Mødedato: 31.01.2008, kl. 14:30

Temadrøftelse om demens

Temadrøftelse om demens

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 31. januar 2008

 

 

2.      Temadrøftelse om demens

SOU   1/2008  J.nr. 74/2007

 

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har med budgettet for 2007 haft særligt fokus på etablering og konsolidering af nye demenscentre samt forskellige andre indsatser på demensområdet.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1.                  at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter Sundheds- og Omsorgsforvaltningens status for arbejdet på demensområdet.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 31. januar 2008

Udvalget drøftede indstillingen.

 

 

Problemstilling

På Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde vil leder af Rigshospitalets Hukommelsesklinik, professor, dr. med. Gunhild Waldemar give en oversigt over den nyeste viden indenfor forskning på demensområdet herunder behandlings- og forebyggelsesområdet. Ligeledes vil Gunhild Waldemar give en status på samarbejdet mellem Region Hovedstanden og Københavns Kommune. Gunhild Waldemar er næstformand for Region Hovedstadens tværgående sundhedsfaglige råd for demens, hvor Københavns Kommune også er repræsenteret. Det sundhedsfaglige råd har netop indsendt en fælles ansøgning for Region Hovedstaden og kommunerne i regionen om midler til kompetenceudvikling af personale på demensområdet til Styrelsen for Social Service.

 

Nationalt Videnscenter for Demens, som ligger på Rigshospitalets Hukommelsesklinik, vurderer, at der i dag er omkring 70.000 borgere med demens over 65 år i Danmark. I det tidligere H:S område skønnes der som minimum at være 5720 borgere med demens. I de kommende år forventes antallet af borgere med demens at falde i København (og Frederiksberg) på grund af et faldende antal ældre, mens antallet forventes at stige i resten af regionen[1].

 

LøsninG

Den overordnede ramme for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens arbejde på demensområdet er "Demenspolitik for Københavns Kommune" samt implementering og udvikling af handleplanerne. Med budget 2007 har Sundheds- og Omsorgsudvalget afsat 59,8 mio. kr. i perioden 2007 til 2009 til etablering af nye demenscentre - som er en del af udmøntningen af kommunens demenspolitik - med henblik på at opnå en 4-ugers garanti for borgere med svær demens analog til 4-ugers garantien for øvrige borgere med behov for en plejebolig.

 

I forlængelse af Gunhild Waldemars status på mødet vil forvaltningen give en mundtlig status på de indsats- og udviklingsområder, som har været i fokus på demensområdet i 2007, og som vil være i fokus i 2008, herunder: 

 

·        Etablering af demenscentre

I perioden 2007 til 2009 påbegynder Københavns Kommune etableringen af tre demenscentre, således at der vil være et målrettet tilbud til borgere med demens i alle byens lokalområder.

 

I dag er der etableret demenscentre i lokalområderne:

·        Bispebjerg/Nørrebro (Demenscenter Nørrebro)

·        Amager (Demenscenter Amager/Højdevang Sogns Plejehjem)

·        Vanløse/Brønshøj/Husum (Demenscentret Pilehuset samt særlig enhed på Bonderupgård).

 

De nye demenscentre etableres i lokalområderne:

·        Indre By/ Christianshavn /Vesterbro/Kgs. Enghave (Bryggergården)

·        Valby (Benediktehjemmet/Ålholmhjemmet)

·        Østerbro (Norges Minde).

 

Københavns Kommune har som en af de eneste kommuner i landet specialiserede botilbud til borgere med de to demenssygdomme Huntington's Chorea og frontotemporal demens på Demenscentret Pilehuset. Her er 16 døgnpladser til hver af de to særlige grupper. Desuden etableres demenscentret på Vesterbro (Bryggergården) som et tilbud målrettet borgere med alkoholrelateret demens. 

 

·        Den samlede kapacitet på demensområdet

Med etableringen af de tre nye demenscentre vil den samlede kapacitet i Københavns Kommune udgøre ca. 230 permanente botilbud målrettet borgere med demens. Som følge af den demografiske udvikling i Københavns Kommune og dagens temadrøftelse vil forvaltningen på et senere tidspunkt give Sundheds- og Omsorgsudvalget en tilbagemelding på, hvor stort det samlede kapacitetsbehov på demensområdet er, for at kommunen kan opfylde 4-ugers garantien på særlige demensplejeboliger.

 

·        Visitationskriterier til særlige botilbud for borgere med demens

I efteråret 2007 har arbejdsgrupper revideret og/eller udarbejdet visitationskriterier til alle kommunens permanente og midlertidige botilbud for borgere med demens. Det gælder:

·        Særlige botilbud til borgere med demens

·        Særlige botilbud til borgere med frontotemporal demens

·        Særlige botilbud til borgere med Huntington's Chorea

·        Særlige botilbud til borgere med alkoholrelateret demens

·        Midlertidigt døgntilbud til borgere med demens.

 

I 2008 vil der blive arbejdet videre med at revidere visitationskriterier til dagtilbud for borgere med demens. 

 

Visitationskriterierne implementeres i foråret 2008 bl.a. via temamøder i de enkelte lokalområder med relevante personer fra lokaleområdet. 

 

·        Etablering af netværk for den centrale demenspladsanvisning

Netværket er etableret med henblik på at prioritere og pladsanvise til demenspladserne/tilbud over hele byen. Netværket skal også bidrage til at kvalitetssikre og videreudvikle visitationen til demenspladserne. Netværket er sammensat af en visitator med særlig viden indenfor demensområdet fra hvert lokalområde (lokal ressourceperson), konsulenter fra centralforvaltningen samt ledelsesniveauet.

 

I tilknytning til netværket er der ansat en demensfaglig konsulent, som har til opgave at sikre overblik over og indsigt i ventelisten til demenspladserne samt yde faglig sparring til lokalområdernes visitatorer.

 

Netværket gik i drift 1. december 2007. Det har indtil nu vist sig, at den nye organisering skaber et bedre overblik over borgerne på ventelisten, hvilket styrker muligheden for optimal udnyttelse af de pladser til såvel midlertidigt som permanent ophold. Samtidig er det i højere grad muligt at tage hensyn til balancen i opgavetyngden på de enkelte institutioner.

 

·        Mere målrettet og fleksibel udnyttelse af midlertidige pladser

På de tre første demenscentre har der været etableret aflastningspladser/midlertidige pladser. Pladserne var dog oftest optaget af plejeboliggodkendte borgere, der ventede på en permanent demensbolig. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er nu - via en revideret beskrivelse af adgangen til disse pladser - ved at indsamle erfaringer med at bruge en del af de midlertidige pladser til vurderingsophold. Erfaringer fra Demenscenter Amager og Demenscenter Pilehuset har vist, at et afklarings- og vurderingsophold kan resultere i, at borgerne kan bringes i så stabil en tilstand, at de kan benytte et almindeligt plejeboligtilbud. Enkelte er endda kommet tilbage til den nuværende bolig efter at være blevet bragt i en mere stabil tilstand under opholdet på det midlertidige tilbud.

 

·        Ansættelse af demenskoordinatorer i hvert lokalområde

Demenskoordinatoren har en koordinerende og udadvendt rolle i forhold til borgere med demens ved blandt andet at bistå den enkelte borger, så 'sløjfen' mellem borger, pårørende og forvaltning bindes sammen i overgangssituationer (fx fra udredning til kommunal hjemmehjælp, fra hjemmepleje til plejebolig). Demenskoordinatoren har ligeledes en rolle i forhold til udvikling af demensområdet i lokalområdet. Demenskoordinatorens centrale samarbejdspartnere er demenscenteret, visitation, hjemmepleje og øvrige plejehjem.

 

·        Magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten

Kommunens Demensteam har i 2007 haft særligt fokus på magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten. Demensteamet har udbudt kurser til alle institutioner og enheder i forvaltningen. Der vil i 2008 blive sat yderligere fokus på dette, så det sikres, at alle forvaltningens enheder kender og anvender reglerne om magtanvendelse.

 

Økonomi

Der er med budgetforliget for 2007 samlet afsat 53,8 mio. kr. i perioden 2007-2009.

 

Bilag

1.      Demenspolitik for Københavns Kommune.

 

 

Anne Mette Fugleholm                           /Lars Bo Bülow

 

 

 

&n bsp;



[1] Samarbejde om demens i det tidligere H:S område, pp. 12-14, 2007

Til top