgsudvalget  tager beretningen for magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten i årene 2003 og 2004 til efterretning.

 

 

 

RESUME

Iflg. Socialministeriets bekendtgørelse om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for voksne efter kap. 21 i lov om social service, § 11, skal kommunen følge udviklingen i anvendelsen af magt og andre indgreb i den personlige frihed og årligt forelægge en beretning for kommunalbestyrelsen.

 

Reglerne om magtanvendelse findes i Servicelovens § 109 og udgangspunktet er, at mag tanvendelse er ulovlig. Hvis en borger for eksempel udsætter sig selv for alvorlig personskade er der beskrevet 5 undtagelser, hvor kommunen lovligt kan anvende magt, såfremt retssikkerhedsgarantierne er overholdt.

 

Udgangspunktet for Sundhedsforvaltningens administration af reglerne er målsætningen om, at kommunens botilbud varetager pleje –  og omsorgsopgaverne uden brug af magt.

 

Der har i perioden været 115 indberetninger efter § 109a-e, og indberetning om 56 magtanvendelser, der ikke havde hjemmel i servicelovens bestemmelser om "magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten".

 

For at sikre korrekt behandling og registrering fokuserer Sundhedsforvaltningen i samarbejde med botilbuddene fokuserer forvaltningen på  vejledning, uddannelse, konsulentstøtte og controlling.

 

Der har ikke været indbragt sager til afgørelse i Det Sociale Nævn.

 

Ældrerådenes Fællesudvalg har i et møde den 15. marts 2005 fået gennemgået beretningen. 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Udgangspunktet for Sundhedsforvaltningens administration af magtanvendelsesreglerne er   servicelovens  krav i §67a om, at kommunerne skal yde hjælp i overensstemmelse med formålet, som i lovens § 67 blandt andet formuleres således: "at forbedre den enkeltes sociale og personlige funktion samt udviklingsmuligheder. At forbedre mulighederne for den enkeltes livsudfoldelse gennem kontakt, tilbud om samvær, aktivitet, behandling, omsorg og pleje."

 

Reglerne om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten overfor  voksne som har en betydelig nedsat psykisk funktionsevne er formuleret i Servicelovens § 109.

 

Bestemmelserne er dels en præcisering af kommunens pligt til at undgå omsorgssvigt overfor den gruppe borgere, der ikke kan tage vare på sig selv og dels en understregning af, at magtanvendelse er ulovlig. Serviceloven opregner udtømmende  5 undtagelsesbestemmelser, hvor der kan anvendes magt -  for eksempel hvis borgeren udsætter sig selv for alvorlig personskade. De 5 undtagelser er:

·        Anvendelse af pejle- og alarmsystemer - § 109 a

·        Tilbageholdelse i boligen - § 109 b

·        Fastholdelse - § 109 c

·        Anvendelse af beskyttelsesmiddel i form af fastspænding med stofsele for at forhindre fald - §109 d

·        Optagelse i særligt botilbud - § 109 e

 

 

Pr. 1. juli 2003 justerede Folketinget reglerne om magtanvendelse med følgende ændringer:

·        En præcisering af at omsorgspligten ikke k an udøves ved brug af fysisk tvang.

·        Indførelse af en mulighed for at fastholde i hygiejnesituationer, hvis det er absolut nødvendigt af hensyn til den pågældende.

·        Indførelse af lempeligere kriterier for at anvende alarm og pejlesystemer.

·        Indførelse af en mulighed for at anvende særlige døråbnere.

·        Indførelse af en lempeligere adgang til tvangsmæssig flytning af personer med en aldersbetinget eller senere erhvervet mental svækkelse, der er fremadskridende.

 

 

De generelle forudsætninger for at kunne iværksætte foranstaltningerne er beskrevet i §109 og er at:

·        Indgrebene aldrig træder i stedet for  personlig omsorg, pleje og socialpædagogisk bistand.

·        Der foreligger den nødvendige faglige dokumentation for den nedsatte (psykiske) funktionsevne.

·        Forsøge at opnå vedkommendes frivillige medvirken inden foranstaltningen sættes i værk.

·        Den mindst indgribende foranstaltning altid går forud for den mere indgribende.

·        Magtanvendelse altid skal udøves så skånsomt som muligt.

 

 

Ifølge Socialministeriets bekendtgørelse om  magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for voksne efter kap. 21 i lov om social service § 11, skal kommunen følge udviklingen i anvendelsen af magt  og andre indgreb i den personlige frihed og årligt forelægge en beretning for kommunalbestyrelsen.

Da Sundheds – og Omsorgsudvalget den 28. august 2000 godkendte Sundhedsforvaltningens indstilling til indberetningsprocedure blev det besluttet, at  forvaltningens årsberetning skal forelægges hvert år inden udgangen af 1. kvartal. Ved en beklagelig fejl er der ikke blevet udarbejdet en status for 2003. Derfor omhandler denne beretning både 2003 og 2004. 

 

Sundhedsforvaltningen varetager administrationen af reglerne om magtanvendelse med udgangspunkt i målsætningen om, at kommunens botilbud varetager omsorgen, plejen og det sociale livsindhold for borgere med betydelig og varig psykisk funktionsnedsættelse herunder mennesker med demens, uden brug af magtanvendelse eller andre indgreb i selvbestemmelsesretten.

 

Det forudsætter, at :

·        Rammer og indhold i de enkelte botilbud matcher borgernes behov og ønsker.

·        Indholdet i servicelovens bestem melser om "magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten" er kendt og implementeret hos ledelse og medarbejdere.

·        Servicelovens intentioner ligger til grund for den daglige praksis i botilbudene.

·        Medarbejderne har de nødvendige kompetencer til at varetage opgaverne.

 

Sundhedsforvaltningen fokuserer  således på vejledning, uddannelse og konsulentstøtte til medarbejderne i udføreenhederne, information til borgerne samt controlling for at sikre,  korrekt sagsbehandling (herunder overholdelse af de særlige retssikkerhedsgarantier i lovgivningen) og registrering.

 

 

Indberetninger

Socialministeriet har fastsat  regler om registrering og  indberetning af alle indgreb i den personlige frihed på skemaer udarbejdet af Socialministeriet. Der skal foretages en registrering, hver gang magtanvendelse finder sted og der indberettes periodisk til det administrative system. Indberetningerne giver Sundhedsforvaltningen mulighed for at følge udviklingen og vejlede botilbudene om hvordan de fremadrettet kan søge at minimere magtanvendelse jf. at lovens udgangspunkt er, at al magtanvendelse er ulovlig.

 

Det  endelige ansvar for opgavevaretagelsen er det politiske niveau og ifølge den godkendte indberetningsprocedure er det hensigten, at udvalget hvert kvartal, skal have forelagt en orienteringssag om udviklingen. Dette er ikke sket, men Sundhedsforvaltningen har i hele perioden udarbejdet kvartalsvise oversigter baseret på Socialministeriets indberetningsskemaer samt dokumentationsskemaer udarbejdet af forvaltningen. Det er disse oversigter, der er det statistiske grundlag for opgørelserne i denne beretning.

 

I 2003  var der:

23 anmodninger om brug af alarm- og pejleredskaber, § 109a,

 4 indberetninger om fastholdelse og nødværge, § 109b,

 4 indberetninger om tilbageholdelse i boligen, § 109c,

12 anmodninger om anvendelse af beskyttelsesmidler, § 109d

22 anmodninger om optagelse i særligt botilbud uden samtykke, § 109e

52 ikke tilladte magtanvendelser

 

 

I 2004  var der:

 6 anmodninger om brug af alarm- pejlesystemer , §109a

 9 indberetninger om fastholdelse og nødværge, § 109b

 0 indberetninger om tilbageholdelse i boligen § 109c

22 anmodninger om anvendelse af beskyttelsesmidler § 109d

15 anmodninger om optagelse i særligt botilbud uden samtykke §109e

 4  ikke tilladte magtanvendelser

 

Antal indberetninger: 2001:   39

                                   2002:    83

              2003:  117

                                   2004:    56

 

Forvaltningens vurdering af udviklingen  i antallet af indberetninger.

Fra januar 2001 og frem til udgangen af 2003 har antallet af indberetninger været stigende for så at falde igen i 2004.

Stigningen skyldes angiveligt at forvaltningen siden 2001 generelt har øget informationen om servicelovens bestemmelser om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten, således  at der nu anmodes og indberettes  om indgreb,  der  tidligere blot blev iværksat uden samarbejde med forvaltningen eller andre instanser. Det forhold, at hele sagsgangen omkring indberetninger og evalueringer er blevet systematiseret og dokumenteret gennem skriftlighed har trukket i samme retning. 

Omvendt er det forvaltningens vurdering, at det forhold, at forvaltningen i en periode har fokuseret på  undervisning og  pædagogisk støtte og vejledning i konkrete situationer har været medvirkende til at antallet af indberetningen er faldet igen i 2004.  I botilbudene er man blevet dygtigere til at forudse situationer og tilrettelægge en kompenserende indsats.

Forvaltningen er opmærksom på, at der til stadighed er behov for information, undervisning og pædagogisk støtte til de mange botilbud og forvaltningen vil også fremadrettet sikre en indsats på disse områder overfor  botilbudene

           

 

Forvaltningens vurdering af de forskellige foranstaltninger.

§ 109a:  De 29 igangværende foranstaltninger drejer sig om alarmbrikker, pejlesystemer og ringemåtter med samtykke eller passivitet fra borgeren. Der er 3 borgere, der har pejlesystem. Det drejer sig om 2 kvinder på et botilbud og en hjemmeboende mand. Sidstnævnte  har selv indgået aftale med et teleselskab om afprøvning af selskabets system. I 11 tilfælde er der anbragt ringemåtter foran sengen om natten hos borgere, der ikke kan eller husker at ringe efter hjælp, og derfor flere gange har udsat sig for fald.

 

§ 109b: De 13 indberetninger handler alle om magtanvendelse brugt i nødværge, hvor borgeren har haft en udad reagerende adfærd mod personalet eller medbeboere. I forbindelse med alle indberetninger har Sundhedsforvaltningen kontaktet botilbudet, for at tilbyde rådgivning og vejledning, således at disse situationer kan minimeres i antal eller helt undgås.

 

§ 109c: Der har været 4 indberetninger, hvor medarbejderne med nogen fysisk magtanvendelse har ført borgeren hjem til sin bolig. De nævnte tilfælde har drejet sig om utilstrækkelig påklædning i forhold til vejrliget, således at beboeren ville have udsat sig for helbredsrisiko ved ikke at være kommet med hjem.

 

§ 109d:  De 32 tilfælde af anvendelse af blødt bælte for at undgå fald, er alle givet med samtykke eller passivitet fra borgeren. I evalueringen lægges der stor vægt på, at borgeren kun er fastspændt, når der ikke er personale til stede i fællesarealer, eller borgeren ønsker at være alene i sin bolig. Bæltet vil således ikke være i brug i alle vågne timer, og dermed hindre almindeligt behov for ændring af siddestilling eller mulighed for at vise, at man gerne vil noget andet, og dermed hidkalde hjælp til dette.

 

§ 109e: Der har været 37 anmodninger om optagelse i særligt tilbud uden samtykke fra borgeren.

 

Evaluering:  Sundhedsforvaltningen sikrer, at al anvendelse af magt eller andre indgreb i selvbestemmelsesretten evalueres skriftligt via evalueringsskemaer. Tiltagene følges derigennem nøje af forvaltningen.  

 

 

Ophør af foranstaltninger § 109a og d.:  I 3 tilfælde er foranstaltning med alarmbrik ophørt, idet borgeren ikke længere forlader sin bolig. Ligeledes er 2 borgere blevet så fysisk dårlige, at de ikke længere rejser sig fra seng eller stol, og dermed udsætter sig for faldrisiko, således at foranstaltning med blødt bælte ligeledes har kunnet ophøre.

 

 

Ikke tilladt magtanvendelse.

I 2003 vurderede forvaltningen at der i  52 af indberetnigerne var tale om ikke tilladt magtanvendelse. Alle sagerne vedrørte  fastholdelse  - i de fleste tilfælde i hygiejnesituationer.

I  2. kvartal 2003  blev  der  således registeret i alt 35 tilfælde fordelt på kun to borgere og alle hvor en hygiejnesituation havde nødvendiggjort en nødværgehandling fra personalets side.

Indberetningerne gav Sundhedsforvaltningen mulighed for at vejlede de pågældende botilbud og i samarbejde revurdere praksis for omsorgsydelsen. Herefter har der  ikke været indberettet yderligere magtanvendelse overfor disse borgere.

Udviklingen i "ikke tilladte magtanvendelser" kan således ses på baggrund af en øget viden om lovens muligheder og begrænsninger, samt arbejdet med begreberne holdning og handling  i forhold til arbejdet med mennesker med varige og betydelige psykiske funktionshæmninger.

Sundhedsforvaltningen vil også fremover i tilfælde af ikke tilladt magtanvendelse rette  henvendelse til det pågældende botilbud, og drøfter de særlige problemstillinger, således at der om nødvendigt kan iværksættes ny handleplan for omsorgsydelsen.

 

 

Indsatsområder

·        At forvaltningen i 2003 prioriterede undervisning på botilbud og i hjemmeplejeenheder omkring servicelovens intentioner, lovens bestemmelser omkring magtanvendelse og praksis uden brug af magt.

·        At der i samarbejde med forvaltningen udarbejdes handleplaner i situationer, hvor borgerne vægrer sig mod at modtage nødvendig pleje og omsorg.

 

 

Undervisning på botilbudene: Der har i 2003 været undervist 640 medarbejdere omkring servicelovens intentioner, "Magtanvendelse og andre indgreb i  selvbestemmelsesretten" og praksis uden brug af magt. Det har været undervisningsforløb på 2-2 1/2 time tilbudt i de enkelte botilbud, teams og hjemmeplejeenheder. Der har derudover været undervist ca. 660 personer på lokale demensdage som Demensteamet har afholdt, med blandt andet temaet: "Omsorg på borgerens betingelser".

Der har ligeledes været undervisningsforløb for pårørende på flere af botilbudene i kommunen i 2003.

Der har ikke været undervisningsforløb i  2004.

 

Handleplaner:  Ifølge Servicelovens §111 er kommunen generelt  forpligtiget til at give tilbud om sammen med borgeren, at udarbejde en skriftlig handleplan for den indsats, der ydes. Når kommunen iværksætter foranstaltninger efter reglerne om magtanvendelse er det ikke kun et tilbud men en pligt, at udarbejde en handleplan med det formål at beskrive overvejelser og pædagogiske metoder, som skal tages i anvendelse for at undgå, at behovet for magtanvendelse opstår i fremtiden samt for at minimere varigheden af foranstaltningen.

Handleplanerne udarbejdes af  botilbudet, men i forbindelse med indberetninger om magtanvendelse eller hvor  en borger vægrer sig ved at modtage hjælp til pleje og omsorg – typisk i hygiejnesituationer, har forvaltningen tilbudt rådgivning og vejledning til at udfærdige handleplaner, for at undgå brug af magt.

 

Samlet vurdering

Al anvendelse af magt eller andre indgreb i selvbestemmelsesretten evalueres skriftligt og tiltagene følges derigennem nøje af Sundhedsforvaltningen. Det har i flere tilfælde været muligt at ophøre med foranstaltninger, enten ved at borgeren "er faldet til" eller fordi ændret praksis har overflødiggjort tiltaget.

 

Det er Sundhedsforvaltningens indtryk, at såvel ledelser som de enkelte medarbejdere har et stort ønske om at arbejde uden brug af magt. Der er dog stadig dilemmaer, hvor omgivelserne, pårørende eller egne normer synes at påtvinge en omsorgsydelse. I disse situationer efterspørger botilbudene rådgivning og vejledning og udviser stor interesse for at afprøve nye tiltag.

Lovændringen d. 1.7.03 har lempet muligheden for i specielle situationer, med udgangspunkt i en handleplan efter § 111 og under særlig opmærksomhed fra forvaltningen, at anvende en hvis form for fysisk magtanvendelse for en kortere periode, medens nye metoder afprøves og en vis tilvænning til ydelsen sker for borgeren.

De enkelte enheder og det tilknyttede personale er meget interesseret i at modtage undervisning, rådgivning og vejledning og effekten heraf vurderes til at være stor og bestemmende for, at magtanvendelse i stort omfang undgås, og at nye holdninger og metoder implementeres.

 

Indsatsen omkring undervisning, rådgivning og vejledning , samt faglige og etiske drøftelser i fagblade og i samfundet i øvrigt har skærpet bevidstheden om, hvornår en handling henhører under magtanvendelse. Det førte i første omgang  til flere indberetninger, men lige så forventet på længere sigt til mindre brug af magt, idet nye tilgange og metoder er begyndt at finde indpas i omsorgsudøvelsen over for borgere med brug for støtte og pleje.

 

Endelig kan det oplyses at botilbudene og forvaltningen i samarbejde med borgerne og de pårørende har administreret reglerne på en sådan måde, at det ikke har været nødvendigt at forelægge en eneste afgørelse efter § 109 a-d for Det Sociale Nævn. 

 

Fremadrettet vil Sundhedsforvaltningen sikre, at den af Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte indberetningsprocedure overholdes.

 

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundhedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Ingen

 

HØRING

Ældrerådene er blevet orienteret om sagen ved et møde i Fællesudvalget den 15. marts 2005.

 

 

BILAG

Ingen

 

 

Lau Svendsen - Tune                                                   

                                                                                                                                                                                                                          /Susanne Boch  Waldorff

 


 

Til top