Mødedato: 31.03.2005, kl. 15:00

Status for forløbet af "Kost og motion på recept" i 2004

Status for forløbet af "Kost og motion på recept" i 2004

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 31. marts 2005

 

 

Sager til efterretning

 

10.      Status for forløbet af "Kost og motion på recept" i 2004

 

SOU  65/2005  J.nr. 79/98

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at  Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status for Motion og kost på recept til efterretning.

 

 

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen godkendte den 22. april 2004 (BR 175/04) udformningen af tilbuddet om motion og kost på recept (MKPR), bl.a. med den bemærkning, at der skal udarbejdes en statusrapport for MKPR i slutningen af 2004, til forelæggelse for Sundheds- og Omsorgsudvalget primo 2005.

 

Nærværende indstilling redegør for erfaringerne og de foreløbige resultater af Motion og kost på recept i 2004.

 

501 patienter er startet i tilbuddet i perioden 15. april -22. november 2004, hvilket lever op til måltallet på 500 i 2004.

 

Lægerne har taget tilbuddet til sig og henviser til behandlingstilbuddet.

 

De foreløbige resultater, som er opgjort på baggrund af de godt 100 patienter, der på evalueringstidspunktet havde afsluttet de 4 måneders forløb,  tyder på at patienterne får en positiv udvikling i konditallet og i de målte sundhedsvariable målt efter 4 måneders behandling.  Det vil bl.a. sige, at der er opnået et vægttab på i gennemsnit 3 kg. og der er målt et fald i patienternes blodtryk  De patienter, der har udfyldt det andet spørgeskema efter afsluttet forløb, oplyser at opleve et bedre selvvurderet helbred, samt mere overskud til at tage fat på livsstilsændringer. Tilbuddet lever op til mange af deres forventninger og de er generelt meget positive over for det.

 

Når projektet evalueres i slutningen af året vil det være muligt at se på om de opnåede resultater, for de første 100 patienter, fastholdes på længere sigt (efter 1 år). Evalueringen fremlægges for Sundheds- og Omsorgsudvalget primo 2006.

 

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen godkendte den 22. april 2004 (BR 175/04) udformningen af tilbuddet om motion og kost på recept (MKPR), bl.a. med den bemærkning, at der skal udarbejdes en statusrapport for MKPR i slutningen af 2004, til forelæggelse for Sundheds- og Omsorgsudvalget primo 2005.

 

Nærværende indstilling redegør for erfaringerne og de foreløbige resultater af MKPR siden tilbuddets etablering den 15. april 2004.

 

I forbindelse med etableringen af tilbuddet gennemfører Sundhedsforvaltningen en forskningsevaluering af "Motion og kost på recept". Evalueringen er støttet af Sundhedsministeriet med samlet 2 mio.kr. og omfatter tidsperioden fra 2004 til medio 2007.  Sundhedsforvaltningen har udliciteret opgaven til forskningsleder Bjarne Ibsen, cand. mag. i samfundsfag og idræt, ph.d. i statskundskab og  Cand.psych., ph.d.  Kaya Roessler fra Syddansk Universitet.

 

Formålet med evalueringen er:

·        at dokumentere om projektet virker tilfredsstillende rent fagligt (kvalitetssikring),

·        at vurdere om der opnås en længerevarende ændring af patienternes livsstil inden for kost og motion inden for et år.

·        belyse hvilke faktorer der har betydning for, om patienten kommer i gang med motion i fritiden og fortsætter efter endt behandlingsforløb,

·        at belyse tilbuddets sundhedsøkonomi.

 

 

Fakta om Motion og kost på recept 2004

 

Deltagerprofil:

To ud af tre af deltagerne er kvinder.

Tre ud af fire er 50 år eller ældre.

42 % af de patienter der har givet samtykke til at medvirke i undersøgelsen har diabetes type 2. Heraf er 58 % mænd og 34 % kvinder.

57 % af patienterne har forhøjet kolesterol. Her er det i højere grad kvinderne end mændene.

65 % af patienterne har forhøjet blodtryk. Her ses ingen signifikant kønsforskel, men det er derimod alderen der spiller ind. Jo ældre patienterne er, jo højere er andelen af dem, der har fået en recept pga. forhøjet blodtryk.

En stor del af patienterne har kombinationer af de tre diagnoser.

Det er således relevante patienter, der er henvist.

 

Antal henvisende læger:

Overordnet kan det konstateres, at lægerne i Københavns Kommune har taget positivt imod tilbuddet og har udskrevet mange henvisninger. Af i alt 285 læge-ydernumre har 181 (64 pct.) indtil den 1. december svaret på, hvor mange recepter de har udstedt indtil 1. november 2004. Tilsammen har lægerne, der har svaret på brevet, udskrevet 730 recepter. Det er ca. 4 recepter i gennemsnit.

 

Fysioterapiklinikker, fysioterapeuter og diætister

MKPR foregår på 5 fysioterapiklinikker, der er geografisk spredt over hele kommunen. Heraf er Center for Muskelforskning, Rigshospitalet et af henvisningsstederne.

Folkesundhed København har afholdt to kurser og efteruddannet i alt 40 fysioterapeuter til at varetage MKPR.

 

Der er ansæt 5 diætister i 4 fuldtidsstillinger, som varetager diætvejledning og den motiverende samtale. Disse er efteruddannet særligt til opgaven.

 

Desuden er der afholdt instruktørkurser i stavgang for fysioterapeuter, samt kurser i sygdomslære og den motiverende samtale for både fysioterapeuter og idrætsinstruktører.

 

Test og målinger

Patienterne bliver konditestet af fysioterapeuten, får målt blodtryk samt diverse blodvariable hos lægen, desuden bliver de vejet og får taget taljemål hos diætisten. Disse målinger foretages ved begyndelsen af de fire måneders behandling, ved afslutningen, seks måneder efter start og tolv måneder efter start. Således følges patienterne i et år. Hertil udfylder de spørgeskemaer ved starten, efter de fire måneder.  Et tredje spørgeskema er under udarbejdelse, som patienterne skal udfylde ca. et år efter forløbets start.

 

 

Resultater, MKPR 2004

Nærværende status  baserer sig på data fra godt 100 patienter, som pr. 22. november 2004 havde gennemført hele trænings- og testforløbet. Data stammer fra Folkesundhed Københavns monitorering af patienter, som påbegyndte tilbuddet  den 15.4. 2004. Data er sammenfattet af Syddansk Universitetscenter i rapporten ('Statusnotat for Motion og Kost på Recept').

 

Det er ud fra en statistisk synsvinkel forholdsvis få patienter, som har afsluttet forløbet og som der er resultater fra. Derfor skal de følgende resultater udelukkende ses som meget tidlige data.

 

De foreløbige resultater peger i en positiv retning og opfylder succeskriterierne med henblik på antallet af henviste patienter, en forbedring af konditallet og en forbedring af de øvrige sundhedsvariable. Patienterne giver i spørgeskemaet generelt udtryk for at de får opfyldt deres forventninger, at de oplever tilbuddet som meget positivt, og de får et bedre selvvurderet helbred.

 

Konkrete foreløbige resultater:

 

·        Kondital

I gennemsnit er der sket en forbedring af konditallet på lige over 20 % mellem første og anden konditest.

 

·        Vægt

Der er et gennemsnitligt vægttab på godt 3 kg. Men der findes store variationer. (Nogle har tabt 25 kg).

 

·        Blodprøver

Data er endnu for sparsomme til, at der kan drages sikre konklusioner, men der ses en tendens til forbedring af forskellige blodprøver. Ca 60% af patienterne havde et signifikant fald i blodtrykket.

 

·        Psykosociale aspekter i evalueringen

Det kan konkluderes, at patienterne får opfyldt mange af deres forventninger og at de generelt oplever tilbuddet som meget positivt. Patienterne oplever glæden ved motion, lærer andre mennesker at kende og oplever større psykisk overskud og føler, de får et bedre helbred.

 

 

 

 

Procesevaluering

Som et led i etableringen og udviklingen af MKPR har der været afholdt en række procesevalueringer, hvor relevante aktører har deltaget.

 

Formålet med procesevalueringen har været at:

 

                    skabe dialog mellem de forskellige faggrupper

                    fremme ensartethed mellem de forskellige klinikker

                    udveksle erfaringer

                    tilpasse og løbende justere tilbuddet

                    sikre den bedste organisering 

                    fremme udslusningen fra træning på klinikken til træning i eksterne idrætstilbud

 

Der er blevet afholdt 3 møder med følgende aktør-grupper:

 

                    Fysioterapi-klinikkernes kontaktpersoner

                    Diætistgruppen

                    Repræsentanter fra patienterne

                    Repræsentanter fra motionstilbud

                    Forskere, læger, studerende og andre interesserede

 

Resultater af procesevalueringerne viser at

     Der er behov for yderligere at styrke indsatsen for at bygge bro ml. fysioterapiklinikken og det eksisterende idrætsliv. Der er søgt midler i Sundhedsstyrelsen til at ansætte en motionskonsulent, der kan metodeudvikle hvilke former for udslusning der er mest hensigtsmæssig. Ansøgningen blev ikke imødekommet.

     Som et resultat heraf er der indledt et pilotforløb på en enkelt klinik, hvor fysioterapeuten får holdsamtaler med patienterne om deres handlingsplan for egen træning. Deltagerne får afprøvet eksterne idrætstilbud i et struktureret forløb med månedlige prøvetimer i nærliggende idrætstilbud. Folkesundhed København tilrettelægger det strukturerede udslusningsforløb og tager med deltagerne ud at træne. Diætisten afprøver at holde den indledende samtale som en holdsamtale. Dette dels for at effektuere den tid der bruges på at introducere deltagerne til forløbet og også for at styrke muligheden for social netværksdannelse på holdet. Pilotforsøges evalueres i april 2005.

     Nyhedsbrevet "Nyt om Motion og kost på recept" er etableret. Det giver en fælles platform for alle interessenter i MKPR og giver information til lægen, deltagerne, fysioterapeuter, diætister og idrætsinstruktører.

     Der er planlagt opfølgningskurser for fysioterapeuter, der bl.a. skal sikre validiteten af konditesten.

     Der er blevet afholdt kurser for idrætsinstruktører vedr. motiverende samtaleteknik og sygdomslære om de diagnoser der er inkluderet i MKPR.             

     Der er planlagt netværksskabende aktiviteter i det kommende år i form af temaarrangementer for alle nuværende og tidligere deltagere i MKPR. Disse vil blive finansieret via brugerbetaling. Deltagerne inddrages i planlægningen af temaarrangementerne. Indholdet kan fx være introduktion til forskellige idrætstilbud, kostlære, træningslære og endelig kan det skabe mulighed for at etablere træningspartnerskaber mellem deltagerne.

 

Diætister

Ved udgangen af 2004 var der startet knapt 600 patienter i projektet. Forventningen var 500 og på den baggrund er diætisterne blevet en flaskehals på fysioterapiklinikkerne. Der arbejdes nu på at justere omfanget af diætisternes indsats, således at egentlige diætvejledninger målrettes de patienter, der har størst behov herfor, og patienter med god viden om kost får færre diætvejledninger.

 

 

Øvrige forhold vedr. MKPR

 

Svært overvægtige med BMI > 35

Da de meget svært overvægtige med et body mass index på over 35 ikke er inkluderet i MKPR, ønsker Folkesundhed København at medvirke til at metodeudvikle et tilbud der kan tilgodese denne befolkningsgruppe. Også de praktiserende læger efterspørger særlige tilbud hertil. Derfor er der indledt et samarbejde med professor Bengt Saltin, Center for muskelforskning, Rigshospitalet, om et forskningsprojekt med motion for meget svært overvægtige. Dette tilbud kaldes "Motion på recept – XL .

Forskningsprojektet er støttet af Sundhedsstyrelsen og fokus er at undersøge effekten af træningen på denne målgruppe.

På sigt vil målgruppen i MKPR evt. kunne udvides til at omfatte denne gruppe afhængig af forskningsresultaterne.

 

Konklusion

Sundhedsforvaltningen anbefaler på baggrund af ovenstående at

Sundheds- og omsorgsudvalget tager status for Motion og kost på recept til efterretning.

 

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundhedsforvaltningens positivliste over sager der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

-

 

HØRING

-

 

BILAG

Ingen.

 

 

 

Ib Haurum                                                                    

                                                                                                                                                                                                                                               /Kirsten Lee

 


 

Til top